Novinka: Canyon predstavil nové verzie modelov Exceed a Lux pre rok 2020

S dvoma titulmi majstra sveta v XCO a XCM, víťazstvami vo Svetovom pohári či v ShortTracku je sezóna 2019 ukážkou vynikajúcich výsledkov pretekárov na bicykloch Canyon Lux a Exceed. Práve táto dvojica bude vstupovať do nového roka s niekoľkými novinkami.


V skratke možno oba modelové rady označiť za pretekárske nástroje, určené primárne pre boj s časom na vytrvalostných tratiach, ktoré sú spájané so slovnými spojeniami ako cross-country či maratón. Inými slovami – čo najrýchlejšie hore a s istotou dole. Stále technicky a fyzicky náročnejšie trate Svetového pohára si jednoducho vyžadujú nekompromisne vyladené bicykle.

Pri oboch modeloch, Exceed a aj Lux, nejde o kompletne prepracované rámy. Minuloročná výrazná zmena oproti predchádzajúcim rokom ostala nedotknutá do sezóny 2020, avšak to čo pribudlo, je škála osadenia.


Canyon Exceed – hardtail s hmotnosťou pod 9 kilogramov

Napriek zužujúcej sa priepasti medzi celoodpruženými a „pevnými“ horskými bicyklami dokážeme stále zazrieť na tratiach svetového formátu aj pretekárov s pevnou zadnou stavbou. Dôvodov je určite niekoľko. V prvom rade je to hmotnosť. Absencia tlmiča a vahadla dokáže ušetriť niekoľko-sto gramov. K tomu sa samozrejme pridáva aj tuhosť a bezprostredná reakcia pohonu na šliapanie bez dodatočnej straty pri prepružení tlmiča či zadnej stavby. Hlavový uhol má hodnotu 69,5 stupňa, a všetky veľkosti, okrem XS (27,5“) sa honosia 29“ kolesami.


V tomto smere ponúka Canyon už niekoľko rokov model Exceed. Jeho prednosti sa potvrdili aj počas majstrovstiev sveta v maratóne, kde K. Hynek získal striebornú medailu. Okrem toho si Exceed v minulosti podobnými úspechmi vydobyl stabilné postavenie medzi elitnými „pevňákmi“.

Aby sme nerozprávali len tak do vetra, predstavíme si jednotlivé verzie, ktorých je celkovo 9, vrátane dvoch dámskych vyhotovení.


Vstupom do sveta výkonnostnej cyklistiky je Exceed CF SL 5.0, ktorého osadenie spolieha na 12-rýchlostnú sadu Sram NX Eagle, kolesá RaceFace AR 25 či vidlicu RockShox Recon. Cena začína na 1 699 €.


V tomto prípade si vyberú aj dámy, pre ktoré je pripravený identický model Exceed CF SL 5.0 WMN, disponujúci vhodnejšou geometriou pre dámske potreby a taktiež subtílnym farebným vyhotovením. Cena je identická, 1 699 €.


Z nasledujúceho variantu budú mať radosť predovšetkým priaznivci sád Shimano, keďže Exceed CF SL 6.0 je osadený novou 12-rýchlostnou sadou Shimano XT. K tomu sa pridáva vidlica Fox 32 Rhythm a kolesá DT Swiss X1900. Cena je 2 199 €.


O niečo vyššiu výbavu má Exceed CF SL 7.0, prichádzajúci s karbónovými kolesami Reynolds, výbavou Sram GX Eagle a vidlicou RockShox Sid Select. Táto kombinácia stojí 2 699 €.


V tomto smere sa k nemu pripája aj druhé dámske vyhotovenie, Exceed CF SL 7.0 WMN s identickou výbavou za identickú sumu, 2 699 €.


Predstupňom k najvyššiemu vyhotoveniu SLX je Exceed CF SL 8.0 s kolesami Reynolds, sadou Sram X01 Eagle a vidlicou RockShox Sid Select+. Cenovka ukazuje na sumu 3 199 €.

Exceed CF SLX

V tejto kategórii môžeme hovoriť o tom najlepšom, čo sa v produkcii horských hardtailov Canyon nachádza. SLX je označením pre odľahčený karbónový rám, ktorý stále zachováva adekvátne hodnoty tuhosti a komfortu.


Vstupnou bránou do tohto sveta je Exceed CF SLX 9.0 s osadením na úrovni Sram XX1 Eagle, karbónovými kolesami Reynolds či vidlicou RockShox Sid Ultimate. Navyše sa môžete tešiť na patentovanú sedlovku Canyon, ktorá vďaka svojmu unikátnemu listovému dizajnu dokáže pohltiť značné množstvo vibrácií. Cena je 4 199 €.


Predstupňom k najvyššej úrovni je Exceed CF SLX 9.0 Race. Tu nájdeme novú sadu Shimano XTR s 12-rýchlostnou kazetou, kľukami RaceFace Next SL, kolesami DT Swiss XRC a vidlicou Fox 32 Factory StepCast. To všetko za 5 999 €.


Na poslednej priečke je Exceed CF SLX 9.0 Race Ltd. s nekompromisnou výbavou, skladajúcou sa z elektronickej sady Sram eTap AXS XX1 Eagle, vidlice RockShox Sid Ultimate a karbónových kolies Reynolds Black Label. Cena je 6 999 €.


Canyon Lux – žiarivé svetlo výkonnostnej cyklistiky

Samotný výrobca sa netají tým, že v prípade oboch modelov ide o jednotnú myšlienku vytvorenia spoločného základu, ktorý pomôže pretekárom poľahky presedlať z jedného na druhý. Samozrejme, Lux je celoodpružený model a teda isté jeho prednosti nie sú identické s Exceed.


Ak sa pozrieme na technické údaje, už z prvých riadkov je jasné, že ide o nekompromisný pretekársky nástroj. Hmotnosť rámu aj s tlmičom sa pri verzii Lux CF SLX pohybuje na úrovni 1 662 g (M) a pri Lux CF SL 1 852 g (M). Zároveň sa každý z jeho majiteľov môže tešiť na agresívnu geometriu s hl. uhlom 70 (CF SLX), respektíve 69,5 stupňa (CF SL). K tomu sa pridáva aj hodnota zdvihu, ktorá pri najvyššej verzii CF SLX je 100 mm na oboch koncoch, zatiaľ čo CF SLX disponuje nárastom v prednej časti, a to 110 mm. V neposlednom rade ide prirodzene aj o celkovú hmotnosť. Tá sa začína už na magickej hodnote 10,1 kg.

Lux CF SL

Vstupná brána do karbónových celoodpružených modelov je práve CF SL. Kvalitný základ, ktorý je však oproti svojmu „väčšiemu“ bratovi Lux CF SLX o niečo šetrnejší k vašej peňaženke, prichádza so štvoricou variantov.


Úvodným kúskom je Lux CF SL 6.0, ktorý je osadený 12-rýchlostnou sadou Sram NX Eagle, kolesami DT Swiss x1900 či vidlicou RockShox Sid Select. Cena je na úrovni 2 899 €.


Na druhé miesto sa radí Lux CF SL 7.0, ktorý na rozdiel od predchádzajúceho variantu využíva novú 12-rýchlostnú sadu Shimano XT a odpruženie od Fox v podobe Fox 34 Elite Performance či teleskopickej sedlovky, ktorá vám v zjazdoch rozhodne uľahčí cestu nadol. Cena je 3 299 €.


Súčasťou modelového radu Lux je aj jediná dámska verzia Lux CF SL 7.0 WMN, ktorá je prispôsobená ženskej fyziológii odlišným odstupňovaním veľkostí. Avšak stále si uchováva to najlepšie z mužského modelu. Výbava je identická, aj s rýchlymi a ľahkými kolesami DT Swiss X1700. Cena je taktiež 3 299 €.


Posledným z radu SL je Lux CF SL 8.0, v skutočne nadupanom sete. Opäť sa stretávame so sadou Sram avšak X01, vidlicou RockShox Sid Select+ či dokonca karbónovými kolesami Reynolds. Nechýba ani teleskopická sedlovka. Cena je 4 199 €.

Lux CF SLX

O niečo ľahšia a prepracovanejšia verzia celoodpruženého modelu Lux mieri k tým najvyšším priečkam. Okrem trojice variácií je dostupný aj samotný rámový set, ktorý si môžete doplniť komponentami podľa vlastnej chuti.


Prvým variantom je Lux CF SLX 9.0 na hranici 4 999 €. Za túto sumu získate celo-čierny dizajn, v ktorom sú ukryté podstatné časti, akým je sada Sram XX1 s 12-rýchlosťami, vidlica RockShox Sid Ultimate, karbónové kolesá Reynolds či opätovne teleskopická sedlovka.


Posledným kúskom je Lux CF SLX 9.0 Team, ktorý ste mohli vidieť aj na svetovom pohári. Aj keď si myslíte, že sa už s výbavou nedá ísť nikde vyššie, kolesá DT Swiss XRC, vidlica Fox Factory SC či nová 12-rýchlostná sada Shimano XTR s kľukami RaceFace Next SL vás presvedčia o opaku. Cena je 6 499 €.


Na poslednej priečke je Lux CF SLX 9.0 Race Ltd., kde je to najlepšie zo súčasného trhu. Kolesá Reynolds pracujú s elektronickou sadou Sram XX1 AXS, vidlicou RockShox Sid Ultimate či teleskopickou sedlovkou KS Lev. Cena končí na 6 999 €. Samotný rámový set Lux CF SLX je dostupný za 2 999 €.

V tomto ohľade možno povedať, že každý, kto chce vyskúšať skutočne rýchle stroje na cross-country či maratón, má možnosť si z ponuky Canyon vybrať podľa svojej chuti.

Podrobné špecifikácie sú dostupné od dnes na domovskej stránke značky Canyon.
report_problem Našiel si v texte chybu?
redakcia 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Unboxing: BMC Fourstroke LT ONE – nenásytný maratónec

Unboxing: BMC Fourstroke LT ONE – nenásytný maratónec

Hľadáš nekompromisný bicykel do prichádzajúcej maratónskej sezóny, s ktorým si užiješ výlet hrebeňom aj moderné cross-country trate? Máme pre teba skvelý tip.
Test: BMC Fourstroke LT - ako jazdí môj vysnívaný bike

Test: BMC Fourstroke LT - ako jazdí môj vysnívaný bike

Je možné mať jeden stroj, ktorý bude „raketou" na maratónoch a zároveň schopnou alternatívou k trailbiku? V tejto sezóne som skúsil nájsť odpoveď na bicykli, ktorého cena sa radšej nehovorí.
Unboxing: Bulls Wild Creed RS - „drvič“ trailov z Nemecka

Unboxing: Bulls Wild Creed RS - „drvič“ trailov z Nemecka

Viac zdvihu, viac zábavy - záleží už iba na vašich schopnostiach, ako dobre viete bicykel ovládať. Wild Creed je pripravený na všetko.
keyboard_arrow_up