Bez repy už ani krok - výhody dusičnanov pri športe

Aj vy ste vnímali slovo dusičnany skôr s negatívnym významom? Vďaka novinke od značky SIS som si spravil menší prieskum a na tieto zaujímavé informácie som narazil.

Ten nadpis som schválne poňal nadnesene, lebo množstvo pozitív spojených s konzumáciou dusičnanov ma prekvapilo a tak som pri písaní názvu neodolal. Ako som sa vlastne k tejto téme dostal? Pri objednávaní výživy na mňa vyskočili nové výrobky od značky SIS s označením Performance Nitrate, tak som bol zvedavý, akú novinku si títo Briti pre nás pripravili.

Po chvíli googlenia a prekladania z angličtiny som zistil, že celé to je založené na benefitoch spojených s konzumáciou dusičnanov, ktoré sa im nejako podarilo prepašovať aj do ich tyčiniek, gélov a nápojov. Tak ak vás takéto veci zaujímajú, spravil som stručný prehľad toho, čo sú dusičnany, ako pomáhajú pri športe, ako ich konzumovať v bežnej strave alebo v takýchto produktoch pre športovca.


Dusičnany a dusičnany

Nepôjdem do detailov chémie, lebo to ani sám neovládam, ale úplne pre zjednodušenie sa hodí vedieť, že je rozdiel, ak hovoríme o dusičnanoch zdraviu prospešných, nachádzajúcich sa prirodzene v zelenine, inak nazývaných aj nitráty a oproti tomu stoja hnojivá, s ktorými sa spája tiež výskyt dusičnanov v pôde a v plodinách na nej pestovaných, ale tu sa samozrejme bavíme o nežiaducich hodnotách, zdraviu škodlivých. Látka dusičnan amónny sa používa nielen ako hnojivo, ale aj pri výrobe výbušnín, to nám ale lepšiu silovú výbušnosť neprinesie.

Prečo nitráty

Prečo by sme sa mali zamerať na konzumovanie týchto prospešných látok, ak sme športovci? Opäť veľmi jednoducho - preto, lebo tieto látky umožňujú bunkám efektívnejšie pracovať s kyslíkom a tým šetria energiu. No a po tejto vete si už každý športovec dokáže ten dôvod na konzumáciu odvodiť. Pri vytrvalostnom športe náš výkon závisí najmä od toho, aké máme VO2 max, takže koľko kyslíka dokážeme dostať do svalov, ďalej je dôležitý laktátový prah, po jeho prekonaní sa skracuje náš čas v danej záťaži a svaly začínajú bolieť a s nitrátmi súvisí tretia vec, ako sme efektívni a ekonomickí.


Aké potraviny konzumovať

Videli ste film Kolo Ghislaina Lamberta? Skôr by sa na tejto stránke hodila otázka, koľkokrát ste videli túto cyklistickú klasiku. Po tomto článku už lepšie pochopíme, prečo mu ten odborník vo filme predpísal diétu na repe a bol mu ju vo svojej záhradke odtrhnúť. Neviem, či to je náhoda alebo už vtedy tvorcovia mali informácie o výhodách dusičnanov.

Okrem cvikle sa nitráty hojne nachádzajú aj v rebarbore, listovej zelenine, špenáte, kapuste, keli alebo koreňovej zelenine, naopak najmenej dusičnanov je v paradajkách, uhorke, paprike, fazuli, zemiakoch, cibuli alebo cesnaku. Takže opäť sme pri tom, bohatá a vyvážená strava s hojným zastúpením zeleniny je základ úspechu. Ak sa bavíme o nitrátoch, tak nemusíme tlačiť každý deň repu, možností je viacej, dobrá vec sú šťavy alebo smoothies. A do dresu kľudne novú výživu, ktorá sa na túto látku zamerala.


Výživa pre športovcov s nitrátmi

Nemám úplný prehľad, či sa aj nejaká iná značka zamerala na tieto benefity, ako som v úvode písal, s témou som sa začal zaoberať po tom, ako sa v shope objavila výživa od značky SIS s označením Performance Nitrate. V ponuke sú klasické gély a tyčinky v rôznych príchutiach, tie čo som vyskúšal, nechutia ani jeden po repe. Asi to bude aj tým, že nitráty do produktov získavajú z rebarbory a z listov rastliny amarant. V ponuke sú aj shoty, koncentrované nápoje alebo klasický prášok na zarábanie nápojov. U nás v shope sú dostupné podľa toho, ako rýchlo sa vypredávajú, ako všetko tento rok a ako stíha náš dodávateľ voziť nový tovar. Nepomohol ani Brexit.


V duchu “Marginal Gains” tímu INEOS Grenadiers môžete tiež vyskúšať rad Nitrate, kto nerieši detaily vo svojom výkone, môže oceniť fajn príchute a dobrú znášanlivosť produktov SIS so žalúdkom. Mám to vyskúšané na sebe a napr. aj na účastníkoch Trnavskej cyklistickej ligy, kde sme minulý rok gélmi zásobili štartové pole. A v duchu spomínaného filmu, po užití SIS gélu s nitrátmi sa nevyhnete výkrikom: “Modrý pes!”
report_problem Našiel si v texte chybu?
cepooo 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Sacharidy „idú bomby“ - väčšina cyklistov „tankuje“ málo

Sacharidy „idú bomby“ - väčšina cyklistov „tankuje“ málo

Počítaš si prijaté sacharidy? Vieš, koľko sa dnes odporúča a na čo si dať pozor?
Video: Fakty a mýty o energetických géloch a proteínových tyčinkách

Video: Fakty a mýty o energetických géloch a proteínových tyčinkách

Koľko musí športovec trénovať a pretekať, aby potreboval pomoc energetických gélov? Čo je ich najväčší benefit a čo si všímať v ich zložení?
Doplnky na posilnenie a regeneráciu po náročných výjazdoch PR článok

Doplnky na posilnenie a regeneráciu po náročných výjazdoch

Dopĺňanie minerálov a energie je dôležité nielen počas výjazdu, ale aj po ňom. Vybrať si môžete medzi rôznymi druhmi doplnkov, na ktoré sa dnes pozrieme.
keyboard_arrow_up