Reportáž: 3. kolo SPDH vo Vrátnej – v peknom tempe pokračujeme v sezóne ďalej

Tento víkend sa konalo už 3. kolo Slovenského pohára v zjazde, na ktoré som sa veľmi tešil, pretože som tu ešte nebol a bol som zvedavý, aká trať na nás čaká.

Po príchode v sobotu som ani neveril, že by mohlo v noci spŕchnuť a tým pádom to mohlo ovplyvniť celé preteky. Keďže bolo príjemne teplo a sucho, trať mala ideálne podmienky. Išiel som sa pozrieť.


Cesta nahor

Pri príchode na lanovku som zistil, že sa musím s natrénovaním trate naozaj ponáhľať. Lanovka bola celkom pomalá, nevedel som, koľko jázd stihnem a či si trať budem vedieť ideálne natrénovať. Vlekári boli milí, avšak postupom času mali trochu námietky, keďže sa niektorí jazdci sťažovali na nakladanie bicyklov a rýchlosť lanovky. Na našu Kolibu v Bratislave to však nemalo, tam je umenie vyviesť sa hore s dobrým pocitom a nepoškriabaným bicyklom. Jazda na lanovke trvala približne 25 minút, čo je ideálny čas na prerokovanie najazdených stôp s kolegovcami z tímu.


Cesta dole

Trať sa mi veľmi pozdávala a môžem povedať, že bola vhodná aj pre menej skúsených jazdcov a začiatočníkov, lebo najnáročnejšie časti a skoky sa dali pomaly ale isto prejsť aj obchádzkou. Trať bola v sobotu veľmi rýchla, taktiež sa s pribúdajúcou rýchlosťou zvyšovala aj jej náročnosť. Mal som tušenie, že to bude v nedeľu pravdepodobne na blate, tak som sa snažil zvoliť také stopy, aby to držalo aj na mokrom podklade. Preto som si natočil aj tréningovú jazdu, ktorú môžete porovnať s tou finálnou za mokrých podmienok.


Meniace sa podmienky

V sobotu večer sme v depe konštatovali, že väčšina pretekov bola na blate a tak sme dúfali, že sa predpoveď (ktorá sa z hodiny na hodinu menila) nesplní. Spať sme išli ešte keď nepršalo, no ráno sme sa zobudili do úplne iného dňa. V noci zo soboty na nedeľu intenzívne pršalo a ráno sme videli, že to nebude úplne za sucha. Teda vôbec. Po prvých tréningových jazdách nám niektorí jazdci odporučili, nech nejdeme ani hore, pretože by sme sa iba šúchali dole na bicykli alebo dokonca aj mimo neho. Niektorí pretekári išli aj po lúke, nakoľko prehodnotili situáciu a chceli sa vyhnúť nepríjemným pádom. Úloha organizátora v takýchto situáciách nie je vôbec ľahká a myslím si, že vedenie pretekov sa zachovalo najlepšie ako mohlo. Zhodnocovalo sa v najhoršej situácii aj zrušenie pretekov, no nakoniec z toho bol pekný víkend.


Tréning pred pretekmi

Ten sa posunul o hodinu, aby trať stihla vyschnúť. Taktiež sa prepáskovali a otvorili aj nejaké náročné sekcie, kde sa to najviac šmýkalo. Tým sa minimalizovalo množstvo pádov a trať sa stále dala jazdiť aj v rýchlosti.


Moja finálová jazda

Počas cesty hore na lanovke som videl, že niektoré časti trate sú vďaka slnku takmer úplne vyschnuté. Na druhej strane bolo treba dávať v lese pozor, pretože sa to tam ešte šmýkalo. Počas jazdy mi to naozaj držalo, až kým som nechytil bashguardom koreň stromu, kvôli ktorému som spadol. Taktiež sa mi ohol aj prevodník a dole som musel ísť už bez šliapania. Pre porovnanie si môžete pozrieť aj zostrih z mojej finálovej jazdy:


Zhodnotenie

Preteky vyšli najlepšie, ako mohli. V sobotu sme si naozaj dobre zajazdili a natrénovali trať. V nedeľu sme potrebovali veľa motivácie, ale akonáhle sme videli, že trať už drží, tak to bolo o niečom inom. Odporúčam určite každému jednému jazdcovi, aby si vyskúšal aj zjazdové preteky. Kde inde ako tu naberiete chuť a motiváciu jazdiť, a zdokonaľovať sa nielen v jazde za ideálnych podmienok.

Preteky v kategórii Muži Elite vyhral Adam Rojček pred Rastislavom Baránkom a Antonínom Králom. V kategórii Ženy vyhrala Vilma Gombalová pred Janou Uramovou a Erzsebet Vinczeovou. Kompletné výsledky si môžete pozrieť na tomto odkaze.


Redakcii MTBIKER sa podarilo získať aj zopár postrehov a vyhlásení od jazdcov tímu CTM Racing Team a Kellys Factory Team. Nech sa páči.

Denis Kohút – CTM Racing Team

„Vo Vrátnej sa mi jazdilo super, až do nedeľného rána, kedy sa trať zmenila na nezjazdnú, kvôli veľkému dažďu. Našťastie dážď ustál, vyšlo slnko a vďaka posunutému tréningu to bolo počas semifinále už o inom. Vo finále som na rozdiel od semi nespadol, no mal som zopár chýb a tak som sa musel uspokojiť so štvrtým miestom.“

Rasťo Baránek – Kellys Factory Team

„Trať vo Vrátnej patrí k tým ľahším, ale po nočnom daždi sa z nej v nedeľu ráno stalo nezjazdné klzisko. Napadlo nás dokonca preteky zrušiť, ale nakoniec organizátori urobili pár nevyhnutných zmien na kritických miestach na trati, počasie sa výrazne zlepšilo a nakoniec sme mali super preteky. V kvalifikácii sa mi podarilo vyhrať aj s pádom, čo ma potešilo a prekvapilo, vo finále som však nestačil na Adama a skončil druhý. Získal som ale cenné body a môj finálový čas bol tiež slušný, takže s víkendom som spokojný.“


Vilma Gombalová – CTM Racing Team

„Po vydarenom sobotňajšom tréningu nás v noci prekvapil silný dážď, kvôli čomu sa trať výrazne zmenila. V pretekové ráno som sa bála, aké to bude, keďže v tréningu som neustále padala, no nakoniec bolo blato len na semičko a finálku sme všetci odjazdili už na pomerne suchej trati. Vďaka tomu som si jazdu omnoho viac užila a podarilo sa mi získať 1. miesto.“

Rado Kohút – CTM Racing Team

„Toto kolo SPDH, ktoré sa konalo vo Vrátnej, bolo naozaj veľmi zaujímavé. V piatok a v sobotu sa mi počas tréningov jazdilo super, v nedeľu sa však trať dosť zmenila, nakoľko celú noc pršalo. V nedeľnom raňajšom tréningu a v prvej jazde mi trať sedela, čo mi stačilo na 5. miesto. Počas dňa však trať vyschla a väčšina jazdcov si svoje tempo zrýchlila, celkovo som tak vychytal ôsmy flek.“

Ďalšie kolo SPDH sa uskutoční 20. septembra v Košútke. Zároveň to bude posledné kolo v rámci ročníka 2020.
report_problem Našiel si v texte chybu?

3. kolo - Slovenský pohár SPDH

calendar_today 23.08.2020
format_list_numbered 2. kolo - Bajkula SP DH
label Downhill
place Vrátna (Slovensko)

tomasmartinak 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Reportáž: Bajkula Bratislavské enduro - dôkaz, že enduro neupadá?

Reportáž: Bajkula Bratislavské enduro - dôkaz, že enduro neupadá?

Posledné kolo SPEN sa konalo 15. októbra v Malých Karpatoch. Po zrušenom predošlom kole, ktoré malo byť v Mýte pod Ďumbierom, si jazdci prišli zmerať sily práve na traily TBK v Bratislave.
Reportáž: Nádherný záver Hornonitrianskej Enduro Série v Bojniciach

Reportáž: Nádherný záver Hornonitrianskej Enduro Série v Bojniciach

Organizátori štvrtého a zároveň posledného kola ročníka 2023 si pre endurochtivých pretekárov pripravili štyri rýchlostné skúšky s celkový prevýšením takmer 700 metrov.
Reportáž: Donovalský Drapák 2023 - keď búrka „vyšperkuje“ trať

Reportáž: Donovalský Drapák 2023 - keď búrka „vyšperkuje“ trať

Prečo som sa prihlásila na tieto náročné MTB preteky? Zvládnem ich ako jediná pretekárka na trati?

Výber z produktov

Prejsť do shopu
keyboard_arrow_up