Reportáž: Donovalský drapák - poctivé MTB preteky v Nízkych Tatrách

Ak začať sezónu v auguste, tak prečo nie na obľúbenej trati v horách? Navyše som bol zvedavý, ako si v tomto teréne dokáže poradiť „moderný“ hardtail.

No tak som sa konečne dočkal, ale veru ma nikdy nenapadlo, že sezónu začnem v auguste. Mohol som síce aj skôr, veď podujatia už boli aj predtým, ale o tom sme už hovorili a zabavili sme sa inak . Narážam na Everesting, alebo nedávnu „vysnívanú" trasu v Malej Fatre. Ale na druhej strane to vyšlo presne na môj obľúbený Donovalský drapák.


Prečo mám túto akciu tak rád? Pretože podľa mňa má jednu z top prírodných tratí u nás, kde nechýba v podstate nič. Či už sa bavíme o poctivých zjazdoch, strmých výjazdoch, výhľadoch a horskej atmosfére. Veď ako kulisy máte hrebeň Nízkych Tatier na jednej strane a Veľkú Fatru na strane druhej. Ale o tom a možnostiach v okolí si ešte povieme nižšie.


Ako prvé tu máme videjko z pretekov a veru bolo vidieť, že všetky tie dlhé zábavky v horách a nejaké tie „šušne“ pred týždňom a čosi mi celkom fajne odrezali nohy . Na druhej strane som zvedavý, či sa budem s pretekmi zlepšovať, alebo táto sezóna bude viac pôžitková...nechám sa prekvapiť. Ale to hlavné stále ostalo...preteky ma skutočne bavia a som rád, že znovu prišla atmosféra kamarátskeho hecovania a vône rôznych krémov na štarte


Kompletné výsledky v rámci všetkých kategórií potom nájdete na tomto odkaze.

Jednoducho skvelé cyklotrasy

Možno sa opakujem ako verklík, ale nedá mi jedna vec. Ako to, že v okolí Donovalov je možné vytvoriť naozaj skvelé cyklotrasy vedúce nielen po obyčajných zvážniciach, ale také, ktoré idú po krásnom hrebeni, po výživnom a technickom teréne a teda ponúkajú jazdenie ako pre začiatočníkov, tak aj skúsených jazdcov. A to brúsime časť Nízkych Tatier, môžeme isť po hrebeni až na Šachtičky a do Španej doliny, kde je zase kopec pekných zvážnic. A potom kúsok tu máme národný park Veľká Fatra, kde trasa nekončí len pri horskom hoteli Kráľova Studňa, ale pokračuje až na vrchol majestátnej Krížnej, pričom zjazdujete zase na druhú stranu do Horného Jelenca. No a možnosť prejsť zo Smrekovice po hrebeni na Malinô Brdo a tam si buchnúť zase traily. To bol len príklad a viac tipov na jazdenie v okolí nájdete v tomto samostatnom článku.


Ale základná myšlienka – práve Donovaly a okolie by si mohli ostatní vziať ako vzor pre tvorbu cyklotrás, ktoré skutočne bavia a vezmú vás na zaujímavé miesta, pričom si skvelo pojazdíte a ešte sa aj pokocháte výhľadmi. A to sme v NAPANTe, pričom turisti a cyklisti si nijako neskáču po hlavách a osobne som nikdy nemal žiadny problém. Samozrejme nesprávam sa ako blbec a ľudí neohrozujem .


Hardtail v akcii

Ako spomínam vo videu, spravil som si tu menší pokus a vyskúšal na tejto trase hardtail. Dôvod je ten, že v mojich minulých reportoch som takmer vždy spomínal, že práve tu by som na HT vážne pretekať nechcel . Trať je skutočne náročná, kopec kameňov, koreňov a udrncaných lúk. Bol som zvedavý, či „moderne“ koncipovaný hardtail a hlavne niekoľko úprav dokáže zmeniť môj názor. Prečo? No lebo stále blabocem o moderných trendoch, teda objemných plášťoch, nízkych tlakoch a teleskopkách, ktoré podľa mňa dokážu bike neuveriteľne posunúť.


Teraz sa nebavím len o novom Lectorovi, ktorý je v tomto trochu extrém, ale o hardtailoch všeobecne. Navyše pre väčšinu tvorí HT stále najviac dostupný variant v prípade, že je cieľom rýchly a ľahký stroj na preteky.


Môj názor ste počuli, len ešte doplním jeden dôležitý faktor, ktorý som nespomenul a to je únava. Ak máte pod zadkom tlmič, ten dokáže samozrejme odfiltrovať väčšie nárazy a to je vždy výhoda, najmä pri dlhých tratiach. Práve tam je ten najväčší rozdiel a dôvod, prečo na dlhé maratóny vždy radšej siahnem po celopére. Ale ak ide o krátšie trate v teréne alebo aj technické úseky, teleskop, dobrá geometria, objemnejšie gumy a možnosť nižších tlakov (aj vďaka ochrannej vložke), plus dobrá technika jazdy dokážu doslova divy. A to platí aj o tlmení nepríjemných vibrácií v rýchlosti, čomu v tomto prípade výborne pomáha aj zadná stavba. Ale nejaké zhodnotenie si nechám na neskôr do samostatného článku/videa . Samozrejme bavíme sa o teréne, nie o asfaltkách alebo hladkých zvážniciach.


Nechcem tu vôbec tvrdiť, že je to nebodaj na HT lepšie, či viac hardcore a pod . To nie a osobne jazdím aj na FS, pričom Giant Anthem pôjde zase do akcie hneď cez víkend na Horalovi. Skôr mi šlo o vyskúšanie v praxi a potvrdenie toho, že pár úprav dokáže s bikom spraviť doslova divy a už nemusí platiť, že hatdtail = kostitras, alebo že sa hodí len na brúsenie zvážnic.

Určite sa k týmto veciam dostaneme po sezóne, kedy bude ešte kopec času na porovnávanie a mudrovanie. Terazky máme konečne preteky a kopec výborných akcií pred nami. Tak užívajte a dúfam, že vás report aspoň trochu „motivoval“ si nejaké tie preteky buchnúť a hlavne užiť .
report_problem Našiel si v texte chybu?

Donovalský drapák

calendar_today 01.08.2020
label XC preteky
place Donovaly (Slovensko)

Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Moja zbraň do kopcov alebo trochu „gramárenia“ nezaškodí

Moja zbraň do kopcov alebo trochu „gramárenia“ nezaškodí

Ako vyzerá a jazdí bicykel, ktorý dokáže ponúknuť výhodu v boji s gravitáciou? Alebo keď už výkon nestačí, treba využiť aj moderné technológie a „marginal gains"...
BikeFest maratón Kálnica – nečakaný dôkaz, že tréning funguje

BikeFest maratón Kálnica – nečakaný dôkaz, že tréning funguje

Pôvodne som tu nechcel nič „splietať“ o wattoch alebo tréningu a len si užiť preteky. Lenže nakoniec sa mi dostal do rúk dôkaz namiesto sľubov, že dlhodobá príprava, o ktorej čítate, nebola len teória.
Liptov Ride 2024 – najťažší dojazd v stúpaní u nás?

Liptov Ride 2024 – najťažší dojazd v stúpaní u nás?

Prvý štart na pretekoch je často odpoveďou na otázku, čo si robil v zime. Bol skialp dobrou prípravou a ako nás preveril úplne nový dojazd, ktorý sa môže smelo radiť k najťažším u nás?
keyboard_arrow_up