Test: Ghost ASX 160  Base - dvojkolesový tank na baterky

Prelom februára a marca zvyčajne jazdeniu v lese veľmi nepraje. Zima, mokro, blato, sneh a napadané konáre nie sú zrovna ideálne podmienky...

Toto však neplatí, pokiaľ máte k dispozícii poriadny elektrifikovaný tank, s ktorým jazdenie v zime dostáva úplne nový rozmer!

Napriek tomu, že už mám čo-to otestované, Ghost ASX bola pre mňa novinka vo viacerých ohľadoch. Bol to totižto môj prvý eMTB full, prvý mullet-bike, prvá skúsenosť s pohonom Bosch CX a najťažší bike, na akom som kedy sedel zároveň . Aby som však ale zbytočne nepredbiehal, poďme na to pekne postupne.

Ako som už naznačil v úvode, testu ebiku v zimnom období sa vždy poteším, nakoľko v zime vždy dobre padne, že sa hore kopcom totálne nevyflusnete a nespotíte, a zároveň vám zostane dosť síl aj na zjazd, v ktorom potom nevytuhnete až na kosť. Pokiaľ je vonku fakt kosa, takt je dosť rozdiel, či sa na svoj obľúbený trail vyštveráte za polhodinu alebo hodinu a pol. To isté platí aj pre jazdy po práci, keď zostáva málo času do zotmenia. V zime rovnako dobre padnú aj objemné pluskové gumy, ktoré v snehu a blate držia omnoho lepšie, čomu dopomáha aj celková vyššia hmotnosť ebiku v porovnaní s klasikou. Skrátka v zime až tak netrénujem, ale skôr sa cyklistikou bavím. A presne na toto bolo ASX-ko ako stvorené.


Geometria - pohodlie je základným kameňom úspechu

Bicykle so zdvihom 160 mm popravde nie sú zrovna mojím štandardným športovým náčiním. Z toho titulu som mal pred tým, ako sa budem na biku cítiť, pomerne rešpekt. Opak bol však pravdou a posed na tomto “miniendure” bol pre mňa maximálne pohodlný. Hlavový uhol 65,5° v kombinácii so 75,5° sedlovým uhlom a extra dlhým rázvorom 1 210 mm síce papierovo pôsobili na mňa ako trailovo-orientovaného bikera drsne, no po pár kilometroch som sa už vozil spokojne ako “pantáta” vo fotelke . Kinematika zadnej stavby typu Horst link (podobná ako FSR od Specialized) je navrhnutá veľmi dobre a tlmič sa tak zbytočne nepohupuje ani pri svižnom pedálovaní v sedle.

Uzamykanie tlmiča Hodaka, ktorý nesie logo Ghost, je umiestnené príjemne na dosah ruky. 440 mm dlhá zadná stavba je fajn pre obratnosť biku, no v kombinácii s 2,6 palca širokou gumou neponúka zrovna extra veľa priestoru na priechodnosť plášťa obaleného bahnom. Novým trendom, na ktorý naskočil aj Ghost, je použitie tzv. mullet kombinácie kolies (29” vpredu a 27,5” vzadu). Dizajnovou dominantou ASX-ka je jednoznačne robustný motorový priestor, ktorý ukrýva okapotovaný motor Bosch CX Performance Line štvrtej generácie. Celkovú robustnosť biku podčiarkujú aj trunnion úchyty tlmiča a hlavová rúra, ktorá sa od korunky smerom k predstavcu vôbec nezužuje. Hmotnosť ebiku (vo veľkosti M) je úctyhodných 25,6 kg bez pedálov. V praxi sa tak s pedálmi, fľašou s vodou a nejakým náradím pokojne dostanete na hodnotu 27 kilogramov.


Osadenie - funkčný základ s pár chybičkami krásy

Prívlastok “BASE” naznačuje, že sa jedná o základ v ponuke tohto modelu a tomu zodpovedá aj komponentové osadenie. Odpruženie má na starosti 35 mm vidlica Rock Shox 35 silver, ktorej sekunduje tlmič Hodaka, ktorý je pravdepodobne tiež dielom koncernu SRAM. Pohon zveril Ghost najnižšej 12-rýchlostnej sade SX. Brzdy už nesú logo iného výrobcu. Konkrétne sa jedná o kúsky Tektro Orion P 4+2 na 203 mm kotúčoch. Ako iste tušíte, jedná sa o kombináciu štvorpiestu vpredu a dvojpiestu vzadu. Kolesá sú zapletené na nábojoch Ghost, 30 mm ráfikoch RODI a obuté do 2,6” plášťov WTB Ranger bez nápisu “Tubeless ready”. Miernym sklamaním je absencia teleskopickej sedlovky. V základe sa ňou nepočíta a pokiaľ by ste ju požadovali, budete musieť siahnuť po vyššom modeli alebo si ju dokúpiť a dať domontovať.


Pohonná jednotka, výdrž a parametre

Srdcom ebiku je 250 W motor Bosch CX Performance Line, ktorý udiera krútivým momentom 85 Nm a šťavu mu dodáva 625 Wh batéria integrovaná v spodnej rámovke. Informácie a dávkovanie výkonu zabezpečuje ovládacia jednotka Purion, ktorá má 4 tlačidlá, z ktorých jedno slúži ako ON/OFF, ďalšie prepína režim dopomoci pri tlačení a pluskom a mínuskom si prepínate režim dopomoci. Tých je dokopy 4 (ECO, TOUR, SPORT a TURBO) + režim asistenta pri chôdzi a tlačení bicykla (WALK). Batéria ponúka pomerne slušnú kapacitu a 2A nabíjačku.


Reálne postrehy z jazdy - all-mountainový tank alebo vysokozdvihové XC?

Ako prvá ma samozrejme prekvapila hmotnosť bicykla. Vzpierať 27 kg na zadné do výťahu nie je rozhodne nič pre "tintítka" a nežné dámy. Rovnaký problém nastáva pri nakladaní ebiku do kufra kombíka. Je to však asi skôr sila zvyku, no na skrotenie takejto beštie treba mať aj trochu kondičku, alebo odhodlania. S “mullet” kombináciou dvoch priemerov kolies som doposiaľ skúsenosť nemal žiadnu, no na tomto konkrétnom biku mi to prišlo úplne prirodzené. Žiaden divný pocit sa nekonal a keby som si to nevšimol, podľa pocitu z jazdy by som na to určite neprišiel. Naopak si myslím, že s 29” zadným kolesom by bolo ASX-ko asi nemotornejšie a ťažkopádnejšie.


Čo sa týka výkonu motora, tak ten bol taký akurátny a rozhodne ma nijako nelimitoval, aj keď je pravda, že predchádzajúci o 5 kg ľahší HT testovací ebike s 90 Nm motorom a 2,25” gumami mal určite lepší ťah na bránku. Oproti motorom Shimano, Yamaha alebo Panasonic mal motor pozvoľnejší nábeh a nemal tendenciu tak nakopávať kľuky. Rovnako bolo fajn, že maximálny moment dávkoval aj pri vyššej kadencii, s čím mávajú elektromotory celkovo problém. Miernu výtku mám však k ovládacej jednotke Purion, ktorá veľa funkcií neponúka. Maximálna či priemerná rýchlosť, čas alebo úprava nastavenia obvodu kolesa pri zmene plášťa je pre ňu tabu. Aby som však len nehanil, pruženie fungovalo na výbornú. Zadná stavba sa pri jazde v sedle prakticky nepohupovala ani pri otvorenom tlmiči, ktorého páčka uzamykania je príjemne na dosah ruky.


Vidlica bola ukážkovo tuhá a neprepadávala sa zbytočne do zdvihu v strednej časti. Rovnako sa mi nepodarilo dostať pruženie nadoraz. Na nejaké väčšie skoky som si však príliš netrúfal, nakoľko kombinácia blata, snehu, absencie teleskopky a plášťov bez výraznejších bočných figúr veľmi na blbnutie v technických zjazdoch predurčená nie je. Odlepiť od zeme 26 kg ebike je tiež trochu problém, pokiaľ na to nie ste zvyknutý. Absenciu teleskopky na 160 mm biku popravde nechápem. Iba ak ekonomicky. Škoda, že tu nie je aspoň objímka s rýchloupínakom. Napriek tomu je ASX-ko solídny tank a vyštveral som sa s ním úplne všade a rovnako som nemal problém spraviť si skratku kdekoľvek krížom cez les.


Konáre, kmene, kamene, ten bike neohrozene prefičal cez všetko, čo sa mu priplietlo do cesty. Paradoxne aj napriek absencii teleskopky som v zjazdoch nemal zlý pocit a nestalo sa mi ani raz, že by som mal tendenciu letieť cez rajdy. Batériu som nikdy nevyžmýkal úplne nadoraz, no nemala problém zvládnuť v reálnych podmienkach cca 70 km výjazd pri teplote mierne nad nulou v režime ECO s prevýšením 1 200 m, z čoho cca 30 km bola jazda po zasneženej neprejazdenej zvážnici. V teplom počasí, na prašnej ceste by určite tú stovku a 1 500 výškových určite dal. Príjemne ma prekvapili brzdy Tektro Orion so štvorpiestom vpredu a 203 mm kotúčmi. Zjavne tu niekto rozmýšľal a chápal, že keď sa poriadne rozbehne takýto tank, tak treba aj silné brzdy, aby ste ho dokázali bezpečne zastaviť. Za to dávam určite palec hore. Pohon SRAM SX počas testu fungoval spoľahlivo, aj keď prvotné vyštelovanie šaltra ma neminulo.


Plusy:

  • efektívna kinematika odpruženia
  • pohodlná geometria
  • dobrá výdrž batérie
  • účinné brzdy
  • výborná priechodnosť terénom

Mínusy:

  • absencia teleskopickej sedlovky
  • plášte nie veľmi vhodné do mokra a náročného terénu
  • skromná funkcionalita cyklopočítača
  • vysoká hmotnosť


Celkový dojem - komu by tento ebike mohol sedieť?

Vzhľadom na výbavu sa priam núka napísať, že bike sa hodí začínajúcim ebikerom, no nie je to tak úplne pravda. V rukách skúseného bikera nemusí byť limitujúci ani základný setup. Pokročilé jazdenie však trochu limituje absencia teleskopky a použitie plášťov s nižším a rýchlym vzorom. Z tohto pohľadu je Ghost ASX Base skôr vysokozdvihové XC/trailbike ako AM/EN bike. Upgrade plášťov a dokúpenie teleskopky však značne rozšíri jeho potenciál.

Ak však nemáte ambície vyhľadávať strmé zjazdy, voľné šutre a technický terén, tak vám určite bude stačiť aj továrenské osadenie, ktoré vám ponúkne skvelý komfort a maximálne pohodlný posed a domov sa budete vracať so skvele vyvetranou a vyčistenou hlavou.


Odporúčaná MOC tohoto elektrobicykla je stanovená na 3 999 € a kompletnú špecifikáciu nájdete na stránke výrobcu na tomto odkaze.
flash_on
Viac o elektrobicykloch, ich výbere a používaní nájdeš v sekcii Elektrobicykle v skratke.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
bimjeam 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Bulls E-Stream Evo AM 4 – nerieš zovňajšok, dbaj na charakter

Test: Bulls E-Stream Evo AM 4 – nerieš zovňajšok, dbaj na charakter

Keď ide o elektrobicykel, ktorý má výborné jazdné vlastnosti, neriešite toľko detaily. S batériou o kapacite takmer 1000 Wh totiž najmä celé dni jazdíte.
Test: Marin Alpine Trail E2 - ako sa menia názory

Test: Marin Alpine Trail E2 - ako sa menia názory

Vždy som si myslel, že e-bike je pre lenivých ľudí alebo pre tých skôr narodených, čo už toľko nevládzu. Tak prečo som si jeden kúpil?
Test: CTM Areon Xpert - neprekonateľný pomer ceny a výkonu

Test: CTM Areon Xpert - neprekonateľný pomer ceny a výkonu

Nájsť v dnešnej dobe ebike, ktorý je slušne vybavený, ponúka dobrú výdrž a nestojí ročný plat, je celkom fuška. Preto ma potešilo, keď som videl cenovku CTM Areon.
keyboard_arrow_up