Test: Kellys Hacker 90 – XC topka slovenskej produkcie

Konkurenta s podobným osadením a hmotnosťou by ste medzi slovenskými značkami hľadali len ťažko. Kellys Hacker 90 drží krok skôr so zahraničnou produkciou a ani tam rozhodne nehrá druhé husle.

Modelový rad Hacker je dlhoročnou stálicou v portfóliu slovenskej značky a ja osobne si ho pamätám ešte z čias papierových katalógov, kedy sme okrem Hackera slintali nad modelmi Sabotage, Raptor alebo Salamander. Keby mi vtedy niekto povedal, že raz budem testovať najvyššie postavený model od Kellysu, tak ho asi vysmejem. Čo bolo, to bolo! Terazky som redaktorom a v dnešnej recenzii by som vám rád priblížil svoje pocity po niekoľkomesačnom testovaní.


Prvý dojem – nenápadná raketa pre náročných

Možno, že to niekto bude vnímať ako mínus, no nenápadný čierno-červený dizajn a klasické tvary rámu na prvý pohľad neevokujú typický „závodný špeciál”. Ak sa však prizriete lepšie, komponentové osadenie vás nenechá na pochybách, že Hacker 90 je plnokrvné pretekárske náčinie pre tých najnáročnejších. S citom pre detail bola dizajnovo zladená aj pohonná sada Sram X01 Eagle, krvavo červené polepy na vidlici, alebo aj sedlo Fizik Antares s červenými „zárezmi”.


Geometria a komponentové osadenie – v znamení nízkej hmotnosti a rýchlosti

Slovné spojenie „moderná geometria” začína byť už takou otrepanou frázou, no nič to nemení na tom, že Kellys rozhodne nezaspal dobu a jednotlivé hodnoty zvolil veľmi rozumne a s prihliadnutím na určenie biku. Najzaujímavejším dizajnovým prvkom je 423 mm dlhá zadná stavba, ktorej vzpery sú zapustené hlboko pod úroveň stredového zloženia Press-fit. Toto konštrukčné riešenie umožňuje vyrobiť extra krátku zadnú stavbu s dostatočnou priechodnosťou aj pre objemné plášte pri zachovaní potrebnej tuhosti.

Podobne navrhnutú zadnú stavbu využívajú napríklad aj niektoré pluskové 29ky, kde je boj o každý milimeter priestoru. Čo sa týka predného rámového trojuholníka, tak tu už sú hodnoty trochu konzervatívnejšie, vo veľkosti M je reach 439 mm, výška sedlovej rúry 462 mm a hlava má dĺžku 105 mm. Hlavový uhol je podkopnutý na 69°, čo považujem na tento typ biku za adekvátnu a rozumnú hodnotu. Šírka riadidiel narástla medzigeneračne o 4 cm na hodnotu 740 mm, čo dodáva podstatne väčší pocit kontroly v zjazde.


Hmotnosť bicykla vo veľkosti M s dvojicou košíkov a 340 g pedálmi je 10,3 kilogramu, pochopiteľne bez duší a s 80 ml tmelu na koleso. Aby sa teda Hacker zmestil pod magickú hranicu 10 kg bez pedálov, okrem karbónového rámu z Hi-mod vlákien tomu musí zodpovedať aj adekvátna komponentová výbava. Tu Kellysáci rozhodne netrochárili a okrem iného tu nájdete aj top vidlicu Fox 32 Factory Step-cast v Kashima povrchovej úprave vnútorných nôh. Nemenej lákavý je pohon X01 Eagle z dielne SRAM, doplnený o dvoj-piestikové brzdy Shimano XTR vo verzii race s karbónovými páčkami bez servo-wave mechanizmu. Kotúče Ice Tech XT rady majú priemer 180 mm vpredu a 160 mm vzadu.

Bezdušové kolesá Crossmax Elite obuté na TLR plášťoch Schwalbe Racing Ray/Ralph sú od francúzskej značky Mavic. Karbónové riadidlá aj hliníkový predstavec Ritchey nesú logo WCS (world cup series) a pevnú sedlovku nahradila teleskopka Kind Shock LEV so zdvihom 125 mm. Ľahučké sedlo Antares R7 dodal Fizik a pohodlné silikónové gripy nesú vlastné logo dcérskej značky KLS.


Teória v praxi – jazdné vlastnosti a postrehy z dlhodobého testovania

Ako som už spomínal vyššie, Hacker 90 mám v užívaní už niekoľko mesiacov a za ten čas som mal možnosť prejsť väčšinu svojich obľúbených trás a najazdiť viac ako tisíc kilometrov. Absolvovať nejaký ten maratón sa mi vzhľadom na pandémiu síce ešte nepodarilo, no na lokálne časovky do vrchu je Hacker mojou voľbou No. 1. V prvom rade musím pochváliť tuhosť a zároveň ľahkosť rámu, vďaka ktorému ide bike výborne za pedálom. Masívny stred nemá tendenciu uhýbať pod silovým záberom a krátke zadné vzpery zasa pomáhajú na trailoch v prudkých zákrutách, ktoré s Hackerom vytočíte pohodlne bez zbytočného nadchádzania si. Absolútnou brnkačkou bolo aj prerobenie kolies na bezdušové. CrossMaxy majú predinštalovanú TLR pásku a plášte Schwalbe po naliatí mlieka a nahodení ventilkov naberali na objeme bez únikov vzduchu a zaváhania aj s použitím obyčajnej obojručnej pumpy bez tanku. Jediné, čo trochu zamrzí je, že miesto Performance verzie nie sú na biku nahodené Evolution verzie plášťov, ktoré majú o pár gramov menej a trochu rýchlejšiu zmes, čo sa na takýto typ biku vyslovene pýta. Ďalším príjemným zistením pre mňa bolo, že páčka lockoutu vidlice funguje v normálnom režime – čiže v zatiahnutom režime je zamknuté a v otvorenom vidlica pruží.


Druhá generácia vidlice 32 step-cast (zúženie vonkajších nôh v spodnej časti) už ponúka o čosi viac tuhosti, ako tomu bolo jednu, dve sezóny dozadu a poznať to hlavne pri šliapaní v stoji, kedy kotúč už toľko necinká a rovnako ani pod brzdou nemáte pocit, že by sa predné koleso nepríjemne krútilo. Chod vidlice je ukážkovo hladký a vďaka nastaveniu kompresie otvoreného módu máte široký rozsah prispôsobenia tlmenia. Lock-out je naproti tomu absolútne pevný, čo oceníte najmä pri asfaltových stúpaniach a špurtoch na cieľovú čiaru. Race variant bŕzd bez servo-wave mechanizmu bol pre mňa spočiatku miernym nezvykom, no na druhej strane ponúka viac modulácie a najmä lepšieho dávkovania na začiatku brzdenia. Mojich 80 kg ubrzdia úplne spoľahlivo, aj keď v dlhých zjazdoch už „sendvičové” kotúče majú tendenciu zvlniť sa a do vychladnutia škrtať. To je však všeobecný problém tohto typu konštrukcie kotúčov Shimano. Ak by som mal spomenúť aj nejaké negatíva, tak pre mňa najväčším utrpením je sedlo, ktoré je na mňa veľmi ploché, tvrdé a bez prítomnosti diery resp. kanálu v stredovej časti mám po hodine jazdy tendenciu zamýšľať sa nad tým, či som chlapec alebo dievča .


Ďalším takým neduhom bolo hrkotanie bowdenov, ktoré sú vedené vnútrom rámu. Toto sa však s trochou šikovnosti dá jednoducho vyriešiť kúskom penového obalu určeného na bowdeny. Čistokrvný pohon SRAM X01 Eagle v kombinácii s karbónovými kľukami s 34z prevodníkom ponúka dostatok rozsahu pre všetkých s pretekárskymi ambíciami, ako aj presný a hladký chod. Kolesá Mavic vynikajú rovnako nízkou hmotnosťou a v kombinácii s boost oskami aj slušnou tuhosťou. Vnútorná šírka ráfikov je však na dnešné pomery „len” 22 milimetrov, no úprimne, v praxi ma to s 2,25” plášťami pri rozumných tlakoch až tak nelimitovalo. Keď je reč o plášťoch, zohratá dvojka Racing Ralph/Racing Ray je po due Barzo/Mezcal asi mojou druhou najobľúbenejšou kombináciou a osobne pre mňa je Ray za mokra vpredu omnoho istejší ako napr. všeobecne obľúbený Maxxis Ikon.


Teleskopka na 100 mm HT? – pre mňa rozhodne plus

Samostatne by som sa rád vyjadril aj k teleskopickej sedlovke, ktorá bude určite tŕňom v oku všetkých ortodoxných XC-čkárov a gramárov. Z môjho pohľadu však pridáva zásadne viac kontroly počas jazdy v technickom teréne a zjazdoch a za tie gramy naviac rozhodne stojí. Chod vysúvania je rýchly s hlasným dorazom a po prvých 1 000 km je stranový vakel zatiaľ úplne minimálny. Teleskopka určite padne vhod aj počas maratónov, či už v blatistých podmienkach, alebo pri rýchlych asfaltových zjazdoch, kde vám umožní zaľahnúť podstatne nižšie a nabrať tak pár drahocenných sekúnd celkom zadarmo. Toto je však niečo, voči čomu netreba mať predsudky, ale si to poriadne vyskúšať. Väčšina ľudí z môjho okolia sa však k pevnej sedlovke už nevrátilo (pokiaľ nemá viac druhov MTB bikov).


Plusy

  • dobrá geometria
  • tuhý rám, výborný prenos energie
  • prémiové komponenty
  • nízka hmotnosť
  • teleskopická sedlovka so zdvihom 125 mm

Mínusy

  • tvrdé a nepohodlné sedlo
  • úzke ráfiky
  • ťažšie plášte vo verzii performance
  • vnútrom vedené bowdeny majú tendenciu hrkať


Pre koho je tento bike určený?

Vzhľadom na cenovku, ktorá sa šplhá až k štyrom tisícom je jasné, že Hacker 90 je určený pre jazdcov, ktorí berú cyklistiku vážne a požadujú rýchly a ľahký stroj, ktorý im umožní prelúskať sa štartovým poľom citeľne dopredu, alebo pokoriť osobáky na obľúbených segmentoch. Rozumne navrhnutá geometria, ako aj osadenie dá chrobáka do hlavy určite nejednému maratóncovi, zvlášť keď si v porovnaní s konkurenčnými modelmi uvedomíte, že podobne vážiace a nacenené modely pravdepodobne nebudú mať k dispozícii teleskopickú sedlovku. Hacker 90 navyše s ľahkými plášťami dokážete dostať hravo pod 10 kg.

Odporúčaná maloobchodná cena testovaného modelu je stanovená na 3 999 €, kompletnú špecifikáciu nájdete na tomto odkaze.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
bimjeam 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Moja zbraň do kopcov alebo trochu „gramárenia“ nezaškodí

Moja zbraň do kopcov alebo trochu „gramárenia“ nezaškodí

Ako vyzerá a jazdí bicykel, ktorý dokáže ponúknuť výhodu v boji s gravitáciou? Alebo keď už výkon nestačí, treba využiť aj moderné technológie a „marginal gains"...
Unboxing: Kellys Hacker 70 29'' - slovenský XC hardtail

Unboxing: Kellys Hacker 70 29'' - slovenský XC hardtail

Výkonnostne orientovaní jazdci, ktorí vedia oceniť jednoduchosť a všestrannosť bicykla s „pevným zadkom“, by nemali preskočiť ponuku slovenského výrobcu Kellys.
Video: Kellys Gate 90 - univerzálny spoločník

Video: Kellys Gate 90 - univerzálny spoločník

Hardtail je bicykel, na ktorom začínal takmer každý biker, a tie dnešné ponúkajú veľmi zaujímavý mix vlastností za slušné peniaze.
keyboard_arrow_up