Nechajte sa zviesť nemeckou precíznosťou – horské modely Ghost 2021

Nemecký výrobca presne vie, čo je korením horskej cyklistiky. Podľa ich osvedčeného receptu je namiešaná aj kolekcia pre rok 2021, v ktorej nebudú chýbať ako tradičné kúsky, tak aj očakávané novinky.

V uplynulých rokoch prešli viaceré modely tohto nemeckého výrobcu značnými zmenami, ktoré sa postarali nielen o inovatívny vzhľad, ale súčasne aj o zvýšenie funkčnosti a efektivity jazdy. V roku 2021 sa k tomu pridávajú dve “novinky”. Takýmto prekvapením je celoodpružený pretekársky model Lector FS, ako aj prepracovaný Riot. Čo do efektívnosti šliapania a jazdného prejavu prehovorí aj systém pruženia Traction Link. Samozrejme, v ponuke nájdeme širokú paletu bicyklov - pre tých, ktorí si chcú len jednoducho užiť nenáročné výjazdy, ako aj pre tých, pre ktorých je cyklistika životný štýl.

Lanao – dámska lesná voľba

Klasické hardtaily si aj v dnešných časoch nachádzajú svoje využitie, najmä z dôvodu ich jednoduchej konštrukcie, úspory hmotnosti a, samozrejme, aj ceny. Model Lanao je špecificky určený pre dámy, čo napovedá už samotná geometria rámu spolu s farebným vyhotovením. Početnosť variantov je daná najmä osadením odlišných rozmerov kolies - priemery od 20“ až po 27,5“. Spoločným znakom je predná odpružená vidlica so zdvihom až 100 mm, hliníkový rám a pestrá škála výbavy.


Konkrétne je na výber z dvoch 20“, dvoch 24“, jedného 26“ a taktiež piatich 27,5“ verzií. Ak ide o pohon, ten je v rámci modelového radu Lanao zastúpený výrobcom Shimano s prevažne vstupnými sadami, končiac až pri jednoprevodníkovej verzii Shimano Deore. Rovnako je to aj s brzdami, tu pri väčšinovom podiele kotúčových bŕzd objavíte aj ráfikové typy. Cena tak začína od 350 €.

Kato – začnite objavovať čaro hôr

Obdobou dámskeho Lanao je pánska alternatíva Kato, prinášajúca rovnako dostupné a spoľahlivé materiály, kombinované s modernými prvkami, akými sú geometria alebo využitie viacrýchlostných jednoprevodníkových sád. Ak ide o rozmer kolies, Ghost stavil na možnosť výberu zo širokej palety nielen 27,5“ a 29“, ale aj 26“ veľkostí. V základe tak hovoríme o hliníkovom ráme, 100 mm vidlici, rýchlych plášťoch a kotúčových brzdách – o všetkom, čo je potrebné v lesnom prostredí.


Okrem spomínaných atribútov jazdcov potešia aj také drobnosti, akými sú čiastočné vedenie laniek vnútrom rámu, využívanie hliníkových komponentov v prípade sedlovky, predstavca a riadidiel alebo uzamykanie vidlice v momentoch, kedy nechcete míňať drahocennú energiu. Viacerým stupňom výbavy sekunduje aj nemalý počet motívov a farebných prevedení s atraktívnym vzhľadom. Cena začína od 480 €.

Nirvana – plnohodnotný univerzál

Ak sa chcete posunúť o čosi vyššie, voľba nového bicykla by mohla padnúť na príjemnú „strednú“ cestu v podobe modelu Nirvana. Jeho prednosťami sú moderná geometria v kombinácii s dostupným materiálom, ktorým je osvedčený hliník. K tomu dostanete až 120 mm predného zdvihu a výbavu, zakladajúcu si na 12-rýchlostnej jednoprevodníkovej sade z dielne Shimano, ale aj Sram. Rozmer kolies závisí od veľkosti rámu - 27,5“ pre XS a S, 29“ pre ostatné.


Výhodou je okrem iného aj aplikácia tzv. SuperFit geometrie, ktorá vzhľadom na postavu jazdca umožňuje presné vyladenie jednotlivých komponentov. Ak ešte ostaneme pri geometrii, veľkým plusom pri technickejšom jazdení a istote samotného ovládania bude až 67,5-stupňový hlavový uhol v kombinácii s krátkou zadnou stavbou. Poteší aj prítomnosť pevných ôs a prívlastok „made in Europe“. Cena začína od 900 €.

Lector – priamo k víťazstvu

To najlepšie, čo hardtail môže vo výkonnostnej cyklistike priniesť, je implementované práve v modeli Lector, ktorý je už po niekoľko rokov synonymom rýchlosti a precíznosti aj na okruhoch svetového pohára XCO. Dôvodom je využitie výhradne karbónového rámu, robustných oblastí stredového zloženia a hlavovej rúrky – teda miest, kde nie je priestor pre stratu drahocenných wattov, ale aj 29“ kolesá s viacerými doplnkami z hliníka a taktiež karbónu. Zdvih dosahuje hodnotu až 120 mm, a to aj s 34 mm vnútornými nohami vidlice.


Celkovo ide o šesť špecifikácií doplnených o jednu detskú alternatívu vo veľkosti XS. Čo je ale zaujímavé, sú v prvom rade hodnoty geometrie, t.j. položený 68-stupňový hlavový uhol a minimalizovaná horizontálna vzdialenosť sedlovej rúrky a zadnej osi. Do úvahy je potrebné vziať aj odlišnosť materiálov - zatiaľ čo v prípade úvodných verzií je použitý tzv. LC karbón, najvyššie špecifikácie disponujú UC verziou. Rýchlosť na trati vám dodá aj integrovaná teleskopická sedlovka Eightpins. Cena začína od 1 500 €. Dostupný je aj samotný rám Lector UC v cene 2 200 €.

Kato FS – pocíťte oporu zadného odpruženia

Tak ako tomu bolo v prípade hardtailu Kato, aj jeho komplexnejší brat - Kato FS stojí pri vstupe do sveta horských celoodpružených modelov. To znamená, že sa môžete tešiť na hliníkový rám s kombináciou 120, respektíve až 130 mm zdvihu na oboch koncoch, športovú geometriu a výlučne jednoprevodníkový pohon, ktorý napomáha k výslednému zníženiu hmotnosti.


Tri špecifikácie prichádzajú s 27,5“ kolesami, ktorých rozmer oceníte pri náročnejšom jazdení, kedy každý kúsok agility padne vhod. Naopak, pri výšľapoch nájdete oporu v kazete s rozsahom až 51 zubov. Neodňateľná výhoda sa ukrýva aj v teleskopickej sedlovke, využitej v dvoch z trojice verzií. Celkovo tak ide o pohodlnú cestu s prijateľnou cenovkou a nemalým priestorom pre neustále vylepšovanie. Cena začína od 1 000 €.

SLAMR – nech to má šťavu

Aj napriek tomu, že v ponuke modelu SLAMR je len jeden kúsok, nazvaný SLAMR Base, nič to nemení na jeho kvalitách. Oproti Kato FS jazdec získava agresívnejšiu geometriu s rýchlo sa odvaľujúcimi, výlučne 29“ kolesami s ľahkosťou prekonávajúcimi nástrahy trailov. Hliníkový rám nielenže podporuje teleskopickú sedlovku, ale súčasne vo svojom vnútri skrýva kabeláž.


Ak sa pozrieme na geometriu, hlavnými ukazovateľmi sú opäť položený hlavový uhol na hodnote 66,5 stupňa a taktiež sedlový uhol, ktorý má 75,5 stupňa. Vo výbave natrafíme na 130 mm zdvihy od RockShox, 12-rýchlostnú sadu Shimano Deore/XT a odolné plášte Schwalbe Nobby Nic v rozmere 2,35“. Cena je 1 900 €.

Lector FS – ešte rýchlejší

Lector FS je celoodpruženou alternatívou pretekárskeho hardtailu Lector, čo v konečnom dôsledku znamená karbónovú konštrukciu s minimalizovaním hmotnosti, vysokou tuhosťou a v neposlednom rade aj komfortom na náročných tratiach. Odpruženie využíva 100/120 mm vpredu a 107/115 mm vzadu (vzhľadom na veľkosť rámu), čo je adekvátne aj na skutočne technické jazdenie.


Svojím dielom k adekvátnemu prejavu prispieva aj systém zadného odpruženia Tractionlink, optimalizovaný pre neustále zachovávanie priľnavosti a styku s povrchom. Pätica špecifikácií ponúka výlučne nadštandardnú výbavu v podobe 12-rýchlostných sád Shimano XT/XTR alebo aj elektronickej Sram AXS XX1. Neodmysliteľným prvkom je integrovaná teleskopická sedlovka a rýchle plášte od Maxxis alebo Schwalbe. Cena začína od 3 700 €.

Riot – od trailu až po enduro

Novinkou pre rok 2021 je prepracovaný model Riot, ktorý sa dočkal podstatných zmien. Tie sú badateľné predovšetkým v systéme odpruženia Tractionlink, ktorý neustále zabezpečuje adekvátne získavanie gripu, využití optimalizovanej geometrie, ktorá si zakladá na vzpriamenejšej pozícii vďaka 76-stupňovému sedlovému uhlu, ale súčasne nestráca hravosť – za to vďačí 66-stupňovému hlavovému uhlu.


Aj v rámci tohto modelu je implementovaná technológia SuperFit, vďaka ktorej Ghost optimalizuje posed a s ním spojené prvky tak, aby jazdec získal čo najprirodzenejší pocit z jazdenia. Riot je ale koncept, ktorý ponúka tri odlišné verzie a každá z nich má svoj jedinečný účel. Ide o Riot Trail, Riot AM a Riot Enduro. Ich odlišnosť je predovšetkým v náraste zdvihu, pohybujeme sa na hodnote od 140 mm až k 170 mm. Na druhej strane sú zmeny prítomné aj v jemne odlišných číslach geometrie.


Osobitnú pozornosť si zaslúži prevedenie tzv. Full Party. Charakteristická farebná kombinácia nie je jedinou zmenou. Napríklad na trailovom Riot Trail Full Party nájdeme pružinový tlmič, rovnako ako aj výbavu výlučne pod taktovkou Formula – či už ide o odpruženie alebo brzdy. Posolstvo je teda jednoduché – užiť si jazdenie do sýtosti. Cena modelov Riot začína od 2 500 €.

V roku 2021 tak na jazdcov čaká až osemčlenné zoskupenie horských bicyklov. Od 100 až po 170 mm zdvihu, s predným či aj zadným opružením. Nechýba ani možnosť výberu z karbónových alebo hliníkových prevedení, s dostupnejšími alebo naopak, nekompromisnými komponentami. Je zrejmé, že Ghost náležite pozná trendy súčasnej cyklistiky a práve vo svojich modeloch spája nové technologické vymoženosti s kvalitou materiálov a osobitým, nemeckým puncom. Výber je už len na vás

Viac informácií o jednotlivých modeloch získate na tomto odkaze.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

BULLS 2024 - nemecká kvalita v priaznivej cene PR článok

BULLS 2024 - nemecká kvalita v priaznivej cene

Dnes sa pozrieme na nemeckú značku BULLS, ktorá je menej známa v našich končinách, ale rozhodne má potenciál zaujať.
Unboxing: BMC Fourstroke LT ONE – na traily aj maratóny

Unboxing: BMC Fourstroke LT ONE – na traily aj maratóny

Moderný XC bicykel by mal ponúknuť viac, než len rýchlosť. Technicky náročné trate vyžadujú modernú geometriu ako aj vyšší zdvih. Spĺňa toto všetko Fourstroke LT ONE?
Moja zbraň do kopcov alebo trochu „gramárenia“ nezaškodí

Moja zbraň do kopcov alebo trochu „gramárenia“ nezaškodí

Ako vyzerá a jazdí bicykel, ktorý dokáže ponúknuť výhodu v boji s gravitáciou? Alebo keď už výkon nestačí, treba využiť aj moderné technológie a „marginal gains"...
keyboard_arrow_up