Tip na výlet: Panoramatické jazdenie v okolí Litmanovej

Človek mieni, koronavírus mení. Plánovaná dovolenka v zahraničí padla a zhoda okolností nás na pár dní zaviedla do východnejšej časti našej krajiny. Presnejšie do Litmanovej pri Starej Ľubovni.

Okrem návštevy turisticky frekventovaných Pienin, pamiatok v okolí a splavu Dunajca sme s rodinou strávili v tunajších končinách nejaké kilometre aj na bicykli.

Václavák pri Dunajci

Prvé kilometre sme najazdili v Pieninách. Po splave Dunajca na raftoch sme vodácky šport vymenili za cyklistiku. Previezli sme sa po známej cyklocestičke z Červeného Kláštora popri rieke do Lesnice a späť. Ide o nenáročnú trasu v celkovej dĺžke 19 km. Po „vlastných“ ju zvládla aj naša staršia 4-ročná dcéra. Mladšia sa viezla pekne v cyklosedačke. Trasa je veľmi pekná. Celá vedie popri Dunajci a cestou sa môžete kochať krásnou prírodou, pohľadom na Tri Koruny alebo majestátnu Sokolicu. Celý výlet mal len jedno negatívum. Rovnaký nápad ako my malo aj ďalších asi milión ľudí, takže celá cesta bol celkom slušný Václavák. Pri pohľade na kolóny pltí a raftov budete mať pocit, že sa tu presťahovalo celé Poľsko. Výjazd si môžete pozrieť na tomto odkaze.


Kráľovská etapa

Ďalší deň sme si urobili pánsku jazdu. Na kráľovskú etapu našej dovolenky sme vyrazili v trojici. Okrem mňa a kamaráta Juraja naše trio doplnil ešte miestny biker Ľubo. Okrem toho, že nás ubytoval vo svojej chalupe pod vlekmi v Litmanovej, robil nám na výjazde aj sprievodcu, za čo mu patrí veľká vďaka. Z lyžiarskeho strediska v Litmanovej sme vyrazili po žltej turistickej značke do sedla Rozdiel na slovensko-poľskej hranici. Stúpanie po zvážnici bolo zo začiatku mierne, ale v druhej časti sa trochu zdvihlo. Odmenou nám boli krásne výhľady z hraničného hrebeňa.


Ďalej sme pokračovali po modrej značke po hranici až na Obidzu. Tu je možnosť občerstvenia na chate. My sme ale pokračovali bez zastávky ďalej po modrej značke. Neplánovane sme si nadbehli pár sto metrov, keď sme prepálili jednu odbočku. Kúsok pred vrcholom Wielki Rogacz začal mať náš výjazd pravý Beskydský charakter, na aký sme zvyknutí z jazdenia na Kysuciach z okolia Veľkej Rače. Tunajšie vrchy totiž patria do pásma Beskýd, presnejšie ide o Sadecké Beskydy. Strmé stúpanie bolo okorenené obrovským množstvom voľných kameňov. Celkom sme sa vytrápili, ale vrchol sme zdolali len s jednou prestávkou na vydýchanie.


Z Rogacza to bolo vzdušnou čiarou už len kúsok k hlavnému cieľu nášho výjazdu, ktorým bola rozhľadňa na Radziejowej, najvyššom vrchu Sadeckých Beskýd. Schválne píšem kúsok vzdušnou čiarou, pretože z nášho smeru bola turistická červená značka na Radziejowú strmá. Takže aby sme sa vyhli noseniu bikov, celý kopec sme obišli z ľavej strany po zvážnici a následne sme začali stúpať tiahlym stúpaním po červenej z východnej strany. Na vrchole je postavená obrovská rozhľadňa, z ktorej je nádherný kruhový výhľad. Ako na dlani máte Tatry, Pieniny alebo otvárajúce sa roviny na severe.


Ďalej sme pokračovali po červenej značke smerom na Złomnisty Wierch. Celou cestou sme sa mohli kochať krásnymi výhľadmi. Červenú značku sme opustili na Przehybe, kde sme pokračovali po značenej cykloceste smerom na Szlachtowu. Týmto sme sa ale pripravili o možnosť občerstvenia na chate na Przehybe, ktorá bola kúsok ďalej po červenej značke. Najkrajšia časť zjazdu prišla kúsok nad Szlachtovou. Vtedy sme z lesa vyšli na lúky a pasienky s krásnymi výhľadmi.


Dole v dedine sme sa zastavili na občerstvenie a obed. Potom sme pokračovali kúsok po asfalte do obce Jaworki, kde sme sa napojili na žltú značku vedúcu opäť do sedla Rozdiel. Zo začiatku bolo stúpanie veľmi príjemné. Cestička kopírovala riečku, ktorá v skalách vymyla prírodné bazény, ktoré v dnešnom teplom počasí využívalo kopec ľudí na kúpanie. Do sedla bolo ešte treba zvládnuť záverečný kruto strmý kilometer. Zo sedla Rozdiel sme sa už len spustili po rovnakej cestičke ako na začiatku späť do Litmanovej. Výsledkom bolo 40 km a 1 250 výškových metrov. Parádny panoramatický výjazd bol za nami.

Rande s manželkou

Jeden podvečer sa naši kamaráti ponúkli, že nám postrážia ratolesti. Tento čas sme využili na spoločný výjazd s manželkou. Keďže času sme nemali neobmedzene veľa, urobili sme si len kratší okruh okolo Litmanovej. Úvod bol rovnaký ako na našej pánskej jazde – od vlekov do sedla Rozdiel. Odtiaľ sme pokračovali tiež rovnako po hrebeni až na Obidzu. Tu sme ale odbočili vpravo na zelenú značku a pokračovali sme ďalej po hraničnom hrebeni.


Z hrebeňa sa občas otvorili výhľady smerom na sever na Wielki Rogacz a Radziejowu s rozhľadňou. Cesta hrebeňom odsýpala celkom rýchlo až prišlo strmé stúpanie na Eliášovku. Na Eliášovke stojí taktiež vysoká rozhľadňa. Ale keďže sme na nej boli už predtým na turistike pozerať západ slnka, tak sme pokračovali bez prestávky ďalej. Napojili sme sa na žltú značku a pomedzi čučoriedky sme začali zjazdovať dole. Po dlhšom zjazde sme začali zase stúpať na Medvedelicu. Po chvíli sme sa dostali na lúky a pasienky s výhľadmi smerom na Starú Ľubovňu.


Pri turistickom rozdeľovníku s označením Čierťaže sme odbočili na modrú značku, ktorá nás zaviedla až na hlavnú cestu spájajúcu Starú Ľubovňu a Litmanovú. Táto cestička vedie ponad prielom Jarabinského potoka. Je to veľmi pekná prechádzka tiesňavou, ktorú vyhĺbil tento potok. Boli sme tam na prechádzke a určite to odporúčam, samozrejme na pešo bez bicykla. Po asfaltke už cesta odsýpala rýchlo a pri návrate na tachometri svietil údaj 24 km a 508 výškových metrov. Túto trasu si môžete pozrieť v sekcii Výjazdy.


Čo ešte v okolí?

V okolí Litmanovej a Starej Ľubovne je veľa zaujímavých miest. Okrem hradu a skanzenu je tu aj pekné múzeum vojenskej techniky a stredoveká dedina. Nad Litmanovou je pekne vybudované pútnické miesto – Hora Zvir a netreba zabudnúť ani na blízke Pieniny. Rozhodne je tu čo robiť minimálne celý týždeň. Čo bude určite bikerov veľmi zaujímať sú traily nad Starou ĽubovňouCyklostopy. Nám už bohužiaľ na ne nevyšiel čas, čo je ale aj dobrý dôvod niekedy sa sem vrátiť.
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Tip na výlet: A opäť to vábivé Valašsko - výjazd plný zážitkov

Tip na výlet: A opäť to vábivé Valašsko - výjazd plný zážitkov

Valašsko je cyklistický raj pre milovníkov cesťákov i MTB. Kto tam nebol, neuverí, kto tam bol, rád sa tam znovu vracia.
Tip na výlet: Nepodarený hrebeň Vtáčnika

Tip na výlet: Nepodarený hrebeň Vtáčnika

Nie každý deň je nedeľa, aj keď toto v nedeľu zrovna bolo. Ale však to poznáte - koniec dobrý, všetko dobré! :)
Tip na výlet: Tribečská hrebeňovka - z extrému do extrému

Tip na výlet: Tribečská hrebeňovka - z extrému do extrému

Tribečská cyklohrebeňovka vedie celým hrebeňom tohto pohoria od Partizánskeho až do Nitry a ak máte radi takéto „maratónske trate“, nemala by uniknúť vašim kolesám. Možno až na pár obmien...
keyboard_arrow_up