Pripravte sa, prichádzajú – Majstrovstvá sveta v cestnej cyklistike 2019

Počas celého týždňa sa tí najlepší z najlepších budú uchádzať o jedno z najprestížnejších ocenení, ktoré môže cyklista či športovec vo všeobecnosti získať. Hovoríme teda o zlatej medaile z Majstrovstiev sveta, ktoré sa v tomto roku konajú v Yorkshire, Veľkej Británii.

Oproti minulému roku sa trať výrazne zmenila

Predchádzajúci ročník, teda 2018, bol skutočne náročným. Jazdci museli zdolávať tiahle a koniec-koncov aj strmé stúpania v okolí Innsbrucku. Tentokrát tomu ale tak nie je. Anglicko je povestné rôznorodým terénom. To sa odzrkadlí aj v samotných pretekoch. Čo sa týka časoviek, tie sa odohrajú vo zvlnenom teréne. Absencia horských priesmykov ide ruka v ruke s absenciou rovín. Už len samotný pohľad na profil individuálnej časovky mužov nás o tom presviedča. Niekoľko „dlhších“ stúpaní, avšak s celkovým prevýšením len niekoľko desiatok metrov.


Obdobne je tomu aj pri pretekoch jednotlivcov s hromadným štartom. Tu si organizátori pripravili „skvelý“ záver sezóny pre všetkých zúčastnených. 280 km dlhá trať už sama o sebe vyvoláva rešpekt. Najmä ak sa k tomu pridá možnosť prehánok a istota nepretržitého vetra na planinách v okolí Harrogate. Mužov tak čaká viacero stúpaní, v ktorých nastúpajú niekoľko sto metrov. Napríklad na Kidstones, Buttertubs či Grinton Moor. To všetko však ešte pred nájazdom do siedmych kôl v okolí cieľového mesta.


Zabudnite na tímovú časovku ako ju poznáme – prišla nová

Keďže tímová časovka bola vždy istým špecifikom MS, a to z dôvodu národnostného rozpoloženia jednotlivých celkov, v UCI sa to rozhodli čiastočne zmeniť. Na trati sme tak už nevideli tímy WorldTour, ale zmiešané šestice jednej národnosti. To sa môže javiť ako správny krok, keďže majstrovstvá sú primárne založené na príslušnosti k tomu-ktorému štátu. V skratke včera išlo o klasickú časovku, na ktorej štartovalo šesť jazdcov – traja muži a tri ženy (vekové kategórie nie sú podstatné, primárnym rozdielom je pohlavie).

Takáto „zmes“ je skutočne výborným spôsobom, ako do tímovej disciplíny zapojiť všetky zúčastnené kategórie – napríklad obdobne ako tomu je v prípade štafety na MS v horskej cyklistike. Do istej miery bolo už v predstihu možné predpokladať víťaza – silná časovkárska veľmoc, Holandsko, malo v oboch kategóriách dominantné zastúpenie. Naše predikcie sa aj naplnili a včera sa práve Holanďania stali prvými víťazmi v tejto novej disciplíne.


Potencionálnych víťazov nie je v žiadnom prípade málo

Média, predovšetkým tie cyklistické (pochopiteľne), už niekoľko týždňov rozoberajú šance jednotlivých pretekárov, ktorí majú šancu vyhrať dúhový dres. Predovšetkým sa zameriavajú na rýchlych jazdcov, ktorí sa dokážu popasovať s vlnitým profilom trate.


V tomto smere sa často skloňuje meno J. Alaphilippa, ktorý v tejto sezóne dokázal neraz predviesť skutočne agresívne nástupy práve v obdobných podmienkach. K nemu sa pridáva M. van der Poel, majúci na svojom konte s označením 2019 klasiky ako Amstel Gold Race, Dwars door Vlaanderen alebo aj Brabantský šíp. K ním sa pridáva ešte tucet podobne skúsených pretekárov, medzi ktorými je aj P. Sagan, Z. Štybar, A. Kristoff alebo aj minuloročný víťaz, A. Valverde. Vzhľadom na trať, posledné kilometre odohrávajúce sa v Harrogate, neponúknu extra príležitosť pre rýchly nástup v krátkom a strmom kopci. Skôr sa môžeme tešiť na záverečných 400 metrov, ktoré majú tendenciu stúpať a v tomto prostredí je P. Sagan ako doma.


Silná zostava pred individuálnou časovkou – že by víťaz Vuelty pokračoval v zbere víťazstiev?

I keď v zozname účastníkov chýba napríklad taký Ch. Froome, o špičkových pretekárov nie je núdza. Napríklad víťaz Vuelty spred niekoľkých dní, P. Roglič, preukázal na tomto podujatí jednoznačnú dominanciu v časovke. Avšak je nutné dodať, že počas tejto 10. etapy proti nemu nestáli takí jazdci, ako tomu bude v stredu, 25. septembra. Na list možných víťazov sa jednoznačne radí V. Campenaerts, tretí z minulých majstrovstiev, R. Dennis, ktorý obliekal dres majstra sveta v časovke počas tohto roka, G. Thomas, druhý z časovky na Tour de France alebo aj T. Martin, ktorý je síce štvornásobný majster sveta, ale od roku 2016 sa mu na tieto úspechy nepodarilo nadviazať.


Samotná trať ponúka priestor predovšetkým pre tých, ktorí dokážu zdolávať krátke, len niekoľkokilometrové stúpania s miernym sklonom v tempe. Otázkou budú aj poveternostné podmienky, keďže necelých 100 km od východného pobrežia stávka na počasie nie je nikdy istá. Trať teda meria 54 km a jej profil je ako ostrie motorovej píly.


Majstrovstvá sa budú odohrávať počas celého týždňa – najprv to bude zmiešaná časovka družstiev, následne časovky jednotlivcov, začínajúce od najmladších účastníkov, až nakoniec v nedeľu všetko vyvrcholí hromadnými pretekmi jednotlivcov v kategórii muži elite. Aké tipy na víťaza máte vy?

Zdroje fotografií: FB/UCI
report_problem Našiel si v texte chybu?
scr@tch 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Cyklokros – najkomplexnejšia disciplína vo svete cyklistiky?

Cyklokros – najkomplexnejšia disciplína vo svete cyklistiky?

Blato. Sneh. Piesok. Hlina. Toto všetko na maximálne 33 mm plášťoch. Vitajte v cyklokrose.
Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Slovensko malo priemerných športovcov. Malo dobrých športovcov. Malo vynikajúcich športovcov. A potom je tu Peter Sagan.
Video: Saganovu poctu nepokazil ani pád. MSR v cestnej cyklistike Tlmače 2023

Video: Saganovu poctu nepokazil ani pád. MSR v cestnej cyklistike Tlmače 2023

Najvtipnejšie momenty a najväčšie víťazstvá Petra Sagana podľa jeho kolegov? Čo by robili po kariére cyklisti, štartujúci na MSR v Tlmačoch 2023?
keyboard_arrow_up