Slovenské Pyreneje – okruh, kde sa nebudete ani chvíľu nudiť

Poďte s nami na výjazd do oblasti, kde má cyklistika bohatú tradíciu a kde vás čakajú parádne stúpania, výhľady a cesty mimo veľkú premávku.

Možno to poznáte - máte svoj obľúbený smer alebo rovnaký okruh, ktorý chodíte pokojne aj 10x za mesiac. A pritom stačí na jednom mieste odbočiť a máte možnosť ísť niečo úplne iné, ale nechodíte. U mňa je tou odbočkou Rajec, kedy na žiletke na 99 % odbočujem na Domanižu, Pružinu, resp. Považskú Bystricu. Ako už som neraz spomínal, práve tipy na výlet sú pre mňa motiváciou skúšať aj iné alternatívy. Podobne ako s mojím veľkým „failom“, teda Smrekovicou a Sidorovom, ktoré sme si prešli minulú jeseň počas nádherného mrazivého dňa.

Rozmýšľam, kam vyrazím teraz a keďže ešte pred pár dňami snežilo, prečo nevziať „žiletku“. Na jar skvelý nástroj a má ešte jednu obrovskú výhodu – človek aspoň nemusí premýšľať, čo je oficiálne povolené, kde je aké chránené územie, či sa tam môže jazdiť atď. A prečo vlastne chodiť niekam ďaleko, keď nám tu stále „špatí“ ten otravný vírus. Ako prvé mi napadlo Fačkovské sedlo, hneď potom Kláštor pod Znievom. Moja obľúbená cesta k našej chalupe pod Donovalmi, ktorú som tak dlho nešiel, keďže sa vždy vyberiem radšej na horáku cez Martinky a Krížnu.


Potom cesta do Nitrianskeho Pravna, tade som šiel iba autom a hneď si hovoril - skvelé brdky na jazdenie. A hneď potom mi napadlo, ako mi kamarát Paľo dávno spomínal akýsi prejazd cez dedinu Gápel, ktorý sa mi bude určite páčiť. Keďže dedinu nemôžem na mape nájsť, volám mu, že či tam je vôbec cesta a na tlačenie v bahne na zvážnici sa necítim. Vraj sa nemám strachovať, jedine tam bude asi ešte voda zo snehu. Postupne sa už nasmerujem na Klimkovú dolinu a Čičermanské sedlo, pogooglim fotky a už sa neviem dočkať. Je tam cesta a bude sa mi páčiť, pretože ide cez les a zrejme na nej budem jediný.


No a potom hneď Zliechov, kde mi zase ktosi spomínal, že to mladý Sagan chodil na „hrubej“ ako nič. Ten kopec mi rovnako chýbal a tak vznikol okruh. Keďže hlásia poobede poriadne búrky a s kamerou človek stráca čas, parkujem auto v Rajeckej Lesnej. Aj tak ma čakalo pekných 116 km a cca 1 700 výškových metrov. Vo videu síce hovorím, že 2 000, ale na začiatku trochu zblbo GPS, čo vidno v profile na prepade nadmorskej výšky.


Každopádne, ak začnete napr. v Rajeckých Tepliciach, budete mať extra 25 km a ešte si môžete dať v cieli relax v kúpeľoch.

Práve video je podľa mňa pre výlety dokonalý formát, tak nech sa páči a povieme si aj pár vecí navyše, napr. ohľadom oblečenia na premenlivé podmienky, na ktoré chodí teraz množstvo dotazov.


Mapka a GPX na tomto odkaze a záznam v aplikácii Strava na tomto odkaze.

Názov oblasti, ktorý je v nadpise videa, je spätý s cestnými pretekmi v Kláštore pod Znievom. Znievske dni cyklistiky, nazývané aj Slovenské Pyreneje sú/boli tretie najstaršie preteky na Slovensku a zrejme viacerí z vás ste sa na niektorom ročníku zúčastnili. Naposledy sa konali v roku 2018 (58. ročník), v roku 2019 boli odložené pre rekonštrukciu ciest, no a 2020... asi netreba opakovať. Na ich stránke zatiaľ nevidím žiadne aktuálne info o situácii, tak neviem povedať, či a kedy opäť budú.

Samozrejme, ak idem na cestnom bicykli, neznamená to, že nemôžete ísť na hocijakom inom - gravel, kros, trekking. Dovolím si tvrdiť, že podobný okruh by som v pohode "prežil" aj na MTB a rýchlych plášťoch. Pár rokov dozadu, keď sa ešte toľko neškatuľkovalo, by mi ani nenapadlo písať, na akom bicykli môžete ísť. A kto by mal chuť na klasické MTB v Strážovských vrchoch, máme tiež jeden tip končiaci v Čičmanoch.


Celý okruh má jednu veľkú výhodu. Ste z veľkej časti mimo hlavné cesty a ten zvyšok tiež nie je žiadny blázinec. Väčšina premávky je „pracovná“ a cez víkend nie ste v žiadnom rekreačnom ťahu. Predstavte si jazdu v nedeľu okolo Terchovej a je jasné, čo mám na mysli. No a keď si cez víkend privstanete, možno auto ani nestretnete.


Myslím, že táto oblasť už nebude ležať v zabudnutom kúte mojich výjazdov. Zvlnený terén, kopce dlhé tak akurát a hlavne žiadna nuda. Jasné atribúty, pre ktoré sa budem vracať častejšie. Tak vyskúšajte Slovenské Pyreneje aj vy.
report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Okolo slovenských regiónov: Dolná Nitra - náročná, no pekná rozohrievačka

Okolo slovenských regiónov: Dolná Nitra - náročná, no pekná rozohrievačka

Po krásnej a kopcovitej Hornej Nitre som bol zvedavý, ako jej bude sekundovať jej južný „súrodenec". Ako táto malá porovnávačka teda dopadla?
Tip na výlet: Je vám zima? Poďte sa zohriať na horúce Lanzarote

Tip na výlet: Je vám zima? Poďte sa zohriať na horúce Lanzarote

Dramatické scenérie, sopečná krajina, horúce slnko a svižný vietor. Cyklodovolenka na Lanzarote je ideálnym útekom do tepla počas chladných zimných mesiacov.
Okolo slovenských regiónov: Orava - môj najmilší región

Okolo slovenských regiónov: Orava - môj najmilší región

Orava sa radí medzi moje najobľúbenejšie cykloregióny, ak nie je úplne najobľúbenejšia. Čo sa mňa týka, už to tu mám pomerne dobre zjazdené, no niektoré miesta som nenavštívil a jedným z cieľov tohto výjazdu bolo aj obísť celú Oravskú priehradu.
keyboard_arrow_up