Test: Ghost Nirvana Tour Universal – dostupný a všestranný hardtail

Hľadáte dostupný bicykel s prijateľnou cenovkou, spoľahlivými komponentami a príťažlivým dizajnom? Mne z tohto zadania vyšiel výsledok v podobe Nirvana Tour pre rok 2020.

Pri teste Lectora od značky Ghost sa v komentároch strhla veľká diskusia. A to je, myslím, aj dobre. Niekomu sa páči, inému nie. Do testu mi však prišiel cenovo prijateľnejší kúsok, ktorý sa snaží zacieliť na jazdcov, ktorí nechcú investovať veľa, ale chcú spoľahlivý MTB bicykel. Ako sa mi na ňom jazdilo? Čo sa mi páčilo a čo mi veľmi „nevoňalo“? Poďme jazdiť a testovať.


Ohnivý rám s prepracovanou geometriou

Po vybalení z krabice ma hneď upútala táto červená farba. Počas testovania budem v okolitých lesoch neprehliadnuteľný. Nie je to mojím cieľom, len konštatujem. Pri pohľade na rám ma zaujme sklon hornej rámovej rúrky. Pri výrobe rámu vychádzali výrobcovia z množstva dát, ktoré mali z porovnávania jazdcov a ich telesných proporcií. Finálne dĺžky rámových rúrok, uhly, kľuky či šírka predstavca sa snažia priniesť každému jazdcovi tú ideálnu geometriu. A musím povedať, že bicykel mi sadol. Veľkosť M je akurát na moju výšku 177 centimetrov. Pri prvom pohľade sa mi zdal rám trochu menší, ale bol to nakoniec len pocit.


Veľmi diskutovaná vec aj na tomto bicykli je plastová ochrana na spodnej rámovej rúrke. Jej mínusom je asi len dizajn. Nie každému sa páči tento čierny plast, no z hľadiska funkčnosti mu nemám čo vytknúť. Drží pevne, počas jazdy nehrkoce, aj výmena bowdenov musí byť logicky jednoduchšia. Navyše je aj ochranou rámu pred kamienkami počas jazdy. Dať ho dole nie je až také jednoduché, určite ho len tak nestratíte. Na ráme ešte zaujala ochrana pri reťazi, aby ste si váš rám nepoškodili. Za mňa palce hore. Rám je ponúkaný od veľkosti XS až po veľkosť XL.


Hlavne SRAM

Táto verzia modelu Nirvana je poháňaná sadou Sram. Prehadzovačka je vo verzii GX Eagle. Oproti verzii NX Eagle je o niečo presnejšia a aj odozvy sú kratšie. Mám z nej presne ten pocit, že je o stupienok lepšia ako NX. Z tejto sady tu nájdete kľuky či reťaz a zadná kazeta má rozsah 11 až 50 zubov. S kľukami, ktoré majú 34 zubov, je to pre mňa ideálne prevodovanie. Do kopca som nehľadal väčší pastorok, po rovine to bolo bez problémov.


Vidlica je RockShox Recon a má 120-milimetrový zdvih. Ak sa pozriete na cenovku bicykla, tak je jasné, že vyššiu verziu tlmenia tu asi nenájdeme. Kopírovanie nerovností zvláda. No pri dlhšej jazde pomaly pociťujete jej nepresnosť a určitú mieru „necitlivosti“. Hlavne pri dlhších zjadoch vie trošku „zmrznúť“. No nič strašné to nie je. Jej uzamykanie je priamo na nohe vidlice.


Výrobca ponúka pri menších veľkostiach rámu 27,5-palcové kolesá a vidlicu so zdvihom 100 mm a od veľkosti M a vyššie tu už máte 29-palcové pneumatiky a 120 milimetrov zdvihu. Aj touto formou sa snažia jazdcovi poskytnúť čo najlepšie jazdné vlastnosti. Za spomienku určite stoja aj plášte WTB Ranger s rýchlym vzorom. Držali pekne za suchého, ale aj mokrého počasia. Brzdíte vďaka Sram Level T 2/2 a kotúče majú 180 milimetrov. Brzdný účinok je fajn. Ak ho však porovnám s podobnou verziou od konkurenta z Japonska, tak by som mu dal pri hodnotení o pár bodov menej.


Už konečne nasadnime

Keď som v tomto podnadpise spomenul sedenie, tak sa predsa len pristavím na chvíľu pri sedle. Tu to „inžinieri“ vymysleli dobre. Viacerí z nás majú problém so sedlom. Ja mám radšej užšie verzie. A pri testovacích bikoch nemáte vždy na výber. Ale tu si stačí pomocou jednej skrutky upraviť šírku sedla v jeho zadnej časti a priblížiť sa k ideálu, ktorý vozíte. Netvrdím, že to musí 100-percentne fungovať, no určite to zvýši šancu, že toto sedlo na vašom bicykli po jeho kúpe aj ostane.


Od prvého dňa testu som si jazdu na Nirvane užíval. Presuny po asfalte, šotolinové cesty, ťažší terén. Je to taký menší univerzál. Netvrdím, že na tomto bicykli vyhráte Slovenský pohár v zjazde. Ale je to super voľba pre tých, ktorí hľadajú niečo do rôznorodého terénu. Ako som už písal hore, tak s radením nebol absolútne žiaden problém a všetko fungovalo, ako má.

Geometria mi sadla hneď. „Tour“ pri názve bicykla nie je len tak. Je konštruovaný a predurčený na dlhé výjazdy, expedičné jazdenie, no viete sa s ním zabaviť aj na trailoch. Mňa na ňom bavilo hlavne športovejšie jazdenie a výlety, pričom geometria mi k tomu len pomáhala. Vôbec by som sa na ňom nebál absolvovať aj niekoľkodňové výlety. Už len vytrénovať tie nohy... Veľmi som si pochvaľoval sedlo, ktoré mi po spomínanom zúžení sadlo. Celková hmotnosť tohto bicykla bez pedálov a s dušami je 14,1 kilogramu, čo je, samozrejme, najväčšia daň za nižšiu cenu.


Náš Imroman predstavil tento bicykel aj v inej výbave, akú som testoval ja. Nech sa páči, môžete si to porovnať.


Plusy:

  • dostupná cena
  • kvalitný a pevný rám
  • pekný dizajn
  • spoľahlivé radenie
  • pomer ceny a výkonu

Mínusy:

  • brzdy


Veľmi dobrá voľba

Ak do svojho bicykla nechcete investovať príliš vysokú sumu a zároveň chcete mať spoľahlivý bike na dlhé jazdy v prírode, tak Ghost Nirvana Tour by nemal chýbať vo vašom užšom výbere. Niekomu možno nesadne plastový kryt na spodnej rámovej rúrke, no v prípade servisu alebo výmeny bŕzd či bowdenov pochopí. Iný zasa neodolá krásnej červenej farbe a pohodlnej geometrii. Tak či onak si myslím, že tento bicykel má potenciál a určite si nájde svojich verných fanúšikov. Ja som sa stal jedným z nich.

Cena predstaveného modelu sa pohybuje okolo 1 299 € a viac sa dozviete na stránke výrobcu.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Moja zbraň do kopcov alebo trochu „gramárenia“ nezaškodí

Moja zbraň do kopcov alebo trochu „gramárenia“ nezaškodí

Ako vyzerá a jazdí bicykel, ktorý dokáže ponúknuť výhodu v boji s gravitáciou? Alebo keď už výkon nestačí, treba využiť aj moderné technológie a „marginal gains"...
Test: Ghost Lector Advanced – citeľne iný

Test: Ghost Lector Advanced – citeľne iný

V rámci redakčných testov som mal možnosť otestovať už kvantum bikov s pevnou zadnou stavbou. Určite sa medzi nimi našli nadpriemerné a zaujímavé kúsky, no ani pri jednom si nespomínam, že by vzbudil také búrlivé debaty, ako nový Lector.
Test: Kellys Gate 90 - univerzál na každú situáciu

Test: Kellys Gate 90 - univerzál na každú situáciu

Hardtail je bicykel, na ktorom začínal hádam každý biker, a tie dnešné ponúkajú veľmi zaujímavý mix vlastností.
keyboard_arrow_up