Pozvánka: Ford Cyklonárez 2020 – zimný extrém ako sa patrí v ďalšom vydaní

Pozvánka: Ford Cyklonárez 2020 – zimný extrém ako sa patrí v ďalšom vydaní

Ako budú vyzerať preteky, ktoré sa podľa vyjadrenia organizátorov majú radiť k najťažším zimným v strednej Európe? Alebo aj také, kde toho za 2 dni najviac zažijete...

O tejto netradičnej akcii sme už priniesli viacero článkov, nakoľko sme sa zúčastnili na všetkých troch predchádzajúcich ročníkoch. No, ten posledný zaznamenal výrazné zmeny smerom k „zážikom“, pretože ponúkol nočný prológ s množstvom skutočne rôznorodých prekážok a tiež skutočne poctivý horský zimný maratón. Viac sa dozviete aj v reporte a rovnako vo videjku nižšie.


Novinky 2020

Takže hneď na úvod poviem, že koncept zostáva rovnaký, teda nočný piatkový prológ aj následný sobotný maratón. Trasa prológu povedie opäť cez rozličné prekážky a hlavne sa môžete tešiť aj na viaceré nové – inšpirované ako inak podujatím Red Bull Romaniacs.


Výzvou okrem preklápacích lávok alebo prejazdu "Černobyľu" (stará budova) budú po novom aj fixné laná, lanovky a sekcia trasy s pracovným názvom „Brother of Everest“. Po tomto vrchole nasleduje už nemeraný zjazd a nočný presun na chatu Magurka, kde sa piatkový program ukončí večerou a spoločným návratom späť do areálu Železnô. Samozrejme o suché veci bude postarané autami.


V sobotu budú na výber 2 trasy – dlhšia nesie označenie Raptor a má 40 km s prevýšením 1 500 m. Tá ľahšia sa volá Ranger a ponúkne 31 km a 1 200 m prevýšenia. Tie sú viac menej rovnaké ako minulý rok, takže ak chcete mať cca predstavu, odporúčam opäť kuknúť video vyššie.

Upravuje sa ale systém štartu, kedy sa už nebude radiť podľa umiestnenia v prológu (bolo to zdĺhavé, čo v zime nie je výhra) ale klasicky. Naopak bude zavedená časová penalizácia - druhé miesto + 5 sekúnd, tretie ďalších 5, štvrté ďalších 5, piate ďalších 5 sekúnd a od šiesteho miesta po ďalšie 3 sekundy. Ak teda v piatok skončíte na 15. mieste, do pretekov idete so stratou 50 sekúnd na prvého. To samozrejme opäť znamená, že bez prológu sa v sobotu na štart nemôžete postaviť...


Na trati nebude chýbať ani bufet, samozrejme upravený svojím sortimentom v rámci zimných podmienok. Novinkou je „hviezda záchrany“, kam môžete zaliezť, zohriať sa a hlavne tam počkať na prípadnú pomoc, ak už nebudete vládať.

Všetky podrobnosti ohľadom stravy, ubytovania a ďalších dôležitých vecí nájdete už na stránkach podujatia.

Netreba sa báť ale treba prísť správne naladený

Aj keď každý sme iný, inak vnímame chlad, náročnosť a pod., nedá mi jedna dôležitá vec. Chalani, ktorí to organizujú, sú síce blázni (v dobrom) a nadšenci, ale rozhodne to majú premyslené s dôrazom na bezpečnosť. Tá je vždy na prvom mieste a dobre si uvedomujú, čo obnáša pretekanie v zimných podmienkach a aké nástrahy sú s tým spojené. Aj to je napr. dôvod limitu pre počet štartujúcich.


Navyše za uplynulé roky nazbierali skutočne dosť skúseností, kedže celý koncept sa vyvíjal postupne. Druhá vec sú podmienky – práve tie vo výsledku určia charakter, no jedno je jasné, pokiaľ skutočne nepríde nejaká prírodná kalamita, môžete sa tešiť na to, že si dobre zajazdíte. O tom sme sa presvedčili minulý rok, kedy tesne pred podujatím padlo skutočne obrovské množstvo snehu a už som sa videl, ako tam budem 2 dni behať vedľa bicykla. Ale vďaka skutočne obrovskej snahe sa nakoniec nič také nestalo, čo bol doslova malý zázrak .

Tipy ako si to užiť

Každopádne za mňa osobne dodám ešte 2 veci, ktoré môžu rozhodnúť. V prvom rade nemajte veľké oči, resp. nepodceňujte parametre. Ono aj tých 31 km pri kratšej trase sa môže v prípade snehu dostatočne natiahnuť a pekne vás potrápiť – najmä, ak prídete ešte „neprebudený“ po zimnom offseason režime . Máte tu naozaj pekné stúpania a rovnako vhod príde aj mať bicykel trochu v ruke.

Tým druhým tipom je byť pripravený aj na to najhoršie – teda, že skutočne sa môže stať, že budete nakoniec musieť viaceré úseky tlačiť. Stále je to zimná akcia a tie sú nevyspytateľné...rátať teda aj s najhorším a byť nakoniec prekvapený, je lepšie ako opačne. Hlavne nezabudnite, že budete jazdiť v skutočne horskom prostredí...


Registrácia – už nie je na čo čakať

Ako som už vyššie spomínal, je stanovený limit na 150 pretekárov. Ešte je pár miest voľných, takže ak máte záujem, netreba váhať. Všetko podstatné nájdete v spomínanom odkaze vyššie, pričom akcia sa odohrá už tradične v Ľupčianskej doline v Nízkych Tatráchosada Železnô 10. a 11. januára 2020. Registrovať sa dá iba do konca novembra. Štartovné v hodnote 30 € sa uhrádza následne do 15. decembra 2019.

Ja už len na záver pridám slogan z prvého ročníka, ktorý mi utkvel v pamäti: „Poď na dno vlastných síl obklopený horským chladom ďaleko za limitmi fitness krások a požieračov kuraciny.“
report_problem Našiel si v texte chybu?

Zimný Cyklonárez 4

calendar_today 10.01.2020 - 11.01.2020
label MTB maratón
place Partizánska ľupča (Slovensko)

Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Pozvánka: Apríl – preteky už klopú na dvere

Pozvánka: Apríl – preteky už klopú na dvere

Zimná príprava je za nami a nastal čas pretaviť hodiny tréningu v pretekoch.
Tri roky so Slovakia Divide a jeho víťazi

Tri roky so Slovakia Divide a jeho víťazi

Podarilo sa nám úspešne zorganizovať už tri ročníky nášho cyklistického podujatia. Myšlienka splnila účel: nájsť „neokukanú“ trasu zo západu na východ Slovenska, po čo najväčšej divočine bez civilizácie.
Reportáž: Stupava Winter maratón MTB&RUN – mrazivý úvod do sveta maratónov

Reportáž: Stupava Winter maratón MTB&RUN – mrazivý úvod do sveta maratónov

Poďte sa so mnou pozrieť na trať známeho zimného podujatia, ktoré napísalo už svoju štrnástu kapitolu.
keyboard_arrow_up