Trenažérobranie - čo potrebujete vedieť o trenažéroch

Toľko dôvodov na domáce trenažérovanie tu ešte nebolo, ako máme tento rok. Toto sú užitočné informácie, ktoré sa vám pri kúpe a používaní môžu hodiť.

Rok 2020 mal aj kopec pozitív. Okrem toho, že bolo na jar oveľa menej áut a lepšie sa tak jazdilo, tak niektorí z vás sa konečne odhodlali na kúpu domáceho trenažéra. Možno ste už pred tým dlhšie takúto vec zvažovali a až obmedzené možnosti športového vyžitia vás definitívne ku kúpe nakopli. Nebolo vás málo a myslím to celosvetovo. Videli sme to na počte objednávok, ale aj na schopnosti dodávateľov plniť naše sklady. Teda skôr neschopnosti. Z trenažérov sa stal nedostatkový tovar a inzeráty na používané kúsky takmer úplne zmizli.


Osobne som si myslel, že z tohto dôvodu bude dopyt túto jeseň nižší, že sa zaplní bazár trenažérmi od majiteľov, ktorým takéto jazdenie neprišlo dosť záživné a on im zostal doma stáť v kúte nepoužívaný. Nič také sa nestalo a naopak, dopyt sa opakuje z jari a náš obchodný riaditeľ bojuje s dodávateľmi, aby nám dodali aspoň predobjednané zásoby. Určite tomu pomáha podobná situácia, keď nám zatvárajú fitká, jógy a plavárne, ale na druhej strane to nemôže byť len v tom. Odhadujem, že moderné smart trenažéry využívané s rôznymi aplikáciami na virtuálne jazdenie bavia oveľa viac, ako pred pár rokmi štvornožky brzdiace o plášť a s obyčajnou páčkou odporu.

Aký trenažér

Aj tento rok vám prinesieme nový a zaujímavý obsah o trenažéroch, na trhu sú nové modely a koľkokrát aj exotické príslušenstvo k nim. Ale určite sa oplatí vrátiť aj k článkom, ktoré vám pomôžu napríklad so základným popisom fungovania trenažérov, aby ste si vedeli vybrať typ, aký bude sedieť vašim podmienkam. Dôležité je aj vedieť, čo si na takúto jazdu okrem trenažéra pripraviť, ako znížiť hlučnosť a aké režimy jazdy sú na výber. Toto všetko s bonusom v podobe dôvodov, prečo na trenažéri jazdiť, nájdete v našom magazíne v tomto článku.


Ešte lepšiu predstavu si spravíte, ak si pozriete video, kde sa jednotlivým koncepciám trenažérov venujem aj obrazom, uvidíte smart verziu s brzdením pomocou vstavanej kazety, jednoduchší model s brzdením o plášť a ultimátni cyklisti budú zvažovať valce. Ozaj, vedeli ste, že už aj valce vedia byť smart? Ponuka trenažérov a valcov na tomto odkaze, príslušenstvo má zvlášť kategóriu.


Aplikácie

V tomto článku som sa pozrel na rôzne aplikácie, na to, aký zážitok sprostredkovávajú, či sú zamerané na simuláciu, či skôr zábavné arkádové jazdenie. Rozdiel je aj v spôsobe, akým je vám dávkovaný odpor, jazdiť môžete v režime simulácia, alebo si naordinujete dopredu naprogramované workouty.


Značky a novinky

Cieľom výrobcov je ponúknuť kvalitné zariadenie, ktoré nebude náročné na prvotné zostavenie. U značky ELITE ste to mohli vidieť pri novinke SUITO, ktorá prišla už s osadenou kazetou a zároveň ponúkla veľmi kompaktné rozmery. Ak si chcete pozrieť, čo obsahuje balenie, vrátiť sa môžete k unboxingu, jeden z čerstvých užívateľov sa podelil o skúsenosti s používaním v tomto teste. Z noviniek sa môžete tešiť na test nového Direto XR a zábavky v podobe “zatáčača” Sterzo Smart, ideálneho na MTB jazdu na trailoch v naprogramovanej krajine.


Silným hráčom je aj značka Tacx, ktorá si okrem kvality a technického spracovania dáva extra záležať na dizajne. Ich najvyšší model NEO máme aj u nás v MTBIKER centre v Hrádku na vyskúšanie s osadeným bicyklom. Kto chcete vidieť farebnú show trenažéra, dobehnite.


A kto má rád kvalitu a netradičné príslušenstvo v podobe smart vetráka alebo simulátora stúpania, tak určite siahne po značke Wahoo. Aj tu platí, že predajne z celého sveta sa bijú o dodávky od nich, aby mali čo predávať. My sme ale šikovní a nejaké kusy sa nám podarilo pre vás uchmatnúť. Sledujte shop, ak ste sa rozhodli, tak neváhajte a objednávajte, nepíšem to ako predajný argument, ale ako dobrú radu v časoch, keď výrobcovia nestíhajú vyrábať . Tieto tri značky nie sú jediné v ponuke, zaujať vás môže aj SARIS s ich mega doskou na simuláciu šliapania zo sedla, zaujímavou cenou osloví FORCE...

Spoločné online jazdy

Minulý rok ste sa mohli vďaka nášmu Mišovi stretnúť aj v online svete avatarov a spoločne si zajazdiť vo Watopii v aplikácii Zwift. V tomto plánujeme pokračovať, zvažovali sme aj inú aplikáciu, ale nič lepšie a rozšírenejšie sme nenašli. Ak máte nejaký tip, vyskúšané niečo iné na hromadné spoločné jazdenie, napíšte mi do komentára. Začneme už v októbri? Kto s tým ešte nemá skúsenosti, podrobný návod nájde v tomto článku.


Trenažérovanie sa stáva veľkým hitom, ak aj máte nejakú staršiu skúsenosť a nesadlo vám to, dajte tomu novú šancu. Veľa sa zmenilo a nebojím sa povedať, že vďaka smart modelom a virtuálnemu jazdeniu sa jedná o úplne novú disciplínu. Ale aj tak budú medzi vami borci, čo uprednostnia jazdu v mokru a v chlade, pred potením sa na trenažéri. Každý sme iný a to je dobre. Takto to máme rozdelené aj u nás, a tak s trenažérmi vám poradím rád ja a ohľadom oblečenia do dažďa a snehu zase Imro .
report_problem Našiel si v texte chybu?
cepooo 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Aby sa čas nevliekol – MTBIKER jazdy na Zwifte

Aby sa čas nevliekol – MTBIKER jazdy na Zwifte

Ako si poradiť s najväčším nepriateľom trenažérovania? Tréning utečie rýchlejšie vďaka spoločnej jazde.
Blíži sa obdobie trenažérov - čo všetko u nás nájdete? PR článok

Blíži sa obdobie trenažérov - čo všetko u nás nájdete?

Počasie ešte stále praje výjazdom, no pomaly sa blíži ten čas, keď je tma priskoro a teploty spadnú opäť nižšie. Vtedy sa už oplatí vytiahnuť aj trenažér. Že nemáš? Pozri našu ponuku…
Video: Svalovica po bicyklovaní - čo na ňu pomáha?

Video: Svalovica po bicyklovaní - čo na ňu pomáha?

Čo to je svalovica a ako sa jej vyhnúť alebo ju zmierniť? Čo hovorí odborný svet na masážny valec, pištoľ alebo lymfodrenážne nohavice?
keyboard_arrow_up