Krížna na lyžiach – spoznajte 2 strany nádherného vrcholu vo Veľkej Fatre

Zrejme najznámejší kopec vo Veľkej Fatre je výbornou voľbou na turistiku, cyklistiku a samozrejme aj lyžovanie. A práve na lyžiach sa tam spolu vydáme z Horného Jelenca.

Už zase tá Krížna? Veď to sme tu už neraz mali a sú predsa aj iné kopce...To je pravda, jednoducho som využil prostredie, keďže sviatkujeme na chalupe, pričom video vzniklo priamo na Silvestra. Nebol to plán, ale prišla snehová „kalamita“, do toho zase kadejaké obmedzenia s cestovaním, tak si hovorím, že spravím, čo mám pod nosom . Výhoda je tá, že takto v zime vyzerá prostredie inak a rovnako vám bez biku môžem ukázať o niečo viac. Hore sa vydáme dlhou dolinou z Horného Jelenca a rovnako si ukážeme aj ďalšiu stranu smerom na Tureckú. Okrem toho, že táto dedinka je „známa“ vďaka Majstrovstvám Slovenska a Európy v jedení bryndzových halušiek alebo vďaka pretekom na krňačkách, vedie odtiaľ parádna výstupová trasa, z veľkej časti po starej zjazdovke.


Sú to také 2 veľmi odlišné trasy, ako sa na Krížnu dostať. Z Jelenca ide človek dlho dolinou (teda ak ide po vlastných), stúpa najskôr mierne, potom sklon pomaličky prituhuje a najstrmšie pasáže sú pred koncom. Naopak z Tureckej nastúpite hneď do zjazdovky a bušíte okamžite do poriadnej steny a záver po hrebeni je zase miernejší . Môžete si teda vybrať, no ak chcete ísť v zime na pešo, alebo byť čím skôr hore, je lepší práve variant z Tureckej. Tam navyše ide cesta až na Salašky, kde je také malé jazierko a veľké parkovisko. Rovnako je parkovisko aj priamo v dedine Turecká a nebudete tu mať problém nájsť si „flek“. No a keďže tu chodí aj viac ľudí, budete mať vyšliapaný chodníček, čo sa najmä v zime hodí, ak nemáte záľubu v borení sa snehom . Presne také podmienky boli aj teraz a bez lyží by to bolo od nás poriadne trápenie. Ale tento kopec vie vždy niečím prekvapiť, hlavne počasím...v zlom ale aj v dobrom


Samozrejme okolie Krížnej je lavinózny terén, ale ak sa držíte turistickej trasy, nemusíte sa ničoho báť. Tá vedie mimo nebezpečné svahy, to isté platí pre cestu z Tureckej. Navyše od vrcholovej stanice bývalej lanovky s názvom Líška tu máte tyčové značenie. Cesta je orientačne jednoduchšia ako z Horného Jelenca, ak terén nepoznáte. Ak teda padne hmla a nebudete tu nič vidieť, držte sa spomínaného tyčového značenia a hlavne nevymýšľajte.. Rovnako nájdete tyčové značenie aj smerom k Horskému hotelu Kráľova studňa. Totiž na každú stranu od vás sú tu poriadne lavínové kotle, kam v zime určite nechcete zablúdiť. Zrejme tým najväčším je Veľká Ramžiná, teda obrovský kotol, ktorý vidíte priamo od Krížnej smerom na Banskú Bystricu. Ak idete smerom od Kráľovej studne, ako ide aj cyklostrasa, máte ho pred vrcholom po pravej strane. Na našom bikovom videu nižšie vidieť viac a spoznáte v podstate tretiu možnosť, ako sa dostať hore. Potom ostáva už len posledná možnosť smerom z hlavného hrebeňa Veľkej Fatry, pričom Krížna je v podstate začiatok/koniec.


Chcel som pridať ešte nejakú fotogáleriu, ale text píšem ešte z chalupy, kde máme veľmi pomalý upload a trvalo by to asi večnosť. Myslím, že vo videu nájdete všetko podstatné, ak vás okolie tejto dominanty Veľkej Fatry zaujíma a chcete si sem niekedy vybehnúť. Navyše sa teším, že vďaka tejto novej „platforme“ vám môžem neskôr ukázať aj ďalšie pekné kopce a trasy, kam by sme s bikom nemohli...teda aspoň nie v rámci naších zákonov . To neznamená, že nejdem už točiť/písať cyklistický obsah, ale pobyt sme si trochu neplánovane predĺžili. Ale aspoň si od môjho mudrovania ohľadom biku trochu oddýchnete . Pozdravujem z doliny a prajem všetko dobré v Novom roku...
report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

3 000 výškových v tatranských klasikách – príprava na Bokami

3 000 výškových v tatranských klasikách – príprava na Bokami

Jedna zdokumentovaná a poctivá túra ako test, skúsenosti s výbavou, prvé preteky aj nečakaný odvoz vrtuľníkom. Odohralo sa toho dosť, ale v článku sa všetko dozviete.
Ako vyzeral freeridový kurz na Molltaleri?

Ako vyzeral freeridový kurz na Molltaleri?

Poď sa s nami pozrieť, ako vyzeral náš freeridový kurz, ktorý sme organizovali v spolupráci so Summit Academy na rakúskom Molltaleri.
Vysoké Tatry – skialp na Svišťový štít cez Zbojnícku chatu

Vysoké Tatry – skialp na Svišťový štít cez Zbojnícku chatu

Poďte sa s nami pozrieť na vrchol vo výške 2 383 metrov, ktorý svojím tvarom pripomína amfiteáter a je výborným miestom na poctivú lyžiarsku túru.
keyboard_arrow_up