Tip na výlet: Demänovská hora a Pusté - chodník ako z rozprávky

Demänovská dolina je pre mnohých turistov miestom, kde vplyvom vysokého záujmu cestovného ruchu a ťaženia príroda zmizla doslova behom pár rokov. My vám však ukážeme, že práve na takomto mieste sa nachádza jeden z najkrajších turistických chodníkov na Slovensku vôbec.

Demänovská hora (1 304 m n.m) je kopec, ktorý som obchádzala roky a práve dnes som sa naň dostala prvýkrát. Nechápem však, prečo som toto nádherné miesto nepoznala skôr. No prirodzene, keď má človek v okolí vyššie kopce, prehliada ostatné. Zistila som, že práve z týchto nižších kopcov sú tie výhľady majestátne práve na Západné, Vysoké či hrebeň Nízkych Tatier, ktorý uvidíte celý, dokonca až do Fatry.


My sme sa však rozhodli pre celodennú túru a niekoľko desiatok metrov pod vrcholom Demänovskej hory, z ktorej sme následne zostupovali, sme pokračovali daľej po žltej značke. Pár popadaných stromov na ceste nás neprekvapilo, keďže je tesne po zime. Po prechode Iľanovského a Machnatého sedla sme odbočili na modrú značku s cieľom dostať sa na vrchol Pusté (alebo po liptovsky Pustô) 1 501 m n.m. Tento kopec vás očarí svojím vápencovým charakterom, vďaka ktorému sa podobá na Ohnište či Belianske Tatry.


Z pohľadu charakteristiky túry sú veľmi podobné k Poludnici a Sinej, keďže sa tiež nachádzajú najbližšie k Liptovskej kotline. Chodníček vás však veľmi milo prekvapí, takýto charakter chodníka som ešte nikde nevidela. Smerom na Demänovskú horu "cik-caky" a taktiež aj z Pustého, skoro celý čas je chodníček úzky tak pre jedného človeka a tým lesíkom, kde naokolo budete míňať mnoho rôznych skalnatých vápencových útvarov, to má neskutočné čaro. Túra síce nemá rovnaký bod návratu ale práve tu nachádzame veľkú výhodu v popularite Demänovskej doliny a to zastávky a parkoviská na oboch miestach, teda začiatku a konci túry. Prešli sme 17 kilometrov a nastúpali niečo cez 1 000 metrov výškových, tak poďte s nami zhodnotiť krásu týchto miest vo videu nižšie.


Vo videu rovnako upozorňujem na chýbajúcu tabuľku na Sedle Machnatô, ktorá označuje modrú turistickú značku smer Pusté (Pustô) a Demänovská jaskyňa slobody. Následne hovorím, že je to tu veľmi prehľadne označené. Aby sme sa pochopili, znamená to, že keď stojíte pri smerovníku a pozriete sa smerom na Pustô, vidíte modré značky na stromoch a skalách, ktoré vám napovedajú, kadiaľ chodník smeruje.


Zhrnutie

  • Názov: Demänovská hora a Pusté
  • Lokalita: Nízke Tatry, Demänovská dolina
  • Obmedzenie: celoročne otvorený chodník
  • Obtiažnosť: 3/5
  • Trvanie: 5-6 hodín
  • Vhodné pre deti: Demänovská hora áno, ak chcete absolvovať celý okruh, je to pre deti pomerne dlhé a na hrebeni treba dávať pozor
  • Parametre: 17 km/1 100 m prevýšenie
  • Typ: celodenná túra, vrchol, hrebeň
  • Možnosť parkovania/spoje:
Začiatok: ATC BYSTRINA
centrálne parkovisko pred Demänovskou dolinou bezplatné/Autobusová zastávka Demänovská dolina Mara Camping
Koniec: Demänovská jaskyňa slobody
parkovisko Demänovskej jaskyne slobody platené/autobusová zastávka Demänovská jaskyňa slobody

GPX súbor a mapku nájdete na tomto odkaze.
report_problem Našiel si v texte chybu?
miriama-kov 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Brankovský vodopád a túra nepoznanými vrcholmi Nízkych Tatier

Brankovský vodopád a túra nepoznanými vrcholmi Nízkych Tatier

Poďme sa spolu pozrieť na najvyšší vodopád Nízkych Tatier a objaviť nepoznaný hrebeň Brankova.
Bike & hike v Nízkych Tatrách - Jasenianska dolina a Ďurková

Bike & hike v Nízkych Tatrách - Jasenianska dolina a Ďurková

Dolina so zurčiacou vodou, lúčky s pasúcimi sa kravami aj hrebeň hôr s nekonečnými výhľadmi. Južná strana Nízkych Tatier nám opäť ukázala svoje čaro.
Cez tiesňavu za výhľadmi v Nízkych Tatrách

Cez tiesňavu za výhľadmi v Nízkych Tatrách

Prejdi si s nami turistický okruh od jaskyne cez dolinu Vyvieranie až na nádherný vyhliadkový vrchol Krakovu hoľu so zakončením v bunkroch.
keyboard_arrow_up