Flip Chip - čo je to a na čo je to dobré?

Nenápadná “fičura”, ktorá sa zvykne označovať pojmom Flip Chip, sa nachádza obvykle v blízkosti úchytu spodného oka tlmiča. Viete však, na čo slúži?

Niektorí výrobcovia pre tento malý excentér používajú síce aj iné označenie (napr. Trek - mino link), no v praxi je najrozšírenejší názov Flip Chip, ktorý je jasný väčšine technických nadšencov do bicyklov. Vďaka nemu si dokážete do určitej miery prispôsobiť geometriu bicykla a jeho správanie v podmienkach, ktoré preferujete.


Čo to teda je ten Flip Chip?

Po vizuálnej stránke je to malý hliníkový medzikus, obvykle v tvare ležatej nuly, v ktorom sa nachádza otvor na čap, ktorým sa uchytí úchyt tlmiča. Flip Chip sa prípadne môže nachádzať aj medzi čapom zadných vzpier a vahadlom.

Na Flip Chipe vo väčšine prípadov nájdete aj označenie jeho polohy nápismi “low” a “high”. Niektorí výrobcovia (napr. Rocky Moutain) dokonca používajú sústavu dvoch excentrov v sebe, ktoré ponúkajú štyri možnosti polohy uchytenia tlmiča, čo má vplyv jednak na geometriu ako aj na priebeh chodu tlmiča.


Ako sa prejaví otočenie “čipu” na geometrii bicykla?

Zmena geometrie bicykla závisí od konkrétnej značky a prevedenia Flip Chipu, no obvykle sa jedná o zmenu hlavového uhla v rozsahu 0,5° až 1°. Zmení sa aj uhol sedlovej rúry. Ten však môže záležať aj od veľkosti rámu. Nie je pravidlo, že uhol sedlovky sa zmení o rovnakú hodnotu ako uhol vidlice. Zníženie hlavového uhla samozrejme aj posunie výšku stredového zloženia smerom dole o cca 5-10 mm.

Táto zmena sa môže prejaviť aj na reach-i a nejaký ten milimeter aj na rázvore kolies. Ako príklad si môžeme uviesť model Sensor 29 od značky GT, kde pri otočení Flip Chipu podkopnete vidlicu o 0,5°, sedlový uhol sa zmení o 1° (pri veľkosti rámu M), stred sa zníži o 6 mm a reach sa natiahne o 5 mm.


V praxi záleží potom hlavne od toho, či preferujete skôr jazdu smerom dole alebo si zvyknete zamakať aj do kopca. Pozícia “low” zlepšuje jazdné vlastnosti bicykla v smere gravitácie. Ťažisko bicykla je nižšie a aj položenejší uhol vidlice ponúka kľudnejšie riadenie. Pozícia “high” zase robí bicykel ovládateľnejší v strmších úsekoch.

Vďaka narovnanejšej sedlovke budete mať ťažisko viac vpredu a s vyššie umiestneným stredom nebudete zachytávať pri prepružení pedálmi korene a kamene na náročných trailoch, kde treba pedálovať. Princíp Flip Chipu a zmenu geometrie pekne vidno aj na animácii od Spot Bikes.


Čo ak na bicykli nemám Flip Chip?

Ak sa vám páči možnosť úpravy geometrie pomocou Flip Chip-u, no na vašom bicykli sa žiadny nenachádza, nemusíte vešať hlavu. Existuje ešte možnosť použiť vyosené puzdra do tlmičov (tzv. offset bushings). Tejto téme sa podrobne venoval v minulosti DzejPii a všetky dôležité informácie nájdete v článku Vyosené čapy tlmiča - čo, ako a aký je ich prínos.


Dúfam, že princíp fungovania Flip Chipu som vám týmto článkom dostatočne ozrejmil. Ak by vás zaujímali aj nejaké konkrétne technológie alebo komponenty, ktoré by ste radi videli spracované vo forme článku, pokojne napíšte do komentárov svoj tip.

Ak vás tematika ozrejmenia funkcie a významu nových štandardov a technológií zaujíma, môžte si prečítať aj niektorý z podobne ladených článkov, ktoré už boli publikované:


Zdroj fotografií: pinkbike.com, bikes.com, spotbikes.com
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
bimjeam 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

RockShox ButterCups - čo je to a na čo je to dobré?

RockShox ButterCups - čo je to a na čo je to dobré?

Dalo by sa povedať, že americký výrobca SRAM má maslo pomerne v obľube. Vo vidliciach RockShox ho totižto nájdete v podobe SRAM Butter, ako aj v podobe ButterCups. Viete však, o čo ide?
Test: BMC Fourstroke LT - ako jazdí môj vysnívaný bike

Test: BMC Fourstroke LT - ako jazdí môj vysnívaný bike

Je možné mať jeden stroj, ktorý bude „raketou" na maratónoch a zároveň schopnou alternatívou k trailbiku? V tejto sezóne som skúsil nájsť odpoveď na bicykli, ktorého cena sa radšej nehovorí.
Predstavenie: RockShox Vivid - vzduchový tlmič s citom pružiny

Predstavenie: RockShox Vivid - vzduchový tlmič s citom pružiny

Americký RockShox to toto leto celkom slušne rozbehol s novinkami. Po zjazdovom Boxxeri, XC vidlici SID a tlmiči SID Luxe uzrel svetlo sveta aj nový Vivid.
keyboard_arrow_up