Rozdiel medzi DH a enduro – stačí na obe disciplíny jeden bike?

V roku 2017 sa konali majstrovstvá sveta v zjazde, na ktorých legenda Sam Hill zajazdil 6. miesto na enduro bicykli. Je teda v týchto bicykloch taký veľký rozdiel, alebo stačí na obe disciplíny len jeden?

Čo je downhill?

Downhill – zjazd - je disciplína horskej cyklistiky, v ktorej sa preteká dole kopcom za cieľom čo najkratšieho času. Preteky spočívajú z dvoch jázd – semifinálová jazda, pri ktorej sa určí poradie na finálovú jazdu a finálová jazda, podľa ktorej sa určí víťaz pretekov. Jazdci teda majú iba jediný pokus na ovplyvnenie výsledkov. Tým pádom musia mať technické vybavenie v stopercentnej kondícii, čo však nie vždy znamená istotu. A aj napriek tomu môžu nastať rôzne komplikácie, ako je defekt alebo roztrhnutá reťaz. V roku 2015 nám Aaron Gwin v rakúskom Leogangu ukázal, že vyhrať sa dá aj bez reťaze.

Trate sú prírodného charakteru, nachádza sa na nich množstvo koreňov, kameňov (rockgardenov), strmín ale aj umelých prvkov ako sú gapy (skoky) a dropy. Samozrejme, jazdci môžu zvoliť tzv. chicken line – obchádzky jednotlivých skokov, čo má za následok spomalenie a stratu sekúnd, keďže obchádzky bývajú dlhšie.

downhill
zdroj fotky: Adam Šakový

Čo je enduro?

Enduro, z anglického slova endurance (vytrvalosť), je disciplína, ktorá sa skladá z rôznych počtov RS (rýchlostných skúšok) a TF (transferov). Rýchlostná skúška je meraná časť trate prevažne z kopca, ktorá má rôznu dĺžku – väčšinou od 4 do 12 minút (v závislosti od okolitého terénu). Počet RS je taktiež rôzny, prevažne od 5 po 6. Enduro trate sú tiež prírodného charakteru, avšak oproti zjazdovým tratiam tu absentujú umelé prvky ako gapy a dropy.

TF – transfery - sú prejazdy medzi jednotlivými RS-kami. Je to v podstate výšľap na štart rýchlostných skúšok. Časy prejazdu transferov sa nepočítajú do výsledku pretekov, avšak enduro preteky majú aj celkový časový limit.

downhilldownhill

Bicykel na zjazd

Zjazdové bicykle sú konštruované iba na jazdu z kopca – to znamená že bicykel má za cieľ byť stabilný vo vysokých rýchlostiach a strminách, obratný v zákrutách a klopených zákrutách, tuhý a stále aj ľahký. Zdvih bicykla je 190 - 200 mm, čo má za úlohu maximalizovať trakciu a utlmiť dopady skokov.

downhilldownhill

7 - 10 prevodov je dostatočný rozsah na šliapanie medzi technickými sekciami. V zjazdovej cyklistike sa používajú 27,5 alebo 29-palcové kolesá, poprípade verzia mullet bicykla – 29 koleso vpredu a 27,5 vzadu. Hmotnosť elitných zjazdových bicyklov sa častokrát pohybuje aj pod 15 kg.

downhilldownhill

Enduro bicykel

Enduro bicykle sú, dovolím si tvrdiť, taký kompromis medzi zjazdom a výšľapom. Musia byť taktiež konštruované na zjazd, avšak s dostatočnou schopnosťou efektívneho šliapania aj počas dlhšej doby. Zdvih 150 - 170 mm s možnosťou uzamknutia zaručí dostatočnú oporu pri zjazde a vo výšľape neobmedzuje jazdca.

downhilldownhill

Samozrejme, povinnou výbavou je teleskopická sedlovka, ktorá umožňuje pohodlné presuny a neobmedzuje rozsah jazdca pri zjazde. Trendom v enduro disciplíne sú 29-palcové kolesá, ktoré majú lepšiu priechodnosť terénom ako 27,5-palcové kolesá, avšak nie sú až také obratné v uzavretých zákrutách. Hmotnosť veľmi dobrých enduro bicyklov je prevažne okolo 13 - 14 kg.

downhilldownhill

Jeden bicykel na všetko? 

Mnohí z vás sa teraz určite zamýšľate, prečo nepoužiť jeden bicykel na všetko. Keďže, ako som už spomínal, Sam Hill zajazdil úctyhodný výsledok aj na majstrovstvách sveta v zjazde, zrejme na tom niečo bude. RS-ky na endure a zjazdové trate sú podobné, s výnimkou umelých prvkov. Lenže treba si uvedomiť, že zjazdové bicykle sú spravidla o niekoľko úrovní odolnejšie a tuhšie ako enduro bicykle. Teda ak chcete dlhodobo jazdiť zjazd, tak špecifický bicykel má určite niečo do seba.

downhill

Moja skúsenosť

Moja osobná skúsenosť s použitím enduro bicykla aj na zjazdových pretekoch viedla k praskline v ráme. Treba si uvedomiť, že na pretekoch sa bicykle nešetria. Myslím si, že práve na tých zjazdových, kde sú vo väčšine prípadov veľké skoky, dostával bicykel pri jazdení počas celej sezóny naozaj zabrať. Dorazy, pády a blatisté podmienky majú naozaj nepríjemný vplyv na stav bicykla, a tak to schytal práve môj predný trojuholník.

Určite však netvrdím, že sa na enduro bicykli nesmie jazdiť na zjazdových tratiach. Iba som sa chcel podeliť s mojou skúsenosťou, že neustále zaťažovanie enduro bicykla na zjazdových pretekoch môže viesť k poškodeniu. To, že na enduro bicykli dokázal Sam Hill zajazdiť také výsledky, je dané v prvom rade jeho obrovským talentom a schopnosťami, ktoré ďaleko prekračujú možnosti bežných jazdcov – navyše má určite iný prístup k materiálu. Pri rekreačnom jazdení je to, samozrejme, iná vec a vtedy je výhodou práve enduro bicykel, ktorého použitie je tak oveľa širšie a pre drvivú väčšinu jazdcov bude viac než dostatočným riešením. Rovnako bude stačiť, ak si chcete sem – tam strihnúť aj nejaké preteky v zjazde na spestrenie, no nemáte v pláne sa ich zúčastňovať pravidelne.

downhill
Týmto článkom som chcel trochu pomôcť v prípadnom rozhodovaní, ak máte v pláne pustiť sa viac do technického jazdenia a prípadných pretekov, alebo vám doteraz nebol rozdiel medzi bicyklami pre tieto disciplíny tak úplne jasný.
report_problem Našiel si v texte chybu?
tomasmartinak 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Od základu: XC, TR, AM, EN, DH - kde je rozdiel?

Od základu: XC, TR, AM, EN, DH - kde je rozdiel?

Horská cyklistika sa delí na viacero disciplín – od bežného lesného/asfaltového jazdenia do kopcov až po extrémne náročné zjazdy. Ktoré disciplíny poznáme a ako sa volajú?
Video: Ebike reprezentanta SR - Marin Alpine Trail E2

Video: Ebike reprezentanta SR - Marin Alpine Trail E2

Elektrobicykel je veľká pomôcka pri tréningu jazdcov rôznych disciplín. Ako má upravený svoj ebike Ľuboš Staňo?
BULLS 2024 - nemecká kvalita v priaznivej cene PR článok

BULLS 2024 - nemecká kvalita v priaznivej cene

Dnes sa pozrieme na nemeckú značku BULLS, ktorá je menej známa v našich končinách, ale rozhodne má potenciál zaujať.
keyboard_arrow_up