Novinka: Inovované sady SRAM - nielen väčší rozsah kazety

Americký gigant v oblasti pohonných sád rozširuje svoju ponuku prepracovanými modelovými radami GX, X01 a XX1, ktoré ponúkajú opäť o niečo viac možností.

Ako už bolo spomenuté, inovácií sa dočká trojica GX, X01, XX1, zatiaľ čo SX a NX ostávajú v pôvodných konfiguráciách. Základnou zmenou je zväčšený rozsah kazety pre všetky menované série - z pôvodných 10-50 na terajších 10-52 zubov, čo v prevodovom rozsahu znamená nárast o 20% (z pôvodných 500% na 520%). Pre porovnanie, najväčší konkurent Shimano ponúka, okrem iných, rozsah 10-51 zubov. Poďme si však predstaviť každú jednotlivo a pozrieť sa na konkrétne vylepšenia.


GX - zlatá stredná cesta

V poradí jednotlivých sád sa GX nachádza na strednej pozícii, čo znamená, že si k nej nájdu cestu začínajúci cyklisti, ale aj skúsenejší jazdci. V ponuke tak nájdete okrem kazety, radenia a prehadzovačky aj dvojicu kľúk určených výhradne pre jednoprevodníkové systémy. Zaujímavosťou je aj decentné farebné vyhotovenie pomenované Lunar.

Ako už bolo povedané, všetky kazety novej série prichádzajú v rozsahu 10-52, čoho výnimkou nie je ani XG-1275. Taktiež disponuje technológiou Full Pin, znižujúcou hmotnosť a dodávajúcou pocit radenia podobného vyšším radám. Jedenásť pastorkov je oceľových, posledný, 52 zubový je hliníkový. Jej použitie je možné na zaužívaný XD orech.


Prehadzovačka sa dočkala upravenej konštrukcie ramienok pre lepšie radenie a napnutie reťaze, rovnako však ostáva kompatibilná s predchádzajúcimi 10-50 kazetami.


Dvojicu kľúk odlišuje predovšetkým ich spracovanie. Zatiaľ čo v tejto cenovej kategórii sme zvyknutí na hliníkové modely, SRAM ponúka aj karbónové GX spracovanie, ktoré je ľahšie a tuhšie. Obe používajú prevodníky s profilom X-SYNC 2, ako aj stredové zloženie s označením DUB. Samozrejmosťou je dostupnosť viacerých dĺžok, rovnako ako aj vzájomná kompatibilita v sérii Eagle.

Posledným zo zoznamu je radenie, ktoré taktiež ponúka osvedčené technológie, ktoré stoja za systémom „trigger“ s hliníkovou páčkou a MatchMaker X kompatibilitou. Na svoje si prídu aj elektrocyklisti, pre ktorých je pripravená verzia Single Click, optimalizovaná pre zníženie predčasného opotrebovania reťaze obmedzením radenia na jeden pastorok.


X01 - prebuďte v sebe pretekára

Keď už vaše ambície stúpajú a vy potrebujete na jednej strane redukovať hmotnosť a na strane druhej si zachovať spoľahlivosť komponentov, sada X01 je práve tou možnosťou. Zmien sa dočkala prehadzovačka, radenie, kazeta a taktiež farebné prevedenie.


Kazeta s označením XG-1295 rovnako, ako jej dostupnejšia alternatíva, disponuje rozsahom 10-52. To znamená, že môžete vymeniť svoj prevodník za väčší, čím získate „ťažšie“ prevody na rovinaté úseky, zatiaľ čo si zachováte dostatočnú voľnosť pri stúpaniach. Prvých 11 pastorkov je z ocele, posledný, 52-zubový, je z hliníka s titanium-nitride povrchovou úpravou.


Vylepšenie v rámci prehadzovačky X01 nájdeme v oblasti klietky, ktorej upravená konštrukcia adekvátnejšie spolupracuje s reťazou, čoho výsledkom je presnejšie radenie. Dôvodom je použitie technológii ako X-Horizon, X-Actuation, X-Sync alebo Cage Lock. Aj napriek navýšenému rozsahu kazety dokáže fungovať pri použití kazety 10-50. Na výber je z dvojice farebných kombinácií - Oxy Red a Lunar Black.


Séria X01 však ponúka aj elektronický systém radenia SRAM Eagle s označením AXS. V tomto prípade si vďaka tejto technológii môžete prostredníctvom aplikácie AXS modifikovať radenie podľa svojich potrieb. Jej používanie je zamerané predovšetkým na enduro a trailové jazdenie. Klietka je z hliníka s oceľovými doplnkami. Pred poškodením vás navyše ochráni technológia Overload Clutch.


Podľa samotného SRAM je model X01 Eagle kľúk najsilnejším z celej série Eagle. Materiálom je karbón, zatiaľ čo prevodníky s konštrukciou X-SYNC 2 sú z hliníka s úpravou „raw“ pre nemeniaci sa výzor. V tomto smere SRAM taktiež spolieha na osvedčený systém stredového zloženia DUB s direct mount prevodníkom.


Radenie v prevedení „trigger“ pozostáva z robustnejšej, hliníkovej konštrukcie, vhodnej aj pre náročnejšie zaobchádzanie. O plynulý a presný chod sa stará technológia Zero Loss a samozrejme páčka otáčajúca sa na utesnených ložiskách. Uchytenie je zabezpečené spôsobom MatchMaker X.

Tak ako v prípade GX, X01 prináša špecifické spracovanie aj pre elektrocyklistov, ktorí vo verzii SingleClick nájdu spôsob radenia v podobe obmedzenia na jeden pastorok, čo pomáha k dlhšej životnosti reťaze a celého pohonného systému.

K elektronickej prehadzovačke patrí aj radenie rovnakého typu, pomenovaného AXS. Prostredníctvom AXS aplikácie si môžete zvoliť spôsob radenia vlastným poradím tlačidiel, zatiaľ čo jeho kompatibilita je univerzálna naprieč sadami XX1 a X01. Systém je aplikovateľný cez MatchMaker X.


XX1 - len to najlepšie

Snaha o čo najnižšiu hmotnosť a bezchybnú funkčnosť spolu s estetickým prvkom. Nielenže sa v tejto modelovej rade odráža celý vývoj značky SRAM, ale súčasne ponúka jednoznačne odlíšiteľné farebné kombinácie, ktoré vám už zďaleka dajú o tejto skutočnosti vedieť.


Kazeta s označením XG-1299 ponúka 520% rozsah pastorkov vo forme 10-52. Hladký chod reťaze zabezpečujú technológie X-DOME, X-Glide 2 alebo 11 pastorkov z Cr-Mo s dvanástym (52 z) z hliníka s titanium-nitride povrchovou úpravou. Charakteristickými črtami kaziet v prípade sady XX1 je možnosť voľby viacerých farieb - v tomto prípade zlatej, dúhovej a taktiež medenej.

Prehadzovačka XX1 Eagle disponuje vylepšenou konštrukciou pre ešte istejšie radenie a stále napnutie reťaze. K tomu jej dopomáhajú technológie X-Horizon, X-Actuation, X-Sync, Roller Bearing Clutch alebo Cage Lock. Materiálom tela a klietky je okrem hliníka aj karbón.


Elektronickou alternatívou klasickej prehadzovačky XX1 je AXS. Svojím spracovaním je určená predovšetkým na okruhy XCO a trailové jazdenie. Karbónovú klietku dopĺňajú titánové detaily, rovnako ako pokročilá možnosť prispôsobenia radenia vlastným potrebám prostredníctvom aplikácie AXS. Samozrejmosťou je odolnosť voči vode a prachu.


Radenie XX1 Eagle Trigger je dostupné v dvoch verziách - klasickej a SingleClick - určenej pre elektrocyklistov s obmedzením radenia na jeden pastorok pre väčšiu životnosť sady. Spoločným znakom je uchytenie pomocou rozhrania MatchMaker X, ako aj technológie X-Actuation a Zero Loss. Redukciu hmotnosti zaručuje karbónová krytka a páčka, otáčajúca sa na zapuzdrenom ložisku.


Bezprostredný prevod výkonu jazdca na zadné koleso je v moci karbónových kľúk XX1, ktoré nesú superlatívy v oblasti hmotnosti, tuhosti a odolnosti v portfóliu SRAM s označením Carbon Tuned. K tomu dopomáha systém DUB, rovnako ako aj hliníkový prevodník s X-SYNC 2 frézovanými zubami.


Jedným z najdôležitejších komponentov je pochopiteľne reťaz. V prípade XX1 Eagle získate model s dutými pinmi a tvarovaním, ktoré zabezpečujú plynulé radenie a minimálnu stratu výkonu. Samotný SRAM svojej konštrukcii poriadne verí a označuje ju za najtichšiu, najsilnejšiu a voči opotrebeniu najviac odolnú reťaz na svete. Navyše s dostupnosťou v 4 farebných prevedeniach.

Kompatibilita

Ako už bolo spomínané, tieto nové komponenty sú kombinovateľné s predchádzajúcou generáciou - napríklad súčasné prehadzovačky pojmú kazety v rozsahu 10-50 (ktoré sa budú naďalej vyrábať), avšak SRAM výslovne neodporúča používať predchádzajúce prehadzovačky pre kazety 10-52. Dôvodom je skutočnosť, že nové modely prešli zmenou klietky - ramienka, offsetu kladiek a predĺžením paralelogramu.

Viac informácii o jednotlivých komponentoch a ich dostupnosti získate na stránke výrobcu.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
redakcia 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Predstavenie: Nové sady SRAM Eagle X0, XX a XX SL AXS - návrat do budúcnosti

Predstavenie: Nové sady SRAM Eagle X0, XX a XX SL AXS - návrat do budúcnosti

Prototypy novej MTB AXS sady s logom BlackBox už pár mesiacov sledujeme v rámci jednotlivých kôl svetového pohára. Dnes je ten deň, kedy sa oficiálne odhalia všetky podrobnosti.
SRAM a Shimano – môže sa mixovať a čo tým získame?

SRAM a Shimano – môže sa mixovať a čo tým získame?

Je možné medzi sebou MTB sady mixovať a prečo by ste to vlastne robili? Na to skúsim odpovedať na základe vlastných skúseností.
Video: Triky, skryté funkcie a vychytávky - elektronické radenie SRAM eTap AXS

Video: Triky, skryté funkcie a vychytávky - elektronické radenie SRAM eTap AXS

Ani majitelia elektronického radenia SRAM často nepoznajú všetky skryté funkcie a vlastnosti cestných, gravel a MTB sád s prívlastkom eTap AXS.
keyboard_arrow_up