Je mráz škodlivý pre karbónový rám alebo údržba stroja náročnejšia? Na čo sa oplatí zamerať, aby všetko fungovalo bez problémov?

Otázky vyššie si možno položil už nejeden z vás a rovnako som dostal na túto tému viacero dotazov. Veľa ľudí si jazdenie v zime spája práve s ničením komponentov, prípadne majú strach o svoj karbónový rám. Ono sa nie je čomu čudovať, veď kto si raz zadováži pekný bike, chce aby vydržal v dobrom stave a ja to úplne chápem. Na druhej strane zbytočné obmedzovanie vás môže stáť kopec skvelých zážitkov, keďže pri správnej základnej údržbe a dobrom plánovaní trasy sa vášmu biku nič nestane.


Ja osobne jazdím v zime veľmi rád a rovnako bike neberiem ako “spotrebný” materiál. Teda chcem aby mi vydržal v dobrom stave a zbytočne ho neničím. Navyše myslím, že jazdím celkom dosť a pre dobré fungovanie sa mi osvedčilo niekoľko tipov/zásad, ktorých sa držím. Pripomínam, že bývam v paneláku a nie som jazdec, čo by údržbou a servisom chcel stráviť viac času, než je nutné - radšej som o to viac vonku .

Niektorým možno chýba zmienka o blatníkoch, ale musím povedať, že ja ich na MTB nevyužívam. Je to hlavne z hľadiska podmienok, kedy to už viem celkom dobre odhadnúť a na mokré a zasolené cesty sa nehrniem, prípadne ich viem obísť. Každopádne určite odporúčam aspoň blatník na vidlicu, ktorý ochráni tesnenia a pritom nijako neprekáža… Pár tipov, ako si vybaviť zimák, nájdete aj vo videjku nižšie:


Samozrejme, tieto informácie netreba brať tak, že sa nič nemôže po čase pokaziť alebo nebude treba niečo vymeniť (najmä ložiská). Každý jazdíme inak, v iných podmienkach a miestach. Ja si tu môžem jazdiť po zasnežených chodníčkoch vo výške 1000 m a prísť domov úplne čistý, niekto druhý je odkázaný na nižšie polohy, kde je vody zase o niečo viac. V tom prípade môže pomôcť si potom všetko pred sezónou skontrolovať a dať do poriadku.


No a ako vždy platí staré známe - každý máme na výber. Niekomu jednoducho jazda v zime nevonia, prípadne nie je čas, skoro tma...veď to poznáte. Zrejme ste si všimli, že v poslednej dobe stúpa popularita interaktívnych trenažérov a s tým spojených aplikácií ako napr. ZWIFT. Prečo? Lebo takýto tréning nemusí byť nutné zlo, môže byť dokonca zábavný, vie ušetriť kopec času a starostí. Navyše postupne klesajú aj ceny, pričom veľmi dobrým spoločníkom je napr. Direto X od Elite. Čo všetko vie ponúknuť?


Možno ste si všimli, že tieto videá sú súčasťou nášho kanálu MTBIKER_centrum, kde nájdete zase trochu iný obsah. Spracovaných tém, tipov a predstavení je tam už oveľa viac a budú pribúdať, tak neváhajte pozrieť aj sem a rovnako budeme veľmi radi, ak nás podporíte odberom. Na oplátku sa budeme snažiť tvoriť zaujímavý obsah a zvyšovať jeho kvalitu...
report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné videá

Video: Ako uložiť ebike na zimný spánok

Video: Ako uložiť ebike na zimný spánok

Ako zazimovať elektrický bicykel? Ktoré úkony zvládne spraviť úplne každý?
Video: Kontrola bicykla pred pretekmi alebo cyklo dovolenkou

Video: Kontrola bicykla pred pretekmi alebo cyklo dovolenkou

Aké veci skontrolovať, kedy sa pustiť do servisu a čo radšej nechať na profesionálov?
Video: Čo odchádza na bicykli, aj keď sa nepoužíva?

Video: Čo odchádza na bicykli, aj keď sa nepoužíva?

Na jeseň odložený fungujúci bicykel zrazu na jar nefunguje? Čo na bicykli je citlivé na „zub času"?
keyboard_arrow_up