Elektronické radenie - výhody a ako na prerábku

Zvažujete, či mechanickú alebo elektronickú sadu? Máte obavy z “elektriky”, či ju budete vedieť nastaviť a používať? Čo obnáša prerobenie mechaniky na Di2, aké sú výhody bezdrôtovej sady?

Elektronické radenie používam už na svojom štvrtom cestnom bicykli, skúsenosti so sadami Di2 zbieram posledných 6 rokov. Nápad na tieto videá som dostal, keď som sa s kamarátom pri konfigurovaní jeho vysnívaného cesťáku dostal k otázke, či mechanika alebo “elektrika”. Napadlo mi, že ako som sa snažil poradiť a pomôcť jemu, tak sa rovnaké informácie budú hodiť aj ostatným cyklistom.


V prvom videu sa snažím pomenovať výhody oboch prevedení. Občas mám možnosť okrem Di2 sedlať aj bicykel s mechanikou, vyskúšal som aj 12 rýchlostný bezdrôtový Sram, takže prehľad si snažím udržiavať. Všetko má svoje pre a proti, na čo sa mi podarilo prísť, sa môžete pozrieť v tomto videu.


Ak už máte bicykel, ktorý je osadený mechanikou, možno ste po tomto videu dostali chuť vyskúšať elektronické radenie, alebo už ste to aj dlhšie zvažovali, len vám chýbali informácie, čo by to všetko obnášalo. Tým, že som si minulý rok prerábal svoj bicykel z mechanickej Ultegry na Di2, tak nebolo pre mňa problém pripraviť video aj o tomto. Špeciálne pri aktuálnej káblovej verzii Di2 sa hodí vedieť, ako postupovať, čo všetko je treba objednať a kam najlepšie umiestniť riadiacu jednotku. Máte tam aj základný rozpočet dokonca vo verzii, že by ste nejaké mechanické komponenty predávali, prípadne o koľko sa to predraží, ak doplníte extra šprintérske radenie alebo jednotku na prepojenie s cyklopočítačom.


Zároveň som tieto videá pripravil vo chvíli, kedy očakávame zásadné novinky od značky Shimano, 21. 03. 2021 oslávi 100 rokov. Predpokladá sa, že sa pridá ku konkurencii a predstaví bezdrôtovú sadu, logických by bolo 12 pastorkov, keďže v MTB ich už bežne používa. O odhalených Shimano patentoch, ktoré toto naznačujú, som písal aj článok.


V komentároch si môžete ešte na poslednú chvíľu zatipovať, čo predstaví Shimano, na svojej stránke majú už spustené aj odpočítavanie.
Zdroj fotografií: archív redakcie
report_problem Našiel si v texte chybu?
cepooo 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Di2 Frankenstein - skúsenosti a postrehy s inštaláciou

Di2 Frankenstein - skúsenosti a postrehy s inštaláciou

Veľa cyklistov to asi pozná. Príde nejaká nová vychytávka a nám sa už v hlave premieta, ako by sadla na náš milovaný stroj a aký by bol život s jednou obličkou...
Video: Nastavenie Shimano Di2 polopatisticky - sprievodca aplikáciou E-TUBE

Video: Nastavenie Shimano Di2 polopatisticky - sprievodca aplikáciou E-TUBE

Ako nastaviť všetko potrebné v appke E-TUBE, aké sú rozdiely v režimoch radenia a ako sa dajú meniť aj za jazdy?
Od základu: Mechanické vs. elektronické radenie na cestnom bicykli - otázka vkusu?

Od základu: Mechanické vs. elektronické radenie na cestnom bicykli - otázka vkusu?

Dnes otvoríme ďalšiu pálčivú tému. Je elektronické radenie nutnosťou alebo radšej „starú" dobrú mechaniku?
keyboard_arrow_up