Test: Lapierre Spicy 6.9 – enduro na steroidoch, ktoré vám prinesie nielen zábavu

O tom, že Lapierre Spicy vyzerá najmä v červenej farbe naozaj spicy, sa myslím nemusíme baviť. Enduro bike však nemá iba dobre vyzerať, ale hlavne skvelo jazdiť. Tento model má na to všetky predpoklady.

Enduro bicykle by nemali poskytovať iba dostatok zdvihu na náročné trate, v prvom rade by mali byť funkčné a pripravené na celodenné enduro výjazdy – možnosť uchytenia fľaše na rám je samozrejmosť, avšak veľa značiek nemá na ráme ani priestor pre košík na fľašu. Úložný priesor v ráme, kde si viete schovať najpotrebnejšie veci, ako je multiklúč, duša, prípadne montpáky sa taktiež začína čím ďalej, tým viac používať. Možnosť prerábky bicykla na mullet (29 vpredu a 27.5 vzadu) pomocou flip-chipu. Všetko toto sa pri enduro bicykloch stáva pomaly ale isto samozrejmosťou. Našťastie, Lapierre nezaspal dobu a tak aj na tomto biku nájdete všetky tieto vymoženosti.


Rám a systém pruženia

Celokarbónový bicykel so zdvihom 170 mm, možnosťou mullet prevedenia a s úložným priestorom na spodnej rámovej rúrke určuje, že sa jedná o poctivý enduro stroj, ktorý sa bude najlepšie cítiť na rozbitých trailoch a najmä vo vysokej rýchlosti. Úložný priestor je skôr, povedal by som, plastová krytka, ktorá nie je na najideálnejšom mieste v ráme. Samozrejme, stále si tam viete uložiť nejaké potrebné veci, avšak nedával by som tam nič cenné, nakoľko je možné, že by ste pri väčšom náraze, napríklad o kameň, krytku praskli. Je to skôr teda 2 v 1 – úložný priestor spolu s chráničom rámu. Čo sa týka systému pruženia, Spicy používa už niekoľko rokov Horstlink, ktorý na danom bicykli fungoval pri teste perfektne. Citlivosť zadnej stavby, najmä vďaka pružinovému tlmiču, to robí z bicykla to pravé orechové. Jednoducho, kto nevyskúšal na enduro bicykli pružinu, nevie. Tlmič však prechádza sedlovkou rúrkou, čo z môjho pohľadu nie je úplne ideálne riešenie kvôli striekaniu blata a rôznych nečistôt.


Výbava bicykla – tlmenie

Nižšia hmotnosť alebo tuhosť a spoľahlivosť. Večná dilema enduro cyklistov. U mňa je spoľahlivosť na prvom mieste a každý biker, ktorý už skúsil nejaké enduro preteky vie, že posledné, čo chce, je riešiť počas pretekov nejaký technický problém. Aj preto výrobca nechcel určite šetriť na podstatných veciach, ako je tlmenie bicykla, konkrétne – tlmič Fox DHX2 Performance a vidlica Fox 38 Float Performance. Pri oboch máte možnosť nastaviť si kompresiu ako aj odskok. Vidlica má úplný lockout, čo sa však nedá povedať o tlmiči. Ten má páčku, ktorá vie utlmiť kompresiu. Čo to znamená – že tlmič sa nedá klasicky „zamknúť” ako vidlica, ale cítite pri šliapaní mierne pohupovanie. Tým, že tento pružinový tlmič je naozaj pekne citlivý, tak mi to pohupovanie na niektorých miestach jemne prekážalo. K tomu sa dostanem neskôr...


Pohon

Z môjho pohľadu tu Lapierre urobil správnu voľbu a siahol po kľukách Sram Descendant a prehadzovačke Sram GX Eagle – 12 speed – klasika. Nachádza sa tu však nezvyčajná kombinácia, a to reťaz, radenie v nižšom rade NX a kazeta v najnižšom modelovom rade SX, taktiež od Sramu. Nevidím to však ako nejakú veľkú nevýhodu, no je tu vidieť, kde chcel výrobca šetriť. Kazeta má rozsah zubov 11-50, pričom oproti konkurenčným bicyklom, kde sa používa najvyšší pastorok 52 zubov, je to o 2 zuby menej. Či je to cítiť? Osobne som rozdiel oproti môjmu enduru s 52 zubovým pastorkom nepostrehol. Prehadzovačka SRAM GX fungovala po celý čas spoľahlivo, sám ju jazdím už sezónu na mojom bicykli a nebol s ňou žiaden problém.


Brzdy

Bohužiaľ, tu ma model Spicy trochu sklamal. Nehovorím, že brzdy, ktoré som mal na testovacom bicykli, nemali niečo najazdené, avšak myslím si, že potenciál tohoto bicykla má naozaj na viac. Osadené brzdy SRAM G2R boli najväčšou nevýhodou na tomto biku. Bicykel by si určite zaslúžil na jeho určenie kvalitnejšie brzdy, avšak na druhej strane by to malo dopad na cenu. No osobne by som si radšej priplatil za kvalitnejšie brzdy. 200 mm kotúče vpredu a vzadu sú pri tomto modeli samozrejmosťou.


Kokpit a sedlovka

780 mm riadítka (vo veľkosti L) spolu s 45 mm (taktiež vo veľkosti L) predstavcom sú od značky výrobcu – Lapierre. Šírka 780 mm je vo veľkosti L ideálnou voľbou aj pre vyšších jazdcov. Teleskopická sedlovka so zdvihom 150 mm (vo veľkosti M, L a XL) bola spoľahlivá, avšak jej páčka nie je z môjho pohľadu veľmi ergonomická. Ja osobne preferujem menšie páčky, avšak táto preferencia je u každého jedného bikera iná.


Kolesá a plášte

Kolesá sú zapletené na nábojoch Lapierre a ráfikoch Mavic, ktoré sú už na prvý pocit tuhé, čo mi potvrdila aj jazda v teréne. Obuté sú na plášťoch od Maxxisu – opäť z môjho pohľadu najlepšia možná kombinácia, ktorú som si za posledné roky overil – DHR2 vzadu a ASSEGAI vpredu. Oba plášte majú bočnice EXO, čo nie je úplne ideálna voľba na rôzne kamenisté traily, kde je vysoké riziko prerazenia plášta o nejaký ostrý kameň zboku. Dozadu by som teda dal určite aspoň DoubleDown alebo minimálne EXO+.


Prejav bicykla pri jazde – výšľap

O tom, že tento bicykel je zameraný na disciplínu enduro, myslím, že už hovoriť nemusím. Preto samozrejme netreba očakávať, že sa na ňom bude šliapať ako na XC s nízkym zdvihom. Na to, že má bicykel pružinový tlmič a hmotnosť 16,5 kg, sa na ňom šliapalo, povedal by som, nadpriemerne. Príjemný posed zaručuje, že ani pri celodennom výjazde mi šliapanie neprekážalo, práveže naopak. Keď si jazdec zvykne na to, že tlmič sa pri šliapaní mierne pohupuje, tak sa na bicykli šliape príjemne. Najmä na rôznych nerovnostiach, ako sú menšie kamene, prípadne korene. Tam naozaj, vďaka pružinovému tlmiču, trakcia zadného kolesa vôbec nechýbala. Menší problém nastal vtedy, keď som zamkol vidlicu aj tlmič, (keďže, ako som spomínal vyššie, tlmič nemá úplný lockout) pretože bicykel sa najmä pri strmých výšľapoch na asfalte v stoji nepríjemne pohupoval a zadná stavba prepružovala. Čím som dupal do pedálov viac silovo, tým som to logicky viac cítil. Preto, kým som mohol, tak som na bicykli šliapal radšej v sede. Rozsah kazety, ako som spomínal, som vôbec necítil. Dva zuby mi naozaj na najvyššom pastorku nechýbali, no neviem zaručiť, že iný jazdec to nebude cítiť inak. Je to však, myslím si, iba detail.


Prejav bicykla tam, kde je mu najlepšie – poriadny zjazd

Musím sa priznať, že s Lapierrom to z mojej strany nebola vôbec láska na prvý pohľad. Chvíľu som si na bicykel musel zvykať. Po týždni jazdenia na klasickom setupe (29 - 29) som sa dokopal k tomu, že na ňom otestujem všetky možnosti, aké ponúka – v tomto prípade to bola možnosť mullet setupu (27.5 vzadu) pomocou zmeny flipchipu a samozrejme menšieho kolesa. Akonáhle som dal menšie koleso dozadu, cítil som sa ako doma. Tým, že som nižší jazdec, bicykel mi takto naozaj sadol. Plusy oboch kolies – priechodnosť 29 kolesa s hravosťou a obratnosťou 27.5 kolesa zrazu urobia z bicykla úplne niečo iné. Nemusí to sadnúť každému, no ja som rozdiel naozaj cítil. Je to výborná vec, keď výrobca ponúka aj takúto možnosť. Flipchip je tam presne na to, aby to, keď dáte menšie koleso dozadu, nemalo vplyv na zmenu geometrie.


Na bicykli som sa pri zjazde cítil naozaj sebavedomo, avšak až do toho momentu, kým som začal cítiť nedostatok brzdnej sily. Pruženie fungovalo presne ako malo, vidlica s 38 mm vnútornými nohami je naozaj tuhá, v prípade, že je dobre nastavená, je neskutočne citlivá a jazdca podrží aj v technicky náročných častiach trailu, ako aj pri tvrdých dopadoch a dorazoch. Pružina vzadu požierala nerovnosti bravúrne, citlivosť je oproti vzduchovému tlmiču neporovnateľná. Bicykel sa chová tak, ako keby bol priklincovaný k zemi a tým pádom máte trakcie na rozdávanie. Akonáhle som však vyskúšal jazdu na flow trailoch, tam by som bol už radšej za vzduchový tlmič. Pružina bola celkom ležérna, ťažšie išiel bicykel do vzduchu a taktiež som to pocítil aj na miestach, kde som sa napríklad v rockgardene chcel rýchlo odraziť z jedného kameňa na druhý. Nebolo to až také jednoduché ako na vzduchovom tlmiči. Avšak, dlhé rozbité trate, korene, kamene, strminy – presne tam sa cíti Spicy ako doma. Taktiež som za tri týždne testovania ani raz nepocítil nejakú ranu do nôh, keď som dal na bicykli doraz.


Bicykel som testoval na rôznych trailoch u nás v Bratislave, ako TBK, Slalomka, Baník ale taktiež aj zjazdovejšie trate ako napríklad Rohatka. Musím povedať, že som mal čo robiť, aby som využil potenciál tohto bicykla. Pri ľahších trailoch je tento bicykel, povedal by som, zbytočný "overkill". Len čo sa dostane na strmú a rozbitú trať, tam sa cíti ako doma. Myslím si, že na tento bike funguje aj heslo – čím rýchlejšie, tým lepšie. Možno aj preto som si obnovil KOM na traile Baník – jeden z trailov, kde som testoval tento bicykel. Za tri týždne som sa s bicyklom naozaj vžil a cítil som sa, ako keby som na ňom jazdil celú sezónu. Jediné, na čo som si musel dávať pozor, boli brzdy, ktoré strácali brzdný účinok pri dlhších zjazdoch.


Údržba bicykla

Možno pri testoch nenájdete od testovacieho jazdca informácie na tému údržby daného bicykla, avšak nedá mi, aby som v tomto teste nespomenul nedoriešenie ochrany zadnej stavby voči nečistotám. Zadná stavba je naozaj exponovaná nečistotám, či už jazdíte na jar v blate, roztápajúcom sa snehu alebo v daždi. Bicykel som testoval presne v týchto podmienkach a musím povedať, že tento bike si bude naozaj vyžadovať majiteľa, ktorý má pre údržbu bicykla trpezlivosť. Blato a voda strieka rovno zo zadného kolesa do bushingov – vložiek v tlmiči ale taktiež aj do celej zadnej stavby a ložísk v nej. Aj keď sú na ložiskách tesnenia, špine sa jednoducho na 100 % vyhnúť nikdy nedá. Preto by som naozaj odporúčal často čistiť bicykel a kontrolovať stav zadnej stavby, prípadne si dorobiť nejaký home-made blatníček, aby ste čo najviac zamedzili prístupu blata.

Pre tento test som si pre vás pripravil aj video, kde podrobne rozoberiem komponenty bicykla a taktiež si môžete pozrieť bicykel v akcii na trailoch.


Pre koho je bicykel určený

Myslím si, že tento bike si naozaj vyžaduje poriadne traily, kde sa cíti ako doma. Ako som už spomínal – rockgardeny, korene, skoky, strminy, dlhé trate – tam si naozaj s Lapierrom užijete každý kúsok trailu.
Poctivý enduro stroj, ktorý sa bude najlepšie cítiť na rozbitých trailoch a najmä vo vysokej rýchlosti.
170 mm zdvih robí z bicykla monštrum a tak by som ho až tak neodporúčal jazdcom, ktorí jazdia jednoduché trate, kde by nevyužili potenciál bicykla a bol by im na ich použitie zbytočný. Na to tu máme iné modely. Jazdci, ktorí chcú ísť rýchlejšie, testovať svoje limity, neustále sa zlepšovať alebo prípadne vyskúšať nejaké enduro preteky – presne pre vás je tento typ bicykla vhodný.


Plusy

  • Kvalitné pruženie a citlivý systém pruženia
  • Odhodlanosť bicykla v rozbitých a technicky náročných trailoch
  • Cena/Výkon
  • Zvýši sebavedomie jazdca
  • Úložný priestor
  • Možnosť mullet setupu

Mínusy

  • Zadná stavba exponovaná nečistotám
  • Slabšie brzdy
  • Vyššia hmotnosť bicykla
  • Pohupovanie zadnej stavby pri šliapaní


Parametre jazdca
Výška testovacieho jazdca: 175 cm
Hmotnosť: 73 kg (v prípade dobrého obedu aj 75)

Nastavenie a veľkosť bicykla
Veľkosť bicykla: L
Tlak vo vidlici: 81 psi
Tlak v kolesách: 1.6 bar P , 1.7 bar Z

Cena testovaného modelu sa pohybuje okolo 4 300 € a viac sa dozviete na tomto odkaze.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
tomasmartinak 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: BMC Fourstroke LT - ako jazdí môj vysnívaný bike

Test: BMC Fourstroke LT - ako jazdí môj vysnívaný bike

Je možné mať jeden stroj, ktorý bude „raketou" na maratónoch a zároveň schopnou alternatívou k trailbiku? V tejto sezóne som skúsil nájsť odpoveď na bicykli, ktorého cena sa radšej nehovorí.
Test: Kellys Theos F90 - The Game Changer

Test: Kellys Theos F90 - The Game Changer

O tomto bicykli už ste určite mnohí veľa čítali, videli fotografie, či videá alebo diskutovali. Ja osobne som ho začal evidovať už v Kanade a tešil som sa, kedy ho vyskúšam.
Test: Lapierre XRM 8.9 - bonbónik na záver sezóny

Test: Lapierre XRM 8.9 - bonbónik na záver sezóny

„Život je ako bonboniéra, nikdy nevieš, čo ochutnáš.“ A na záver sezóny som na test dostal teda poriadny bonbónik.
keyboard_arrow_up