Test: Bezdrôtová budúcnosť alebo dlhodobé skúsenosti so SRAM AXS

Jedno sú videá, Nino Schurter a všetko, čo vidíte na internete a druhé je potom realita použitia v praxi. Ako sa teda „žije" s bezdrôtovou sadou GX a sedlovkou Reverb po roku?

Hneď na úvod uporozním všetkých milovníkov nostalgie, že ak čakáte, či mi radenie prestalo fungovať, došla baterka, alebo nejaké ďalšie podobné „scenáre“, kedy som zostal vďaka absencii lanka a kábla na „holičkách", rovno môžete zavrieť tento článok. Za celý rok sa ani jeden jediný raz nestalo, že by šalter alebo sedlovka čo len na sekundu zaváhali, alebo nerobili to, čo majú.

Spoľahlivosť naozaj riešiť nemusíme, no sú ďalšie veci a detaily, ktoré si človek pri každodennom používaní technológie AXS všimne, prípadne stoja za zváženie. Rovnako sa pokúsim odpovedať aj na otázku, ktorú si možno veľa z vás stále kladie...oplatí sa to? Všetko nájdete vo videjku nižšie a pár detailov ešte doplním v texte pod ním. Zameral som sa hlavne na bezdrôtovú technológiu a jej nasadenie v praxi, pretože ani radenie GX AXS, ani sedlovka Reverb už nie sú horúce novinky. Myslím, že po cca roku aktívneho používania sa ale ukázalo, čo vedia ponúknuť.


Gramárenie do akcie

Kit GX AXS sa ku mne dostal na jar minulý rok, pamätám si to úplne presne. Zliezol som z Lučivnej z tuším poslednej skialpovej túry a volal mi kuriér. Ľahšiu montáž radenia som skutočne nezažil, čo ale odznelo vo videu. No rovnako ma zaujímal hmotnostný rozdiel oproti klasike, čo bola kombinácia prehadzovač X.0 a radenia GX. Takže aký bol výsledok? Gramárov zrejme GX AXS úplne nenadchne, pretože celok je cca o 42 gramov ťažší.


Rečou čísel váži komplet GX AXS 529 g, pričom komplet mechaniky vrátane bowdenov a laniek 487 g. Inak odrátal som hmotnosť toho rebrovaného krytu batérie (10 g), ktorý nepoužívam a nemajú ho ani vyššie sady. Samozrejme záleží, aké dlhé vedenie máte (myslím káble na biku) a čím viac XL, tým väčšia výhoda pre bezdrôtové riešenie.


No a kde zhadzujú vyššie sady AXS, ako je XX1 svoje gramy? V jedinej časti...ramienko prehadzovačky. Práve ono robí cca 59 g rozdiel v rámci karbónu (375 g vs. 434 g vrátane batérie). Či sa teda oplatí investovať cca 500 € navyše v rámci celého kitu (beriem ofiko cenu zo stránky SRAM), už nechám na vás...

Pri sedlovke sa bavíme o hmotnosti okolo 700 g, pričom samozrejme záleží na rozmeroch. Dalo by sa povedať, že práve to je dôvod, prečo „gramári“ hľadajú občas alternatívne riešenia aj na úkor návratu ku káblom ako je Fox Transfer SL a pod. No v rukách nemáte len bezdrôtovú hračku, ale skutočnú kvalitu vhodnú na trail/enduro, ktorá niečo znesie. Dôkazom je doslova minimálny vakel a nádherný chod.

Niečo pre ladičov

Ešte jedna vec, ktorá mi napadla a ktorú som do videa nezahrnul. Je ňou zber dát, resp. aplikácia, ktorá sa vie spojiť s každým komponentom AXS. Okrem stavu nabitia si viete napríklad naprogramovať tlačidlá, zvoliť, či má prehadzovačka
Jednoduché nastavenie, žiadne káble, žiadne starosti...
chodiť len po 1 kroku, alebo môže prebehnúť celú kazetu, ak tlačidlo podržíte atď. Dáta sa potom dajú vyhodnocovať, tuším si môžete aj pozrieť, koľko sedlovku/prehadzovačku využívate a pod. Ale úprimne, na podobné veci veľmi nie som. Aplikáciu som použil raz, na úvodné nastavenie prehadzovačky a ďalej ani raz nezapol, pretože všetko šliapalo ako hodinky a vŕtanie v podobných veciach mi už prišlo ako strata času. Takže sčasti sa jedná o dôkaz, že komponenty sa dajú využívať naplno aj bez toho a kto chce, môže sa vyhrať.

To dobré stále zostalo

Ak máte klasické mechanické radenie SRAM, tak pri prechode na bezdrôtovú verziu v podstate neprichádza žiadny zásadný rozdiel v rámci funkcií, na ktoré ste boli zvyknutý. A to je dobre. Pružina je dosť pevná, aby držala reťaz na svojom mieste aj v tých najhorších rockgardenoch a pritom netreba žiadnu brzdu, ako má Shimano, ktorá výrazne zhoršuje chod radenia. A nechýba ani tradične možnosť si ramienko zaaretovať, čo výrazne uľahčuje výmenu kolesa a servisné úkony. V podstate všetko dobré zostalo zachované a môj názor je rovnaký, ako keď sme si robili porovnanie Shimano vs. SRAM.

No a jedna vec ma skutočne milo prekvapila. Keď som prehadzoval deň pred Dubničákom bezdrôtový AXS na Superior, našiel som v krabici so starými dielmi kúsok zo staršieho radenia. No a vďaka nemu sa dalo primontovať priamo na objímku brzdy Shimano XTR M9100. Len potvrdenie, že podobné drobnosti sa oplatí odkladať a jeden nikdy nevie, kedy poslúžia.


Pozor pri kúpe

Kto by sa nakoniec rozhodol, že prišiel čas spraviť si radosť, alebo hocijaký iný racionálny aj iracionálny dôvod, treba dať pozor na jednu vec. Komponenty sa dajú samozrejme kúpiť samostatne, no dajte pozor. V prípade prehadzovačky sa totiž baterka aj nabíjačka predáva samostatne, nie sú jej súčasťou. Preto sa viac „oplatí“ siahnuť po tzv. upgrade kite, ktorý prišiel aj mne a v ktorom vám príde všetko, čo na „konverziu“ potrebujete, vrátane takej tej plastovej veci na presné nastavenie zdvihu prehadzovačky. Myslím, že aj cena je vo výsledku potom lepšia.


Čo sa týka sedlovky, tam už nabíjačka, batéria a diaľkové ovládanie tvoria štandardnú súčasť. No a balenie je skutočne luxusné, máte pocit, akoby ste rozbaľovali nejakú vec, ktorá bude robiť radosť na poličke a nebude dostávať pravidelný nános blata od zadného kolesa.


Úprimne, ťažko sa hľadali nejaké negatíva, ak vynechám cenu, k čomu som sa myslím jasne vyjadril aj vo videu – jedno či sa bavíme o pohone, alebo sedlovke. Pretože okrem nej mi naozaj neprišlo, že by komponenty mali jazdca nejako obmedzovať...práve naopak. Jednoduché nastavenie, žiadne káble, žiadne starosti...stačí si občas spomenúť na dobitie baterky a to je asi celé. Navyše môžete pozrieť zahraničné recenzie, ak mi neveríte. Osobne ma zaujíma, ako bude reagovať Shimano a koľko potrvá, než sa technológia stane dostupnou aj v rámci skutočne základných sád. No zrejme sa zhodneme, že jedného dňa lanká a bowdeny zrejme zmiznú. Uvidíme, čo tie brzdy...tam bude cesta ešte zložitá a ochotných testovacích jazdcov toľko nebude.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: BMC Fourstroke LT - ako jazdí môj vysnívaný bike

Test: BMC Fourstroke LT - ako jazdí môj vysnívaný bike

Je možné mať jeden stroj, ktorý bude „raketou" na maratónoch a zároveň schopnou alternatívou k trailbiku? V tejto sezóne som skúsil nájsť odpoveď na bicykli, ktorého cena sa radšej nehovorí.
Test: Maxxis Minion DHF x Aggressor - ideálne kombo na suché traily

Test: Maxxis Minion DHF x Aggressor - ideálne kombo na suché traily

Plášte patria medzi najdôležitejšie komponenty na bicykli. Sú jediným kontaktným bodom bicykla s terénom, a preto treba dbať na ich výber.
FFWD Outlaw 30 – novinka, ktorá mi pomohla prejsť Alpy

FFWD Outlaw 30 – novinka, ktorá mi pomohla prejsť Alpy

Holandská značka sa opäť vrátila ku karbónovým MTB kolesám a ich novinku pre rok 2023 som vzal na skutočne poriadny test. Ako dopadli?
keyboard_arrow_up