Beh a cyklistika - prečo behať a ako začať

Prečo je beh príjemné spestrenie pre cyklistov, aké benefity im prináša a ako sa vystrojiť a začať tak, aby bolo všetko ok.

V zime mám rád pestrosť, vôbec mi nevadí odložiť bicykle na nejaký čas bokom. Rád presedlám na iné športy, v podstate už začiatkom októbra začínam s behaním. Toto praktizujem už asi 5 rokov, aj keď začiatky neboli vôbec ľahké. Najprv ma prekvapila svalovica a celková namáhavosť behania a to som si myslel, že akú mám super kondíciu ako cyklista. A na behanie som skoro zanevrel, keď sa mi dva roky po sebe objavili problémy s kolenami, až som skončil u doktora. Ale tieto ťažšie začiatky som prekonal a teraz na behanie nedám dopustiť a koncom cyklo sezóny sa už vyslovene teším na to, keď opäť vytiahnem zo skrine “maratónky”.


Začiatky

Ak nemáte s behaním žiadne skúsenosti, venujete sa prevažne cyklistike, alebo beh zvažujete ako zaujímavú aktivitu ako nešportovec, tak kľúčové bude to v začiatku nepreháňať. Pre cyklistu bude dôležité, aby trénovaným “motorom” netlačil na beh nezvyknuté nohy a tak si ublížil. Nešportovec nebude poháňaný kondičkou, ale zas nemá na pohyb zvyknuté nohy, šľachy a svaly. V oboch prípadoch je dôležité začínať opatrne, neprehánať to s porciou kilometrov a ani tempom.


Výstroj

“Maratónky” si ešte pamätáte, v tej dobe človek moc nemohol špekulovať, behal v tom, čo bolo. Dnes je ponuka tenisiek bohatá, vybrať si môžete aj podľa typu vášho chodidla. Zradné môže byť len to, ak by ste chceli používať nejakú nekvalitnú obuv, ktorá sa len ako bežecká tvári. Mne sa osvedčil model, ktorý je s mäkšou podrážkou, je určený na dlhšie behy, ako tréningová obuv. Výborné je tiež to, že špičku má “upletenú”, úplne sa prispôsobí prstom, netrpia nechty, nemusím kupovať nejaké väčšie číslo a ani v zime necítim chlad.


Ak sa vieme obliecť na bike, tak na beh to je brnkačka. Stačí toho zásadne menej, použiť môžeme veci na cyklistiku. Jeden takýto komplet som nedávno skúšal, ako sa behalo vo veciach X-BIONIC si prečítate v tomto článku. Čo sa vám môže hodiť tiež, je video o GPS hodinkách, tie som si primárne kupoval práve kvôli behaniu.


Benefity behania

Ako som povedal v úvode, beh ma hlavne baví, nikde inde tak nevypnem hlavu. Už keď sa človek rozbehá, ľahko dosiahne flow pocit, keď dokáže vypnúť mozog a len sa “vznáša”. Na biku je to predsa viacej o pozornosti, na cesťáku v premávke dvojnásobne. Navyše amatérsky cyklista vďaka behaniu precvičí aj také svaly, ktoré počas roka v sedle zanedbával, vie zapracovať aj na dýchaní a má vonkajšiu aktivitu, dýcha čerstvý vzduch. Na jar, keď vyrazí na jarné tréningy, už bude zvyknutejší na pohyb vonku a nezažije taký šok ako ten, čo bol v zime len zavretý vo vnútri na trenažéri alebo v posilke. A veľmi príjemne padnú aj súťažné behy, hlavne okolo Vianoc, človek stretne nových ľudí, aj známych, behá kopec cyklistov, výborní bežci sú triatlonisti.


O začiatkoch, výstroji a pozitívach behania hovorím aj vo videu, vybral som sa na náš trail v Hrádku, ktorý začína pri zrúcanine hradu Tematín. Dokonca ma hore čakala pekná ľadová scenéria, tak okrem tých odporúčaní pre beh sa môžete inšpirovať aj s miestom na príjemný výlet. Či turisticky, behom, alebo v lepšom počasí na biku. Ako základný tábor výborne poslúži naša predajňa v Hrádku.


Ak by ste potrebovali GPS trasu z MTBIKER centra na Tematín, pridávam odkaz do našich výjazdov. Ako som spomínal vo videu, keď už budete na Tematíne, označte nás na Instagrame @mtbiker_shop, ak tam pôjdete pojazdiť na biku, tak dajte v storke @mtbiker_sk, univerzálny hashtag je #mtbikersk.
report_problem Našiel si v texte chybu?
cepooo 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Video: Beh v zime - výber oblečenia

Video: Beh v zime - výber oblečenia

Aké oblečenie je vhodné na beh v zimnom období? Pozrime sa na šikovné tipy.
Z 0 na maratón za 83 dní. Ako trénujem na maratón? Časť 2.

Z 0 na maratón za 83 dní. Ako trénujem na maratón? Časť 2.

Tréning na akúkoľvek disciplínu by nemal byť len tak. Správny režim, správne dávky tréningových jednotiek aj regenerácia. Ako trénujem na maratón?
Video: 13 častých chýb u bežcov

Video: 13 častých chýb u bežcov

Pozrime sa na najčastejšie chyby, ktoré sa vyskytujú u začínajúcich aj pokročilejších bežcov.
keyboard_arrow_up