Test: Lapierre Zesty AM 5.0 Ultimate 29“ – nenápadný, ale schopný trailbike

Test: Lapierre Zesty AM 5.0 Ultimate 29“ – nenápadný, ale schopný trailbike

Lapierre Zesty je na prvý pohľad nenápadný bicykel, ktorý však v sebe ukrýva plno malých prekvapení. Viac sa o ňom dozviete v nasledujúcom teste.

Bicykle značky Lappierre nie sú v našich končinách vidieť vo veľmi početnom zastúpení. Francúzska firma pôsobí na slovenskom trhu pomerne nenápadne, to však nemusí veľa vypovedať o kvalite výrobkov, ktoré produkujú. Dôkazy o tom, že to s bicyklami vedia, sú okrem spojenia s pro-tour tímom FDJ.fr aj viac ako 60 ročné skúsenosti s ich výrobou. Dosť však bolo o histórii, pustíme sa do testu.


Dizajn a konštrukcia

Zesty 5.0 má na môj vkus pomerne fádny dizajn, no farebnosť nemusí znamenať všetko. Francúzi stavili na šedo-modrú kombináciu rámu s čiernymi doplnkami. Rám je kompletne vyrobený z karbónu a to vrátane vahadla a zadnej stavby. Vnútorné vedenie bowdenov je v dnešnej dobe už samozrejmosťou, rám poskytuje dostatok miesta aj na osadenie košíka s fľašou.


Ďalšou sympatickou vychytávkou je vodítko reťaze integrované v ráme, ISCG úchyt tu však z tohto dôvodu nenájdeme. V prípade Zesty je navyše možnosť vymeniť 29“ kolesá za 27,5“+. Proces zmeny zabezpečuje malý „čip“ pri stredovom zložení, ktorý posunie zadnú stavbu podľa potreby.


Nové prepákovanie Zesty prepracovali dizajnéri z Lapierre v modelovom rade 2019 a s pôvodnou stavbou rámu mu zostalo spoločných len pramálo prvkov. Z konštrukčného hľadiska ide o štvorčap so závesom na spodnej vzpere zadnej stavby, no tu výpočet spoločných vlastností končí. Predchádzajúce modely mali vodorovné uchytenie tlmiča pod vrchnou rámovou rúrkou, ten aktuálny používa zvislé uchytenie.


Tlmič prechádza sedlovou rúrkou a je spodným okom uchytený priamo do zadnej stavby. Pri pohľade na takéto riešenie mám vždy obavy o ochranu tlmiča, ktorý je dlhodobo vystavovaný nečistotám zo zadného kolesa. Lapierre však myslel aj na to a celý systém je chránený dômyselným blatníkom.


Francúzsky výrobca okrem toho do svojho rámu ukryl úložný priestor, ktorý poznáme aj od iných výrobcov ako napríklad SWAT od Specialized. V tomto prípade však ide o miesto na spodnej časti rámovej rúrky. Systém sa nazýva Lapierre Box a ide o plastovú krytku skrývajúcu úložisko vhodné akurát na dušu. Pri troche námahy však doň zmestíte aj časť náradia. Nevýhodou tohto systému je jeho umiestnenie, kde sa (nielen) v nepriaznivých podmienkach väčšinou kumuluje najviac blata. V každom prípade je to sympatický počin a vaša náhradná duša bude rozhodne čistejšia, ako keby ste ju nosili pripevnenú priamo na ráme.


Geometria a veľkosti

Zesty je k dispozícii vo veľkostiach S-M-L-XL, pričom Lapierre používa takzvaný Fit Concept. To znamená, že pre rôzne veľkosti je k dispozícii rôzny priemer kolies, a rozmery niektorých komponentov.


Veľkosti S a M majú napríklad kratší predstavec a riadidlá, iné zdivhy sedlovky a dokonca šírky plášťov. Výrobca tým chce dosiahnuť rovnaký pocit z jazdy pre jazdcov s rôznou výškou. Zaujímavosťou je, že veľkosť M je ako jediná k dispozícii s priemerom kolies ako 27.5“ tak aj 29“.

Špecifikácia


Testovaný bicykel bol vo veľkosti L a pri mojej výške 184 cm sedel adekvátne. Geometria a uhly bicykla zodpovedajú v súčasnosti kategórii bicyklov s označením trail. Je pozoruhodné, že ešte pár rokov dozadu by sme tento bicykel mohli označiť ako čistokrvné enduro.


Hlavový uhol 66° (65,5° pre 27,5“) a kratšia zadná stavba sľubujú adekvátnu zábavu v zjazde, zatiaľ čo 75° uhol sedlovky napovedá, že to nebude až taká katastrofa v smere hore. Uvidíme, čo prinesie test v teréne. Lapierre neuvádza hodnotu rázvoru kolies, no pre veľkosť L som sa dopátral hodnoty 1 218 mm.


Komponenty a osadenie

O osadenie bicykla sa so svojimi výrobkami takmer kompletne postaral koncern SRAM. Vpredu pruží vidlica RockShox Revelation RC so zdvihom 140 mm pre 29“ a 150 mm pre 27.5“. Rovnaký zdvih vzadu poskytuje vzduchový tlmič RockShox Deluxe Select RL Debonair. Pohon zabezpečuje SRAM GX Eagle 1x12 a brzdnú silu SRAM Guide R. Ostatné komponenty vrátane teleskopickej sedlovky sú v réžii Lapierre. Trakciu na traile zabezpečuje Maxxis so svojimi plášťami HighRoller 29x2.5“. Ručička váhy sa v tomto prípade zastavila na slušných 14,3 kg.


V teréne

Zesty som mal na testovanie len na obmedzenú dobu, takže som sa snažil maximalizovať čas strávený v technickom teréne. Okrem notoricky známych žilinských enduro trailov si tak užil aj niekoľko výjazdov po trailoch v Malej Fatre. Ako som už spomenul, rám veľkosti L mi sedel adekvátne, jedinú úpravu, ktorú by som osobne urobil, by bolo skrátenie riadidiel. Zoznamovanie s Lappierom trvalo nečakane krátko, no úlohu v tom zohráva aj fakt, že aktuálne vlastním Orbea Occam, s ktorým majú veľmi podobnú geometriu.


Spolu s vývojom technológií sa v súčasnosti začínajú zvyšovať nároky na trailové bicykle aj pri výjazdoch do kopca, z čoho samozrejme profituje konečný užívateľ. Už pri pohľade do tabuľky s geometriou mi bolo jasné, že na Zesty bude utrpenie počas šliapania celkom prijateľné, pričom v realite boli moje predpoklady potvrdené a dozvedel som sa ešte o niečo viac.


Sedlový uhol 75° je v tejto kategórii „tak akurát“, pričom šliapem pod seba a prenos sily na zadnú stavbu je citeľný. Dopomáha k tomu aj tuhý karbónový rám, takže Zesty akceleruje na svoje možnosti skvele a celkový pocit z jazdy je dynamický. Pri šliapaní do kopca sa navyše ukazuje aj výhoda prepákovania zadnej stavby. Napriek tomu, že som normálne zvyknutý prepínať tlmič do trail módu, pri Zestym som to nemusel robiť vôbec. Bicykel sa nepohupuje, no zároveň aktívne pracuje na rozbitých výšľapoch, takže poskytuje adekvátnu trakciu.


Pri jazde z kopca som sa dočkal mierneho prekvapenia. Očakával som, že budem bojovať s miernou neochotou bicykla sa poddať, no nemohol som sa mýliť viac. Napriek tomu, že Zesty nemá práve najkratšiu zadnú stavbu a ani rázvor, reagoval na každý podnet prekvapivo dobre. Musím povedať, že ovládateľnosť je na výbornej úrovni. Bicykel je agilný a aktívne reaguje na všetky snahy o zmenu smeru, no zároveň adekvátne drží stopu aj vo vyšších rýchlostiach.


Nehovorím to často, no najviac ma na tomto stroji potešil chod zadnej stavby. Konštruktéri z Lapierre sa naozaj predviedli: začiatok je citlivý - výborne tlmí malé nerovnosti - no s prechodom ku koncu zdvihu sa správa veľmi progresívne. Vďaka tomu bolo nemožné dosiahnuť doraz a absentovali aj „žuvačkové“ pocity, aké som zažil u iných strojov.


Z hľadiska komponentov fungovalo všetko ako po masle. Napriek tomu, že vidlica RockShox Revelation patrí vo svojej kategórii skôr medzi ekonomické výrobky, fungovala dobre a jej chod bol príjemný. Žiaľ, dlhšie som si zvykal na sedlo, to je však otázka osobných preferencií. Jedinú výtku mám k páčke teleskopickej sedlovky, ktorá mi svojím tvarovaním počas zjazdovania spôsobovala doslova diery na hánke palca. Nepomáhalo ani posunutie ďalej do stredu riadidiel. Problém by vyriešil odbrúsenie časti páčky, prípadne jej výmena za inú.


Z hľadiska konkurencie má Zesty najbližšie k YT Jeffsy, pričom má takmer identickú geometriu a rovnako používa prepákovanie Horst-Link, len s rozdielnym uchytením tlmiča. V prípade iných bicyklov sa pocit z jazdy podobá na Orbeu Occam, prípadne Specialized Stumpjumper. Orbea je však o niečo ťažkopádnejšia, naopak Stumpjumper zase o niečo agilnejší.


Plusy

  • agilný trailbike
  • chod zadnej stavby

Mínusy

  • tvrdšie sedlo
  • ergonómia páčky teleskopickej sedlovky

Záverečné zhrnutie

Zesty je až prekvapivo univerzálny stroj z kategórie trail bikov. Je samozrejmé, že na ňom nebudete pretekať maratóny, no do kopca šliape na svoje pomery výborne a nie je tak problém absolvovať celodenné výjazdy vo väčších kopcoch. Napriek tomu, že poskytuje „iba“ 140 mm zdvihu, je veľmi schopný a je s ním možné podniknúť aj výjazdy do bikeparkov. Vďaka svojej obratnosti si ho najviac užijú cyklisti, ktorí viac ako naháňanie času uprednostňujú cestu dole a zážitok z jazdy na traile.


Cena tohto modelu sa pohybuje na úrovni 3 699 €. Viac informácií, vrátane jeho celkovej geometrie a technickej špecifikácie, nájdete na stránke dodávateľa.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: BMC Fourstroke LT - ako jazdí môj vysnívaný bike

Test: BMC Fourstroke LT - ako jazdí môj vysnívaný bike

Je možné mať jeden stroj, ktorý bude „raketou" na maratónoch a zároveň schopnou alternatívou k trailbiku? V tejto sezóne som skúsil nájsť odpoveď na bicykli, ktorého cena sa radšej nehovorí.
Test: Lapierre XRM 8.9 - bonbónik na záver sezóny

Test: Lapierre XRM 8.9 - bonbónik na záver sezóny

„Život je ako bonboniéra, nikdy nevieš, čo ochutnáš.“ A na záver sezóny som na test dostal teda poriadny bonbónik.
Test: Bulls E-Stream Evo AM 4 – nerieš zovňajšok, dbaj na charakter

Test: Bulls E-Stream Evo AM 4 – nerieš zovňajšok, dbaj na charakter

Keď ide o elektrobicykel, ktorý má výborné jazdné vlastnosti, neriešite toľko detaily. S batériou o kapacite takmer 1000 Wh totiž najmä celé dni jazdíte.
keyboard_arrow_up