Novinky od Castelli pre MTB a gravel jazdcov

Páči sa vám štýl tejto talianskej značky ale uvítali by ste niečo viac odolnejšie a vhodné do terénu? Pozrime sa na nové kúsky v ponuke a dojmy z ich používania.

Zrejme ste si už všimli, že Castelli sa profiluje ako výrazne športová značka so zameraním na cestnú cyklistiku. Teda aspoň taký budete mať dojem, ak si pozriete ich oficiálnu stránku, prípadne sociálne siete. Ale tieto veci slúžia (a rozhodne nielen mne) viac než dobre na MTB, o čom sa na našej stránke presviedčate, myslím už roky – napr. formou reportov z akcií, kde som zažil v podstate všetky vrtochy počasia a skupenstvá vody a o veciach na zimné jazdenie ani nehovorím. Navyše pokiaľ sa bavíme o klasickom jazdení a vynecháme náročné enduro, či rôzne expedičné formy, zas tak veľa rozdielov medzi „žiletkou“ a horským bikom nie je a spadajú už skôr do „estetickej“ kategórie. Veď napríklad aj taká Gabba sa dá výborne použiť na poctivé jazdenie v horách a obtiahnutý aero dres je zase dobrá vrstva pod to


Kolekcia Unlimited - pre gravel a MTB

Práve zachovanie základného DNA značky, ale so zvýšením odolnosti a dôrazom na použitie mimo hladké cesty, bol dôvod pre vytvorenie novej kolekcie s názvom Unlimited. U Castelli majú trochu odlišný prístup a nemajú tak úplne radi slovo gravel. Ich filozofia je, že po šotoline a v teréne sa jazdilo aj predtým, len to nemalo "škatuľku".. Ale nechajme slovičkárenie a kľudne môžeme povedať, že práve gravel a MTB jazdci si prídu na svoje. Viaceré veci z tejto kolekcie už dlhodobo jazdím a dnes si priblížime dojmy z jednotlivých kľúčových kúskov. Rovnako sa pozrieme ešte na ďalšie novinky, ktoré mne osobne prišli zaujímavé a budú ideálne na teplejšie dni, či výrazné zmeny teploty. Poďme teda pekne postupne.

Krátke elastické nohavice Unlimited

Tak poďme na to od toho základného, čo sú v cyklistike práve krátke elastické nohavice a v tomto prípade sa dočkáme aj najväčšieho počtu vychytávok . Takže tým základným je použitie odolnejšej látky (Unlimited Lycra), aby bol celok pevnejší, ale bez obmedzenia v pohybe. Na stehnách potom nájdete zdvojenú látku a význam je rovnako dvojitý. Tak za prvé, je to vyššia ochrana pri páde, kedy sa trie látka o látku. Teda je menšia šanca poškodenia nohavíc a hlavne vašej kože pri páde – taký fajný lišaj na boku kam najčastejšie padáme, nepoteší asi nikoho.


Tu vás ale sklamem, kedže teóriu som netestoval a na štrk sa nehádzal. Každopádne viac (dúfam) využijete praktické hľadisko, a to je možnosť ďalších odkladacích priestorov, pretože máte v podstate ďalšie vrecká navyše. Ideálne na tyčinku, gél, smeti, atď. A tie sa pri dlhých jazdách v teréne náramne hodia a našli u mňa využitie. Vrecká samozrejme nie sú ideálne na nejaké ťažké a neforemné veci, kedže nohy sa neustále hýbu. Navyše sú po ruke, čo je šikovné, keď máte napr. bundu, ktorá prekrýva vrecká na drese.


Ale týmito dvomi vreckami nekončíme. V časti, ako je spodný chrbát, nájdete ďalšie 2 (detail na titulke) a tie sú už vhodné aj na trochu ťažšie veci – napríklad ako je multikľúč, minipumpa, sada na bezdušáky. Traky a elasticita nohavíc všetko pekne stabilizuje a teda nemáte pocit, že vám veci skáču hore dole pri jazde v teréne, ako niekedy pri drese. Výsledkom celého je výborné navýšenie prepravnej kapacity a tiež rozloženie hmotnosti v technickom teréne.


Čo sa týka výstelky, tak je tu dostupnejšia KISS Air2, ale to jej nijako neuberá na kvalite a myslím, že budete spokojní aj pri skutočne dlhých jazdách. Vyššia verzia výstelky je použitá potom pri modeli krátkych nohavíc Free Protect Race, ktoré boli vytvorené na „prežitie“ prvých etáp Tour de France a nemajú zase zadné vrecká. No a rovnako je u nich aj výrazne vyššia cena.

Ešte sa pozrime na veľkosť a strih – rovnako mi sadli XXL, ako bežne nosím (výška 196 cm, hmotnosť cca 85 kg), ale čo som si všimol, tak sú málinko kratšie ako „pretekárske“ modely. Lenže ja som trochu extrém a čo mne príde trochu kratšie, bude pre 90 % populácie OK .

Detaily ako spodné lemy a pod. sú vychytané a všetko je pohodlné a funkčné, čo je tradičná výsada značky. Každopádne, keď kraťasy máte v ruke a oblečiete, jednoducho cítite, že to viac znesie a celkovo sú robustnejšie – to na pohodlí ale neuberá a potom už sa môžete sústrediť len na samotnú jazdu.

Dres Fuori s krátkym rukávom

Druhým kľúčovým doplnkom je samozrejme dres. V prvom rade má zvýšenú odolnosť, najmä v oblasti rukávov a ramien. Jedno sa hodí ak šúchate stromy a šľahá vás ihličie (či občasné tŕne), druhé zas, ak radi nosíte aj batoh.


Mne dávnejšie stačila jedna etapa MTB Trophy, kde nás neustále ošľahávali vetvičky a konáre, aby mal môj ultra-light dres Castelli Climbers postarané o nový dizajn. Tu sa netreba báť a rukávy naozaj znesú, to som už pre vás aj testol, keď som sa ledva natlačil medzi stromy a poriadne sa šuchol. Výsledok - ani náznak poškodenia. Rovnako je strih uvoľnenejší, ale stále so športovým nádychom. Správne usadenie je dôležité, ak chcete, aby ste do vreciek mohli dať veci a nemali pocit, že vás niečo ťahá dozadu.

Myslím, že celkový fit najlepšie posúdite z fotiek - je jednoducho o niečo voľnejší ako u aero dresu Free Aero, ale zase nie moc, aby všetko fungovalo, ako má. Samozrejmosťou je kvalitný a ľahko ovládateľný zips YKK Vislon po celej dĺžke a páči sa mi aj mierne vyvýšenie goliera, čo sa hodí, keď je málinko chladnejšie. Čo sa týka termoregulácie, torzo je z materiálu ProSecco Unlimited a radí sa medzi univerzálne – teda ani veľmi teplé a ani žiadny ultralight. Jednoducho na väčšinu podmienok, ktoré vás zastihnú.


No a ešte jedna dôležitá vec a tou sú rukávy. Tie sú strihané o niečo voľnejšie, takže dres sa hodí aj pre tých, čo mali predtým problém, keďže pretekárske dresy sú robené na tesno. Má to ale aj druhú stránku – ja som si aero dresy obľúbil práve z dôvodu, že majú krásne dlhé a tesné rukávy, čo vo výsledku dokonale drží návleky na svojom mieste. Pri Fuori už sa spolieham len na elasticitu samotných návlekov a dres ich už nestabilizuje, takže sem tam vznikne po čase medzera. No ak máte poriadne bicáky a nemáte mega dlhé ruky ako ja, opäť nebude žiadny problém .


Šortky Unlimited

Čo zo „žiletkára“ spraví poctivého MTB jazdca? Ak sa bavíme o jednej veci, tak sú to samozrejme voľné krátke nohavice . Zrazu je všetko akési pohodovejšie a rovnako lepšie zapadnete do bežného okolia. Ale rovnako takého nohavice poskytnú dodatočnú ochranu citlivých častí pred blatom, vetrom alebo chladom – čo sa pri MTB a jazdení v horách výborne hodí.


Ale poďme na to podstatné – prevedenie a strih. Opäť sa nezaprie športový nádych a nečakajte žiadne „plandáky“. V prvom rade ale pozor na veľkosť, ja som musel siahnuť po L (pri elastických XXL), takže to je výrazný rozdiel, čo je opäť dané aj mojou postavou. Treba na to dať pozor a cca veľkosť nižšie by mohla byť správny odrazový mostík pre ostatných. Bavíme sa hlavne o šírke v páse a okolo zadku. Čo upúta, je myslím decentný dizajn s peknými detailami – či už vkusný nápis, talianska vlajočka alebo logo škorpióna na gombíkoch.


No ale hlavne vysoká elasticita a ľahkosť, vďaka tkanej strečovej látke, takže počas výjazdu o nich skutočne neviem a nerušia ani keď si dávam poriadne do tela. Pás je elastický, ale nemá žiadne sťahovanie, no sú tam malé putká na použitie prípadného opasku.

Ja osobne používam ako základ vždy elastické krátke nohavice s trakmi a zrejme nie som jediný . Tak sú robené aj tieto, takže nečakajte žiadne uchytenia na vnútornú časť a pod. Asi najlepším hodnotením je fakt, že v nich bez problémov vydržím aj celodenný výlet v horách, kam sa pre mňa aj ideálne hodia. Pekne ochránia zadok od fŕkancov a poskytnú akurát tepelný komfort pri zmenách teploty a dlhom zjazde.


Ich výhodou je celková ľahkosť a spratnosť, ktorú som zase ocenil nedávno pri tréningu. Bolo po daždi, chladno, všade mokro - keď si chcem dať do tela, vždy je lepšie do kopca mať iba elasťáky. Teda ak sa bavíme o skutočne dlhom kopci a vyššej intenzite. Šiel som 3 stúpania, vždy pod kopcom nohavice dal dole a zložil ľahko do vrecka, hore zase obliekol. Takže výsledkom bol suchý zadok a príjemný pocit v stúpaní .


Aj vďaka celkovej ľahkosti a vysokej elasticite je materiál stále odolný, na zadku je spevnenie a vďaka 2 klasickým vreckám sa nestratia ani pri bežnom nosení či turistike.

Rukavice Unlimited LF

Potrebujete trochu vyššiu formu ochrany, prípadne niečo o trochu teplejšie pri rannom výjazde ako klasické rukavice? Tak presne za tým účelom sú vytvorené tieto, pričom za mňa sa svojím dizajnom nestratia ani na klasickej žiletke. Čo sa mi páči, je skutočne až „lepkavá“ dlaň, takže ruky na gripoch boli ako prikované. Na dlani nenájdete žiadne extra polstrovanie, sú robené skôr pre čo najväčší cit.


V podstate je tam len jeden vankúšik, ktorý chráni stredový nerv pri dlhších výjazdoch. No a pre mnohých dôležitý detail – všetko pekne a ľahko funguje s dotykovou obrazovkou, vďaka panelom na palci a ukazováku. Sedia tesno ale komforte, čo je základ, aby ste mali kontrolu a nenájdete tu žiadny suchý zips. Elastické panely po bokoch pomôžu, rovnako ako vysoká elasticita vrchnej časti. Niekomu môže akurát chýbať klasické froté na palci pre utieranie potu.

Ak vás zaujíma viac o materiáloch, veľkostiach a farebných kombináciách kolekcie Unlimited, nájdete všetko potrebné na tomto odkaze. A na svoje si príde aj nežnejšie pohlavie, pre ktoré je určená špeciálna dámska kolekcia Unlimited.

Poďme sa pozrieť ešte na niekoľko noviniek, ktoré síce nepatria už do kolekcie Unlimited, ale vo výsledku ju vedia výborne doplniť.

Vesta Aria

Malá a spratná vesta je asi základ zálohy pri teplejších dňoch alebo intenzívnych výjazdoch. Pre mňa doslova „must have“, pretože človek nikdy nevie a pritom nezaberie žiadne miesto. Aria v prvom rade výborne sedí, najmä vďaka elastickým panelom a strečovému úpletu na chrbte. Vo výsledku teda nemáte pocit, že ste vo veste naprataný, no na druhej strane na vás pekne sedí.


Myslím, že sa hodí aj mohutnejším jazdcom a rovnako nemá extrémny strih v prednej časti, takže celkovo ladí práve s kolekciou Unlimited. Celkovú spratnosť asi najlepšie posúdite z fotky, pričom zadné vrecko na veste slúži práve na jej zloženie – ja to ale aj tak vždy len natlačím do vrecka dresu .


Predná časť komplet odoláva vetru, ale samozrejme nečakajte tak výraznú izoláciu – napr. ako u vesty Perfetto z Gore-Tex Infinium. Na druhej strane, ak je teplo a idem do kopca, stačí rozopnúť a o veste neviem. Hore zapnem a fičím dole. Dôležitým detailom je dobre tvarovaný a akurát vysoký golier.

V tomto vyhotovení nájdete ale aj komplet bundu s rovnakým názvom Aria – už neraz som hovoril, že ak potrebujete niečo proti vetru na dlhý zjazd, nemusí to byť hneď z Gore-Tex Shakedry materiálu vo vysokej cene. Bunda je spratná, ľahučká, dobre sedí a je to výborná záloha pre bežné podmienky, pri výrazne nižšej cene.

Perfeto Light RoS

Tak a na koniec máme kúsok z kolekcie RoS určenej do premenlivého počasia. O nej som už podrobne písal v tomto článku, takže sa nejdem opakovať. Ale rovnako som vtedy písal, že práve nové Perfeto Light nebolo možné otestovať – čo sa teraz zmenilo.


Každopádne práve tento kúsok veľmi zaujal všetkých pri predstavení kolekcie a to z jedného dôvodu – spratnosť. To je najväčší rozdiel oproti minulej verzii a vďaka tomu viete Perfeto Light v pohode zložiť do zadného vrecka na drese.


Ale vďaka krátkym rukávom máte oveľa vyšší tepelný komfort ako pri veste a celkovo sa jedná o dokonalý kúsok pre vysoké zmeny teploty. Napríklad počasie spred pár dní, kedy bolo ráno chladno a poobede zase poriadne teplo a to všetko sa ešte zvýrazní, ak jazdíte v horách. Len ako príklad uvediem nedávne video z Laskomerských singletrailov.


Ráno boli v doline asi 2 C, neskôr poobede sa teplota šplhala cez 18 C. Lenže sem tam zafúkalo, rovnako stále boli výrazné rozdiely na slnku a v tieni. Celý výlet som mal Perfeto na sebe a bola to paráda. Takže ak hľadáte niečo teplejšie, ako je vesta, ale menej ako klasická bunda, je to za mňa výborný tip a nadšení budú podľa mňa všetci ranní „drtiči“ kilometrov. A hlave sú tu opäť o niečo dlhšie krátke rukávy takže všetko sedí dokonale na svojo mieste. Len nezabudnite, že Perfeto už patrí do "race" kolekcie takže strih je o niečo prísnejší a s kratšou prednou časťou.


Vpredu nájdete ľahký a elastický Gore-Tex Infinium 203 Stretch, zadná časť je z úpletu Nano Flex light a nechýbajú ani 2 veľké vrecká. Ideálna kombinácia s letným dresom, takže drobnosti a veci, čo nepotrebujete, si dáte tam a do Perfeta sa zase zmestí aj niečo väčšie (záložná bunda, rukavice atď.).


Univerzálnosť použitia

No myslím, že informácií už bolo celkom dosť a to som ešte nerozobral napr. ponožky... . Celkovo je Unlimited výbornou voľbou pre tých, ktorí chcú športový strih a eleganciu vlastnú Castelli, ale v trochu umiernenom vydaní a s vyššou odolnosťou. Navyše nikto nehovorí, že v týchto veciach nemôžete jazdiť po ceste, na pretekoch atď. – jednoducho netreba nič škatuľkovať, ale hlavne jazdiť a používať podľa potreby. A práve vtedy nájdu tieto veci svoj význam...

Všetky podrobnosti aj o ďalších kúskoch výbavy nájdete na stránke dovozcu.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Vesta, dres a nátelník Isadore - jar a jeseň v pohode

Test: Vesta, dres a nátelník Isadore - jar a jeseň v pohode

Čo na seba, keď je teplo, zima, sucho aj mokro? Dlhý dres Isadore Signature v kombinácii so spodnou vrstvou a vestou.
Hardtaily a gravely od Marin - kalifornský sen PR článok

Hardtaily a gravely od Marin - kalifornský sen

Predstav si kopce s výhľadom na oceán. Kopce, kde sa začali písať dejiny horskej cyklistiky. Tam, v tieni tisícročných sekvojí, sa zrodila aj značka bicyklov Marin.
Test: Zateplené krátke nohavice s vreckami – moje splnené prianie

Test: Zateplené krátke nohavice s vreckami – moje splnené prianie

Značka Castelli mi v rámci kolekcie Unlimited opäť splnila jedno želanie. A myslím, že táto časť výbavy môže byť to najuniverzálnejšie riešenie pre rôzne podmienky aj vo vašom šatníku. Prečo?
keyboard_arrow_up