Inovácie a dizajn bicyklov v článkoch na WeLoveCycling

Technologický pokrok sa nás dotýka v dnešnej dobe takmer vo všetkých oblastiach života. Inak tomu nie je ani pri cyklistike.

Avšak treba si uvedomiť fakt, že aj ten najlacnejší model, ktorý je dnes dostupný na trhu, je omnoho lepší ako tie, na ktorých sa jazdilo na prvej Tour de France.

Už sme si na inovácie tak zvykli, že ich priam očakávame. Keď sa po roku na pultoch predajní neobjaví nový model obľúbeného telefónu, tak sme sklamaní. A niečo podobné sa deje aj v oblasti cyklistiky. Firmy vyrábajúce bicykle každý rok uvádzajú vynovené modely alebo úplne nové koncepty. Svet však nebol vždy taký rýchly a v prvej polovici dvadsiateho storočia sa nové vynálezy v oblasti cyklistiky objavovali len postupne. Napríklad taká voľba prevodov nebola vždy jednoduchou záležitosťou. A to ani nehovoríme o prvých pokusoch s karbónom a jeho využitím v cyklistike. Aké zmeny zásadne ovplyvnili cyklistické preteky v minulosti? Nielen to sa dozviete v článku na WeLoveCycling.


Slepé uličky vývoja

Ako to však už býva, nie všetky vynálezy a prototypy mali úspech. Pokrok prináša úspechy ale aj neúspechy. Je celkom zábavné pozrieť si zopár nápadov, ktoré sa nikdy nedostali do sériovej výroby. Niektoré sú ešte z roku 1913, ako napríklad Torpedo Bike. Dizajn bol inšpirovaný slávnou vzducholoďou Zeppelin a bol určený na prekonávanie rýchlostných rekordov. Jeden z posledných neúspešných vynálezov sa objavil ešte koncom minulého storočia.


Osemdesiate roky boli priaznivo naklonené plastom a tejto vtedy populárnej novinke na trhu sa nevyhla ani cyklistika. Teda našťastie to bol len neúspešný pokus s celoplastovým bicyklom nazvaným Itera. Aké ďalšie bicykle nezožali veľkú slávu? Nájdete ich v článku Dizajn bicyklov, ktoré boli predurčené na neúspech, ktorý bol publikovaný na stránke WeLoveCycling.

Fixie

Hipsteri sa z nostalgie túžia vrátiť aspoň na chvíľu do čias, keď bol svet pomalší. Boli to časy, kedy ste počas počúvania albumu svojej obľúbenej kapely museli vstať a ísť otočiť platňu, aby ste mohli počúvať ďalej. A tak sa aj pri bicykloch vracajú niektorí do doby, keď ešte neexistoval voľnobeh a muselo sa šliapať do pedálov stále. Keď ste išli dolu z kopca, tak ste jednoducho zdvihli nohy z pedálov. Fixie alebo fixed bike sú bicykle, ktoré nemajú prevody.


A ak ste minimalista, bude sa vám páčiť aj myšlienka, že vzhľad nekazia ani lanká bŕzd, pretože brzdiť predsa môžete aj inak. No a vďaka tomu, že je dizajn taký jednoduchý a čistý, máte možnosť si ho prispôsobiť podľa svojich predstáv. Viac o tomto zaujímavom type bicyklov nájdete v článku na stránke WeLoveCycling.

Bez akej z inovácií by ste sa nezaobišli na vašom dvojkolesovom miláčikovi vy? Taká prehadzovačka je celkom príjemná vec a o výhodách karbónového rámu dnes už nikto nepochybuje. Vybrali by ste si niektorý z neúspešných cyklistických vynálezov? Určite by stálo za pokus, previezť sa na niektorom z tých hybridov, ktoré uzreli svetlo sveta. A ak máte dosť miesta v pivnici, môžete si zakúpiť nejaký ten fixie bike a vyskúšať si jazdenie na ňom. Sledujte stránky WeLoveCycling aj naďalej a neujdú vám novinky o histórii a súčasnosti techniky cyklistického sveta.

Zdroj fotografií: pixabay.com
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

MTBIKER novinky – naše plány do sezóny 2024

MTBIKER novinky – naše plány do sezóny 2024

Nové značky, nové spolupráce, nová predajňa, komunitné jazdy, ale aj jeden veľký letný projekt na východe. Pozrite si prehľad toho, čo chystáme.
Ženy, ktoré si zaslúžia našu pozornosť

Ženy, ktoré si zaslúžia našu pozornosť

Niet zrejme príhodnejšieho dňa, kedy si môžeme pripomenúť silu a vášeň (nielen pre šport), ktorú v sebe majú ženy.
Tip na výlet: Je vám zima? Poďte sa zohriať na horúce Lanzarote

Tip na výlet: Je vám zima? Poďte sa zohriať na horúce Lanzarote

Dramatické scenérie, sopečná krajina, horúce slnko a svižný vietor. Cyklodovolenka na Lanzarote je ideálnym útekom do tepla počas chladných zimných mesiacov.
keyboard_arrow_up