Shimano a SRAM – porovnanie MTB systémov

Sú lepší tradiční japonskí rybári alebo moderní a "cool" Američania? Večná otázka, ale tu sa pozrieme na jednotlivé časti 12-rýchlostného pohonu z hľadiska dlhodobého používania a rovnako možností mixovania.

Vonku máme zase zimu, teda aspoň u nás a vo Fatre čerstvý prašan . Takže než sa definitívne spustí sezóna a pod čerstvým snehom nebude čakať ľad, mám v zálohe ešte jednu tému od „stola“. Tá rovnako vznikla na základe vašich dotazov a je medzi bikermi veľmi obľúbená. Otázka je jednoduchá, SRAM alebo Shimano? Kto už jazdí nejaký rok a chodí na rôzne diskusné fóra, vie, že svoje rozhodnutie si musí veľmi dobre premyslieť .

Trochu nostalgie

Za tie roky si obe značky prešli poriadne dlhú cestu, pričom v rámci histórie vedie Shimano, kedy prišlo v roku 1983 s prvou MTB sadou Deore XT. Ale také spomienky na nezničiteľné STX-RC majú zrejme mnohí a určite sa nájdu takí, ktorým ešte stále slúži. A čo Shimano XTR M952 s nádhernými V-brzdami a paralelogramom. A tie kľuky...nádhera. Pamätám si, keď som tieto komponenty obzeral pri svojich začiatkoch na maratónoch, pričom vtedy top sady malo skutočne len pár borcov. Medzitým sa doba poriadne zmenila a dnes už top komponenty nie sú žiadna rarita ani medzi úplnými hobby jazdcami.

V roku 1987 prišiel na trh SRAM ale len s jedným produktom - radením gripshift navyše určeným pre použitie na cestných bicykloch. V roku 1991 prešla technológia otočného radenia aj do MTB, kde sa ujala a prvá zadná prehadzovačka od SRAM prišla až v roku 1995 Osobne som ho začal vnímať ako top značku až s príchodom sady X.0, čo bolo okolo 2001. Ten šalter bol nádherný a keď sa mi dostal spolu s radením X.0 po čase na bike, bol som šťastím bez seba. Mal som ako gripshift, tak neskôr aj páčku, ktorá bola pre skalných fanúšikov ako zrada. Krásne mechanické spracovanie, radenie cvakalo a chodilo ako hodinky. Vtedy tuším začala vznikať postupne aj „legenda“ o tom, že chod SRAMu je krásne strojový, pričom Shimano je ako guma.


Rozdiel, ktorý človek cítil okamžite a Shimano dlhé roky muselo dobiehať. A potom v roku 2012 zase na scénu prišla sada XX1 so širokým rozsahom kazety, čo bol začiatok postupného „zániku“ prešmykača. Teraz netvrdím, že je to dobre alebo zle, ale ak sa pozriete na súčasné nové bicykle, budete ho hľadať už veľmi ťažko. Viac na tému jednoprevodníka, výhodách a nevýhodách nájdete v mojom staršom článku.

Keby som mal tento „boj“ preniesť do súčasnosti, tak SRAM na mňa pôsobí ako hlavný inovátor, Shimano zase vsádza na svoju precíznosť s menším oneskorením. Dve stručné charakteristiky ako vnímam najväčších konkurentov v rámci MTB komponentov.

Porovnanie

Máme rok 2021 a ako ustálený a moderný systém môžeme považovať ten 12-rýchlostný. Počet pastorkov sa na nejaký čas ustálil, ak teda vynecháme napr. hydraulický Rotor, kde ich nájdete už 13, alebo aj nové a „gravel zamerané“ Campagnolo Ekar (rovnako 13). Zostaneme ale u moderného mainstreamu, kde už pomerne dlhý čas môžem používať Shimano a SRAM. Napadlo mi pozrieť sa na vlastnosti pohonu, čo sa mi na ktorej značke páči, prípadne čo menej. Opäť dodám, že sa jedná o moje subjektívne vnímanie a nie z pohľadu „gramára“, alebo úchyla na technické detaily a tabuľky . Jednoducho z pohľadu praktického použitia a tiež možnosti prípadného mixovania v rámci výjazdov, pretekov a rôznych extrémnych akcií, ktoré ste už neraz mohli vidieť. Taktiež hovorím len o komponentoch, s ktorými mám dlhodobú skúsenosť, takže nečakajte kompletné porovnanie naprieč všetkými produktami, no záber je pomerne dosť široký. A rovnako sa zatiaľ držíme výhradne mechaniky, čas elektrický sa ale pomaly blíži...


Malé zhodnotenie

Ešte na záver si dovolím jedno malé osobné zhodnotenie z „celkového“ pohľadu. Čo sa týka high-end technológií a ríše snov, tam si myslím, že trend jasne udáva SRAM. So svojou bezdrôtovou verziou AXS (navyše ak pridáme aj teleskop) výrazne odskočilo a myslím, že ak by nerozhodovali financie, práve tam by sa upierali oči veľkej časti bikerov. Na druhej strane SRAM má pomerne výrazné skoky medzi sadami, teda vyslovene „ustrelené“ ako je XX1, X01 a potom poriadna medzera. Shimano má skoky rovnomernejšie a hlavne u mnňa doslova kraľuje v pomere cena/výkon so sadou Shimano XT 8100. No a tiež jasne udáva trend u tých „nižších“, ale zrejme najviac populárnych sád. Len sa pozrite na také SLX alebo aj Deore, kde dostávate za výbornú cenu stále vysokú kvalitu a skvelý design.

A spoločný trend? Jednoznačne presakovanie technológií z vrchnej časti ponuky smerom k širokým masám. Už nerozhoduje presnosť chodu, ani odolnosť... rozdiel je momentálne v hmotnosti a samozrejme designe. Myslím, že tam je najväčší rozdiel oproti „minulosti“ a dnes už aj základné sady ponúkajú vysokú kvalitu. Do ceny sa púšťať radšej nejdem, ťažko povedať, aký výsledný vplyv bude mať nakoniec pandémia. Keďže dopyt výrazne presiahol ponuku, zlacňovanie sa konať nebude a súčasné ceny bicyklov hovoria jasne.

Samozrejme budem rád, ak dáte do komentára vedieť váš názor, preferencie a prípadne ako jednotlivé sady kombinujete. A hlavne užívajte novú sezónu, keď už máme oficiálne jar .
Zdroj fotografií: archív redakcie
report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

SRAM a Shimano – môže sa mixovať a čo tým získame?

SRAM a Shimano – môže sa mixovať a čo tým získame?

Je možné medzi sebou MTB sady mixovať a prečo by ste to vlastne robili? Na to skúsim odpovedať na základe vlastných skúseností.
Video: Triky, skryté funkcie a vychytávky - elektronické radenie SRAM eTap AXS

Video: Triky, skryté funkcie a vychytávky - elektronické radenie SRAM eTap AXS

Ani majitelia elektronického radenia SRAM často nepoznajú všetky skryté funkcie a vlastnosti cestných, gravel a MTB sád s prívlastkom eTap AXS.
Predstavenie: Nové sady SRAM Eagle X0, XX a XX SL AXS - návrat do budúcnosti

Predstavenie: Nové sady SRAM Eagle X0, XX a XX SL AXS - návrat do budúcnosti

Prototypy novej MTB AXS sady s logom BlackBox už pár mesiacov sledujeme v rámci jednotlivých kôl svetového pohára. Dnes je ten deň, kedy sa oficiálne odhalia všetky podrobnosti.
keyboard_arrow_up