Test: smartwatch SIGMA iD.TRI - novinka pre dohľad nad vaším športovým úsilím

Môj prvý cyklopočítač či moje prvé športové hodinky so snímačom pulzu - oboje boli práve od tohto výrobcu a aj to je dôvod, prečo som sa potešil, keď sa mi naskytla možnosť vyskúšať túto horúcu novinku.

Drobec nabitý funkciami

Koncom leta Sigma predstavila dvojicu hodiniek, ktorými rozšírila svoju paletu GPS športtesterov, konkrétne iD.FREE a iD.TRI. Hardvérovo sú identické, líšia sa len farebným vyhotovením rámovania a náramku. Softvérovo ich odlišujú predvolené profily aktivít. FREE sú určené na všeobecné použitie a TRI, ako už z názvu vyplýva, predovšetkým na triatlonové disciplíny.


Vo verzii Basic balenia oboch hodiniek obsahujú okrem návodu a nabíjačky aj držiak pre upevnenie na bicykel. V príplatkovom balení potom navyše nájdete aj snímač kadencie a hrudný pás na meranie srdcovej frekvencie. Do papierovo malého, len 42-gramového tela, natlačili hromadu funkcií, ktoré by mali spoľahlivo vyhodnotiť vaše tréningové či pretekárske úsilie:

  • GPS tracking s výdržou až do 12 hodín
  • Navigácia v spolupráci s aplikáciou Komoot
  • Optický snímač srdcovej frekvencie
  • Barometrický výškomer
  • Always on display (výdrž batérie do 7 dní)
  • Konektivita ANT+ a Bluetooth
  • Záznam dennej aktivity (kroky, spánok, srdcová frekvencia)
  • 4 preddefinované profily aktivít s možnosťou prispôsobenia
  • 3 tréningové profily s možnosťou pridať ďalšie
  • Notifikácie zo smartfónu
  • Indikačné svetielko (zóny, ciele, notifikácie, tréningy)
  • Detekcia nehody a informovanie prednastaveného núdzového kontaktu
  • Vrchná vrstva displeja minerálne sklo
  • Vodotesné do 50 metrov
  • Hmotnosť 42 gramov


Ako zo škatuľky

Samotné balenie osloví užívateľa ako prvé a musím uznať, že sa s ním v tomto prípade skutočne vyhrali. Keď prídete na to, ako ho otvoriť, vykuknú na vás hodinky jednoduchého a uhladeného dizajnu so štyrmi tlačidlami a monochromatickým displejom. Tlačidlá sú pri športových hodinkách stále asi to najlepšie riešenie, čo oceníte hlavne pri manipulácii počas aktivít. Vpravo hore červené tlačidlo slúži na zapnutie hodiniek, spustenie aktivity alebo potvrdzovanie notifikácií. Jeho sused na ľavej strane slúži ako stop tlačidlo alebo povel pre návrat. Dvojica spodných tlačidiel je potom na prehľadávanie menu alebo prepínanie medzi obrazovkami aktivít.


Na spodnej strane je umiestnený optický senzor na meranie srdcovej frekvencie, konektor nabíjania a otvor pre „dýchanie” snímača tlaku okolitého vzduchu. Flexibilný silikónový remienok je na dotyk príjemný, s dostatočnou šírkou a rozsahom upnutia, aby užívateľa nijako neobmedzoval. Samozrejmosťou je systém na rýchlu výmenu remienka, čím ho môžete bez problémov zladiť so svojím outfitom. Poteší aj „fičúrka” na fixovanie voľného konca remienka, ktorá malým výstupkom zapadne do otvoru a tak ju pri upínaní na ruku nájdete vždy v tej istej pozícii.


Kolíska na nabíjanie vyzerá dostatočne robustná a na hodinkách pevne drží po zakliknutí do dvoch drážok. Notifikačné osvetlenie vás informuje o stave nabíjania, pomohlo by aj percento na displeji, ten však ukazuje len to, že sú hodinky blokované pre nabíjanie, a tak ich počas tejto činnosti nie je možné využiť na sledovanie aktivít. Pribalený držiak na bicykel je primeranej veľkosti, pogumovaná dotyková plocha chráni optický senzor a výstupky, ktoré zapadnú do remienka, pevne fixujú hodinky. Škoda je, že na volant ho treba uchytiť s pomocou sťahovacích pások, gumičky by uľahčili prehadzovanie z jedného bicykla na druhý.


Spustenie, inicializácia a aplikácia

Hodinky sa zapínajú logicky podržaním červeného tlačidla, a potom už treba len nasledovať inštrukcie na displeji, ktoré vás prevedú inštaláciou aplikácie a párovaním s vaším telefónom. Táto časť bola intuitívna a prebehla bez problémov za pár minút. Aplikácia Sigma Link je zdieľaná s ostatnými zariadeniami výrobcu, takže si napríklad k existujúcemu cyklopočítaču len pridáte hodinky. Vždy po synchronizácii v nej nájdete všetky zozbierané údaje, zaznamenané osobné rekordy, môžete meniť profily aktivít a nastavovať dátové polia, ktoré si chcete počas športovania prezerať. Štatistiky sú tu prezentované viac graficky, chcelo by to pridať lepší popis, napríklad čas strávený v jednotlivých tréningových zónach tu nenájdete. Čiže nastavené zóny sú použité len ako alarm alebo okamžité zobrazenie v dátovom poli počas tréningu. Toto by mohli ľahko vylepšiť pri aktualizácii aplikácie.


O ostatných zaznamenaných údajoch sa dozviete minimálnu, maximálnu a priemernú hodnotu alebo si pozriete grafický priebeh. Na druhej strane zobrazenie prejdenej trasy je pekné, dokonca so značkami pre automatické aj manuálne okruhy. Prejdenú trasu si ľahko uložíte do zariadenia a nabudúce sa už len necháte podľa nej navigovať. Veľmi sa mi páčilo, že sa dajú v aplikácii vyhľadať okolité trasy z GPSies a ihneď ich možno využiť na navigáciu. Samotné profily športových aktivít je možné modifikovať z pohľadu zobrazovaných dátových polí, či nastavenia alarmov pre zóny srdcovej frekvencie, výkonu ale aj pitného režimu a jedla. Nový profil sa vraj dá pridať cez PC aplikáciu, ale návod od výrobcu, podľa ktorého som šiel bol pre iD.FREE a pre iD.TRI to nefungovalo. Na to majú profil „Other”, ktorý využijete pri iných ako preddefinovaných činnostiach. Športové profily potom môžete kombinovať pod záložkou „Competitions” do súťaží ako duatlon, či triatlon. Sem, podobne ako pre záložku „Workout” už možno pridávať vlastné alebo importovať tréningy vo formáte FIT. Spomínanú PC aplikáciu som inštaloval len kvôli pridaniu športových profilov a po neúspechu som ju len letmo prebehol a nejaké pokročilejšie nastavenie oproti appke v mobile som nenašiel.


Záznam musí byť vždy

Či už vás zaujíma efektívny tréning alebo sa len chcete pochváliť s vašimi výkonmi priateľom, budete potrebovať zariadenie, ktoré všetko úsilie dokáže zaznamenať a vyhodnotiť. Základom je GPS, ktoré v prvom rade vizualizuje vaše putovanie a pridá k nemu potrebné štatistiky ako je rýchlosť a vzdialenosť. Ďalej barometrický výškomer, pretože aj nastúpané metre sú veľmi dobrým indikátorom námahy. A, samozrejme, pridané snímače pre záznam srdcovej frekvencie, kadencie a výkonu na bicykli dotvárajú celkový obraz vynaloženého úsilia.


Hľadanie satelitov GPS zo začiatku trvalo dlhšie ako reklama v telke, ale po aktualizácii firmvéru sa vyrovnalo mojim dvom referenčným zariadeniam. Nový firmvér pomohol aj stabilite GPS signálu, kedy pri nočnom behu pod stromami dochádzalo k strate satelitov, na čo ma upozornilo na červeno blikajúce indikačné svetielko, inak blikalo na zeleno. Blikanie bolo super na zvýšenie viditeľnosti, ale nikde som neprišiel na to, čo spustilo to zelené svetlo, pretože pri aktivitách cez deň ostáva zhasnuté, teda pokiaľ vám nepríde nejaká notifikácia z telefónu, či neprešvihnete cieľovú zónu. Záznam trasy nevykazoval žiadne abnormálne odchýlky, vo finále bol rozdiel pri cca 50-kilometrovej jazde v stovkách metrov a pri zhruba 4-6-kilometrovom behu sa tiež rozdiely vtesnali do stovky. Výškomer všetkých troch zariadení vykresľoval identickú krivku, posunutie bolo spôsobené len nastavením východzej nadmorskej výšky.


Snímač tepu na zápästí je sám o sebe informatívne meradlo, hlavne otrasy pri športe vedia spôsobiť slušnú odchýlku. Odpozorované pokojové hodnoty boli v podstate identické s referenčnou optikou. Presnosť závisí od viacerých faktorov ako sú napríklad pevnosť utiahnutia, okolité osvetlenie, či sfarbenie pokožky. Pri športe oba optické snímače občas uleteli od hodnôt nameraných hrudným pásom a keďže k hodinkám je možné pripojiť čokoľvek, čo má ANT+ alebo Bluetooth (vyskúšaný hrudný pás a kadencia od konkurencie), nevidím to ako pohromu. Naopak, čo ma prekvapilo a potešilo je to, že záznam srdcovej frekvencie, hoci aj nepresný, fungoval aj vo vode. Takúto funkciu má moje zariadenie až pri najdrahšej tohtoročnej novinke. Krokomer bol citlivejší a hlavne pri jazde autom mi vždy napočítal slušnú prechádzku, ale to je skôr negatívna vizitka našich cestárov. Počas niekoľkohodinovej turistiky bol rozdiel zhruba tisíc krokov. Výpovednú hodnotu kontroly kvality spánku neviem plnohodnotne posúdiť, pretože netuším, čo všetko je za tým, ale každopádne namerané záznamy nemôžem ukázať šéfovi, keďže vďaka nižšiemu pokojovému tepu podľa hodiniek väčšinu času v práci prespím .


Čo však považujem za negatívum a vďaka čomu som prišiel o niekoľko záznamov je to, že ak sa vám vybije batéria počas aktivity, tak máte smolu, zariadenie si nebude pamätať nič. Dokonca aj záznam denných aktivít sa vyparí, takže je dosť nepríjemné, keď sa vám to stane večer po plnohodnotne športovo prežitom dni alebo víkende. V hľadaní zdroja musíte byť naozaj rýchly, zvlášť, keď upozornenie na 20%-tný zostatok energie poskytuje skôr minúty ako takmer štvrtinovú rezervu. Nakoniec nový firmvér predĺžil i zostatkovú životnosť a športovú aktivitu pri vypnutí uloží, záznam denných aktivít však stále odchádza do zabudnutia.

Plusy:

  • Nízka hmotnosť
  • Intuitívne ovládanie a prehľadávanie menu
  • Indikačné osvetlenie
  • Množstvo funkcií
  • Záznam srdcovej frekvencie aj vo vode
  • Vizualizácia dát v hodinkách
  • Čitateľný displej

Mínusy:

  • Strata dát po vypnutí
  • Interpretácia dát v aplikácii
  • Nie je možné pridať ďalšie aktivity


Často si ma počas testu mýlili s fanatickým obdivovateľom NASA, zvlášť na plavárni alebo pri behaní v teplý jesenný podvečer len ťažko zakryjete, že ste ovešaný technológiou o trochu viac ako je zdravé. Čo by som však pre porovnanie všetkých možných funkcií nespravil? Je to za mnou a môžem konštatovať, že ak hľadáte partnera pre triatlonové aktivity, tak hodinky SIGMA iD.TRI možno v tomto smere považovať za konkurenciu aj pre veľkých hráčov, hlavne vďaka cenovke pri tomto množstve ponúkaných funkcií, ktorá je stanovená na cca 187 €. Viac o hodinkách sa dozviete na tomto odkaze.

Zdorj fotografií: autor, Sigmasport.com
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
Micequal 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: SIGMA ROX – slušná kvalita za primeranú cenu?

Test: SIGMA ROX – slušná kvalita za primeranú cenu?

Akonáhle som mal možnosť otestovať GPS cyklopočítač SIGMA, neváhal som. Zaujímalo ma, čo táto značka s priaznivou cenovkou ponúka.
Test: Kärcher OC 6-18 Premium – už neumývajte bicykle v kúpeľni

Test: Kärcher OC 6-18 Premium – už neumývajte bicykle v kúpeľni

Veľkorysé riešenie, ktoré má dostatočnú zásobu vody a výdrž batérie aj pre tých, ktorým pri umývaní záleží na detailoch.
Test: Thule Paramount – hybridný ruksak zo Švédska

Test: Thule Paramount – hybridný ruksak zo Švédska

Rovnako dobrá na bicykli ako aj mimo neho. Presne takto nejako by sa dala jednou vetou opísať táto taška. Ide totiž o hybridný model, ktorý spája ruksak a tašku na nosič.
keyboard_arrow_up