Novinky od Ghost: charizmatický Riot a celoodpružený Lector FS

Či už obľubujete trailové jazdenie, enduro alebo fandíte maratónu a XC, potešujúcou novinou je predstavenie zásadných celoodpružených modelov od Ghost pre rok 2021.

Nemecký výrobca v nedávnej dobe predstavil svoju ponuku bicyklov, ktoré sú označené ako „2021“, teda budúcoročné modely. O tom, že nejde len o akési prepísanie ročníkov a nulový vývoj, sa presvedčia hneď dve klasiky - RiotLector FS. V týchto dvoch kúskoch sa spája takmer celá škála horskej cyklistiky - od XC, cez trail, enduro až k freeride. Výber je už len na vás.

Lector FS - na vlne moderných trendov

Ak si ešte kvôli označeniu Lector stále myslíte, že ide o hardtail, ste na omyle. Práve k pevnému staršiemu bratovi sa v tomto roku pridáva aj jeho celoodpružená verzia. Jej určenie je jasné - okruhy XCO, kedy očakávate maximálny výkon a minimálnu hmotnosť. Aj preto je dostupný len jediný materiál, a to karbón. V piatich prevedeniach naviac ide o dvojicu odlišných uhlíkových vlákien - označených ako LC a UC.


Zaujímavým počinom je systém zadného odpruženia, ktorý nesie pomenovanie TractionLink so 107 mm (XS-S) alebo 115 mm (M-XL) zdvihu vzadu a 100 mm (XS-S) alebo 120 mm (M-XL) vpredu, čím sa dostávame do kategórie, ktorá bola niekedy miestom trailových bicyklov. Avšak nemusíte sa obávať o ťažkopádny prejav v stúpaniach. K nemu prispieva progresívny anti-squad (zanáranie sa tlmiča počas šliapania) spolu so súčasnou geometriou Superfit.

Medzi výhody patrí aj využitie vidlíc s 34 mm vnútornými nohami, výlučne 29“ kolesá s 2,25“ plášťami, ako aj 12-rýchlostná sada. Samozrejmosťou je dual-uzamykanie tlmiča a vidlice, možnosť osadiť až 2 košíky na vodu alebo uchytenie zadnej brzdy na osobitnom adaptéri. Vo vyšších verziách navyše aj s teleskopickou sedlovkou Eightpins.


Medzi dostupnejšiu verziu Lector FS LC patrí dvojica vyhotovení: Lector FS LS UniversalAdvanced v dvoch farebných kombináciách. Výbava Shimano Deore/XT alebo Sram GX je doplnená o RockShox SID Select+ a Fox Float Performance StepCast. Ich cena začína od 3 700 €.


Prémiovejší materiál patrí verzii Lector FS UC, kde sa môžete tešiť na tri spracovania na čele s Ghost Lector FS World Cup. Ako už bolo povedané, tieto varianty majú aj integrovanú teleskopickú sedlovku, náradie ukryté v koncoch riadidiel alebo 2,35“ plášte Maxxis Ikon. V najvyššej špecifikácii získate aj karbónové kolesá s elektronickou sadou Sram AXS. Ich cena začína od 4 999 €.

Riot - nedajte strachu žiadnu šancu

Model Riot je dlhé roky synonymom pre odvážnejšie jazdenie, kedy okrem robustnejšieho spracovania bicykla potrebujete aj efektivitu v oblasti šliapania a hospodárenia so zdvihom. V tomto smere sa uberala aj nová generácia Riot 2021, ktorá ide jazdcovi v ústrety. Že nejde len o prázdne slová, dokazuje nový spôsob zadného odpruženia TractionLink, ktorý je použitý aj pri Lector FS. Virtuálny čap umožňuje redukovať pohupovanie sa zadnej stavby počas šliapania a súčasne napomáha pri udržaní výbornej trakcie.


Samotná koncepcia rámu je jednotná, aj keď máte možnosť na výber medzi trailovým, AM alebo enduro určením. Čo si pod týmto rozdelením predstaviť, naznačuje aj odlišná geometria, kedy sa v prípade enduro dostávame až na 64 stupňov pri hlavovom uhle a dlhú 455 mm zadnú stavbu. All-mountain preberá obdobné hodnoty. Naopak, trailová geometria je o čosi umiernenejšia, teda 66 stupňov a kratšia, 430 mm zadná stavba.


Materiálom rámu je osvedčený hliník, ktorý vydrží aj agresívne zaobchádzanie. Čo sa týka veľkostí kolies, Ghost stavia na 29“ rozmer, avšak menšia veľkosť - ako napríklad S - je osadená 27,5“. Tešiť sa môžete aj na veľmi potrebný doplnok v podobe integrovanej teleskopickej sedlovky EightPins alebo Maxxis plášte so šírkou až 2,5“.


Trailový základ so zdvihmi 140 mm na oboch koncoch je dodávaný v dvoch verziách (jedna je Full Party, viď nižšie), v ktorých získate vidlicu s 34 mm nohami, výbavu v podobe Shimano Deore/XT alebo aj štvorpiestikové brzdy. Cena je 2 600 €.


All-mountain získate aj s citeľne navýšenou hodnotou zdvihu a to 160/150 mm. K tomu sa pridáva aj 36 mm vidlica Fox Float Rhythm alebo RockShox Lyrik. Na výber máte z dvanásťrýchlostných sád Shimano Deore/XT a Sram GX Ealge. O adekvátny grip sa stará kombinácia plášťov Maxxis Minion DHF a Agressor v rozmere 2,3“. Cena začína od 2 700 €.


Poriadnu dávku odpruženia dostala verzia enduro, kedy 170 mm vpredu a 160 mm vzadu pomáha aj progresívny pružinový tlmič. Výbava Sram GX/NX Eagle alebo Shimano Deore/XT padnú vhod, rovnako ako aj robustné plášte Maxxis Minion DHF a DHRII v šírke až 2,5“. Cena začína od 2 500 €.


Ghost Riot Full Party - zábava na prvom mieste

Špeciálnym kúskom budúcoročnej kolekcie je charakteristický model s označením Full Party. Čo sa pod týmto pomenovaním skrýva? Základ je totožný s ostatnými verziami Riot, avšak s komponentami, ktoré oceníte. Tak napríklad vidlica a tlmič Formula Selva S a Formula MOD, štvorpiestikové brzdy taktiež Formula Cura 4 a výbavu Shimano XT.


Špecifikom je aj farebné zladenie, ktoré napomáha identifikovať váš jedinečný bicykel medzi ostatnými. Dodávaný je v dvoch vyhotoveniach - trail a enduro. Nevšednou ale pri jazde zaiste hodnotnou zmenou oproti ostatným variantom trail je pružinový tlmič Formula. Cena je jednotná, 3 500 €.

Viac informácii o jednotlivých modeloch získate na tomto odkaze.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
redakcia 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Unboxing: BMC Fourstroke LT ONE – nenásytný maratónec

Unboxing: BMC Fourstroke LT ONE – nenásytný maratónec

Hľadáš nekompromisný bicykel do prichádzajúcej maratónskej sezóny, s ktorým si užiješ výlet hrebeňom aj moderné cross-country trate? Máme pre teba skvelý tip.
Video: Ebike reprezentanta SR - Marin Alpine Trail E2

Video: Ebike reprezentanta SR - Marin Alpine Trail E2

Elektrobicykel je veľká pomôcka pri tréningu jazdcov rôznych disciplín. Ako má upravený svoj ebike Ľuboš Staňo?
Ghost 2023 - nemecká precíznosť na dvoch kolesách PR článok

Ghost 2023 - nemecká precíznosť na dvoch kolesách

Bicykle Ghost sú už roky zárukou a zrkadlom nemeckej kvality a precíznej práce. Pre sezónu 2023 si prichystali najmä nové „fully“ a dobrodružné gravel bicykle.
keyboard_arrow_up