Koľko vydržia komponenty – starostlivosť, servis a výmena

Cyklistika nie je úplne lacná žáležitosť a človeku vŕta v hlave, čo vlastne bicykel, resp. jeho komponenty znesú a kedy ho čaká prípadný servis alebo výmena.

Dalo by sa povedať, že video a článok vznikli najmä na základe dotazov cez rôzne naše kanály – či už sa bavíme o komentároch na YouTube, v článkoch, sociálnych sieťach alebo cez súkromné správy. Ako vravím, MTBIKER je skutočne multimediálna platforma a z toho dôvodu aj tvorím obsah v podobnom štýle . Ale späť k veci...Veľmi často prichádzajú otázky práve ohľadom výdrže rôznych častí, prípadného servisu a výmeny. Je to úplne prirodzené, že keď človek zainvestuje a má radosť z novej veci, automaticky prichádza aj menší „strach“. Aj tí, čo už jazdia roky, určite vedia, o čom hovorím, Paradoxne tak niekedy top komponenty, ktoré si doprajeme, môžu vo výsledku trochu zviazať ruky, najmä zo začiatku, kedy všetko vonia novotou. Ja osobne podobný pocit prežívam stále u nových vecí a pritom sa samozrejme nemôžem na materiál a jeho dostupnosť sťažovať. Ale myslím, že podobný pocit k jazdeniu patrí a že keď mi to bude jedno, nebude cyklistika koníčkom ale „len“ prácou...

Toľko menšia úvaha, ale myslím, že je dôležitá pre dotvorenie celkového pohľadu na vec. Vo videu som sa zameral práve na tie časti, na ktoré mi prišli otázky práve ohľadom výdrže. Možno nie všetko môžem označiť slovom „komponent“, ale iné slovo, ktoré by pokrylo tak široký záber, mi neprišlo na um. Opäť zdôrazňujem, že sa jedná o subjektívny pohľad, každý jazdíme inak a rovnako každý máme iný pohľad na to, čo je opotrebované alebo čo už by malo ísť do servisu. Pár ďalších vecí si povieme nižšie v texte.


Dva sety kolies – základ pokoja

Keď sa na to pozrieme, tak veľká časť „problémov“ sa týka kolies. Plášte, náboje, orech, centrovanie, kazeta, brzdové kotúče...Za tie roky, čo jazdím, sa mi skutočne osvedčila jedna vec – mať vždy 2 sety kolies. Na úvod poviem, že sa nemusí jednať hneď o karbón a kolesá sa tisíce €. Keď som nemal karbón, mal som hliníkové a také, ktoré som si mohol dovoliť. Jedny lacnejšie a „odolnejšie“, druhé ľahšie. To podstatné je, že takto sa nájazd vie parádne rozdeliť a hlavne si môžete ušetriť kopec problémov, najmä ak máte jeden bike na všetko a nemeníte ho po jednej sezóne za iný model. Nehovoriac, ak vás lákajú preteky a rôzne akcie. V prvom rade môžete mať kolesá do rozličných podmienok, aby ste nemuseli neustále prehadzovať plášte. Môžete mať jedny na ťažší terén a odolnejšie, druhé na rýchlu jazdu a v ľahšom teréne. Prípadne jedny mať vyslovene „tréningové“ na zimu/jar, druhé potom do sezóny alebo v prípade zimného jazdenie mať na jednom hroty. Kombinácií, ako si to môžete namixovať, je kopec ale následne vám všetko vydrží oveľa viac (napríklad dobrá kazeta) a človek si ušetrí nepríjemnosti v rámci Murphyho zákonov . Ja v „normálnej“ sezóne cestujem po rôznych akciách a maratónoch, neraz tam ostanem dlhšie a pojazdím aj po okolí. Nie je nič horšie, ako pár dní pred akciou, prípadne večer pred odchodom na dovolenku riešiť zlomenú špicu, poškodený ráfik, unikajúci plášť a pod. Alebo priamo na mieste, takže náhradné zadné koleso putuje vždy so mnou. Už neraz ma to zachránilo a zrejme preto ešte nemám šedivý vlas . Jednoducho dva páry kolies sa u aktívneho cyklistu nikdy nestratia...

Panelákový systém

Veľmi častý dotaz sa týka aj bežnej starostlivosti, teda umývania po výjazde, čo je základ pre správnu funkciu a výdrž komponentov. Bývam klasicky v paneláku a bicykle mám doma, pretože do pivnice by som v dnešnej dobe nemal odvahu nič dávať – a vlastne sa tam ani nič nezmestí . Základom je v prvom rade výber dobrej trasy, takže ak je mokro a blato, nebudem sa trepať kdesi na polia a vozím sa tam, kde sú skaly a šotolina.


Veľmi častým pomocníkom je studnička na ceste domov, kde viete celkom dobre s pomocou bidonu nahrubo očistiť bike. Následne na chodbe len poriešim dôležité veci ako je pruženie, teleskopka a pohon. Nič zložité, len nastriekam odmasťovač, zotriem handrou a hotovo..robota asi na 3 min. Aj z toho dôvodu je lepšie mazať s rozumom a častejšie, ako tam "kydať" olej hlava nehlava . V prípade, že idem skutočne zablatený, všetko porieši wapka niekde na pumpe alebo v okolí a Lenka mi vždy odkladá 50 centov. Akurát teraz mi moju obľúbenú zrušili, tak musím hľadať inde . No a keď sa chcem s tým pohrať alebo skutočne dopriať dobrú očistu (najmä po pretekoch), vezmem pekne kýblik s vodou, kefy a vyjdem von. Tak či onak, ak jazdíte často, vždy budete mať doma aj pri väčšej snahe nejaký bordel z bicykla. Uschnuté blato alebo špina si svoju cestu nájdu a bez dobrej a tolerantnej manželky vám asi žiadny panelákový systém fungovať nebude .


A čo žiletka?

Nech už si o moderných trendoch v cestnej cyklistike myslíte čokoľvek, majú svoje nesporné výhody a hneď vysvetlím. Pred 2 rokmi sa mi dostal do ruky nový Bianchi Infinito CV na kotúčových brzdách a elektrike. Zbytočnosti, ktoré len všetko komplikujú, systém je zložitejší a náročnejší na údržbu, poviete si. Za tie 2 roky a cca 15 000 kilometrov vo všetkých podmienkach, neraz v daždi a na vode som menil raz reťaz a 2x platničky. Plus samozrejme plášte, pričom to vždy vyšlo na jeden set v priebehu sezóny. Ale čo sa údržby týka, okrem čistenia som na to nemusel za 2 roky „šahať“, nič nastavovať alebo riešiť. Kombinácia kotúčov a elektriky je vec, ktorá poteší nielen „fajnšmekrov“, ale aj tých, čo chcú jazdiť a neriešiť.

Rovnako nemusíte riešiť kolesá na zimu, pretože si ich nijako neničíte, ložiská v mojich FFWD chodia aj po 2 rokoch stále ako nové. Keď viem, čo to znesie na MTB, u cesty sa vážne nebojím o životnosť. A čo sa Di2 týka, nabíjal som asi 3x za rok, čo mi rovnako nepríde ako strata času. Samozrejme, treba si dať pozor na základné veci, teda nestláčať brzdy pri prevoze, alebo si nezabudnúť doma pevné osky . Môžete pokojne jazdiť ďalej aj bez toho, no ak máte možnosť ísť do elektriky, prípadne váhate nad kotúčmi a nie ste totálny gramár, za mňa všetkými desiatimi áno.

Inak pamätáte ešte na videjko z mojich jediných cestných pretekov? Namiesto pretekania sa z toho stala skôr poctivá previerka materiálu a po tejto jazde som si kotúče a elektriku doslova zamiloval.


Vydržia nové komponenty menej?

Pomerne často sa stretávam s tvrdením, že nové diely vydržia menej ako kedysi, že je to v podstate zámer výrobcov, aby sme si museli neustále kupovať potom nové a nové. Myslím, že mi rukami prešlo už pomerne dosť rôznych vecí, ale tento problém akosi nepozorujem. Uznávam, že pri systémoch 3x9 vydržala reťaz viac, také Campagnolo C9, čo bola asi najväčšia legenda vo výdrži, skutočne zniesli. Ak si pamätáte nejaké presné čísla, pokojne hoďte do komentára . Rovnako veľká píla bola nezničiteľná, ale zase 42 zubov (alebo dokonca 44) v teréne človek nedáva tak často. No v prípade iných komponentov ma nič také nenapadá a pritom jazdím oveľa náročnejší terén ako kedysi a bicykel určite dostáva viac „nažrať“. No ani ľudia z môjho okolia nemajú s novými komponentami problémy. A napríklad také „nové“ Shimano XT mi príde so svojím pomerom ceny, vlastností a výdrže ako skutočne skvelé a rovnako výborné odozvy sú na nové a dostupné Deore. Skôr si myslím, že stále víťazí „morálne“ starnutie a človek si jednoducho chce dopriať niečo nové keďže je toľko možností. Rovnako hoďte do komentára váš názor, prípadne skúsenosť s novými vecami a či ste mali nejaké problémy...

Keď to ide komplet aj za jeden deň

Už neraz som hovoril o extrémnych podujatiach, ktoré vedia stroj zničiť asi najviac. Zažil som ich viacero, či už sa jedná o legendárny maratón v Marikovej z roku 2016, viacero pamätných edícií Horala, alebo dlhý Salzkammergut Trophy na vode a ďalšie. No akcia, ktorá stojí v čele môjho rebríčka, je rozhodne spomínané enduro z roku 2019, odkiaľ máme aj videjko nižšie. Vtedy šlo do servisu komplet všetko, kotúče KO, sedlovka KO, ložiská v zadnej stavbe samozrejme KO, reťaz KO a komplet servis pruženia a premazanie všetkých ložísk v nábojoch. Platničky nespomínam, tie odišli ešte počas pretekov. No nechápem, ako je možné, že stred to prežil . Zázraky sa dejú...


Tak dnes to bolo trochu z iného súdka, možno som na niektoré veci zabudol, ale zameral som sa na to, čo pri mojom jazdení a množstve servisu najviac pozorujem. Ceny bikov a komponentov idú hore, no pri vhodnej startostlivosti, ktorá vo výsledku ani nezaberie veľa času, vám bude bicykel slúžiť skutočne roky. Teda pokiaľ zase nepríde niečo ľahšie, tuhšie a s väčším alebo menším počtom prevodov .
report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Moja cesta od trojprevodníka až k oválu

Moja cesta od trojprevodníka až k oválu

Cyklistika sa neustále vyvíja a tomuto vývoju som sa nevyhol ani ja. Ako som postupne menil bicykle, prepracoval som sa od dnes už skoro archaického trojprevodníka až k oválnemu jednoprevodníku.
Video: Zlepšováky a vychytávky - pomoc doma aj v teréne

Video: Zlepšováky a vychytávky - pomoc doma aj v teréne

Témy s rôznymi vychytávkami sa obecne tešia vysokej popularite. Svet cyklistiky rozhodne nie je výnimkou.
UDH pätka - čo je to a na čo je to dobré?

UDH pätka - čo je to a na čo je to dobré?

S tromi magickými písmenami UDH sa v poslednom roku stretávame podozrivo často. Viete však, čo znamenajú a čo sa za nimi skrýva?
keyboard_arrow_up