Čas vymeniť keksíky za správnu výživu

Základné minimum o géloch a jonťákoch v prehľadnej forme a bez prehnanej odbornosti pre začínajúceho cyklistu.

Pamätám si dobu, keď som nabíjal zadné vrecká dresu dobrotami ako Horalky, Kávenky či Sójový rez. Čas však pokročil, dĺžka tréningov sa predĺžila, dostupnosť športovej výživy sa zlepšila. Preto skúsim na pár riadkoch zhrnúť to, čo by som si prial sám vedieť v čase, keď som nevedel .

Úprimne, nemám nič proti keksom, ale pochopil som, že svojím zložením existujú vhodnejšie výživové doplnky na to priamo určené. A už ani cena nie je argument.


Na úvod jediné dva odborné výrazy, s ktorými sa stretnete v tomto článku. Izotonický (IZO) vs. Hypotonický (HYPO) doplnok. Keďže tieto výrazy sa vyskytujú aj priamo v názvoch konkrétnych produktov, bez toho sa nepohneme.

IZO a HYPO produkty sa od seba odlišujú hlavne množstvom telu prospešných látok, ako sú minerálne látky alebo vitamíny. A keďže neplatí čím viacej, tým lepšie, sú rôzne športové situácie, kedy je vhodnejší jeden, či druhý typ.


Úplne jednoducho, IZO majú v sebe prospešných látok viacej a sú vhodné skôr na intenzívny výkon, intervalový tréning, záver pretekov a pod.

HYPO majú týchto látok menej, je ich možné prijímať vo väčšom množstve a sú vhodné na zabezpečenie správneho pitného režimu. Dlhšie vytrvalostné tréningy. Ich spoločné používanie sa nevylučuje a naopak, pri správnom načasovaní je vhodné.


Zdroj: wikipedia

Tu poznamenám, že nemám odborné vzdelanie v tomto smere, ani športovú školu. Odborník si preto ľahko nájde nešikovne použité slovíčko, alebo malú nepresnosť.
V mojom prípade sa jedná o vysokú školu života a roky skúšania, jazdenia a poznávania .


Ako na to v praxi? 

Skúsme si to priblížiť na klasickom maratóne o dĺžke cez 3h. Preskočím čo jesť a piť pred ním, a pozriem sa do svojho dresu, čo tam poveziem a kedy to použijem. Pre prehľadnosť a osobné skúsenosti si vyberám portfólio jednej značky.

Ak sa bude jednať o úvod pretekov, kde prvé km nebudú až také intenzívne, vystačím si prvú hodinu s priebežným pitím a jednou tyčinkou. Vhodná môže byť napr. SiS Go Energy Bars Mini tyčinka.


Osobne mi nevadí mať v prvej fľaši čistú vodu a až v druhej jonťák. Sladkého býva až až. Odporúčam vyskúšať rôzne produkty, nech sadne chuť či sladkosť. Napríklad SiS Go Electrolyte.


Ako sa blížia intenzívnejšie pasáže, siahnem po klasickom géli. Mne chutia a úplne ma nezalepia tie od SiS, konkrétne  Go Isotonic Gel . Teraz už viete, čo znamená to „isotonic“ v názve.


Dôležité je načasovanie. Odporúčam vyskúšať na sebe, pričom treba počítať s minútami potrebnými na to, kým gél, ako sa hovorí, zašlape. Mne stačí tak 10-15 min. V situácii s dlhším kopcom dávam jeden pred a jeden hneď hore, pred zjazdom. Bez rozdielu značky vstrebaniu gélu pomôže jeho zapitie. Všetkého dobrého veľa škodí, preto si prečítajte, aký je max. počet gélov, ktoré môžete za hodinu zjesť. Ja zvyčajne 2 ks za hodinu neprekračujem. Tak aj uvádza značka SiS, 1-3 kusy.


Pri teple a väčšom potení sa mi osvedčil aj špeciálny gél SiS Go Energy + Elektrolyte gél. Má v sebe látky, ktoré strácame práve potením. Pred finálnym špurtom do cieľa opäť klasický gél, opäť dostatočne s predstihom.

Snáď som bol zrozumiteľný a nedopustil som sa zásadných prešľapov v očiach odborníkov. Verím, že vám tieto informácie pomôžu prekonať strach z nevedomosti, ktorá vás odradzovala od používania týchto pomocníkov. 

A nezabudni, obaly NE - VY - HA - DZO - VAŤ na zem!
report_problem Našiel si v texte chybu?
cepooo 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Rozhovor: MUDr. Milan Kulkovský – o cyklistike a zdraví v kocke

Rozhovor: MUDr. Milan Kulkovský – o cyklistike a zdraví v kocke

Ako jazdiť s čo najväčším profitom? Je strečing zbytočnosť? Platí, že dokážem chorobu „vybicyklovať“?
Ako schudnúť – naše jednoduché a overené tipy

Ako schudnúť – naše jednoduché a overené tipy

Udržať si hmotnosť na uzde nie je výhoda len v rámci cyklistiky, ale aj v bežnom živote. A niekedy stačí pár jednoduchých zmien, ktoré spolu prinesú veľké výsledky.
Video: Čím ubližujeme kolenám na bicykli?

Video: Čím ubližujeme kolenám na bicykli?

Bolesť kolena možno vyriešite aj bez návštevy lekára, príčinu môžete odhaliť aj vďaka týmto odporúčaniam.
keyboard_arrow_up