MTBIKER a podpora značenia na Slovensku spolu s SCK

Prečo sme sa rozhodli podporiť značenie cykloturistických trás a aktivity Slovenského cykloklubu?

Veľa z bikerov svoje domáce trasy pozná doslova naspamäť a značenie niekedy ani nevníma. Jednoducho si jazdíme to, čo poznáme, prípadne čo nám kedysi ukázal niekto skúsenejší. Situácia sa zmení, ak prídeme do nejakej novej lokality, alebo jednoducho s cyklistikou začíname. Možno to aj poznáte, keď vám kamarát, ktorý nedávno začal po chvíli píše, či by ste mu neporadili nejaké pekné trasy v okolí. Dobré značenie je jedným zo základov toho, aby sa cyklistika rozvíjala a z toho dôvodu sme chceli v tomto procese pomôcť. Vznikla tak spolupráca so Slovenským cykloklubom (SCK).

Slovenský cykloklub je občianske združenie, ktoré vzniklo v roku 1994 ako prvá organizácia, ktorá sa začala zaoberať značením cykloturistických trás a z partie nadšencov sa postupne vytvorilo profesionálne zoskupenie. Je riadnym členom Eúropskej cyklistickej federácie (ECF) a národným koordinátorom trás EuroVelo. Pôsobí ako národný koordinátor celoslovenskej siete, pričom vedie celoslovenský register legálne povolených cykloturistických trás, vykonáva odborné poradenstvo pri plánovaní, rekognoskácii, legalizácii a značení cykloturistických trás, ktoré spĺňajú všetky parametre v zmysle platných slovenských zákonov a noriem. Vykonáva takisto školenia značkárov cykloturistických trás.


Nejde len o budovanie nového značenie, ale aj o udržovanie toho súčasného, prípadne jeho zlepšovanie. O všetko sa treba starať a to platí aj v tomto prípade. So súčasným rozvojom technológií GPS je ďalšou dôležitou časťou rozšírenie do „online“ sveta.

MTBIKER a SCK

Našou snahou je podporiť rozvoj cyklistiky u nás, ako sme písali vyššie. Dobré značenie je jedným zo základných kameňov. Preto sme podporili SCK a všetky jeho aktivity, ktoré sú pre bežných bikerov dôležité a užitočné. Navyše sme to trochu spojili s naším obsahom, ktorý môže pomôcť napríklad spomínaným začiatočníkom. Trochu sme doladili klasické smerovníky a doplnili ich o QR kódy. Samotné tabuľky majú aj svoje „motto“ a rovnako sú pomocou QR kódu prepojené na náš obsah.


Počas čakania na kamarátov, prípadne zo zvedavosti tak môžete skúsiť ako to funguje a možno sa dozviete aj niečo zaujímavé . Len pre zaujímavosť, majitelia iPhonov majú čítačku zahrnutú priamo vo fotoaparáte a pre načítanie QR kódu stačí zapnúť fotoaparát, byť dostatočne blízko a správne ho nasmerovať. Užívateľom Androidu si stačí stiahnuť aplikáciu na čítanie QR kódov.


Vstúpiť do klubu SCK môže každý, a tým pádom aj podporiť všetky spomínané aktivity. Okrem toho ale získate aj výhody pri nákupe v našom MTBIKER shope, čo je ďalšia forma alebo časť našej spolupráce. Ak sa stanete členom, budete zaradený do skupiny, ktorá má u nás ceny a benefity spojené s VIP kategóriou. Viac detailov o našom vernostnom systéme sa dozviete na tomto odkaze.

Michal Hlatký – predseda SCK

„Túto spoluprácu vnímam najmä ako veľkú výzvu, keďže v takejto podobe sme ju doteraz neriešili. Myslím najmä vzhľadom na počet donorských tabuliek a pokrytie takmer celého Slovenska. To je náročné najmä na logistiku, nakoľko montujeme tabuľky od Záhoria až po Medzilaborce. S tým súvisí aj viacero problémov, ktoré sme museli riešiť a dopredu sa nedali naplánovať. Výzvou bolo aj správne pridelenie tabuliek značkárom a do regiónov, aby sa nepoplietli tabuľky, keďže každá je “originál” a určená na presnú lokalitu. Spolupráca nám samozrejme prináša možnosť nakúpenia množstva materiálu z MTBIKER shopu pre naše kluby a značkárov, čo nám odľahčí rozpočet a je to veľká podpora. Ušetrené financie vieme využiť práve na obnovu cykloturistických trás v daných regiónoch. Výraznou pomocou je aj prevádzka serverov, údržba cykloportálu a ďalšie veci s tým súvisiace, veci ktoré pre nás MTBIKER robí. Pre nás je to po dlhom čase opäť zmysluplná a výhodná spolupráca so slovenskou firmou z oblasti cyklopriemyslu, ktorá podporuje myšlienku značených cykloturistických trás na Slovensku a podporila aj SCK. Veríme, že sa osvedčí pre obe strany a po 5 rokoch bude pokračovať.“


Súťaž

Ak teda niekde uvidíte podobne označený smerovník, tak ho neváhajte odfotiť a na Instagrame označiť @mtbiker_sk alebo @mtbiker_shop. Z týchto fotiek potom niektoré odmeníme vecnými cenami a viac podrobností sa dozviete čoskoro na Instagrame @mtbiker_sk a @mtbiker_shop. Sledujte nás a nič vám neunikne...

Na záver ešte patrí poďakovanie vám – čitateľom nášho webu, zákazníkom nášho shopu, či odberateľom YouTube kanálu MTIKER. Práve vďaka tomu môžeme byť aktívni a podporiť podobné projekty, ktoré prinesú cyklistickej komunite zase niečo naspäť.
report_problem Našiel si v texte chybu?
redakcia 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Okolo slovenských regiónov: Novohrad – západní vítr je krutý...

Okolo slovenských regiónov: Novohrad – západní vítr je krutý...

Novohrad. Človek očakáva rovinu a dostane kopce. Hoci som išiel do tohto regiónu so všakovakými očakávaniami, napokon bolo všetko akosi inak. Veď posúďte sami.
Tip na výlet: A opäť to vábivé Valašsko - výjazd plný zážitkov

Tip na výlet: A opäť to vábivé Valašsko - výjazd plný zážitkov

Valašsko je cyklistický raj pre milovníkov cesťákov i MTB. Kto tam nebol, neuverí, kto tam bol, rád sa tam znovu vracia.
Rozhovor: Prečo na Slovensku potrebujeme zákon o turistických trasách?

Rozhovor: Prečo na Slovensku potrebujeme zákon o turistických trasách?

Ako je to na Slovensku s turistickým značením? Prečo je zákon o turistických trasách dôležitý a aké zmeny má priniesť?
keyboard_arrow_up