Test: Wilier Jena Hybrid – talianska eGravel strela

Ja nie som veľmi vyberavý, ale keď mi chalani z MTBIKER volali, že či chcem na test Wilier Jena, tak som povedal, že určite nie.

Veď sme ho mali na test pred pár mesiacmi. Pýtam sa teda, či je bicykel ohádzaný niečím novým a dostávam odpoveď, že má motor. Viac mi nebolo treba.


Ebikov som mal už hromadu, ale vždy, keď som videl nejaký test na cestný/gravel ebike, tak som len ticho závidel. A teraz mám možnosť konečne jeden vyskúšať a naviac vybavený motorom Mahle ebikemotion X35. Začnime teda hneď opisom pohonnej jednotky, nakoľko táto je veľmi zaujímavá.

Na prvý pohľad nič nenasvedčuje tomu, že stojí pred vami ebike. Batéria ukrytá v spodnej rámovej rúrke a motor v zadnom náboji. Naviac kokpit neobsahuje žiadny displej ani iné podobné zbytočnosti. Ak ste čítali môj test Wilier Jena, tak skúste teraz porovnať fotky a dáte mi za pravdu, že oba karbónové rámy sú skoro zhodné.

Ebikemotion X35

Celý motor je veľmi kompaktný a schová sa za 11-rýchlostnú kazetu. Malé rozmery (priemer 100 mm) však neubrali motoru na výkone a ponúka pekných 250 W a 40 Nm krútiaceho momentu, čo je na gravel bicykel dostačujúca hodnota. Hmotnosť motora je 2,1 kg a je kompatibilný s 11-rýchlostnými kazetami a kotúčovými brzdami.


Samotné zadné koleso váží úctyhodných 4,1 kg. Nebudem vám klamať, je to cítiť hlavne pri rýchlostiach nad 26 km a potrebe akcelerovať. Na druhej strane, keď už je koleso rozbehnuté, tak ide celý bicykel ako tank. Celková hmotnosť je však príjemných 13 kg, čo je na ebike veľmi zaujímavá hodnota.


Ak vás zaujíma, ako motor vie, kedy šliapeme do pedálov, tak vedzte, že matica na uzamknutie kazety je nahradená špeciálnou, ktorá obsahuje množstvo malých magnetov. V ráme je potom ukrytý snímač, ktorý podobne ako tachometer presne určí, kedy jazdec šliape ako rýchlo, a podľa toho dávkuje pomoc.


Batéria je vkusne schovaná v spodnej rámovej rúrke a ponúka kapacitu 250 Wh. Pri dnešných beštiách s kapacitou 600 Wh a viac sa to môže zdať málo, avšak nižší výkon motora a celková nižšia hmotnosť bicykla znamená aj nižšie nároky na šťavu. Komu by však bolo málo, tak sa dá dokúpiť externá batéria, ktorá sa jednoducho pripojí cez nabíjací port a ponúka ďalších 250 Wh. Táto kombinácia vám zaručí už slušný dojazd aj na celodenný švih.


Všetko sa ovláda jedným tlačidlom, nazvaným iWoc one. Toto vás pomocou multifarebnej diódy dokáže informovať o stave batérie ako aj zvolenom režime pomoci. Taktiež vás vie po pripojení cez Bluetooth upozorniť aj na prichádzajúci hovor alebo správu. Pre lepšiu orientáciu sme pre vás pripravili video o tomto magickom tlačidle.



Zaujímavosťou je servisný otvor pri stredovom zložení, cez ktorý sa otvára prístup k batérii, ako aj kompletnej kabeláži. Batéria však nie je určená na domáce majstrovanie/výmenu, tú radšej nechajte na pokoji. Ako výhodu však vidím zjednodušenú výmenu vnútorne vedenej kabeláže.


Komponenty a výbava

Keď som sa v minulom teste tak trochu sťažoval, že Wilier použil na gravel bicykel "stopäťkovú" sadu, tak tu ma potešilo hneď na prvý pohľad logo GRX. Áno, tento gravel je vybavený komplet jednoprevodníkovou sadou Shimano GRX. Aj napriek tomu, že tu výrobca použil brzdy z nižšieho radu RX400, nezaznamenal som žiadny dramatický rozdiel v sile alebo dávkovaní. Poradia si aj so zvýšenou hmotnosťou bicykla. Neobsahujú však platničky s chladičom, tie si môžete dokúpiť pri prvej výmene.

Ak vás GRX zaujíma viac, tak pozrite aj naše články, kde sa tejto sade venujeme podrobne:



Brzdové páky sú použité z nižšej sady, avšak ergonómia je úplne zhodná s vyšším modelom, tak sa naďalej príjemne držia a používajú aj v rozbitom teréne. Z ďalších zaujímavých komponentov spomeniem skvelé barany od Ritchey, ktoré by však mohli byť o chlp širšie. Zvyk je skrátka železná košeľa a tak mi tie 4 cm rozdielu z môjho bicykla chýbajú, hlavne v technickejšom teréne a zjazdoch.


Kolesá si Wilier vyrába sám a ide o priemerné kolesá z hliníkovej zliatiny, teda neurazia a ani neohúria. Obuté sú do pneumatík od talianskeho výrobcu Vittoria. Model Terreno Dry v šírke 38c je celkom rýchly na spevnenom povrchu a naopak na šotoline a hline drží obstojne. Pneumatiky majú taktiež veľmi dobrú schopnosť tlmiť vibrácie a nastavením správneho tlaku si viete zvýšiť komfort. Naviac, celok je tubeless ready a nič nebráni voziť ešte nižšie tlaky ako obyčajne.


Všetkých bikepackerov musí potešiť kompletná príprava bicykla na predný a zadný nosič, ako aj možnosť uchytiť až 3 ks fliaš. Treba však dávať pozor na celkové zaťaženie, ktoré je obmedzené na maximálne 110 kg.


Ako teda jazdí táto gravel elektrika? 

Ako každý elektobicykel, ani tento nejazdí sám. A ak si niekto myslí, že si kúpi cestný/gravel ebike a zrazu v balíku bude ťahať celé grupetto, tak to ho asi hneď na začiatku sklamem. Bicykel ponúka na výber 3 režimy pomoci (zelený, oranžový, červený) a prvé kilometre som márne hľadal rozdiel medzi nimi. Ono totižto z nejakého dôvodu boli všetky nastavené na 100 %, a tak jediný rozdiel bol ten, ktorý som si nahovoril v hlave . Rýchle pripojenie cez Bluetooth k aplikácii však dovoľuje nastaviť si pomoc podľa seba. V aplikácii viete spravovať celý bicykel a vidíte aj zostatkovú hodnotu batérie. V prípade chybného hlásenia si taktiež pozriete, čo sa s bicyklom deje.


Oproti Jene bez motora samozrejme cítiť zvýšenú hmotnosť pri manévrovaní alebo nakladaní bicykla, avšak žiadna tragédia sa nedeje. Motor sa prebúdza od najmenšieho záberu do pedálov a plynule zrýchľuje. Po rovine a spevnenom povrchu je s Jenou Hybrid radosť jazdiť. Pri prekročení magickej hranice 26 km/h ostanete na chvíľu pozerať, že či ste náhodou omylom nestlačili brzdu, ale hneď ako ten šok prekonáte a šliapnete do pedálov, tak bicykel zrýchľuje ďalej.


Najhoršie je zrýchľovanie pri vybitej batérii alebo keď idete rýchlejšie, ako je stanovený limit pomoci. Ak už ste však raz vo švihu, tak nejaký veľký rozdiel oproti normálnemu gravel bicyklu tam nie je. Tým, že má motor iba 40 Nm, do kopca sa mu trošku menej chce, no ľahší prevod, trošku vyššia kadencia a vyšplháte sa aj na Gerlach .


Jazda v teréne a po poľných cestách je príjemná a bicykel je veľmi komfortný. Celok je veľmi tichý a nikde nič neklepe ani nebúcha. Trošku som sa bál, keď si človek uvedomí, koľko kabeláže je ťahanej rámom.


Pri pohľade na motor v zadnom náboji ma tiež napadlo, že v budúcnosti by sa mohol využiť na nabíjanie batérie počas jazdy dolu kopcom. To by bola paráda, taký ebike, perpetum mobile . Zatiaľ nám musí stačiť dojazd okolo 100 km. Ten samozrejme veľmi záleží od profilu výjazdu a výške nastúpaných metrov.

Aký zmysel má takýto bicykel? 

Záverom sa môže ponúknuť otázka, pre koho je určený takýto bicykel. Podľa mňa je to ideálny bike pre manželky alebo otcov, keď chcete, aby vám v kopcoch stíhali. Taktiež to môže byť zaujímavá alternatíva na dochádzanie do práce. Mne sa na Jene jazdilo veľmi dobre a užíval som si to. Keď som mal chuť si poriadne dať do tela, tak som jednoducho vypol motor a bolo. Mimochodom, ak budete majiteľom bicykla s pohonom ebikemotion X35, tak si nezabudnite prihodiť osmičku inbus do ruksaku. V prípade defektu sa vám bude veľmi hodiť.

Cena predstaveného modelu je 4 800 €. Viac informácií nájdete na stránke dovozcu.
flash_on
Viac o elektrobicykloch, ich výbere a používaní nájdeš v sekcii Elektrobicykle v skratke.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
Henry33 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Rock Machine Gravelride INT e700 Di2 - pre koho je vlastne určený?

Test: Rock Machine Gravelride INT e700 Di2 - pre koho je vlastne určený?

Z času na čas mi pod ruku príde bicykel, ktorému ťažko priradiť cieľovú skupinu. Gravelride nebol výnimkou – našiel napokon svoje zaradenie?
Test: Liv Devote Advanced 2 - parťáčka na cesty aj necesty

Test: Liv Devote Advanced 2 - parťáčka na cesty aj necesty

Jeden bicykel a dvoje kolies? Recept na viac zábavy, ale nezabudnite aj na ďalšie detaily.
Video: Ak motor, tak na cestný gravel - koktejl chutí BMC Roadmachine 01 AMP X

Video: Ak motor, tak na cestný gravel - koktejl chutí BMC Roadmachine 01 AMP X

Takáto kombinácia sa často nevidí. Ľahký bicykel s pohonom do terénu aj na asfalt z dielne BMC.
keyboard_arrow_up