Oblečte sa na jar s FORCE

Pri nákupe oblečenia samozrejme riešime, koľko čo stojí. FORCE je zameraný primárne na hobby jazdcov nielen týmto parametrom, ale napríklad aj vhodným strihom...

Jar je obdobím, kedy nás môže prekvapiť rôznorodé počasie. Spoločným menovateľom oblečenia by však mala byť variabilita, priedušnosť a zároveň by nás mali tieto kúsky udržať v teple. Aké možnosti nám teda český výrobca ponúka?

Toto oblečenie mám možnosť nosiť a rád by som sa s vami podelil o moje skúsenosti a postrehy. Jazdím cestu a aj XC. Percentuálne je to 50% na 50%. Preto som pri výbere jarného oblečenia od FORCE siahal po kúskoch určených práve na tieto disciplíny. Popri práci a iných povinnostiach stihnem bicykel 3-4x do týždňa v miernej intenzite. A častá otázka je: "Koľko vážiš či meriaš?" Určite aj to bude pre vás moment, ktorý vám prípadne môže pomôcť pri výbere oblečenia od tejto značky. Moja hmotnosť je 77 kg a výška sa zastavila na 177 centimetroch. Ako mi sadli jednotlivé kúsky, prezradím nižšie.

Funkčný rolák FORCE Snowstorm

Jarné výjazdy sú častokrát spojené s chladným počasím. Zateplený rolák vás udržiava v teple, má predĺženú časť v oblasti krku, a tak vás ochráni aj pred možným prechladnutím. Materiál dobre absorbuje pot a všetko sa tak pekne dostáva preč od vašej pokožky. Strih je veľmi elastický, no poddajný. Veľkosť S-M sadla na moju postavu ideálne. Rukávy sú dlhšie, čo v chladnom počasí oceníte. Cena sa pohybuje okolo 23 €.


Návleky FORCE Term

Jedným z najuniverzálnejších častí cyklooblečenia sú návleky. Sú spratné, dajú sa zložiť do zadného vrecka a pri ochladení či pri dlhom zjazde ochránia vaše ruky či nohy. Pri jazdení mi v nich bolo príjemne teplo, neprefúklo ma. Sú pekne elastické a sedia aj na mojich väčších stehnách. Sú pohodlné a veľkosť M mi siaha až k rozkroku. Takže sú trošku dlhšie. Ja osobne ich využívam počas jari skoro stále.

Minimálne na začiatku výjazdu poslúžia a potom si ich hodím do spomínaného zadného vrecka. Kombinovať ich môžete s dresom či nohavicami, ktoré majú krátky strih. Cena za návleky určené na nohy sa pohybuje okolo 19 € a cena za návleky na ruky je okolo 11 €.


Nohavice FORCE F58

V teple určite musia ostať aj vaše nohy. Jedným z riešení sú aj vyššie spomínané návleky. No ak tušíte, že teplota počas vášho výjazdu nebude nijako stúpať, tak obliecť si môžete zateplené cyklistické nohavice. Tieto nohavice využívam hlavne, ak teplota klesne pod 10 °C. Výstelka je príjemná, dobre sa na nej sedí a veľkosť M sadla na moju postavu výborne. Cena sa pohybuje okolo 50 €.


Dres FORCE Drift Wind

Pri výrobe boli použité materiály odolné voči vetru, no naďalej ostáva priedušným, elastickým a ľahkým kúskom. Tento dres má dosť úzky strih. Je vidieť, že sa vyrába v Taliansku, kde si na úzke strihy pre cyklistov potrpia. Takže budete musieť buď stahovať brucho alebo siahnuť po veľkosti L. U mňa tento dres sadol na milimetre presne. Je určený pre chladnejšie jarné počasie s teplotou pod 13 °C.

Musím priznať, že funkčnosťou sa približuje k drahším variantom od iných výrobcov. V kombinácii so zateplenou spodnou vrstvou môže byť ideálny aj pre výjazdy v horších podmienkach. Cena sa pohybuje okolo 84 €.


Bunda FORCE X48

Táto bunda je dobrým spoločníkom na každý jarný výjazd. Ak náhodou začne jemne mrholiť, alebo sa rozfúka, tak Force X48 je pripravená v zadnom vrecku. Má odvetraný chrbát, takže sa nemusíte báť, že sa v nej hneď zaparíte. Ale samozrejme na dlhé šliapanie v nej to nebude, ide skôr o "záložný" kúsok.

Veľkosť M je v tomto prípade viac ako dostačujúca na moju postavu. Obávať sa nemusia ani tí, ktorí majú nejaký kilogram navyše. Bunda poslúži taktiež pri zjazdoch, kedy je vaše telo náchylnejšie na stratu telesnej teploty. Cena sa pohybuje okolo 26 €.


No oblečenie nie je len o týchto základných kúskoch. Často potrebujete veľa drobností, ktoré môžu zlepšiť váš dojem z jarného výjazdu.

Multifunkčná šatka FORCE

Pri cyklistoch sa často stretávate s názorom, že šatka má veľa spôsobov, ako ju použiť. V prvom rade ochráni váš krk. No keď je teplejšie, môžete si ju omotať okolo zápästia a poslúži ako malý uterák na pot z tváre.

Pri chladnejšom počasí sa z nej dá spraviť čelenka či pokrývka hlavy. Šatku využívam v drvivej väčšine výjazdov počas jari či jesene. Tento doplnok je variabilný a o to pri jarnom jazdení ide.


Rukavice FORCE Stripes

Rukavice disponujú anatomickou gélovou výstelkou, chránia väčšiu časť vašich rúk a vonkajšia strana palca má jemné froté na utieranie potu. Netlačia ma medzi prstami, a to je pre mňa to najdôležitejšie. Cena za pár je na úrovni 13 €.


Návleky na tretry FORCE Lycra

Špina a voda v kombinácii s prachom môžu vaše tretry skutočne zašpiniť a postupne znehodnotiť ale môžete ich jednoducho ochrániť. Na to sa ideálne hodia návleky Lycra. Radšej operiem tieto návleky, ako potom stráviť viac času čistením svojich tretier a navyše poskytnú miernu izoláciu - ideálne práve na jarné výjazdy. No a hodia sa primárne na cestné tretry/jazdenie, keďže podrážka nie je otvorená a pri častejšom chodení sa ľahko poškodia. Cena sa pohybuje na úrovni 11 €.


Čelenka FORCE Move

Určitú ochranu si zaslúži aj vaša hlava. Môžete sa spotiť a v kombinácii s chladnejším vzduchom to nemusí dopadnúť dobre. Cena tejto čelenky je na úrovni 7 €.


Svetlá - dôležitá súčasť výbavy

Skoré či neskoré jarné výjazdy ešte v sebe nesú riziko, že viditeľnosť nemusí byť na dostatočnej úrovni. Vtedy je veľmi dôležité, aby ste boli viditeľný pre ostatných účastníkov cestnej premávky.

Dosiahnuť to môžete aj vďaka svetlám Optic a Cass. Predné a zadné svetlo ma veľmi prekvapilo. Svietia dostatočne a na ceste je to o niečo bezpečnejšie. Vpredu to nesvieti len ako bezpečnostné svetlo. Poslúži aj na dojazd, ak to bude nutné. Nabíjanie je zabezpečené cez USB port. Zadná blikačka zasa využíva baterky. Cena za zadné svetlo je 7 €. Cena za predné svetlo sa pohybuje na úrovni 27 €.


Pre koho je FORCE?

FORCE vnímam ako dostupnú značku, ktorá predstavuje pre hobby jazdca, akým som, vstup do segmentu cyklistického oblečenia. Strihmi sa tento výrobca približuje proporčne jedincom, ktorí nepotrebujú úplne úzke strihy, prípadne majú nejaké to "kilečko" navyše. Funkčnosť oblečenia postačuje na bežné jarné podmienky a "pohodový" štýl jazdenia, takže nie je určené do žiadneho extrému - ale veď vtedy ani nejazdím. Navyše vyzerá, že niečo vydrží, jazdí sa mi v ňom dobre a celkový dizajn spolu ladí.

Toto bolo len niekoľko vybraných kúskov od značky FORCE, ktoré sú mojimi spoločníkmi na jarných výjazdoch. Pre kompletnú ponuku vrátane dostupných veľkostí navštívte náš eshop.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Oblečenie do jarných podmienok – nech ťa nič neprekvapí PR článok

Oblečenie do jarných podmienok – nech ťa nič neprekvapí

Jar sa nám začala tento rok skôr, no nič to nemení na tom, že počasie je vrtkavé. Raz je teplo, potom chladno, fúka vietor, občas prší. Nechýba ti niečo z nášho výberu?
Test: Vesta, dres a nátelník Isadore - jar a jeseň v pohode

Test: Vesta, dres a nátelník Isadore - jar a jeseň v pohode

Čo na seba, keď je teplo, zima, sucho aj mokro? Dlhý dres Isadore Signature v kombinácii so spodnou vrstvou a vestou.
Funkčné oblečenie z rastlín? Značka UYN a ich originálny prístup

Funkčné oblečenie z rastlín? Značka UYN a ich originálny prístup

Čisté merino je menej príjemné na pokožke, syntetika horšie odoláva baktériám a preto zapácha. Nastal čas na použitie vlákna z rastlín?
keyboard_arrow_up