Novinka: Cannondale CAAD13 - hliník ako konkurencia pre karbón

Ako to dopadne, keď sa do jedného hrnca pridajú ingrediencie ako 40 rokov skúseností, 13. pokračovanie, najmodernejší dizajn, aerodynamika a hlavne hliník ako tradičný materiál pre stavbu bicyklov?


Je dobré, že výrobcovia stále pri stavbe top modelov nezabudli aj na iné materiály ako karbón. Dnes by sa dalo povedať, že prirodzené opantanie karbónom po jeho nástupe upadá a že ten, kto sa chce odlíšiť, siaha po niečom inom. Nie je problém nájsť najvyššie komponenty na ráme z titánu, ocele, alebo ako v tomto prípade, z hliníka.


CAAD (Cannondale Advanced Aluminum Design) ako označenie pre hliníkové modely, ktoré sa hneď v úvode odlíšilo masívnymi trubkami rámu s tenkými stenami a nízkou hmotnosťou, sa objavilo najprv v MTB a od roku 1997 aj na ceste. Konkrétne začali modelom CAAD3. Fanúšik si určite vybaví ich krásne stroje jazdiace pod tímom SAECO. Ako chuťovku vyberáme časovkársky špeciál z tohto obdobia.


Cannondale sa prácou s hliníkom zaoberá asi 40 rokov. To je dosť dlhý čas, aby dosiahli zručnosti, ktoré umožnia postaviť rám, ktorý svojimi vlastnosťami dokáže konkurovať tým z modernejších materiálov. Výnimočným sa nový CAAD13 stáva preto, že okrem tohto majstrovstva použili pri stavbe aj najnovšie poznatky ohľadom aerodynamiky, geometrie a pohodlia. To, čo sa uplatnilo pri nedávno predstavenom top modeli SuperSix Evo, sa použilo aj na tohto “AL brášku”. SuperSix Evo sme vám predstavili v tomto článku.


Rám

Na stavbu sa používa zliatina pod označením 6069, ktorú si pomenovali ako SmartForm C1 Premium. Rám by mal byť ľahší ako jeho predchodca a zároveň pevnejší a komfortnejší. K dispozícii je 8 veľkostí. Zaujímavosťou sú otvory na prichytenie blatníka.


Aerodynamika

Keďže sa uplatnili poznatky z aerodynamického tunela, bike by mal byť aj poriadne rýchly. Podľa nameraných dát upravili tvar trubiek rámu, sedlovky a vidlice. Oproti klasickému oválnemu tvaru je úspora až 30%! Myslelo sa aj na také detaily, ako uchytenie košíkov pre flašky. Vyberáte z možností niesť jednu (uchytávate nižšie) a dve (vyššie).


Aj keď sa celú dobu bavíme o hliníku, nejde o žiadny bike s retro posedom, ale naopak, geometria je pripravená aj na nízke pretekárske nastavenie. Samozrejmosťou je integrované vedenie kabeláže.


Komfort

Pre optimálny výkon je pohodlie jazdca dôležité. Ako sa pohrať s týmto faktom pri hliníkovom ráme? Pracovalo sa s nižším uchytením zadnej stavby rámu, s nárazmi absorbujúcou sedlovkou KNOT2 a predná vidlica je pre všetky varianty vyrobená z karbónu. Do rámu zmestíte obutie široké 30 mm pre diskovú verziu a 28 mm pre klasiku.


Výbava

Už je na vás, ktorú z pripravených verzií si zvolíte. Od začiatku budú k dispozícii mechanické sady Shimano Ultegra a 105 s dlhými ramienkami (ľahšie prevody). Pripravená aj aj ženská verzia. Ako dodávateľ kolies bol zvolený Fulcrum a pre sedlá Prologo. Kopec ďalších komponentov si Cannondale rieši vo svojej réžii. Typické sú najmä ich kľuky.



Zaujímavý koncept tradičného materiálu a najnovších poznatkov čaká na to, pre aké použitie sa rozhodnete. Záleží len na vás, či budete bike používať na porážanie karbónových súperov, alebo na preskúmavanie okolia. Alebo to je pre vás jasná voľba, keďže ste pred 20 rokmi nejaký CAAD vlastnili a teraz vám sentiment pohol srdcom...

Viac informácií sa dozviete na stránke Cannondale.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
redakcia 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Pinarello séria X a nová Dogma X - to najlepšie na dlhú jazdu PR článok

Pinarello séria X a nová Dogma X - to najlepšie na dlhú jazdu

Nové modely od Pinarella s označením X sú na svete a ich hlavná prednosť je pohodlnejší posed a komfort. A ešte aj dobre vyzerajú.
Unboxing: Bianchi Arcadex GRX 810 - nadupaný dobrodruh a pretekár

Unboxing: Bianchi Arcadex GRX 810 - nadupaný dobrodruh a pretekár

Kombinácia elegancie, odolnosti a výkonu od najstaršieho výrobcu bicyklov na svete vôbec neznie zle. Pozrite sa spolu s nami na detaily gravelu Arcadex od Bianchi.
Unboxing: Marin Headlands 1 – karbónový dobrodruh

Unboxing: Marin Headlands 1 – karbónový dobrodruh

Headlands je kopcovitá pobrežná časť Kalifornie, plná štrkových ciest, výhľadov na oceán aj na známy most Golden Gate. Tento karbónový gravel je poctou tomuto miestu.
keyboard_arrow_up