Trailové a enduro modely Giant s 29“ kolesami

Overená kvalita výrobcu Giant v kombinácii s moderným prístupom k horskému jazdeniu – to je séria modelov Trance, Stance a Reign s veľkými kolesami.

Primárnym spoločným znakom trojice verzií trailových a enduro bicyklov Giant je priemer ich kolies. Výhody 29“ rozmeru možno hľadať v lepšej priestupnosti terénom, udržiavaní stability bicykla alebo točivého momentu kolies. Navyše v kombinácii s vyššími zdvihmi získate istú jazdeckú pozíciu, ktorá urobí z dovtedy obávaných trailov miesto radostných výjazdov.


Trance

Strednou cestou medzi vytrvalostným cross-country a zjazdovo orientovanými disciplínami je dozaista kategória trail. V jej názve sa ukrýva akýsi univerzál. Dôkazom je model Trance 29, zakladajúci si na 130 mm zdvihu vpredu a 115 mm vzadu – optimálnom tak pre celodenné výlety, ako aj technickejšie singletracky. Navyše s 29“ kolesami, teleskopickou sedlovkou a vo vyhotoveniach s karbónovým a hliníkovým rámom.

Trance 29

Trojica hliníkových modelov Trance 29 je určená primárne pre tých, ktorí v cyklistike vidia predovšetkým spôsob oslobodenia sa od každodenných starostí a súčasne im nezáleží na grame naviac. Samotný rám je vyrobený z vyššej série s názvom ALUXX SL. Zaujímavosťou je vahadlo, vyrobené z karbónu technológiou Advanced Forged Composite Technology. Ak sa pozrieme na geometriu rámu, 66,5 stupňový hlavový a 74,5 stupňový sedlový uhol sú adekvátnymi hodnotami tak pre výjazdy, ako aj zjazdy.


V ponuke nájdeme tri odlišné spracovania, ktoré sa líšia výbavou. Prvým je Trance 29 3 s 12-rýchlostnou sadou Sram SX Eagle a kolesami Giant XCT, ktoré je možné použiť aj ako bezdušové. Trance 29 2 poskytuje naopak Shimano SLX taktiež v 12-rýchlostnom prevedení, avšak s odpružením Fox, konkrétne 34 Float Rhythm a Fox Float DPS Performance. Verzia Trance 29 1 síce disponuje rovnakými kolesami, ale naviac s výbavou Shimano Deore XT. Cena tejto série začína od 2 099 €.

Trance Advanced Pro 29

Ak však hľadáte stroj, ktorého kvality sú doplnené aj prívetivou hmotnosťou, možno je čas zaobstarať si karbónový variant série Trance. Verzia Advanced Pro spolieha na karbónový rám vytvorený metódou Modified Monocoque Construction, pri ktorej je predný trojuholník vyrobený ako jeden celistvý kus. Čo sa týka geometrie, tá je rovnaká ako v prípade hliníkovej verzie. Navyše však získate špecificky tvarovanú objímku sedlovky a integrovaný chránič spodnej rámovej rúrky, ktorý redukuje možnosť poškodenia rámu.


Aj v prípade tejto verzie si môžete vybrať z trojice vyhotovení. Základná verzia Trance Advanced Pro 29 2 disponuje sadou Sram NX Eagle v kombinácii s odpružením od Fox a dokonca karbónovými ráfikmi. O niečo vyššiu konfiguráciu má Trance Advanced Pro 29 1 , kde sa k tomu pridáva sada Sram GX Eagle a vyššia verzia Fox 34 Float a tlmičom Fox Float DPX2. Nakoniec hviezdne osadený Trance Advanced Pro 29 0 ponúkne jazdcovi pohodlie elektronickej sady Sram X01 Eagle AXS v kombinácii s RockShox Pike Ultimate a tlmičom RockShox Super Deluxe Ultimate. Nechýbajú ani karbónové riadidlá. Cena týchto špecifikácií začína od 4 199 €.


Stance 29

Obdobou modelu Trance 29 je práve Stance 29. Ak sa pýtate na podstatné rozdiely, potom je vhodné sa pozrieť na tabuľku geometrie. Okrem vyššieho zdvihu zadnej stavby – 120 mm, nájdeme aj o čosi strmší, 75 stupňový sedlový uhol a naopak, menej položený hlavový, ktorý je na hodnote 67,5 stupňov. Základom dvoch dostupných vyhotovení je hliníkový rám zo základnej série ALUXX.


V prípade Stance 29 2 ide o základnú sadu Sram SX Eagle s 12-rýchlostnou kazetou a kolesami Giant XCT s bezdušovou úpravou. Odpruženie je v réžii SR Suntour Raidon 34. Oproti tomu, Stance 29 1 má síce rovnaký pohon, avšak s odpružením RockShox Recon RL a Monarch R a v neposlednom rade aj teleskopickú sedlovku. Cena začína od 3 000 €.


Reign

Pri pohľade na samotný Reign je očividné, že jeho pôsobisko bude predovšetkým v bikeparkoch alebo na náročných trailoch, označovaných aj pojmom enduro. Táto kategória, do ktorej spadá aj Reign, sa vyznačuje náročnosťou – či už ide o to vyšliapať si to k začiatku trailu, alebo ho bezproblémovo zísť. Ak ide o základnú špecifikáciu, spoločným znakom až troch odlišných spracovaní modelu Reign je zadný 146 mm zdvih systému Maestro. Samozrejmosťou je aj teleskopická sedlovka.

Reign 29

Dostupný hliníkový variant je vyrobený z kvalitnejšej zliatiny ALUXX SL, navyše s karbónovým vahadlom. Geometria je postavená na 65 stupňovom hlavovom a 76,8 stupňovom sedlovom uhle. 146 mm zadnej stavby dopĺňa 160 mm zdvihu vidlice.


Medzi dvomi variáciami je cenovo prijateľnejší Reign 29 2. Jeho osadenie v podobe sady Sram NX Eagle s 30 mm ráfikmi bezdušových kolies Giant AM 29 dopĺňa odpruženie RockShox Yari RC a RockShox Deluxe Select+. V prípade Reign 29 1 získate už sadu Sram GX Eagle a kolesá Giant TR-1. Odpruženie dodáva Fox v podobe 36 Performance Elite a Fox X2 Performance. Cena začína od 2 899 €.

Reign Advanced Pro 29

Na pretekanie alebo jednoducho pre radosť – karbónová špecifikácia Reign Advanced Pro prináša zníženie hmotnosti a vyššiu tuhosť. Súčasne získate aj možnosť voľby z popredných komponentov. Tak ako Trance, aj Reign v karbónovom prevedení disponuje Monocoque technológiou vytvárania predného trojuholníka. Spodná rámová rúrka je naviac chránená hliníkovým, alebo plastovým chráničom.


Až trojica variantov je priestorom pre rozhodovanie sa o vašich prioritách. Vo verzii Reign Advanced Pro 29 2 sa okrem sady Sram NX Eagle ukrýva aj odpruženie RockShox Lyrik Select a RockShox Deluxe Select + spolu s kolesami Giant AM. Ak sa však pozrieme o čosi „vyššie“, Reign Advanced Pro 29 1 ponúka Sram GX Eagle v kombinácii s kolesami Giant TR-1 a odpružením Fox 36 Float a Float X2. Na samom čele stojí Reign Advanced Pro 0. Výkon a spoľahlivosť dodáva sada Sram X01 Eagle s karbónovými kolesami Giant TRX-0 a odpružením Fox 36 Float a Float X2 vo verzii Factory. Bonusom sú karbónové riadidlá. Cena začína od 4 099 €.


Reign 29 SX

Posledným z enduro modelov je o čosi vylepšený Reign SX. Dôvodom na osobitné zaradenie je jeho o 10 mm vyšší predný zdvih, ktorý ho dostáva do kategórie 170 mm bicyklov. Upravil sa aj hlavový uhol, ktorý je položenejší – 64,5 stupňa. Hliníkový rám v kombinácii s pružinovým tlmičom a ochranou prevodníka predznamenáva svoje obľúbené pôsobisko – na náročných trailoch. Výbavu tvorí sada Sram NX Eagle v kombinácii s kolesami Giant AM a odpružením Fox 36 Performance Elite a Fox DHX2. Cena je 3 449 €.

Pre viac informácii ohľadne jednotlivých modelov navštívte stránku dovozcu.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Od základu: XC, TR, AM, EN, DH - kde je rozdiel?

Od základu: XC, TR, AM, EN, DH - kde je rozdiel?

Horská cyklistika sa delí na viacero disciplín – od bežného lesného/asfaltového jazdenia do kopcov až po extrémne náročné zjazdy. Ktoré disciplíny poznáme a ako sa volajú?
Enduro bicykle - svižne hore, rýchlo dole PR článok

Enduro bicykle - svižne hore, rýchlo dole

Drsný terén, ťažké zjazdy, ale aj potreba dostať sa na štart v časovom limite. No je to hlavne aj zábava a sloboda. A nadupané „stroje“ na dvoch kolesách.
Enduro bicykle – skroť tie najťažšie traily PR článok

Enduro bicykle – skroť tie najťažšie traily

Skoky, technické pasáže a členitý terén sú pre teba rajom, ale vieš sa do toho aj oprieť, keď bojuješ o sekundy na rýchlostnej skúške? Tieto bicykle ťa budú zaujímať.
keyboard_arrow_up