Tip na výlet: (ne)Skrotená divočina – Slovenský Raj

Jedna z najkrajších prírodných oblastí na Slovensku, ktorá nám zvýši pulz pri adrenalínových výstupoch po rebríkoch, ferrate či splavovaní Hornádu.

Tento slovenský skvost je perfektné miesto aj na cyklistické vyžitie a rýchlejšie spoznávanie národného parku. Nachádza sa tu niekoľko označených cyklotrás, na ktorých si môžete vychutnať (ne)skrotenú divočinu. V Slovenskom raji funguje niekoľko požičovní bicyklov, kto by teda chcel skombinovať jazdu na dvoch kolesách s pešou turistikou a nechce sa mu alebo nemá možnosť prepravy vlastného tátoša – má aj túto možnosť.


Začína sa to zľahka

Na úvod tohto tipu na výjazd by som rád dodal, že na svoje si prídu aj tí, ktorí obľubujú chuť pevného povrchu, 50 % okruhu tvorí málo frekventovaná asfaltová cesta – nemusíte sa obávať zástupov áut. Začíname na Podlesku, ktorý susedí s letiskom, odkiaľ každoročne štartuje Maratón Slovenský raj.


Pri zdolávaní sedla Kopanec sa dolinou po lesnej asfaltke určite zastavte na rázcestí Blajzoch pri neďalekom jazere Blajzoch. Krištáľovo čistá voda hrajúca farbami lesa s prístupným ostrovčekom v strede jazera je jednou z mnohých krás v Slovenskom raji.


V následnom kopcovitom asfaltovom úseku plnom zákrut sa za vašu námahu odmení Raj nielen dobrým pocitom, ale aj pekným výhľadom z vrcholu sedla Kopanec na Kopanecké lúky s najvyššou biodiverzitou Európy – 75 druhov rastlín/m?.


Následným zjazdom už po druhej strane kopca míňame ďalšie jazero ukryté v lese a dostávame sa na križovatku hlavnej cesty 67 (po pravej strane asi po 1 km je možnosť navštíviť Dobšinskú ľadovú Jaskyňu).

Majestátne vápencové bralá

Po ľavej strane vchádzame na hlavnú cestu, ktorá nás prevedie údolím s obchádzkou tunela cez Stratenský kaňon, ďalej obcou Stratená až k Palcmanskej Maši na križovatku Stratenská píla.


Slovenský raj je fotogenický a Stratenská píla je oázou pokoja, ktorá vám vyčarí úsmev na tvári.


Ak sa chcete dostať k samotnej pokojnej hladine nádrže, nie iba k ramenu priehrady na biku, môžete pokračovať po hlavnej asfaltovej ceste.


Vedeli ste, že je to najchladnejšia priehrada na Slovensku? Slovíčko najchladnejšia môže znieť odstrašujúco, nenechajte sa však odradiť. V horúcom lete teplota vody nie je až taká nízka. Navyše, Palcmanská Maša má nádhernú čistú vodu a obklopuje ju rovnako krásne prostredie, kto by mal chuť sa v horúcom lete okúpať, určite neoľutuje.


Rozhodne už žiadny asfalt

Po „kochačke“ na Stratenskej píle je pred vami druhá polovica tohto ohruhu. Cez prerezané územie parku terénom prechádzate cez Veľké a Malé Zajfy – Glackú cestu.


Zaujímavosťou je, že Glacká cesta síce nejde okolo žiadnych vodopádov, ale prechádza všetkými križovatkami známych roklín pomedzi hustý les. Cyklotrasa vinúca sa ako had hore-dole ubieha pomerne rýchlo. Na jeseň zaplavuje povrch ciest more lístia, v lete oceníte bujne zarastený les pre jeho príjemný chládok.


Cez Glac - Malá Poľana sa spúšťate už dole a po chvíľke sa odpájate od modrej značenej cyklotrasy skratkou, v samom závere pôjdete už náročnejším úsekom ku Kláštorisku. Uprostred sústavy kaňonov, tiesňav, jaskýň a vyvieračiek sa nachádza i ruina kláštora zo začiatku 14. storočia.


V 13. storočí zachránilo toto miesto obyvateľov okolitých miest a osád pred tatárskymi hordami. Je to magické miesto, v človeku sa striedajú mnohoraké emócie. Následným zjazdom v kamenistom úseku prichádzame na miesto, odkiaľ sme vyrážali. Kto však nemá dosť, určite sa vydá popod les najprv po rovinatej časti a neskôr v kopcovitejšom úseku spozná aj strmší ráz k atrakcii číslo jeden: Tomášovský výhľad.


Dávajte si tam pozor

Hoci takých je tu určite viac, Tomášovský výhľad je doslova svetoznámy. Najnavštevovanejšie miesto v Raji navštívi celoročne vyše 200 000 tisíc ľudí. Krásny výhľad z hrany skaly, ktorá čnie do výšky 148 metrov, nenechá ani jeden fotoaparát bez využitia. Vidno odtiaľ doliny prielomu Hornádu a tiež Vysoké Tatry, ak máte šťastie a je dobrá viditeľnosť. Na toto fotogenické miesto sa dostaneme jednoducho, iba pár sto metrov po vstupe do lesa, netreba žiadne dlhé presuny. Najrýchlejšie je to z obce Spišské Tomášovce, ale prakticky z každej strany, či po našom okruhu od Podlesku alebo od Čingova popod les, sa dostanete k výhľadu za krátky čas. Okruh môžete ukončiť návratom popod les, kto by chcel zvoliť rovinatejší variant, tak cez Spišské Tomášovce poľnou značenou cestou prefrčí do Hrabušíc a po asfaltke na Podlesok. Tu si môžete za odmenu dopriať slovenské tradičné jedlá v reštauráciach a poriadne doplniť spálené kalórie.

Proporcie výletu nájdete hore na mape alebo kliknutím si na Stravu na tomto odkaze.
report_problem Našiel si v texte chybu?
infinitipp 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Tip na výlet: A opäť to vábivé Valašsko - výjazd plný zážitkov

Tip na výlet: A opäť to vábivé Valašsko - výjazd plný zážitkov

Valašsko je cyklistický raj pre milovníkov cesťákov i MTB. Kto tam nebol, neuverí, kto tam bol, rád sa tam znovu vracia.
Dáme hrebeňovku? Jasné!

Dáme hrebeňovku? Jasné!

Dve hrebeňovky na západnom Slovensku. Charakterom odlišné a pritom relatívne blízko, navyše vám obe ponúknu bohatú dávku zábavy a rozhodne sa nebudete nudiť.
Tip na výlet: Tribečská hrebeňovka - z extrému do extrému

Tip na výlet: Tribečská hrebeňovka - z extrému do extrému

Tribečská cyklohrebeňovka vedie celým hrebeňom tohto pohoria od Partizánskeho až do Nitry a ak máte radi takéto „maratónske trate“, nemala by uniknúť vašim kolesám. Možno až na pár obmien...
keyboard_arrow_up