Novinky Mondraker pre sezónu 2020 – les je ich domovom

V kolekcii 2020 nachádzame „zo všetkého niečo“. Inými slovami, je tu zástupca hardtailových chrtov, špeciály na enduro, trail a cross-country či elektro horské bicykle.

Všetko samozrejme vo svojskom prevedení, ktorý je príznačný pre dizajn Mondraker. Poďme sa na ne pozrieť...

Španielsky výrobca má pre sezónu 2020 v rukáve hneď niekoľko nových ťahákov. V Alicante nezaspali na vavrínoch a táto ucelená kolekcia je ešte väčšmi doplnená a vylepšená, aby si každý jazdec mohol nájsť svojho španielskeho tátoša! Úpravy sa dočkalo aj samotné logo výrobcu, erb aj nápis Mondraker sú v súčasnosti agresívnejšie a evokujú túžbu posunúť jazdca dopredu.


F-Podium Carbon je konečne tu

Nový XC stroj, ktorý neskrýva svoj španielsky pôvod z pyrenejského polostrova, je k dispozícii v dvoch variantoch – veľmi ľahkej klasickej verzii so 100 mm zdvihom vpredu aj vzadu a tiež aj agresívnejšej verzii DC (down-country) – ako bicykel, ktorý reaguje na trend vzrastajúcej obtiažnosti tratí a technickej vyspelosti jazdcov. Obe verzie ponúkajú nový rám, ktorý v plnej miere hlása svoju príslušnosť k značke Mondraker.

Pýši sa krásnymi industriálnymi tvarmi a skutočne modernou geometriou nazvanou Forward, plne upravenou pre potreby súčasného poňatia XC jazdenia. To najdôležitejšie potom nájdeme v zadnej časti – 100 mm zdvihu mnohokrát oceňovaného systému Zero – o perfektnú funkčnosť sa tu stará dvojica vahadiel a celokarbónová zadná stavba. Samozrejmosťou je uchytenie tlmiča štandardu Trunnion a zväčšenie priemerov ložísk pre maximálnu funkciu a odolnosť. Nie je preto prekvapením, že pocitovo tento systém ponúka jazdcovi adekvátnu istotu a viac než uvedených 100 mm.


Top model je F-Podium RR SL, tento čierno-zlatý švihák s ešte odľahčeným rámom bude vyrobený v celosvetovej limitovanej sérii a s tými najexkluzívnejšími komponentami. Karbónové lúčové kolesá Biturbo RS rovnako ako aj riaditká a sedlovka dodáva malosériový výrobca BikeAhead. Kompletné odpruženie je v kompetencii Fox v najvyššej verzii, radenie je elektronické Sram. Kto chce len to najlepšie, môže to mať a to za cenu 13 500 €.


Tímovou replikou profi tímu Primaflor-Mondraker-Rotor je verzia F-Podium RR. Špičkový bicykel s odpružením Fox Factory Kashima, kompletnou sadou Shimano XTR a zapletenými kolesami DT Swiss XRC1200 carbon. Naviac je sériovo dodávaný s meračom výkonu Rotor InPower. Verzia F Podium R potom ponúkne pretekárom mix komponentov Sram Eagle a hliníkový topmodel DT Swiss – XR1501, Fox Factory Kashima bude pracovať v podobe oboch jednotiek odpruženia aj tu. Cena je 6 200 €.

Najdostupnejší variant F-Podium stále ponúkne odpruženie Fox na úrovni Performance, o radenie sa postará Sram Eagle a o brzdenie Shimano. Vďaka úsiliu výhradného dovozcu sa bude tento model predávať s výbornými kolesami DT Swiss X1700 Spline za 5 200 €.


Dva modely s označením DC v názve, ako už bolo spomenuté, ponúkajú trochu viac agresivity. A to je patrné aj z ich farieb, ktoré nie sú len „chrtiou“ matnou čiernou. Najdôležitejší je predovšetkým rozdiel v odpružení, ktorý je vpredu 120 mm v podobe vidlice Fox 34 – čo znamená navýšenie tuhosti oproti 32 mm nohám. Ďalším benefitom je štandardne dodávaná teleskopická sedlovka. V spojení so systémom odpruženia Zero je tak F-Podium DC RR so špičkovým radením Shimano XTR, Fox Factory Kashima a kolesami DT Swiss X1501, ako aj dostupnejší F-Podium FC R so Sram Eagle, Fox Performance a taktiež kolesami DT Swiss X1700, zbraňou na XC ale aj trailové jazdenie. Cena je 5 700 €.

Chrono Carbon v továrenskom kabáte

Za zmienku stojí aj model Chrono Carbon pre sezónu 2020. Tento najdostupnejší karbónový bicykel, na ktorom je zjavné odkiaľ pochádza, má typicky sploštenú hornú rámovú trubku, vytvarovanú technológiou Stealth Carbon s XC Forward geometriou. Dostal však do vienka aj továrenské farby Mondraker, tie ktoré sa vozia na svetovom pohári. Matná čierna farba s modrými a červenými detailmi patrí už do DNA značky a je to po prvýkrát, čo tieto farby nemá niektorý z pretekárov.


SuperFoxy - vylepšenie špičky

Foxy je už ikonickým Allmountain-ednuro modelom v ponuke značky. Pre túto sezónu bola zásadne vylepšená modelom Foxy Carbon 29, a pre nadchádzajúcu sezónu evolúcia nekončí. Je tu úplne nová platforma, posúvajúca sa až do kategórie Super-enduro. Dvojica agresívne vyzerajúcich čisto 29-palcových bicyklov, ktoré naplno využívajú všetky technológie Mondraker.


Zásadným rozdielom je nová vystužená celokarbónová zadná stavba, ktorej dĺžka je naviac o 10 mm upraviteľná, a kompletne nové horné vahadlo. To je samozrejme taktiež kompletne z karbónu. Dôvodom tejto úpravy je optimalizácia kinematiky celej zadnej stavby pred pružinové tlmiče alebo pre vzduchové tlmiče väčšieho objemu. SuperFoxy tak ponúkne jazdcom oporu aj pri skutočne agresívne jazde. A nezabúdajte ani na obrovské množstvo zábavy.


Na to pravé endurové, kedy sa ničím nechcete nechať obmedzovať, je najvhodnejšou zbraňou Super Foxy Carbon RR, teda najvyššia výbava tejto modelovej série. Karbónový rám pojme vidlicu Fox 36 Float 29 FitGrip2 HSC Factory Kashima so 170 mm zdvihom, sadu Shimano XTR s 12 rýchlostnou kazetou, kolesá DT Swiss EX1501 Spline a plášte Maxxis Minion DHF/DHR 29“. Nechýba ani teleskopická sedlovka Fox Transfer s cenovkou 8 600 €. Na výber je aj dostupnejšia variácia, SuperFoxy Carbon R, ktorá stavia na odpruženie od Fox ale so vzduchovým tlmičom. Radenie je v réžii Shimano XT, kolesá sú DT Swiss E1700 Spline za 6 600 €.

Mondraker posilňuje elektro flotilu

Veľkým treskom prešla celá rada e-bicyklov, ako hovorí aj samotný výrobca – v našom prípade horské elektrobicykle. Skutočne všetky e-bicykle s typickým erbom v znaku sú primárne konštruované ako bicykle pre jazdenie v teréne. Tomu zodpovedá aj geometria, voľba komponentov, ktoré musia vydržať väčšiu záťaž.


Pre sezónu 2020 nezostal kameň na kameni. Všetky modely sa dočkali úpravy geometrie pre čo možno najlepšie vlastnosti bicyklov. Impulzom k tomuto kroku bola nová generácia elektromotorov renomovaného výrobcu Bosch. Nový motor Bosch Performance 4. generácie je výrazne kompaktnejší než jeho predchodcovia a dovolil tak inžinierom konečne naplno využiť potenciál, ktorý elektrobicykle ponúkajú. Tí sa príležitosti chytili jednoznačne a na kolekcii 2020 to je zjavné. Naviac všetky bicykle Mondraker s motorom Bosch majú aj novú batériu so zvýšenou kapacitou – Powertube 625 Wh.

E-bicykle si zachovávajú modifikovanú Forward geometriu aj s ostatnými technologickými riešeniami. Došlo však k zásadnej úprave systému odpruženia, kinematika bola prepracovaná a vznikol tak systém Zero e-bike optimized – opäť sa tu myslí na rozdielne špecifické potreby jazdy na e-bicykloch. Je dôležité si uvedomiť, že ťažisko, hmotnosť a koniec koncov aj podpora, ktorú jazdcom bicykle ponúkajú, sa od klasických horských bicyklov výrazne odlišujú – preto aj systém odpruženia a celková geometria bicykla musí byť upravená.

Vylepšené boli aj detaily, ktoré dokresľujú podarený celok – kryty batérií sú po novom hliníkové – sú takmer k nerozoznaniu od hlavnej rámovej trubky, integrovaný snímač, veľmi praktický chránič srdca e-bicykla a taktiež zväčšenie priemerov čapov a ôs.


Najväčším „tankom“ v ponuke je Level. Tento bicykel vo všetkých svojich variáciách ponúka 180 mm vpredu a 170 mm zdvihu vzadu. Zvládne tak akýkoľvek terén a akúkoľvek výzvu. V najvyššej verzii nechýba ani špičkový pružinový tlmič. Cena tohto modelu začína na 6 000 €.


Za ním nasleduje Crafty so 160 mm vpredu a 150 mm zdvihu vzadu – samotní konštruktéri tvrdia, že tento bicykel je svojimi vlastnosťami ich predstavou ideálneho horského elektrobicykla so všetkými potrebnými vlastnosťami. Z tohto modelu vychádzajú všetky ostatné elektrobicykle Mondraker, a to aj Chaser, odladená verzia so 150 mm zdvihu na oboch koncoch, ktoré u tohto modelu zaisťuje RockShox. Cena tohto modelu sa pohybuje od 4 700 €.



V ponuke je 29“ hardtail Prime so 120 mm zdvihu – aj ten prichádza s novou geometriou a najnovšou generáciou motorov Bosch s batériou 625 Wh. Cena je 3 400 €.


Mondraker však má čo ponúknuť aj užívateľom, pre ktorých je jednoznačnou prioritou dojazd a taktiež priaznivcom motorov Shimano. Úplne nový full Dusk so 160/150 mm zdvihu má špičkový motor Shimano E8000 s batériou s kapacitou 630 Wh. V balení však jazdec získa pri oboch verziách Dusk aj prídavnú externú batériu s kapacitou 360 Wh. Dokopy je to 990 Wh čistej zábavy. Cena začíne od 5 200 €.



Rovnaký koncept má aj hardtail Thundra. 120 mm zdvih a motor Shimano E7000. Aj tento „pevňák“ je úplne nový. Pri jeho drahšej verzii Thundra R nájdete v balení taktiež prídavnú batériu. Základná Thundra potom stavia na dostupnosť – pri nej si je túto externú batériu možné dokúpiť. Cenová hladina začína na 3 200 €.

Počas tohto mesiaca sa naviac chystá veľkolepé predstavenie e-bikového topmodelu od Mondraker – stay tuned!

Viac informácií o všetkých modeloch a kolekcii 2020, možnosti testovania a predajných miestach nájdete na tomto odkaze alebo na stránke slovenského dovozcu.
flash_on
Viac o elektrobicykloch, ich výbere a používaní nájdeš v sekcii Elektrobicykle v skratke.
report_problem Našiel si v texte chybu?
redakcia 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Mondraker - španielske novinky do novej sezóny PR článok

Mondraker - španielske novinky do novej sezóny

Mondraker má v novej sezóne veľké ambície na vrcholovej úrovni, no nezabúda ani na súťaživých nadšencov, trailových či víkendových jazdcov. Pozrite si spolu s nami novinky z horúceho Alicante.
Celoodpružené e-biky aj do náročného terénu PR článok

Celoodpružené e-biky aj do náročného terénu

Ak poškuľuješ po „high-end“ bicykli a nechceš sa nechať zastaviť žiadnym typom terénu, zaujať dokážu aj tieto celoodpružené modely.
Video: Ako vyzerá enduro kráľovstvo - bikepark Petzen

Video: Ako vyzerá enduro kráľovstvo - bikepark Petzen

Bikepark Petzen nie je iba o svetových EWS tratiach. Nachádzajú sa tu taktiež aj flowtraily pre menej skúsených cyklistov a rodinky s deťmi.
keyboard_arrow_up