Nebojte sa prechodu na bezdušáky

Tento systém má množstvo výhod a ak vás odrádza len samotná konverzia, s tým vie výborne pomôcť niekoľko vhodných doplnkov a tipov.

Môžeme s určitosťou konštatovať, že dnes je skutočne doba bezdušová. Tento systém sa postupne prebil medzi takmer všetky odvetvia cyklistiky a pomaly sa derie aj tam, kde to nie je také jednoduché s novinkami – teda do najvyššieho sveta cestnej cyklistiky. Najrýchlejšie mu ale prepadli jazdci na MTB a dnes už je skutočne zriedkavo vidieť skúsenejších borcov voziť niečo iné, ako práve niektorú verziu bezdušového systému. Tento „prevrat“ spôsobili najmä systémy označené ako tubeless ready, ktoré dávajú na výber, pričom následná konverzia je jednoduchá. To platí ako o kolesách, tak najmä o kompatibilných plášťoch. Pri pôvodných bezdušových plášťoch bola nevýhodou vyššia hmotnosť, no práve plášte s prívlastkom tubeless ready pomohli tento hendikep prekonať – namiesto pôvodného utesnenia samotného plášťa pomocou ďalších vrstiev sa začal využívať tmel. V tomto prípade tak stačili najmä vhodné pätky, prípadne zvýšenie odolnosti na bokoch.


Jasné výhody

Nie je to ale len o hmotnosti, pretože s ultralight setupom duší sa môžete dostať na podobné hodnoty pri rôznych typoch kolies. Lenže v prípade bezdušového systému máte k tomu stále ako bonus skutočne vysokú odolnosť proti väčšine defektov, za ktoré jazdec nemôže – teda takým, keď vám koleso niečo prepichne, najčastejšie tŕň, ostrá skala, menší klinec a pod. Rovnako eliminujete ďalšiu častú príčinu defektu, a to je precvaknutie (snakebite), takže môžete vo výsledku voziť nižšie tlaky, čo výrazne pomôže s komfortom a hlavne gripom v technickom teréne. To je veľmi často ten hlavný dôvod, prečo skúsení jazdci volia práve bezdušový systém. No a do tretice je výhodou nižší valivý odpor.

Prečo to nevozia všetci?

Tak prečo sa teda stále človek stretáva s klasickým systémom duší pomerne často aj teraz? Je to najmä vďaka tomu, že na nových bicykloch sú väčšinou v základe nahodené plášte s dušami (čo je praktickejšie), prípadne sú na lacnejších modeloch v základe lacnejšie plášte, ktoré na to nie sú veľmi vhodné. No a tiež je to „strach“ menej skúsených jazdcov z konverzie a prípadných starostí s tým spojených. To ale platí najmä v prípade, že máte jedny kolesá a veľmi často prehadzujete plášte. Inak sa skutočne nie je čoho báť a hlavne dnes už takmer každý ráfik a plášť túto konverziu podporuje. Ak si nie ste istý, pozrite si info k vašim kolesám (ráfikom) na stránke výrobcu.

Rovnako vám možno pomôže aj náš návod vo forme videa, ktorý sa hodí najmä ak už máte kolesá pripravená na túto konverziu od výroby.


Základy konverzie a niekoľko tipov

Základom je, samozrejme, páska, ktorá koleso utesní a je v podstate kľúčovou súčasťou. Rovnako sú dôležité aj ventilky, ktoré musia pekne sedieť a dobre tesniť.  Veľmi často môžete pásku nájsť už „predinštalovanú“ pri nových modeloch kolies, no ak nie, pomoc je jednoduchá. Pritom sa nemusíte báť a použiť ju pokojne môžete neskôr aj s klasickou dušou, ak by sa niečo pokazilo. Okrem klasickej pásky, ktorá sa postupne lepí po obvode na koleso, je k dispozícii u Weldtite aj verzia s názvom Easy Fit. Tá sa nelepí, ale natiahne po obvode ráfika, čo vie prácu zjednodušiť. Tu je ale dôležité vyberať podľa priemeru kolies, ktoré máte.


Tmel ako nevyhnutná súčasť

Veľmi dôležitou súčasťou je následne tmel, ktorý aplikujete po tom, ako si otestujete, že plášť aspoň ako-tak tesní a ide nafúkať. Ten sa dá aplikovať následne cez hlavičku ventilu, takže nemusíte odklápať pätky. Jednoducho nalejete potrebné množstvo, ktoré záleží od priemeru kolies a rovnako šírky plášťa. Čím väčšie sú tieto rozmery, tým viac tmelu je potrebné a podrobnosti nájdete na samotnom balení. Následne plášť nafúkate a prípadné nedostatky v tesnení vyrieši tmel – preto treba koleso dobre roztočiť a rovnako ním potriasť, nech sa tmel dostane aj do bokov a pomôže utesniť pätky.

Tmel od Weldtite je syntetický, nealergický, latexový tmel vytvorený špeciálne pre bezdušové pneumatiky. Má vynikajúce tesniace vlastnosti a jeho silnou stránkou je najmä vysoká životnosť a odolnosť pri rôznych tepelných extrémoch. Dobrým spôsobom, ako si po čase rýchlo overiť, či je ho dostatok, je ľahké potrasenie kolesa, kde by to malo stále trochu „žblnkať“. Ak nie, je potrebné tmel doliať, čo môžete spraviť opäť cez ventil, alebo odklopením pätky, ak chcete situáciu skontrolovať detailne...


Montážny gél – šikovný pomocník

Ak sa pustíte do konverzie s novými plášťami, niekedy môže vzniknúť problém, že nepôjdu ľahko nasadiť na ráfik. Vtedy je potrebné plášť napraviť po obvode a neísť na to zbytočne veľkou silou, aby ste si nepoškodili pätky, prípadne ráfik. Výbornou pomôckou je v tomto prípade montážny gél od Weldtite. Jednoducho sa aplikuje natretím styčnej plochy plášťa a ráfiku, vďaka čomu to pôjde oveľa ľahšie a bez použitia prehnanej sily. Použitý gél sa v priebehu 15 minút vyparí.

Čo vie ale situáciu veľmi zjednodušiť, sú vhodné konverzné sady, pričom práve Weldtite umožní skutočne široký, no pritom veľmi jednoduchý výber. Stačí si len zvoliť, ktorá verzia sa vám hodí. Ak nemáte vo výbave nič, je výborným riešením „all in one“, kde nájdete všetko potrebné pre jednoduchý prechod. Stačí si len zvoliť správny tip (MTB, road), prípadne pri verzii s páskou Easy Fit aj správny rozmer kolesa. Súčasťou je dostatočné množstvo tmelu, montážny gél, pásky, ventilky a rovnako aj montážne páčky.



Ak montážne páčky nepotrebujete, je na výber verzia bez nich. No a rovnako sú všetky súčasti k dispozícii aj samostatne.

Defekt a oprava bezdušového plášťa – jednoduchá pomoc

Čo v prípade, že diera na plášti je príliš veľká a tmel si s ňou nevie poradiť? Aj tu je stále výhoda bezdušového systému, pretože môžete jednoducho použiť knôty na opravu, pričom tento spôsob je skutočne rýchly a efektívny, netreba ani dávať dole koleso.


Pritom samotná sada knôtov od Weldtite je naozaj cenovo dostupná (okolo 8 €) a nájdete v nej všetko, čo potrebujete.

Neskôr môžete samotnú dieru doma zalepiť špeciálnou sadou na opravu bezdušového plášta. Pri dnešných cenách kvalitných plášťov tak viete celkom ušetriť, ak sa niečo také prihodí – najmä ak ich máte stále takmer ako nové...


Ako vidíte, bezdušové systémy sú dnes už naozaj „vychytané“ ako celok a prechod je v podstate jednoduchá vec, ktorej sa netreba báť.

Všetky spomínané sady a doplnky od Weldtite vrátane presných informácií a cien nájdete na stránkach dovozcu made4bike.
report_problem Našiel si v texte chybu?
redakcia 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Ako čistím bicykel, keď nemám kde?

Ako čistím bicykel, keď nemám kde?

Nebývam v rodinnom dome, ale v klasickom paneláku. Možno jedna z najčastejších otázok, aké od vás za tie roky dostávam, znie: ako a kde čistím bicykel? Tak sa na to pozrieme bližšie.
Oprava bezdušového plášťa – keď už ani knôt nepomôže

Oprava bezdušového plášťa – keď už ani knôt nepomôže

O prednostiach MTB bezdušových plášťov sa už napísalo veľa a mnoho jazdcov na bezduše nedá dopustiť. Čo však urobiť s plášťom, keď dôjde k masívnejšiemu defektu?
Plášte a príslušenstvo do náročných podmienok PR článok

Plášte a príslušenstvo do náročných podmienok

Jeseň je jednoznačne najkrajšie obdobie na jazdu v prírode. Terén však už býva mokrý a blatistý. Je teda vhodné vymeniť letný, rýchly dezén za niečo „agresívnejšie“, čo podrží v náročných podmienkach.
keyboard_arrow_up