Novinka: Canyon predstavil ešte ľahší model Exceed

Značka Canyon je jedným zo svetových lídrov horskej cyklistiky a dôkaz o tom prináša aj v rámci kolekcie MY21, v ktorej sa objaví prepracovaný Exceed vo viacerých vyhotoveniach.

Canyon Exceed je pre niektorých synonymom rýchlosti, túžby po prekonávaní limitov a samozrejme aj technológiami nabitý bicykel. V posledných rokoch dokázal priniesť jazdcom tímov Svetového pohára v XCO niekoľko vysoko cenených víťazstiev, medzi ktoré patria titul z Majstrovstiev sveta, prekonanie rekordu na Leadville alebo úspechy na Svetovom pohári. Ako je teda možné zlepšiť stroj, ktorý v doterajšej podobe zbieral tieto ocenenia?


Canyon Exceed CFR - doteraz najľahší

V prvom rade je nutné podotknúť, že hnacou silou pri vývoji jednotlivých modelov sú súčasne aj jazdci elitných kategórií, medzi ktorých patria mená ako Krystian Hynek, Petter Fagerhaug, Mathieu van der Poel alebo Pauline Ferrand Prévot. Prostredníctvom údajov získaných na tratiach Svetového pohára ale aj na náročnom Cape Epic dokážu inžinieri z Canyon premeniť informácie na technologický pokrok. Práve Canyon Exceed CFR patrí medzi špičku svojej kategórie. Podľa špecifikácie ide o jeden z najľahších sériovo vyrábaných rámov na svete. Dôvodom k tomu je jediný údaj: 835 gramov vo veľkosti M. Cesta k tomuto číslu však nie je jednoduchá.


Pomenovanie „unicorn hair“ (srsť jednorožca, z angl.) je kľúčom k rozlúšteniu tajničky za touto takmer rekordnou hmotnosťou. Neoznačuje teda nič iné ako uhlíkové vlákna (Toray M40X), málo známe predovšetkým kvôli ich vysokej cene, spojenej so zriedkavým využívaním v cyklistickom priemysle. Slovami samotného Canyon: „Unicorn hair vlákno je rovnako tuhé ako aj pevné. Vo sfére uhlíkových vlákien ide o veľmi vzácny úkaz, keďže vo všeobecnosti práve pevné uhlíkové vlákna nie sú tuhé a tuhé vlákna nie sú pevné. Pretože unicorn hair vlákna sú rovnako tuhé ako aj pevné, k vytvoreniu kvalitného rámu potrebujeme menej vlákien. To znamená nižšiu hmotnosť bicykla bez obetovania pevnosti alebo tuhosti.“


Aký je teda rozdiel medzi jednotlivými kategóriami modelovej série Exceed, konkrétne CFR, SLX a CF? Ide o spracovanie uhlíkových vlákien, ich zloženie, odlišné ukladanie konkrétnych vrstiev, čo má síce za následok odlišný pomer hmotnosti a tuhosti, avšak dôraz je kladený na zachovanie porovnateľných celkových hodnôt tuhosti a kontroly nad bicyklom u všetkých modelov. V konečnom dôsledku sú v ponuke tri rovnako tuhé, avšak odlišne vážiace rámy: CFR s 835 g, SLX s 1 015 g a CF s 1 312 g (veľ. M).


Model CFR nie je len o ľahšom a tuhšom materiáli, ale súčasne aj o ovládateľnosti bicykla, zvolenej práve pre prostredie výkonnostnej cross-country cyklistiky. Geometria je založená na položenejšom hlavovom uhle s hodnotou 69 stupňov, navýšenej hodnote reach o 10 mm, sériovo volených 80 mm predstavcoch na všetkých veľkostiach alebo skrátenie zadnej stavby o 2 mm. Canyon súčasne pristúpil k rozhodnutiu pridať do ponuky 29“ modelov aj veľkosť XS, naviac s dvomi držiakmi na fľašu. Čo sa týka plášťov, rám Exceed je prispôsobený pre rozmery do šírky 2,4“ pri 30 mm vnútornej šírke ráfika.


Vďaka spolupráci s DT Swiss vznikla aj nová, špecificky vytvorená teleskopická sedlovka so 60 mm zdvihu pre ešte agresívnejšie jazdenie. Jej hmotnosť je na hranici 400 g s ovládaním z riadidiel. Okrem iného nechýba ani IPU - ochrana proti pretočeniu riadidiel, integrované uzamykanie sedlovky zospodu predného rámového trojuholníka, efektívne vedenie laniek vnútrom rámu, avšak bez zníženia tuhosti alebo funkčnými maličkosťami ako Quxie pevnou osou a prepracovanou pätkou zadnej prehadzovačky.


Okrem týchto detailov je potrebné zmieniť aj rozsah budúcej ponuky modelov Exceed. Celkovo je stanovená na počet siedmich variantov s dvomi ďalšími, ktoré sú kvôli ich prispôsobenej geometrii venované dámam. Samotný rám ale predajný nebude. Okrem toho sú zverejnené aj samotné cenovky jednotlivých vyhotovení a to nasledovne:

  • Exceed CF 5 - 1 699 €
  • Exceed CF 5 WMN - 1 699 €
  • Exceed CF 6 - 2 199 €
  • Exceed CF 7 - 2 699 €
  • Exceed CF 7 WMN - 2 699 €
  • Exceed CF SLX 8 - 3 699 €
  • Exceed CF SLX 9 - 4 699 €
  • Exceed CFR Team - 5 699 €
  • Exceed CFR LTD - 6 499 €

Bližšie informácie o konkrétnych špecifikáciách a dostupnosti sú zverejnené na stránkach predajcu Canyon.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Test: VAUDE Virt Softshell II – multifokál medzi nohavicami?

Test: VAUDE Virt Softshell II – multifokál medzi nohavicami?

Sú softshellové nohavice Virt II skutočne natoľko univerzálne ako vyzerajú? Aký typ cyklistu ich ocení najviac?
BULLS 2024 - nemecká kvalita v priaznivej cene PR článok

BULLS 2024 - nemecká kvalita v priaznivej cene

Dnes sa pozrieme na nemeckú značku BULLS, ktorá je menej známa v našich končinách, ale rozhodne má potenciál zaujať.
Predstavenie: Nový SRAM Flight Attendant – vyžmýkajte maximum potenciálu

Predstavenie: Nový SRAM Flight Attendant – vyžmýkajte maximum potenciálu

Automatický systém kontroly odpruženia pod názvom Flight Attendant dostal novú verziu, ktorá má jeden zásadný rozdiel oproti tej predchádzajúcej.
keyboard_arrow_up