Pripravte sa, Tour de France je pred dverami!

Tak, a po roku sme sa opäť dočkali – „Stará dáma" prichádza v plnej paráde. Ako každý rok, aj tento je niečím špecifický. Zmena trate, neopakovateľne vyskladaný pelotón a zatiaľ nepredvídateľné počasie.

Začíname v Belgicku, konkrétne v Bruseli

tour-de-france
Organizátori sa pre rok 2019 rozhodli začať Tour de France opäť mimo územia Francúzska. V tomto prípade ide o Belgicko, konkrétne jeho hlavné mesto, Brusel. Pelotón v tejto krajine pobudne 3 dni: prvý deň ich čaká klasická etapa so zvlneným profilom. V nedeľu je naopak prichystaná tímová časovka na takmer 30 km. Tretí, a teda posledný deň sa síce bude štartovať na pôde Belgicka, v Binche, avšak po takmer 20 km prekročia jazdci hranice s Francúzskom, kde už zostanú do poslednej etapy.

Na ktoré etapy sa pripraviť?

Nuž, vždy to záleží od toho, čo od cyklistiky očakávate: teda, či sa vyžívate v neľútostných súbojoch na konci etapy, alebo si neodpustíte škodoradostné pokriky v tých najťažších úsekoch stúpaní, či sa radi kocháte prírodou a prostredím, alebo (a to nie je koniec zoznamu) si chcete užiť šprint na cieľovú pásku.

V tomto ročníku je zaradených „len“ 5 etáp s dojazdom na vrchol stúpania. Konkrétne ide o 6., 14., 15., 19. a nakoniec 20. etapu. Samozrejme, posledný týždeň bude plný náročných kopcov a napr. v 18. etape sa bude o víťazovi etapy (a možno aj celej Tour) rozhodovať v cieľovom zjazde z Galibieru. 20-kilometrový zjazd preverí zručnosti a, samozrejme, aj „nervy“ pretekárov. Preto sa 25. júla nezabudnite pozerať.

tour-de-france
Ak vyhľadávate len náročné kopce, vedzte, že práve ony budú cieľom väčšiny fanúšikov a samozrejme aj jazdcov. Medzi ne patrí už spomínaný Galibier, povestné stúpanie s parametrami 23 km a 5,1 %, pred ktorým na pretekárov v 18. etape ešte čaká Col d´Izoard s dĺžkou 14,2 km a priemerom 7,1 %. Nezabúdajte, že obe končia vo výške nad 2 300 m n. m. Jednou zo „smrteľných“ dávok nastúpaných metrov bude Val Thorens. 5,4-percentný kopec, ktorý sa tiahne až do výšky takmer 2 400 m n. m., meria vyše 33 (!) km a bude posledným stúpaním v 20. etape. Aká by to bola Tour bez Tourmaletu? I keď sa v itinerári nevyskytuje výslovne počas každého ročníka, v súčasnom chýbať určite nebude. Navyše sa vďaka jeho situovaniu ako cieľa 14. etapy a jeho 19 km a 7,4 % stane objektom pozornosti všetkých zúčastnených.

Skutočným problémom je však predvídať víťaza niektorej z etáp, keďže, ako sa na najočakávanejšie preteky roka patrí, štartové pole zahŕňa výhradne elitných pretekárov. Ako možné vodítko môžu slúžiť výsledky z posledných podujatí. Na Critériu du Dauphiné sa v dobrom svetle ukázal minuloročný držiteľ bodkovaného dresu z TdF, J. Alaphilippe. V ničom nezaostával ani W. Poels či víťaz Critéria, J. Fuglsang. Súčasne neopomeňme mladučkého E. Bernala, víťaza Okolo Švajčiarska. Okrem nich sa na miesto možných víťazov jednotlivých kopcovitých etáp radia favoriti celkového poradia, ako Quintana, Porte, Bauchmann, Pinot, Bardet, Martin a iní.

tour-de-france

Boj o žltý dres?

Tipovať priebeh trojtýždňových etapových pretekov nie je ničím jednoduchým. Navyše prítomnosť tímovej časovky dokáže zamiešať kartami aj tých jazdcov, ktorí sú v zbytku pretekov takmer „sebestační“. Favoritom je prirodzene G. Thomas. Ten si aj napriek pádu na Okolo Švajčiarska nesie dobrú formu. Predovšetkým je to jeho tím, v ktorom sa nachádzajú osobnosti hodné jednotlivých etáp, možno aj top 10. V skvelej forme je aj J. Fuglsang, ktorý ovládol Critérium du Dauphiné, i keď nevyhral žiadnu z etáp. Silným kandidátom bude aj N. Quintana, aj keď mu v tomto roku ešte stále chýba výraznejšie víťazstvo, či S. Yates po tom, čo v celkovom poradí na Gire obsadil 8. miesto. Alebo nás prekvapí povestný žralok z Messini?

tour-de-france

Časovky – miesto kde sa čas získava, ale aj tratí

Oproti tohtoročnému Giru neočakávajme až trojicu individuálnych časoviek. V úvode sa budeme môcť pokochať tímovými znalosťami boja s chronometrom. Už počas 2. etapy sa v okolí Bruselu predstavia na čiastočne zvlnenej 27,6 km trati. Na druhú z časoviek sa bude čakať až do 13. etapy. V nej budú pre zmenu pretekári zápasiť samostatne, a to na trati s takmer identickým charakterom, ako v etape č. 2.

Medzi najsilnejších jazdcov, samozrejme, patrí G. Thomas, ktorý sa počas minulého ročníka prezentoval v najlepšom svetle – 2. miesto v individuálnej časovke v 3. etape a 3. miesto počas individuálnej časovky v 20. etape. Súperom mu určite bude R. Dennis. Ten získal zlato na majstrovstvách sveta v časovke jednotlivcov.

Nezabudnite preto spolu s nami sledovať priebeh a vývoj jednotlivých etáp, ktoré dozaista budú plné napätia a legendárnych výkonov.

Zdroje fotografií: Fb/Tour de France, letour.fr
report_problem Našiel si v texte chybu?
scr@tch 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Paris-Roubaix Femmes - pri zdvíhaní dlažobnej kocky oživené spomienky na farmu

Paris-Roubaix Femmes - pri zdvíhaní dlažobnej kocky oživené spomienky na farmu

Zatiaľ čo sa muži postavili na štart Pekla severu po prvý raz už v roku 1896, pre ženy to bola iba tretia edícia týchto legendárnych pretekov na kockách.
Legendy odchádzajú a pelotón je opäť o niečo prázdnejší

Legendy odchádzajú a pelotón je opäť o niečo prázdnejší

Je takmer pravidlom, že po každej sezóne sa s proficyklistikou rozlúči niekoľko mien. Tento rok sa lúčime hneď s niekoľkými legendami, ktoré nás bavili niekoľko sezón a pripomenieme si ich najväčšie úspechy.
Test: BMC Teammachine SLR01 Disc Two - jeden stroj na všetko

Test: BMC Teammachine SLR01 Disc Two - jeden stroj na všetko

Top model švajčiarskej značky zažil so mnou celú sezónu a tak si trúfnem povedať, aký skutočne je.
keyboard_arrow_up