Malý sprievodca okolím Veľkej Fatry - hrebene, traily a šotolinky

Nechajte sa inšpirovať krásnym a rozmanitým jazdením – či už chcete brázdiť trail, hrebeňové úseky, alebo sa dostať v prvom rade na pekne vysoký kopec. Máme jedno nové video a niekoľko ďalších tipov.

Pôvodne som myslel, že napíšem v podstate doplňujúci článok k najnovšiemu videu, ale potom si hovorím: „prečo to neurobiť komplexnejšie?“ Predsa len z tejto oblasti už máme pomerne dosť zaujímavého obsahu, tak si to poďme spojiť dokopy a možno vám prinesiem ešte niečo navyše. Veď rok 2020 bude ideálny na to, spoznať čo najviac práve domáce lokality...

Laskomerské singletraily – jazdenie aj výhľady

Tak hneď na úvod musím povedať, že nie som žiadny expert na tieto singletraily a naposledy som tu jazdil pred 3 rokmi, ešte v rámci nášho MTBIKER teambuildingu. Vždy, keď som na chalupe, ktorá je síce od Banskej Bystrice kúsok, láka ma skôr nejaký hrebeň, Krížna a pod...jednoducho vysoké hory.

Ale vďaka tejto „kamerovej“ akcii sa mi opäť otvorili oči a musím povedať, že takú dlhú pauzu už rozhodne nedopustím. Najmä z toho dôvodu, že sa Laskomerské singletraily dajú parádne zakomponovať aj do nejakého poctivého výletu. Presne takým bol aj tento, kde som okrem samotných trailov prešiel kúsok hrebeňa z Donovál, videl Bystricu a okolie z Panského dielu ako na dlani, pojazdil na samotných trailoch a naspäť si to strihol zase späť cez Španiu Dolinu ďalším „systémom“ zvážnic späť do Jelenca. Čiže počas jedného tripu človek zažije skutočne rozmanitý mix MTB, vrátane lahôdkového asfaltového stúpania. O tom, že sa mi výlet páčil svedčí aj nadmerné použitie slova "krásne" - až som sa pri finálnom zostrihu chytal za hlavu


Viac už v spomínanom videu nižšie, pričom ešte sem doplním odkaz na GPX, či záznam v aplikácii Strava. O samotných trailoch si potom môžete prečítať aj na ich oficiálnej stránke.


Ale tento konkrétny výlet, ktorý vidíte vo videu, je pomerne náročný a neberte ho úplne ako presný tip. To hlavné sú Laskomerské singletraily a kto má záujem spoznať z okolia viac, mám tu pre vás ešte ďalšie. Dokopy z toho môže byť napríklad kratšia dovolenka a zaručujem vám, že si kráľovsky pojazdíte. No a určite pritom natrafíte aj na naše smerovníčky .


Ešte dodám, že už beží súťaž a budúci týždeň začneme vyhodnocovať akési prvé kolo. Ale nebojte, tých bude ešte dosť a môžete sa pekne zapojiť, pričom viac nájdete na našom Instagrame. Takže stačí nás sledovať a vždy sa všetko dozviete včas.


Hrebeňom na Donovaly – ochutnajte kúsok Nízkych Tatier

Mojím ďalším tipom bude určite hrebeň z Korytnice cez Hiadeľské sedlo až na Donovaly. Tento úsek je lahôdka a poteší srdce každého bikera. Nájdete tu všetko, vrátane pekného rockgardenu z Kečky (vo videu úsek od 6:30), kde si preveríte pekne aj vaše schopnosti jazdy. No hlavne nebudete vedieť, na ktorú stranu sa pozerať – či na Nízke Tatry alebo Veľkú Fatru.


Vo videu začínam (ako u všetkých) v Hornom Jelenci a pokračujem cez Rybovské sedlo do Liptovských Revúc. Ale druhá možnosť, ako sa tam dostať, je cez sedlo Veľký Šturec, čo je podľa mňa jedno z top šotolinových stúpaní, aké poznám. Určite aj to niekedy zakomponujem do inej video trasy, ale dovtedy určite čakať nemusíte a navyše sa tu výborne jazdí, keď je mokro/blato.


Na tom hrebeňovom úseku sa jazdí napríklad aj Donovalský drapák, z ktorého si môžete rovnako pozrieť video. Ak prídete na Donovaly, tu sa môžete občerstviť a potom pokračovať ďalej po hrebeni až na horský hotel Šachtička, odtiaľ sa spustíte do Španej Doliny a tak sa dostanete zase späť do Jelenca.


Na Krížnu nesmieme zabudnúť

V prípade, že budete mať chuť na skutočne dlhé stúpanie, myslím, že Krížna ležiaca vo výške 1 574 m n.m. splní vaše očakávania dokonale. Tu len odporučím ísť, tak ako vo videu nižšie, a nie opačne, pretože z Jelenca priamo na Krížnu je to slušná zaberačka – ako dá sa to vyjsť, ale posedíte si celkom na špičke sedla . Keď pôjdete z Harmanca, čaká vás postupné naberanie metrov a navyše pred útokom na vrchol sa môžete občerstviť na horskom hoteli Kráľova Studňa. Alebo tu môžete dobiť aj baterky na ebikoch . Prípadne ďalšia alternatíva je ísť z Harmanca po ceste až do sedla Malý Šturec a odtiaľ sa napojiť na červenú značku, ktorá ponúka ďalšiu porciu výhľadov a traverzom úbočia sa pripojí cca v 3/4 kopca. Viac o Križnej sa dozviete aj v tomto článku. Záver k vrcholu od Kráľovej Studne je síce opäť celkom výživný a zrejme aj potlačíte (ak dáte v sedle, máte plusový bod), no takto chodím vždy radšej a lepšie si vychutnám pohľady na okolité "kotle".


Tieto 3 trasy v podstate začínajú z jedného miesta a dajú sa aj pekne zmixovať. Za mňa super na predĺžený víkend, pretože si môžete spraviť 2 pomerne dlhé a pestré výlety a potom si dať na záver lahôdku v podobe Laskomerských trailov, kde si super pojazdíte a nezabijete veľa času. Len dodám, že linky na GPX nájdete pri každom videu priamo v popise na YouTube. No a ja sa už teraz teším, ako si ich skúsim niekedy nakombinovať do jednej a uvidíme, koľko výškových metrov z toho vypadne


Smrekovica a Malinô – kto chce ešte viac

Lenže Veľká Fatra toho ponúka viac než dosť aj smerom k Ružomberku. Možno viete, že na Malinô Brdo je známy slovenský bikepark, takže o jazdení sa tu nemusíme baviť. No hore k trailom sa viete dostať aj cez Smrekovicu a opäť po hrebeni, o čom minule robil super článok Juro alias wiedrzensky. Ten pre zmenu inšpiroval mňa a sem si určite niekedy zájdem, pretože na Maline som nikdy nejazdil a trasa vyzerá výborne – veď čo je lepšie, ako vyjsť si na hrebeň, vidieť všetky pohoria okolo a potom sa za odmenu pustiť dole nejakým trailom.


Už ostáva len vyraziť

Tieto trasy a rôzne alternatívy rozhodne nie sú všetko, čo okolie ponúka. Ale tu dám ruku do ohňa za to, že budete spokojní . Ľudia, ktorí prídu do novej oblasti, majú trochu problém sa zorientovať a niečo nakoniec vybrať. Takto si myslím, že budete mať výborný odrazový mostík, prípadnú inšpiráciu a hlavne skutočne rozmanitý mix jazdenia. Súčasné obmedzenia nám nakoniec pomôžu objaviť krásne slovenské prostredie a ešte viac si uvedomiť, čo doma máme. Tak ak ste doteraz váhali, je načase to zmeniť .
report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Ako som na Elbe objavil nečakaný MTB raj

Ako som na Elbe objavil nečakaný MTB raj

Tento taliansky ostrov vám možno nenapadne ako prvý v spojitosti s horskou cyklistikou. Bol som na tom podobne, až kým ma jedného dňa trajekt nezobral z pevniny do úplne nového prostredia.
Moja dokonalá MTB trasa - 165 km/5 400 m plných výhľadov, hrebeňov a trailov

Moja dokonalá MTB trasa - 165 km/5 400 m plných výhľadov, hrebeňov a trailov

Už ste si niekedy položili otázku, ako by vyzerala vaša dokonalá trasa? Ja som ju skúsil vytvoriť podľa mojich predstáv a výsledok môžete posúdiť.
Najťažšie stúpanie po cyklotrase na Slovensku?

Najťažšie stúpanie po cyklotrase na Slovensku?

Hodnotiť niečo ako „naj“ bude vždy subjektívne, ale k tomuto tvrdeniu máme pádne argumenty. Poďte sa presvedčiť, či nepreháňame a užiť si naplno jesennú atmosféru.
keyboard_arrow_up