Test: Giant Trance 2 2020 – menej zdvihu, ale veľa muziky

Prepracovaná zadná stavba a progresívna geometria sú veci, ktorými chce Giant osloviť jazdcov, aby dali šancu tejto nízkozdvihovej dvadsaťdevine.

Mať peniaze, tak si na každú disciplínu alebo trail zadovážime jeden bicykel. Väčšina z nás ale nepatrí do takej skupiny, a tak mať možnosť vyšliapať bez problémov kopec a potom si dať bomby dolu aj po enduro traile by bolo fajn, no nie?

Žiadne šetrenie

Giant Trance 2 2020 je v prvom rade trailový bicykel. Avšak z minulého roka viem, že ho netreba šetriť a páči sa mu aj v ťažšom teréne. Vyrážam teda rovno na nový Baník trail, ktorý možno poznáte z minuloročnej TBK Enduro otváračky, kde mal premiéru. Ide o čierny technický trail, ktorý perfektne preverí náš testovaný bicykel. Aby som sa priznal, tak som ho šiel prvýkrát aj ja. Premiéru sme mali teda spolu.


Ako je to u každého dobrého trailu, aj k tomuto treba najskôr vyšliapať. To ale nevadí, aspoň vyskúšame Maestro do kopca. Tu sa oproti minuloročnému modelu nič nezmenilo a po pár metroch siaham po uzamykaní tlmiča, nakoľko sa nerád húpem. Ten ponúka rovno tri polohy, avšak propedal funkciu som nepoužil. Zadná stavba sa musí uspokojiť so zdvihom 115 mm, čo je na kategóriu trail naozaj na spodnej hranici. Konkurencia väčšinou ponúka zdvih 130 mm. Tu ale neplatí, že viac je lepšie. Skôr záleží na prepákovaní zadnej stavby a ako iste uznáte, to má Giant „zmáknuté“ so svojím Maestrom na jednotku.


Keď už sme začali tým pružením, tak vpredu je Fox 34 Float Rhythm so zdvihom 130 mm a patrónou GRIP. Neponúka žiadne „serepetičky“ a „štelovátka“. Jednoducho nastaviť SAG, otvoriť kompresiu a celú sezónu ani nebudete vedieť, že ju máte. Vidlica je krásne citlivá aj na malé nerovnosti. Na druhej strane pri tvrdých dopadoch je až prekvapivo progresívna. Tým, že sa tu použil rad performance, čierne nohy podobne ako aj na tlmiči krásne ladia k bicyklu.


Papierové údaje sú jedna vec. Prax minulý a aj tento rok ukázala, že Trance zvládne pohodlne prvky, ktoré normálne dávam na endure so zdvihom 160 mm. Dopady pritom nie sú vôbec tvrdé alebo nekontrolované. Trošku sa treba vyhrať s nastavením zadného tlmiča, avšak potom je to už jedna báseň.


V strmých pasážach určite oceníte hlavový uhol 66,5 stupňa, ktorý vám dodá trošku odvahy. Zadné reťazové vzpery ponúkajú štandardných 435 mm, a tak je bicykel celkom hravý aj v uzatvorených zákrutách. Zadná stavba je navyše asymetrická, čo prispieva k vyššej stabilite na strane pohonu. Samozrejmosťou sú pevné boost osi vpredu aj vzadu.



Celkový dojem z bicykla je veľmi dobrý a Trance zvláda naozaj všetko, na čo ho nasmerujete. Tieto nové agresívne trailové dvadsaťdeviny ma v poslednej dobe veľmi bavia.


Rozumná výbava

Dobrý pocit z jazdy určite zanechala aj nová 12-rýchlostná sada SLX od Shimana, ktorá v kombinácii s 30-zubovým prevodníkom a zadnou „monštruóznou“ kazetou 10-51 zubov ponúka prevody naozaj na každý terén - teda v rámci kategórie, o ktorej sa bavíme, na vozenie sa po ceste to nebude. Radenie je veľmi hladké a presné. Ale tak ako vždy, chcel by som väčší feedback, aby som aj v rozbitom teréne počul reťaz pekne strieľať na kazete. To je len môj subjektívny pocit a názor.


Giant ponúka svoje bicykle prerobené na tubeless hneď po vybalení z krabice a myslím, že toto je veľmi dobrý ťah. Použité pneumatiky od Maxxis (DHF vpredu a DHR vzadu, obe vo veľkosti 2,3) neurazia. No na mokrom podklade nedržali nič. Želal by som si aspoň vpredu mäkšiu zmes TerraMax 3C. V dnešnej dobe však pri kúpe bicykla vôbec nie je problém meniť komponenty s doplatkom za cenový rozdiel, a tak toto neberiem veľmi tragicky.


Shimano sa postaralo aj o brzdy v podobe 4 piestov MT520. Ide o dostupný model, ktorý má veľmi dobrú reputáciu medzi bikermi. Moje boli trošku mäkké, ale rýchle odvzdušnenie a už bolo všetko tak, ako má byť. Brzdného účinku majú na rozdávanie a aj v strmých pasážach som sa mohol plne spoľahnúť na ich výkon.


Ostatné komponenty už klasicky Giant dopĺňa svojou vlastnou značkou, a tak tu nájdeme napríklad rajdy v šírke 780 mm s priemerom 35 mm, ale aj predstavec, sedlo a kolesá. Sedlovka má hneď od novoty malý vakel, ale na to sme si už tiež zvykli. Za jazdy to vôbec nie je cítiť, tak už len dúfať, že sa to nebude zväčšovať. Našťastie servis tejto sedlovky je otázka pár minút.


Čo dodať?

Giant Trance je solídna voľba, ak hľadáte niečo univerzálnejšie, čo zvládne celodenné výjazdy, ale aj náročnejší terén. Vyvážená geometria a kvalitná výbava za rozumnú cenu určite nesklame. Giant Trance 2 sa ponúka za 2 650 €. Ak ste viac fanúšikom pohonu od SRAM, tak v ponuke je aj verzia Trance 3 postavená na sade Eagle SX a vidlici Marzocchi Z2 za necelých 2 100 €. Už teraz sa teším na model 2021. Ale dovtedy užívajme tento. Mimochodom vo veľkosti L váha ukázala 14 kg.

Viac informácií, ako aj kompletnú špecifikáciu nájdete na stránke dovozcu.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
Henry33 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: BMC Fourstroke LT - ako jazdí môj vysnívaný bike

Test: BMC Fourstroke LT - ako jazdí môj vysnívaný bike

Je možné mať jeden stroj, ktorý bude „raketou" na maratónoch a zároveň schopnou alternatívou k trailbiku? V tejto sezóne som skúsil nájsť odpoveď na bicykli, ktorého cena sa radšej nehovorí.
Unboxing: BMC Fourstroke LT ONE – nenásytný maratónec

Unboxing: BMC Fourstroke LT ONE – nenásytný maratónec

Hľadáš nekompromisný bicykel do prichádzajúcej maratónskej sezóny, s ktorým si užiješ výlet hrebeňom aj moderné cross-country trate? Máme pre teba skvelý tip.
Test: Bulls E-Stream Evo AM 4 – nerieš zovňajšok, dbaj na charakter

Test: Bulls E-Stream Evo AM 4 – nerieš zovňajšok, dbaj na charakter

Keď ide o elektrobicykel, ktorý má výborné jazdné vlastnosti, neriešite toľko detaily. S batériou o kapacite takmer 1000 Wh totiž najmä celé dni jazdíte.
keyboard_arrow_up