Reportáž: Finálové kolo SPDH na Košútke - konečne na suchu

Posledné kolo SPDH 2020 sa konalo na Košútke pri Hriňovej. Boli to jediné preteky, na ktorých počas troch dní nepadla ani jedna kvapka dažďa.

V sobotu po príjazde do bikeparku Košútka som vedel, že sa na trati vykonali nejaké zmeny oproti minulým rokom. Išiel som si ich teda čím skôr pozrieť. Prvá tréningová jazda bola, ako inak, trápenie dole kopcom, nakoľko mi po dlhšej pauze chvíľu trvalo zvyknúť si na “veľký” bicykel.


Zmeny boli (oproti mojim posledným pretekom pred 2 rokmi) veľmi príjemné, na trati prestavali jeden skok a niektoré časti. Taktiež pribudla aj nová - kamenná sekcia - rockgarden. Trať pozostávala z náročných technických úsekov, ako sú strminy, nespočetne veľa koreňov a kameňov a taktiež aj zo skokov, ktoré sa však dali prejsť aj obchádzkou. Keďže celý víkend nepršalo, trať bola dosť rýchla a prašná. V jednej z klopených zákrut po dopade skoku vznikli menšie diery, a tak trať postupne pribúdala každou jazdou na náročnosti.


Priemerné časy trate boli nad 2,5 minúty a tak to nebolo ľahké ani z pohľadu vytrvalosti a kondičky. Pretekári sa museli koncentrovať na 100 %, pretože trať neodpustila žiadne chyby. V sobotu som stihol dať 8 jázd, počas ktorých som si jednotlivé úseky celkom natrénoval. Výhodou bola tentokrát vysoká rýchlosť vývozu nahor, nakoľko jazda vlekom trvala iba 10 minút. Niektorí jazdci za sobotu najazdili niečo cez 20 jázd, čo rýchlosť vleku jednoznačne potvrdzuje.


Bonusový program

V sobotu večer si pretekári, ktorým ostali sily z tréningu, mohli otestovať svoje schopnosti na dual slalome. Bol to výborný bonusový program, ktorý bol pridanou hodnotou hlavne pre oko diváka.


Nedeľný tréning a preteky

V nedeľu počas tréningu som stihol dať 2 jazdy, pri ktorých som sa ideálne rozjazdil na preteky. Semifinálová jazda bola na istotu, kde som vedel, že časy budú naozaj tesné. Jedna chyba alebo strata koncentrácie mohla viesť k niekoľkosekundovej strate a v najhoršom prípade k pádu.


Keďže trať bola vďaka dobrým podmienkam neskutočne rýchla, jazdci posúvali svoje limity za cieľom dosiahnutia čo najlepšieho času. Pred jazdou som zistil, že som si chrániče lakťov zabudol doma. Týmto sa chcem poďakovať Maťovi, ktorý mi pomohol aj v tejto nepríjemnej situácii.

Moja finálna jazda sa nezaobišla bez malých chýb, avšak bol som rád, že som v jazde nepadol. Moju jazdu a vyjadrenie k pretekom si môžete pozrieť na videu.


Zhodnotenie

Zakončenie SPDH 2020 na Košútke bolo čerešničkou na torte. Okrem výborného počasia a podmienok pretekárov najviac potešila atmosféra, ktorú diváci na trati priniesli. Povzbudzovali každého jedného jazdca, a tak nechýbalo ani dostatok motivácie za čo najkratším časom finálnej jazdy. Veľká vďaka patrí organizátorom, za skvelé a vydarené preteky. Vidíme sa pri SPDH 2021.


Kto bol najrýchlejší?

V kategórii Elite dominoval Rastislav Baránek s najrýchlejším časom na trati 2 minúty 12 sekúnd s náskokom takmer 4 sekundy. Kategóriu Juniori vyhral Patrik Chomist s časom 2 minúty 18 sekúnd. Ženskú kategóriu prevalcovala, ako inak, Vanesa Petrovská s neuveriteľným náskokom takmer 24 sekúnd. Kompletné výsledky nájdete na tomto odkaze.


Redakcii MTBIKER sa podarilo získať aj vyjadrenie víťaza pretekov Rastislava Baránka:
"Finále SPDH na Košútke bolo výborné. Okrem krásneho počasia nás čakala perfektne pripravená trať, ktorá dala zabrať, ale zároveň naozaj bavila. Týmto by som chcel pochváliť chalanov z Absolute bikepark Košútka, naozaj kus parádnej roboty. Celý víkend u mňa prebiehal pomerne hladko, bike fungoval výborne a okrem jedného pádu v nedeľu ráno som ani nerobil veľa chýb. Ako všetkých aj mňa trať veľmi bavila. Podarilo sa mi odjazdiť dve slušné jazdy a obe vyhrať, navyše sa mi podarilo vďaka Adamovej absencii získať aj celkové víťazstvo v rámci seriálu, čo ma samozrejme teší, ale viem, že do budúcej sezóny mám opäť na čom pracovať. Teším sa, že máme doma tento seriál, kde si môžeme merať sily a snáď aj nájsť a vychovať nové talenty. Teraz sa nám situácia s COVID-19 znova komplikuje a budeme asi nútení vynechať nejaké preteky. No na druhú stranu sa môžem plne sústrediť na prípravu najdôležitejších pretekov sezóny a to Majstrovstiev sveta v Leogangu, ktoré sa idú už za dva týždne."


Toto boli posledné preteky SPDH v tomto roku. Na mňa ešte čaká finálové kolo SPEN 11. októbra 2020.

Zdroj fotografií: SPDH/Róbert Parnica
report_problem Našiel si v texte chybu?

4. kolo - Slovenský pohár SPDH

calendar_today 20.09.2020
format_list_numbered 4. kolo - Bajkula SP DH
label Downhill
place Košútka (Slovensko)

tomasmartinak 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Reportáž: MTB XCO z pohľadu amatéra – 2. Drozdovo

Reportáž: MTB XCO z pohľadu amatéra – 2. Drozdovo

Drozdovo je špecifické svojou náročnou trasou, ktorá z môjho pohľadu svojimi parametrami v zjazdoch hraničí s disciplínou enduro. Ako sa dokáže s takýmito podmienkami vysporiadať amatér, si môžete prečítať v nasledujúcom článku.
Reportáž: MTB XCO z pohľadu amatéra - 1. Turieckap

Reportáž: MTB XCO z pohľadu amatéra - 1. Turieckap

V dňoch 15. – 16. apríla 2023 sa uskutočnilo 1. kolo Slovenského pohára v MTB cross country v Turčianskych Tepliciach. Poďte sa so mnou pozrieť na to, ako vyzerajú takéto preteky z pohľadu hobby cyklistu.
Rozhovor: Ján Frátrik – keď bicykle viac opravuješ, ako na nich jazdíš

Rozhovor: Ján Frátrik – keď bicykle viac opravuješ, ako na nich jazdíš

Rozbehol svoj vlastný servis a predajňu. Nakoniec sa ale rozhodol ísť inou cestou a skončil v našom tíme, konkrétne v žilinskej predajni.
keyboard_arrow_up