Imunita – vplyv tréningu a životného štýlu

Ako vieme našu prirodzenú obranyschopnosť ovplyvniť a čo na ňu všetko vplýva, si povieme formou videa článku.

Hneď na úvod treba povedať, že tento obsah vznikol v dôsledku súčasných okolností. Práve tie dávajú všetkému ešte väčšiu "váhu", no imunita ako taká je pre nás dôležitá stále. Rovnako veľa ľudí každoročne trpí v tomto období na rôzne veľmi časté choroby, ako je napr. chrípka alebo prechladnutie. Nie som samozrejme žiadny lekár ani epidemiológ, a preto sa zameriam na to, s čím mám skúsenosť.

Obranyschopnosť organizmu je z časti daná geneticky, no je rovnako veľa vecí, ktorými ju vieme ovplyvniť. Súvisia samozrejme s bežným životom, ale výrazne aj s tréningom a športom všeobecne. Výrazne rozdielny môže byť aj priebeh samotnej choroby u ľudí, ktorý sa pravidelne hýbu, dobre stravujú atď. To hlavné nájdete vo videu a na niektoré veci sa pozrieme trochu bližšie textom.


Hneď ešte uvediem jeden dôležitý fakt týkajúci sa súčasnej situácie – tu treba dodržiavať aktuálne pokyny a nariadenia, ktoré majú svoj význam a rozhodne nie sú prehnané, pretože naše telo ešte nemá vytvorenú obranu proti novému vírusu. Takže, ak hovorím, aby ste napr. jazdili, nemyslím tým teraz niekde po meste, medzi ľuďmi alebo v skupine a stáli niekde na káve. Cyklistika je krásna v tom, že je to aj dobrý individuálny šport a vie nás vziať poriadne mimo civilizáciu – no a práve tam bude teraz najlepšie. Rovnako nie každý to máme rovnaké - niekto vyjde z domu a je hneď v lese, či na ceste a niekto sa musí prebíjať cez mesto. Myslím, že každý, kto triezvo uvažuje, si tieto informácie vie dať do kontextu a prispôsobiť tomu správanie...bez paniky alebo zľahčovania. No stále tu máme aj "bežné" choroby, s ktorými sa stretávame počas celého roku a v tomto období o niečo viac...

Tréning je rovnako stres

Je veľmi dôležité si uvedomiť, aký obrovský vplyv má na náš organizmus a imunitu stres. Hlavne ten životný, no ako hovorím vo videu, nejdem robiť „životného kouča“. Na čo sa chcem zamerať, je stres z tréningu/výjazdu. A týka sa to aj tých, ktorí neriešia tréning, ale chodia jednoducho jazdiť – nemusíte si rátať hodiny alebo sledovať tep, no funguje to rovnako. Intenzitou kľudne môže byť výjazd s kamošom, u ktorého si v kopci dáte „ego“ preteky, ako to občas chodí a ani si to nepriznáme . Svedčí o tom následné kvapkanie spod prilby a komplet prepotené veci. Síce to nijako nemeriate, ale výsledok je rovnaký – záťaž pre organizmus, s ktorou sa musí vyrovnať. Preto platí úplne to isté a nie je na škodu zamyslieť sa nad vecami, ktoré spravíte práve po výjazde. Človek totiž väčšinou neochorie na horách alebo v teréne, ale po návrate do civilizácie.


Tým, že vás tam prefúkne, lebo nie ste dobre oblečení, sedíte niekde v mokrých veciach, alebo ste si dali poriadne do tela, oslabujete svoju obranyschopnosť a "otvárate dvere", aby na vás "niečo skočilo". A práve tesne po výkone/výjazde sú tieto dvere otvorené najviac, ak sa bavíme o športe. Postrážiť si tento čas sa oplatí a pomôcť môže aj dobré plánovanie. Ak viete, že musíte hneď potom niekam ísť, prípadne budete mať náročný deň v práci, prispôsobte sa tomu – nehovoriac o tom, ak pôjdete niekam, kde je ešte k tomu veľa ľudí pokope.

Počúvajte svoje telo

Vo videu rovnako hovorím o oddychu a jeho dôležitej úlohe. Super je naplánovať si ho dopredu, pretože ak máte plán, je veľmi pravdepodobné, že to dodržíte – poznám na sebe . Ale treba počúvať, čo nám hovorí telo a nebáť sa dopriať oddychu o niečo viac, ak máte ten pocit. Sú dni, kedy sa necítite vo svojej koži, ste podráždení, nervózni, alebo náladoví. To sú rovnako signály, ktoré telo vysiela a je dobré ich počúvať. Niekedy je ťažké odlíšiť ich od lenivosti, čo vedia určite tí, ktorí tréningu obetujú veľa. Predstava vynechania, alebo zvolnenia je pre nich znakom slabosti v štýle „no pain, no gain“. Ťažko v tom presne poradiť, ale využiť dnes môžete moderné technológie – napríklad také hodinky s meračom tepu na zápästí.


Možno ich aj máte, ale nevyžívate túto možnosť. Tie totiž vedia pekne monitorovať váš stav z dlhodobého hľadiska. Znamením, že výjazd/tréning vám dal zabrať, alebo že telo nie je dostatočne oddýchnuté, je napr. zvýšený tep počas spánku. Na základe toho si potom viete situáciu prispôsobiť – rovnako hovorím z vlastnej skúsenosti, kedy tieto hodnoty korešpondujú s tým, aké dávam náročné výjazdy. Zvýšený tep počas spánku, prípadne počas dňa, môže totiž signalizovať aj nastupujúcu chorobu ešte než prepukne.

Tým, že si to človek pozrie a zhodnotí, vie predísť tomu, aby sa samotným tréningom ešte „dorazil“. Nevravím, že si ich musíte hneď kupovať, len prikladám vlastnú skúsenosť a možnosti, ktoré dnes máme. Ako sa hovorí - správny tréner športovca nemusí nútiť ani tak trénovať, ako skôr oddychovať a je to pravda. Počúvajte preto svoje telo, nepodceňujte regeneráciu, a ak sa necítite dobre, nebojte sa zvoľniť aj mimo váš plán...

Prirodzené zdroje vitamínov a antioxidantov

Antioxidanty sú dnes už trochu magické slovo, na ktoré sa veľa ľudí spolieha. Veď nevadí, že celý deň sa stravujem nezdravo a oddych či pravidelný pohyb je luxus, ktorý si nemôžem „dovoliť“. Stačí si kúpiť nejaký doplnok, či džús z lesných plodov a je to...Smutné, ale taká je veľmi častá realita ľudí ovplyvnených reklamou a bez zdravého úsudku. Doplnok je vždy doplnok a výskumy ukazujú, že telo vie najlepšie využiť prirodzené zdroje – teda hlavne z ovocia, zeleniny a ďalších nespracovaných potravín.

Stačí si zadať do Googla a hneď vám vhodné zdroje vyskočia – len u tých antioxidantov spomeniem čučoriedky, jahody, špenát, brokolica, ale napríklad aj kvalitná horká čokoláda (napr. 80 % a vyššie). Takže už viete, čím sa môžete odmeniť . Pre mňa za mňa kľudne si kupujte špeciálne mega-vitamíny a pod., ale s veľkou pravdepodobnosťou potom väčšinu aj tak vymočíte....Hovorím to na rovinu a peniaze oveľa lepšie využijete nákupom kvalitných potravín.

Energia je dôležitá

Ako spomínam, nezabudnite hlavne po tréningu doplniť rýchlo energiu – ideálne vo forme ľahko stráviteľných sacharidov, ktoré telo po výkone potrebuje. S procesom regenerácie a jej rýchleho nakopnutia súvisí množstvo procesov, vrátane imunity. O tom som viac hovoril v článku o chudnutí, ale spomínam to ešte raz. Taktiež pri dlhých výjazdoch myslite na pravidelné dopĺňanie energie, aby ste si opäť nekopali zbytočnú „energetickú“ jamu, do ktorej spadnete. Vidíte to napríkald aj na športovcoch, ktorí keď sú v top forme s minimom telesného tuku, čo je kombinácia veľkého množstva tréningu a určitej formy diéty, sú na choroby náchylnejší...


Vlastná skúsenosť

Tým, že tu píšem a hovorím nejaké rady a odporúčania neznamená, že nespravím aj ja niekedy chybu. Presne si totiž pamätám, kedy som naposledy ochorel – bolo to koncom leta po návrate z parádneho Castelli kempu, z ktorého ste tu videli v podstate 2 videá a článok. Prečo? Bol to dokonalý mix toho, o čom som písal – veď posúďte sami. V pondelok som cestoval skoro ráno do Talianska, aby som sa vyhol zápche v BA a stihol ešte na mieste v ten deň pojazdiť – všetko sa podarilo a vybehol som si do 2 800 m. Rovno dodám, že ešte predtým v sobotu som pretekal na 80 km dlhom Košickom Singletrack maratóne, z ktorého sme tiež priniesli video.

Každý výjazd počas 2 dní kempu bola z časti v podstate časovka na nejaký kopec, keďže ísť v takej veľkej skupine na pohodu z hľadiska ega nie je možné – nech zdvihne ruku ten, čo to nezažil . Mimo toho som behal s kamerou, zbieral materiál do článku alebo triedil veci pre sociálne siete. No a samozrejme som sa poctivo družil, večere pri vínku, debaty o cyklistike, vývoji v technológiách a pod. Nehovoriac o tom, že v deň odjazdu som natočil ešte stúpanie na Ötztaler Gletscherstraße a následne cestoval zase 800 km domov.


Tým, že všetko som si skutočne užíval, signály únavy prekrylo nadšenie z vecí okolo a krásne kopce. V noci, keď prichádzam domov, je trochu chladnejšie a na druhý deň už cítim hrdlo. Potom prídu sople a ďalej to už asi každý pozná... A ešte chorobu predtým si tiež presne pamätám, ako to vzniklo - to bolo po minuloročnom Cyklonáreze III. Pivko po dojazde a následne sedenie v miestnosti s X ľuďmi boli po tom náročnom výkone v poriadnej zime a s následným behaním s kamerou pre mňa tiež dosť. Tento rok som si už na to dal pozor...


Možno trochu podrobný opis, ale krásne vidieť, ako sa všetko vie pekne sčítať a následne vrátiť – lepšie sa ale poučiť na cudzích chybách, ako na tých vlastných .

Treba hľadať pozitíva

Na záver ešte dodám, že sa tu rozhodne nechcem hrať na múdreho a nikdy nie je zaručené, že človek neochorie. Dôležité je zamerať sa v prvom rade na veci, ktoré vieme ovplyvniť a tých je viacero - ale treba si uvedomiť, že sa vždy jedná o dlhodobejšie hľadisko. Vo všetko zlom treba hľadať niečo dobré a v tomto prípade to môže byť fakt, že súčasná situácia môže pomôcť trochu zmeniť správanie. Čo tým myslím? Len príklad - chodiť menej do nákupných centier, viac do prírody, zdravšie sa stravovať a nezabúdať sa pravidelne hýbať. Len to prosím neberte tak, že snáď niečo zľahčujem..

Už mi ostáva dodať len jediné - prajem vám hlavne veľa zdravia.
report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Video: Svalovica po bicyklovaní - čo na ňu pomáha?

Video: Svalovica po bicyklovaní - čo na ňu pomáha?

Čo to je svalovica a ako sa jej vyhnúť alebo ju zmierniť? Čo hovorí odborný svet na masážny valec, pištoľ alebo lymfodrenážne nohavice?
Ako schudnúť – naše jednoduché a overené tipy

Ako schudnúť – naše jednoduché a overené tipy

Udržať si hmotnosť na uzde nie je výhoda len v rámci cyklistiky, ale aj v bežnom živote. A niekedy stačí pár jednoduchých zmien, ktoré spolu prinesú veľké výsledky.
Video: Cyklisti a pivo – čo spôsobuje v tele a existuje jeho lepšia náhrada?

Video: Cyklisti a pivo – čo spôsobuje v tele a existuje jeho lepšia náhrada?

Alkohol je pre ľudský organizmus záťažou, to je všeobecne známa vec.
keyboard_arrow_up