Historický seriál o najväčších osobnostiach cestnej cyklistiky - Greg LeMond

Dnes sa v rámci nášho historického seriálu prenesieme do 80-tych rokov 20. storočia. Predstavíme si amerického pretekára Grega LeMonda, ktorý dokonale demonštroval význam aerodynamiky v cyklistike.

Ten bojoval počas svojho života hlavne proti dvom ľuďom. Na dvoch kolesách bol jeho protivníkom francúzsky jazdec Laurent Fignon a v cyklistickej komunite zasa vystupoval proti Lancovi Armstrongovi. Prečo tomu bolo tak? Prejdime si niektoré životné etapy cyklistu, ktorý pochádza spoza veľkej mláky.

Krátko o ňom

Prvým veľkým úspechom tohto cyklistu bolo víťazstvo na juniorských majstrovstvách sveta v cestnej cyklistike v roku 1977. No už pred týmto úspechom mu odborníci predpovedali veľkú kariéru. A nemýlili sa. Vyrástol z neho skutočne úspešný športovec. Prvé profesionálne angažmán mal vo veľkom tíme tých čias. Bol to celok Renault-Elf-Gitane. V roku 1983 sa stal majstrom sveta a rok na to debutoval na Tour de France. Tu pomáhal tímovému lídrovi Laurentovi Fignonovi. Toto meno si zapamätajte. Tohto francúzskeho cyklistu budeme totiž ešte spomínať.

Americký jazdec LeMond počas svojho života získal peknú zbierku víťazstiev. Bol dvakrát majstrom sveta, trikrát vyhral Tour de France a k tomu pridal množstvo úspechov počas jednodňových pretekov. Ja som z jeho života vybral to najzaujímavejšie, čo zažil na bicykli i mimo neho. Poďme teda na to.

Nešťastná poľovačka

Prvú zaujímavú, no aj poriadne nebezpečnú kapitolu zo života Grega LaMonda začíname v blízkosti Sacramenta. Greg tu bol v roku 1987 na poľovačke so svojím strýkom a švagrom a mali v úmysle si zastrieľať na divé vtáky. Ako aktuálny víťaz Tour de France si tu chcel LeMond asi trochu vyvetrať hlavu a pripraviť sa psychicky na obhajobu žltého dresu. No v tomto roku na Tour de France neodišiel.


Jeho švagor Patrick ho zasiahol strelou z brokovnice a do tela takýmto nešťastným spôsobom dopravil vyše 60 brokov. Zdesení účastníci tejto udalosti volajú záchranné zložky a Greg LeMond bojuje o svoj život vo vrtuľníku. Let trval niečo vyše štvrťhodiny a práve takýto rýchly postup záchranárov dopomohol k tomu, že americký cyklista prežil.

V nemocnici nasledovala dvojhodinová operácia. Lekári sa rozhodli, že skoro polovica týchto brokov musí ostať v tele. Niektoré boli v blízkosti srdca či pečene a ich výber by pre pacienta znamenal veľké riziko. V neskorších rokoch sa Greg častokrát sťažoval na to, že jednotlivé úlomky v jeho tele uvoľňujú olovo, ktoré zaťažuje jeho organizmus. K informácii, či má Greg ešte aj dnes tieto „suveníry“ vo svojom tele, som sa nedopátral.


Mladý organizmus špičkového športovca sa však v roku 1987 s touto záťažou v tele dokázal vysporiadať a už o dva roky na Tour de France Greg LeMond prepisuje históriu a vyhráva najtesnejším rozdielom v dejinách. Prvým porazeným bol domáci jazdec Laurent Fignon.

Ťažký návrat späť

Dva nasledujúce roky americký jazdec bojoval najviac so sebou samým. Jeden rok ho ešte limitovalo zranenie z poľovačky a tiež musel prerušiť sezónu aj kvôli zápalu slepého čreva. LeMond spomína na toto obdobie takto: „Myslíte si, že ste zvyknutí na bolesť na bicykli, ale to nie je skutočná bolesť. Utrpenie, ktoré prežívate na bicykli, sa nedá porovnať so skutočnou bolesťou.“ LeMond v týchto slovách myslel hlavne na tie nešťastné broky, ktoré ostali v tele. Počas prvých mesiacov bol v stave, kedy mu počas tréningu v kopcoch utiekol aj vyše sto kilový hobby jazdec. Cesta až na prvý stupienok v Paríži v roku 1989 bola dlhá a náročná.


Zlé výsledky v rokoch 1987 a 1988 ho prinútili trochu znížiť svoje platové nároky a prestúpil preto do belgického tímu AD Renting, ktorý v tomto období nehral prvé husle vo svetovom pelotóne. Prvé dobré výsledky prišli na Gire v roku 1989, kde síce skončil hlboko v poli porazených, no na záver trojtýždňových pretekov sa už vedel držať s tými najlepšími v kopcoch a dokonca skončil na druhej priečke v záverečnej časovke.

Tour de France 1989

Karty boli v tomto roku rozdané jasne. Domáci jazdec Laurent Fignon bol jasným favoritom, pár pretekárov bolo v druhej vlne a niekde na konci papierových predpokladov bol Greg LeMond. Katastrofálne výsledky, slabší tím a stále sa pripomínajúce broky v tele ho veru nepasovali na víťaza tohto ročníka. No cyklistika je krásna a píše častokrát nezabudnuteľné príbehy, tak ako tomu bolo v 89-tom.


Pred a počas pretekov prišli aj hecovačky. „LeMond nevie jazdiť ako skutočný šampión“, hovorí Fignon. LeMond odpovedá: „To mi hovoríš ty? Videl som, ako sa pri etape držíš motorky.“ Neskôr na adresu Fignona americký cyklista ešte dodá: „Úspech prechádza hlavou. A môže vás počas noci premeniť zo skromného na arogantného muža.“ Greg asi vedel, o čom hovorí. V minulosti jazdili za jeden celok, v tomto roku boli úhlavnými nepriateľmi. Až po skončení kariéry si dokázali nájsť cestu k sebe a podľa LeMondovych slov si vedeli pokecať aj o inom ako o cyklistike. No rok 1989 sa niesol v bojovej nálade.

Počas troch týždňov viedol zvyčajne Fignon, LeMond mal dobré časovky a pred poslednou etapou v Paríži mal Francúz náskok 50 sekúnd. A 21. etapa nebola oslavnou jazdou pod Víťazným oblúkom. Posledná etapa bola časovka. Síce len na 25 kilometrov, no LeMond mal šancu. Pred pretekmi ešte dostal „gratuláciu“ od Fignona: „Gratulujem k druhému miestu. Dnes to bude môj deň.“ Ale Greg LeMond vyhral celú Tour de France o neuveriteľných osem sekúnd. 25 kilometrov prešiel na ťažkom prevode 55x12 zubov a dosiahol priemernú rýchlosť takmer 55 kilometrov za hodinu.


Jeho tím a dodávateľ bicyklov prišiel v tomto období s novinkou a svoje bicykle testoval v aerodynamickom tuneli. Greg mal k dispozícii riadidlá, ale aj lakťové opierky. Pravidlá v tom období hovorili len o 3 možných oporných bodoch. A to boli pedále, sedlo a riadidlá. No Američan mal navyše aj tieto lakťové opierky. A prečo Fignon nevzniesol proti tomuto protest? "Odmietam výplody, že som prehral túto Tour preto, že mám vlasy v cope. Skôr sa mal podať protest proti riadidlám, ktoré použil LeMond na svojom bicykli.“

No z iných zdrojov sa dozviete, že o tomto počas pretekov ani neuvažoval. Fignon si bol istý, že Američan ho nemôže prekonať. No mýlil sa a stálo ho to víťazstvo na Tour de France. Odborníci neskôr vypočítali, že aerodynamický posed mohol pridať k času víťaza niečo okolo minúty. Ak by sa Fignon rozhodol protest podať, tak tešiť by sa pravdepodobne mohol on. Greg na záver diplomaticky zhodnotí celú Tour takto: "Čo je to osem sekúnd? Túto Tour sme vyhrali dvaja. História si to bude možno pamätať inak, ale je práve takto.“ A keď sa nad tým tak zamyslíme, tak čo je to 8 sekúnd v rámci trojtýždňového etapáku?


LeMond vs. Armstrong

Greg LeMond vyhral teda Tour trikrát. V roku 1994 skončil s profesionálnou cyklistikou a začal viesť firmu, ktorá vyrábala bicykle. A tam to začalo byť trochu zaujímavé. Greg sa dozvedel od ľudí, ktorí vyrábali a pracovali na vývoji jeho bicyklov to, že Armstrong nie je čistý jazdec. Títo ľudia totiž neskôr prešli do výroby bicyklov pre Lanca, a tam sa mali dozvedieť tieto informácie. Greg spomína: „Hovorili mi: Neveril by si, čo sa to deje s Lanceom, striekačky, vrecká s krvou – všetko znaky dopingu. Bol som znechutený.“

No Armstrong ešte pred prevalením jeho kauzy bol v Amerike megastar. LeMond teda upadol do nemilosti fanúšikov a cyklistickej verejnosti a trpela aj jeho firma. LeMond Bikes prišla o spoluprácu s Trek-om, ktorá vtedy sponzorovala Lance Armstronga. Vtedy Greg žil v ústraní a akoby sa po ňom zľahla zem.

Až po prevalení všetkých káuz vyšlo najavo, že kritické vystupovanie LeMonda voči Lanceovi Armstrongovi malo základy na pravdivých informáciách. Dokonca vystupoval aj ako svedok v procese pri objasňovaní dopovania a aj jeho výpovede dokázali pomôcť k odsúdeniu Armstronga. Od roku 2014 sa LeMond pohybuje opäť aktívne v cyklistickom svete a z posledných rokov toto meno poznáte možno ako experta Eurosportu pre Starú Dámu.


A čo na záver?

V minulosti Greg LeMond vystupoval ako jeden z dvoch veľkých cyklistov spoza veľkej mláky. Po prevalení kauzy s Lancom Armstrongom mu ostal primát najväčšieho a najbojovnejšieho cyklistu zo Spojených štátov amerických. A o takéhoto veľkého športovca sme mohli prísť nešťastnou udalosťou počas poľovačky. Našťastie tomu tak nebolo.

Na záver povzbudenie pre každého z nás. „Neexistuje žiadna tabletka, žiadny liek, ktorý by z teba mohol urobiť to, čo dokáže jedna hodina cvičenia.“ (Greg LeMond)

Tak teda neleňošiť ani počas sviatkov a pri ďalšej časti Historického seriálu o najväčších osobnostiach cestnej cyklistiky sa stretneme nabudúce.

1. časť venovanú Jacquesovi Anquetilovi nájdete na tomto odkaze.

Zdroj fotografií: bikeraceinfo.com, cyclingtips.com, roadcyclinguk.com, granfondoguide.com
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Video: L’Etape Slovakia 2023 - skoro pád, ale potom odmena

Video: L’Etape Slovakia 2023 - skoro pád, ale potom odmena

Po prežití obrovskej „vlny” v úvode nasledovali len príjemné veci. Osobné rekordy, dobré watty a slušné umiestnenie. L’Etape Slovakia 2023 sa nám podaril.
Tour de France 2023 - dráma ako má byť (1. časť)

Tour de France 2023 - dráma ako má byť (1. časť)

Máme za sebou prvý blok 110. ročníka Tour de France. A dojmy? Fantastické!
Reportáž: Gavurky ride - „jarná klasika“ na začiatku leta

Reportáž: Gavurky ride - „jarná klasika“ na začiatku leta

Štartoval som na zaujímavom cestnom podujatí, ktoré sa konalo v obci Dobrá Niva pri Zvolene. Na štarte sa zišla silná konkurencia cyklistov a ako to celé dopadlo, sa dozviete v dnešnom článku.
keyboard_arrow_up