Tip na výlet: Rodinná cyklodovolenka v Slovinsku

Hory, voda, krásna príroda a nekonečné možnosti na bicyklovanie a turistiku, to je Slovinsko - ideálne miesto na aktívnu dovolenku.

Pri výbere tohtoročnej dovolenky padol výber práve na túto malú krajinu, ktorú si vo svete často mýlia s našim Slovenskom. Vybrali sme si konkrétne oblasť v samom srdci Julských Álp pri krásnom Bohinjskom jazere. Menšie komplikácie nastali ale už pri samotnom hľadaní ubytovania.

Šli sme ako menšia skupina, čiže 3 rodiny s malými deťmi a nebolo práve jednoduché nájsť vhodné (a cenovo dostupné) ubytovanie, keďže sme sa spamätali relatívne neskoro a ubytovanie sme začali riešiť až začiatkom marca. Nakoniec sa to ale podarilo a našli sme si malú chalúpku asi 3 kilometre od Bohinjského jazera s krásnym výhľadom na Triglav. Ak by ste tu chceli ísť na dovolenku aj vy, tak určite odporúčam riešiť ubytovanie už v zime.


Čo sa týka zloženia našej partie, tak tú tvorilo 6 dospelých a 5 detí od 0 do 4 rokov. Tomu musel byť samozrejme prispôsobený aj vozový bicyklový park, ktorý tvorilo 7 bicyklov, 3 cyklovozíky a 2 cyklosedačky . A teda aj naše výjazdy boli prevažne rodinného charakteru.


Niečo jednoduchšie na začiatok

Čo sa týka bicyklovania s deťmi, tak pre nás bola úplným základom krásna cyklocesta popri rieke Sava Bohinjka, ktorá začína v Bohinjskej Bystrici a vedie až k jazeru Bohinj a ďalej cez Starú Fužinu až do dediny Srednja Vas v Bohinju. S výnimkou jednej kratšej stojky je rovinatá a vhodná aj pre menších cyklistov, alebo na jazdenie s cyklovozíkom.


Do kategórie jednoduchších rodinných trás ešte môžeme zaradiť trasu popri jazere až do osady Ukanc a ďalej až na koniec doliny k chate pod vodopádom Savica. Z Ukancu tu vedie asfaltka, ktorá je ale dosť frekventovaná. Na druhej strane boli ale vodiči ohľaduplní a nebol problém tu prejsť aj s cyklovozíkmi.

Z Ukancu sa ale cesta trochu zdvihne, takže s cyklovozíkom alebo ako v mojom prípade cyklovozík + cyklosedačka (s nákladom dokopy 50 kg navyše), to už nebude zadarmo. Alternatívou k hlavnej ceste je ešte šotolinová zvážnica z Ukancu, ktorá je bez problémov zjazdná na MTBčku, ale s cyklovozíkom je to už dosť na hrane. Pri jazere si môžete urobiť prestávku na oddych a kúpanie. Voda je priezračná a relatívne teplá. Priemerná teplota v letných mesiacoch býva 21°C a maximálna až 25°C. Na kúpanie je skvelé aj jazero Bled, ktoré je len nejakých 20 minút autom od Bohinju.


No a poďme do kopcov

Keďže Slovinsko a okolie Julských Álp je veľmi hornaté, väčšina pekných ciest vedie buď do kopca, alebo do sakra veľkého kopca. No a v kombinácii s nejakým tým dieťaťom v cyklosedačke a vozíkom navyše to vytvára ideálne podmienky na riadnu makačku . Jedným z pekných výjazdov bol večerný rýchly švih, ktorý sme absolvovali s kamarátom Jurom a našimi dvoma staršími dcérami v cyklosedačkách na planiny Blato a Vogar. Pre vysvetlenie, planinami sa v Slovinsku označujú staré usadlosti v horách, ktoré boli útočiskom pastierov. Takýchto planín je v Slovinsku veľké množstvo.


Planiny sa nachádzajú väčšinou na kopcoch a ani tieto neboli výnimkou. Stúpať sme začali v Starej Fužine (nad Starou Fužinou sa nachádza aj krásny kaňon rieky Mosnica, kde sme boli na pešo). Cesta sa po pár kilometroch rozdvojila. Vpravo pokračovala k chate nad kaňonom Mosnica a ďalej smerom k vodopádu na konci doliny. My sme ale odbočili vľavo do úzkej doliny obkolesenej skalnými stenami.

Pri pohľade som zo začiatku ani neveril, že cesta vedie až hore. A ešte parametre stúpania, dĺžka cca 7 km s priemerným sklonom 8%. Odmenou nám bol nakoniec pekný výhľad na Bohinjské jazero v hĺbke pod nami. Inak paradoxne smerom nahor som cestu zvládol bez prestávky, ale pri zjazde som si musel dať pauzu. Brzdy sa skrátka v klesaní v serpentínach uvarili.


Omyl vykúpený zodratými tretrami

Nad jazerom je lyžiarske stredisko Vogel, kde vedie aj kabínová lanovka. V tomto stredisku je aj bikepark. Teda, ak sa ním dá nazvať jeden trail, ktorý je tu vybudovaný. Na Strave som si všimol, že na Vogeli je vytvorený aj segment, preto sme sa s kamošom jeden podvečer vybrali, že si dáme kráľovskú etapu dovolenky, a teda stúpanie od jazera až hore na Orlovu glavu do “bikeparku”.

Začiatok bol parádny, stúpalo sa mierne po šotolinke. Potom sa to ale celé pokazilo a kopec výškových metrov sme museli tlačiť po strmine vysekanej v skale a pokrytej doslova makadamom. Ďalší úsek sme zase šliapali, ale keď prišla ďalšia dlhá strmina a tlačenie, kde nás turisti pozdravili: “You are crazy!!!”, odhodlanie vyprchalo a otočili sme to späť. Až neskôr som si lepšie pozrel ten segment zo Stravy a zistil som, že to bol segment zjazdový .


Kráľovská etapa

Skutočnou kráľovskou etapou našej dovolenky bol výjazd na Pokljuku. Poklujka je lesnatá krasová náhorná plošina, ktorá sa rozkladá v Julskych Alpách. Nachádza sa tu aj známe biatlonové stredisko, kde sa každoročne koná svetový pohár a viacero krásnych planín.

Vyrážali sme z dediny Jereka po lesnej asfaltke smerom do osady Podjelje a potom ďalej do osady Goreljek, kde sme si dali prestávku na terase pekného horského hotela. Stúpanie malo takmer 8 kilometrov s priemerom 8%. No a 50 kíl navyše v podobe dvoch mojich dcér, cyklovozíka a cyklosedačky spôsobilo, že sa o postup nahor musela pričiniť aj moja pani manželka, ktorá ma dobrý kus ťahala na gumovom lane, inak by som sa tam trápil asi doteraz . Z tohto výjazdu som urobil aj krátku videospomienku.


Z Goreljeku sme sa kúsok vrátili po rovnakej ceste, z ktorej sme odbočili na krásnu šotolinku, ktorá spája viaceré planiny. Prešli sme napríklad planiny Jelje, Konjska dolina, Pečeh, Zajamniky, Praprotnica, Uskovnica. Z nich jadnoznačne najkrajšia a najfotogenickejšia je planina Zajamniky, ktorú určite nájdete na mnohých propagačných fotkách Slovinska.


Veľmi fotogenické miesto je aj planina Uskovnica, kde sa nachádza aj malá drevená kaplnka. Od kaplnky nasledoval už len dlhý zjazd po šotoline až do dedinky Srednja Vas v Bohinju a kúsok po asfalte naspäť do Jereky.


Trail na záver

A ešte mám aj malý tip na krásny trail. Jazero Bohinj sa dá celé obkrúžiť aj na biku. Po jednej strane vedie asfaltka, ale na druhej strane je do polovice šotolinová cestička. V druhej polovici je pekný singláč po turistickom chodníku. Ideálne je tam vyraziť buď skoro ráno alebo neskôr večer, aby ste sa nemuseli vyhýbať množstvu turistov.

Dobré podmienky tu nájdete aj na cestnú cyklistiku. Na Strave pri jednotlivých segmentoch som si všimol, že v tejto oblasti často jazdia aj slovinskí profesionáli ako Primož Roglič, Matej Mohorič alebo Grega Bole, ktorý tu má aj najviac KOMov.


Okrem bicyklovania sme stihli aj niekoľko pekných výletov a túr a nejaký čas sme strávili aj pri vode. Nejaké ďalšie fotky nájdete ešte v galérii. Každopádne nám toho v Slovinsku ostalo veľa čo sme nestihli, minimálne na dve ďalšie dovolenky. Určite sa tu rád niekedy ešte vrátim.
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Už viem, prečo sú Pogačar a Roglič dobrí v horách

Už viem, prečo sú Pogačar a Roglič dobrí v horách

Mnohých pri predstave skvelej dovolenky v horách zrejme nenapadne Slovinsko ako prvé. Čo ponúka a prečo by mohlo nadchnúť aj vás?
Tip na výlet: Lednicko-valtický areál s cyklovozíkom

Tip na výlet: Lednicko-valtický areál s cyklovozíkom

Známy región Južnej Moravy bol jednoznačnou voľbou pre náš krátky rodinný cyklovýlet s dvomi malými deťmi. Nie(len) kvôli tradičnému vínu, ale najmä pre množstvo zaujímavých miest popretkávaných ľahkými cyklo spojkami.
Poľský Karibik? Alebo bicyklami po pobreží Baltského mora

Poľský Karibik? Alebo bicyklami po pobreží Baltského mora

Široké, biele, piesočné pláže a v Poľsku? Áno, je to tak. Baltské more to všetko ponúka. Navyše tu nájdete prehľadne značené cyklotrasy vedúce cez prekrásne borovicové lesy.
keyboard_arrow_up