Výhody sólo tréningu -  len ty a tvoj stroj

Prečo niekto preferuje sólo jazdu pred trénovaním v skupine, aké sú výhody takejto jazdy a na čo je dobré nezabúdať?

V rámci seriálu o cestnej cyklistike zabrúsim aj do takejto témy, ono sa to nemusí zdať, ale ten rozdiel medzi tým, keď ide cyklista jazdiť sám, alebo s niekým, je celkom výrazný a zážitok z takéhoto tréningu je odlišný. Asi nikto z nás nie je čisto zástancom jedného alebo druhého, ale určité preferencie často cítiť.

Ja som v tomto nevyhranený, rád chodím sám a aj v skupine, mám to 50/50. Ale poznám aj takých, ktorí radšej chodia sami, na spoločnom zraze ich vidieť málokedy. A na druhej strane sú tí, ktorých keď nevytiahnete na spoločný švih, tak sami jazdiť nepôjdu. Čo sú to tie veci, pre ktoré máme chuť ísť občas na tréning sami? Čím sa líši takáto jazda, na čo je dobré počas nej myslieť a ako sa na ňu pripraviť?

Ako som spomínal seriál o cestnej cyklistike, tak ostatné články nájdete v našom magazíne, alebo sa k nim dostanete cez môj profil, začať môžete s dôvodmi, prečo mať cesťák a praktické info o pohybe v premávke nájdete v radách, ako prežiť medzi autami.

Obec Dlhá

Sa zoberiem a idem

Aj vy máte vytvorené skupiny na Facebooku alebo WhatsApp, kde sa dohadujete na spoločné jazdy? Niekedy to je pekná divočina, čím viacej členov má taká skupina, tým sa ľahšie stratíte v záplave odpovedí na návrh konkrétneho času a miesta jazdy. Niekedy je jednoduchšie sa proste zobrať a vyraziť do sveta sám. Ďalšia výhoda sólo jazdy je, že nikto vám čas stretnutia neposúva, alebo v horšom prípade mešká. Ako to riešite, vyrážate na sekundu presne, alebo dávate nejakú minútku k dobru?

Podľa svojej chuti

Pri jazde viacerých cyklistov záleží, ako na tom sú s výkonnosťou. Ak sú v skupine veľké rozdiely, nie je spokojný nikto. Pre niekoho je tempo pomalé a iný odlieta už na prvom mini kopčeku. Preto, ak človek vyrazí sám, tak toto nemusí riešiť, dopraje si tempo podľa chuti, nemusí sa nikomu prispôsobovať.

Veľká Javorina
Ak aj napriek takýmto rozdielom je chuť absolvovať spoločnú jazdu a spraviť si spoločný zážitok, tak dám tip na to, čo sa osvedčilo nám. Prvú polovicu tréningu je “Regulované tempo”, ktorým sa prispôsobíme najpomalšiemu členovi, občas treba na tých na čele skríknuť, nech krotia svoje splašené kone, ale viac-menej sme k sebe ohľaduplní a funguje to. V druhej polovici tréningu, po pauze na kávu a zmrzlinu, nastáva “Zacukrené tempo”, kde je dovolené všetko. Keď sa vybláznia tí rýchlejší, je 10 minút čakačka na zvyšok a už podľa dohody sa vraciame spoločne späť, alebo sa dohodne ešte jedna, dve naháňačky.

Systematická príprava

Ak sa pripravujete podľa nejakého tréningového plánu, napríklad aj so súkromným trénerom, tak samostatná jazda je asi jediné riešenie, ako dodržať všetky pokyny v predpísanom tréningu. Ak trénujete už na takomto leveli, tak základom je wattmeter a vy máte od trénera dané, aké watty ísť, kedy a ako dlho. Ak to niekto s takýmto prístupom skúsi v skupine, to sú potom zvláštne situácie, kedy takýto jedinec záhadne počas spoločnej jazdy zo skupiny vypadne, alebo naopak, ju začne v určitom momente predbiehať. Ak by mal v ten deň predpísané krátke intervaly, to by len bola "šou" .

smer Prekážka

Kam nás srdce ťahá

Pri spoločnej jazde sa väčšinou dohodne, kam sa ide a potom sa už všetci držia plánu.
Ďalšia výhoda sólo jazdy je, že nikto vám čas stretnutia neposúva...
Ak sa vyberie človek sám, tak môže zistiť už po pár kilometroch, ako na tom je a podľa toho si cieľ svojej jazdy upraviť. Ak sa jazdec cíti unavený, kľudne vynechá nejaké stúpanie, ak sa bolesť nôh z úvodných kilometrov podarila rozjazdiť, tak nie je problém okruh natiahnuť. Nie je nič horšie, ako keď sa v priebehu jazdy v skupine len pár metrov pred križovatkou začne meniť plán, to potom nikto nevie, kam má odbočiť, len sa šíri nervozita. Už sa mi viackrát stalo, že sa balík na kruháči rozdelil, hlavne na jarnom sústredení, keď je skupina väčšia, jazdci sa nepoznajú a aj prostredie je neznáme.

Kochačka

Občas má človek chuť proste vypnúť, ísť si zajazdiť, len tak z nohy na nohu, zastaviť, kedy sa mu chce, rozhliadnuť sa, spraviť nejaké pekné fotky. Ak sa s niekým dobre poznáte a zároveň máte rovnakú náladu, kľudne choďte spolu, má to výhodu, že získavate takto fotografa a nemusíte sa spoliehať len na selfie . V opačnom prípade je nešikovné, sebecké zastavovať skupinku jazdcov a cyklista spraví lepšie, ak v kľude vyrazí sám.

Jasná

Psychohygiena

Na toto je cyklistika výborný šport. Máte dostatočný čas na utriedenie myšlienok, s pribúdajúcimi kilometrami a vyplavujúcim sa endorfínom sa mi veci zdajú byť ľahšie riešiteľné, napádajú má nové myšlienky. A niekedy sa chce človek vypnúť úplne, nechce ani na nič myslieť, len si chce zadupať, to si treba dať len pozor na to, aby sa nestratila pozornosť úplne a netrafili sme v takomto stave jamu, alebo nespravili na cestách nejakú blbosť.

Praktické dôvody

Ak aj je chuť na spoločný tréning, ale vy máte úplne nový bike, alebo tretry, tak lepšie je na prvú jazdu vyraziť samému. Nemyslím to, že si potrebujete zvyknúť na nový materiál, to je najmenej, ale často je potrebné pri prvých jazdách ešte veci ladiť, pohnúť so sedlom, posunúť zarážky tretier a podobne. To je potom lepšie si zobrať klasické veľké imbusáky a ísť na takúto nastavovaciu jazdu sám. Rovnako to môže nastať, ak sa po Bikefittingu v posede robili zmeny a vy sa chystáte na skúšobnú jazdu. Tiež tam nejaké mini ladenie môže ešte nastať.

smer Pác

Šťastie praje pripraveným

Z praktických vecí, na ktoré je dobré myslieť ešte pred jazdou, je dobré nezabudnúť na potrebné vybavenie, ktoré budete potrebovať, ak sa niečo pokazí. Základy som zhrnul v článku o servise, okrem výbavy je dobré mať jednotlivé úkony dopredu natrénované, nech sa to neučíte niekde na krajnici.

Ak ide človek sám, je menej viditeľný ako skupina jazdcov, zvyšuje sa riziko prehliadnutia. Podľa toho voľte farbu vášho šatníka, ak máte oblečenie tmavé, maskáčové alebo čierne, veľký pomocník na cesty je denné svietenie, prípadne radar. Ja som objavil aj cyklo reflexnú vestu, keď vyrážam v čase dopravnej špičky, k svetlám obliekam aj tú. Detaily o bezpečnosti sú aj v hore spomínanom článku, potrebné vybavenie nájdete v shope.


Keď vedia, neboja sa

Dobrým zvykom je dať o sebe dopredu niekomu vedieť, ak by sa niečo zvrtlo, tak ľahšie vás budú hľadať. Je to v rozpore s tým, že človek si zmení okruh podľa chuti, v týchto prípadoch pomôžu technológie, buď zdieľate domov live tracking, kedy vás partner vie sledovať na mape, alebo ak sa už stane zle, v ponuke sú prilby a cyklopočítače, ktoré detegujú pád a vedia niekoho notifikovať. Ideálne je mať pri sebe aj na dostupnom mieste meno, adresu a kontakt ICE, keby bolo treba “ratovať”. Lepšie je byť pripravený, ideálne to nikdy nemusieť využiť. Živé sledovanie nastavíte na počítačoch Garmin alebo Wahoo, značka Abus pripravuje prilby s detekciou pádu, čoskoro aj v shope s označením Quin.

smer Reca
V článku som sa pokúsil spomenúť si na tie veci, pre ktoré mám rád sólo jazdu, viem si predstaviť, že vy nájdete x ďalších dôvodov, pre ktoré toto chutí zrovna vám. Rovnako mám rád aj spoločné tréningy, tiež majú svoje výhody, ak budete mať chuť, môžeme sa na ne pozrieť v ďalšom článku, prípadne by som k nim pridal veci, ako sú správne striedanie, ukazovanie prekážok, či prechádzanie križovatkou alebo kruháčom. Dajte mi vedieť.
report_problem Našiel si v texte chybu?
cepooo 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Aké boli tvoje Jarné kilometre v Chorvátsku? Moje boli SMART.

Aké boli tvoje Jarné kilometre v Chorvátsku? Moje boli SMART.

Tento report, ak ho tak vôbec môžem nazvať, bude mierne netradičný. Dal som si skrátenú verziu a plány sa mierne skomplikovali. Ale poďme pekne poporiadku.
Video: 10 zásad pri plánovaní sezóny - ako na cyklistické ciele a predsavzatia?

Video: 10 zásad pri plánovaní sezóny - ako na cyklistické ciele a predsavzatia?

Ako prekonať lenivosť a nevytvárať si prekážky na ceste do stanoveného cieľa? Čo naopak pomôže, aby sme boli so sezónou spokojní?
Everesting na Zwifte – kopec s úsekom 22 % nebol dobrý nápad

Everesting na Zwifte – kopec s úsekom 22 % nebol dobrý nápad

Ako dopadla naša jedinečná výzva na spestrenie zimných pochmúrnych dní? Poďte s nami prežiť vertikálny challenge z pohodlia obývačky, ktorý otestuje vytrvalosť tela aj mysle.
keyboard_arrow_up