Spoločný šatník cyklistu a turistu - čo funguje a čo nie

Ideálne je mať oblečenie, ktoré využijeme na viac športov, netreba mať doma preplnenú skriňu. Aké veci fungujú na bicykli a aj pri turistike a čo je lepšie kúpiť si zvlášť?

Pohľad na nakupovanie môže byť rôzny. Vo svojom okolí máme často ľudí, čo nakupujú len to najdrahšie, iní zase hľadajú veľké zľavy a sú aj takí, ktorí oblečenie nosia, až kým sa im na tele nerozpadne. Ale aby sme nepísali len o extrémoch, väčšina športovcov preferuje rozumný pomer ceny a kvality. Od oblečenia očakávajú funkčnosť a ak je to možné, tak vždy ich poteší, ak nejakú vec vedia používať univerzálne na viacero aktivít. A keďže nám ide jeseň a zima, tak môžeme spomenúť skúsenosti s kombinovaním kúskov oblečenia do chladného počasia. Čo sa osvedčilo a čo naopak nie?


Bunda

V šatníku cyklistu bude zimná bunda patriť k tomu najdrahšiemu kúsku, a preto by ho určite potešilo, ak by ju vedel využiť aj na iné športy. Naša skúsenosť však hovorí, že bunda je vec, kde je lepšie mať extra model na bicykel a iný pre turistiku, behanie alebo bežkovanie. V prípade „race” modelu cyklo bundy, veľmi obtiahnutá bunda pre agresívny posed, bude prekážať jej strih, ktorý je vpredu skrátený a pri vzpriamenej chôdzi nebude dostatočne dlhý. Ak by sme mali viacej „endurance” model, tak na bežky alebo beh to bude fajn, na turistiku však aj takéto riešenie nevyhovuje, ľahšie podfúkne a menšia je voľnosť pohybu.


Obtiahnutie cyklobundy, ktoré je na biku žiadúce kvôli aerodynamike, nemusí na turistike vyhovovať, pod takúto „napasovanú" bundu sa bude horšie vrstviť. Komu nesedí ponuka a číslovanie talianskych výrobcov, pohodlný strih nájde skôr u značky Craft, ich ponuka zimných búnd je aj v eshope.

Spodná vrstva

Bundu odporúčame na hiking zvlášť, ale čo sa dá využiť z bicykla, je spodná vrstva. Je jedno, či dierkované tielko odvádza pot z tela na túre, alebo pomocou optimálnej vlhkosti pomáha s termoreguláciou pri tréningu na bicykli. Čo dobre funguje na biku, super poslúži aj na turistiku. Vrstvenie je veľký pomocník aj pri dnešných moderných materiáloch, už podľa vlákna, značky a počasia je možné ladiť finálny outfit. Ponuka spodných vrstiev vrátane dámskych modelov značky Craft je aj na eshope.


Rukavice

Ochrana rúk má u veľa ľudí zvláštnu pozíciu. Ak sa pri spodnej vrstve uspokoja s jedným univerzálnym modelom, tak pri rukaviciach preferujú vlastnenie viacerých kúskov s rôznymi vlastnosťami. Neriešia ani tak, či boli rukavice pôvodne určené na cyklistiku alebo turistiku, ale skôr hľadajú rôzne vlastnosti, ktoré by umožnili udržať ruky v teple v rozličnom počasí. Áno, cyklistické rukavice budú ušité pre úchop na riadidlách a mali by umožňovať bezpečné narábanie s brzdami a radením, ale ani turistické sa od nich veľmi nelíšia, keďže sa počíta s použitím turistických palíc.

Preto je dobré mať v skrini rôzne hrúbky rukavíc do rôznych teplôt, v prípade najväčšej zimy sa dá vrstviť aj v prípade rúk. Na spodok a na začiatok výjazdu jedny tenšie, a keď po nejakom čase prestane stíhať telo prekrvovať končeky prstov, šupnete na ne ďalšie hrubé lyžiarske rukavice. Citlivosť prstov klesne, opatrne treba na brzdy, ale len toto niekedy zaberie na citlivé ruky.


Čapica

Našťastie čapica nie je drahý kúsok oblečenia ako bunda, a tak nebude vadiť vlastnenie viacerých kúskov, určených do rôznych teplôt a na rôzne športy. Beh, bežky a turistika môžu zdieľať jednu pokrývku hlavy, na bicykel je lepší cyklomodel čapice. Sú jednak ušité tak, že nevadia pri nosení prilby a tiež počítajú s prúdením vzduchu, takže predná časť býva odolnejšia a zadná umožňuje vetranie, aby sme sa nepotili.


Ponožky

Dobré ponožky sú základ, kto má v teple nohy, tak ten vyhral nad zimou. Kto má hlavný šport cyklistiku, tak dobre využije zimné merino ponožky aj na turistiku. Ak máte vyššiu turistickú obuv, tak si len ustrážte, aby ste si nedali príliš nízke cykloponožky a topánka by vás potom otlačila.

Nohavice

V lese sa bežne nestretnete s niekým, kto by si tam šliapal v cyklonohaviciach s výstelkou. Asi by to aj fungovalo, tá vložka v gatiach nevadí, ale vyzeralo by to zvláštne. Lepšie je mať zvlášť nohavice na turistiku, navyše voľný model v prípade zimy a snehu poskytne ochranu spodkám, ktoré sa snehom tak rýchlo nepremočia. Ak by sme chceli hľadať ďalšie použitie pre cyklonohavice, na bežkách by to išlo, zimné veci týchto dvoch športov majú dosť spoločného.


Stredná vrstva

Kvalitný nátelník je univerzálny kúsok oblečenia, poslúži na biku, ale aj pri behu, na bežkách alebo pri hiking. Princíp je všade rovnaký, táto vrstva má slúžiť ako izolácia a zbernica prebytočnej vlhkosti, pri turistike je dobré zobrať aj náhradný kúsok na prezlečenie. Dobre vyzerajú a aj fungujú veci z vlny merino, Craft má v ponuke modely pre obe pohlavia.


Nákrčník

Na záver sme si nechali asi najviac univerzálneho pomocníka športovca pri zimných športoch a to je nákrčník, tzv. bufka. Najčastejšie sa nosí na krku, ak nemáte čapicu a ochladilo sa, potiahnuť sa dá až cez hlavu. Niekto má extra kúsok celú dobu na zápästí ako potítko a čo netreba podceňovať, je aj jej potenciál v prípade úrazu v teréne. Pomôže zastaviť krvácanie, poslúži ako obväz, uľahčí nosenie poranenej ruky, alebo pomocou nej zafixujeme o niečo pevné zranenú nohu. A v posledných rokoch, ak si zabudnete rúško alebo respirátor, bufka vás zachráni tiež.


Vo finále bude záležať, ako intenzívne sa venujete konkrétnemu športu, akú disciplínu preferujete, prípadne ako veľmi ste zimomraví alebo aj či máte doma priestor skladovať toľko vecí, alebo či ste ochotní investovať peniaze do extra výbavy. Ideálne je preferovať kvalitu pred kvantitou vecí, vedieť ich kombinovať medzi rôznymi športami. Ak sa niečomu venujeme len občas, netreba mať kompletnú výstroj na každý šport zvlášť.

Kompletná ponuka značky Craft s oblečením pre rôzne športy sa nachádza na eshope.

Foto: craftsportswear.com
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Ako si poskladať oblečenie pre celoročné jazdenie

Ako si poskladať oblečenie pre celoročné jazdenie

Začali ste s cyklistikou a radi by ste komfortne jazdili aj vtedy, keď sa ochladí či keď spadne pár kvapiek dažďa? Dnes vám skúsim poradiť, ako si dať dokopy výbavu, ktorá bude dostatočne univerzálna pre širokú škálu teplôt.
Oblečenie do horšieho počasia - vietor a dážď ťa nezastavia PR článok

Oblečenie do horšieho počasia - vietor a dážď ťa nezastavia

Jeseň, to nie sú len padajúce listy a romantika babieho leta. Neodmysliteľne k nej patrí aj horšie počasie a do toho je potrebné sa náležite obliecť.
Test: Craft CORE Dry Fuseknit - správne sa obliecť je základ

Test: Craft CORE Dry Fuseknit - správne sa obliecť je základ

Beh, cyklistika alebo outdoor. Ak sa počas zimy či prechodného obdobia venuješ týmto aktivitám a hľadáš do svojho šatníka novú spodnú vrstvu, tak mám jeden tip.
keyboard_arrow_up