Zdroj: Jakub Jenčuš, Martin Haring

Čo zaujalo v prvom kole svetového pohára, aké sú trendy v technike a tiež dojmy našich jazdcov?

Tak sme sa konečne po 2 rokoch opäť dočkali normálneho svetového pohára. Síce minulú sezónu sa nakoniec preteky konali, no dve po sebe idúce kolá v Novom Měste na Moravě v priebehu týždňa boli veľmi špecifické a rovnako plné prekvapení – napr. víťazstvo Simona Andreassen a na druhej strane prišiel netradičný pohľad na "trápiaceho" sa suveréna posledných rokov, Nina Schurtera. A samozrejme hneď na to Majstrovstvá sveta v Leogangu, kde sa radoval tiež prekvapivo Jordan Sarrou. No a bol koniec.

Sezóna 2021 je opäť v sprievode nekonečného príbehu menom „covid“, no spoločnosť už zrejme pochopila, že kombinácia „chlieb a hry“ je ideálna dvojica, aby sme sa z toho už nezbláznili. No a vďaka prísnym opatreniam a skúsenostiam sa už podujatia z veľkej časti nerušia. To platilo aj pre tohtoročný otvárací podnik svetového pohára v Albstadte, kam sa spätne trochu pozrieme a rovnako pridáme aj dojmy dvoch našich jazdcov.

Je mi jasné, že článok píšem s určitým dlhším odstupom a nechcem ho robiť ako klasický sumár výsledkov, alebo rekapituláciu priebehu. To všetko si môžete ľahko nájsť a kompletné výsledky pre všetky kategórie nájdete na tomto odkaze, záznamy na Redbull TV potom tu. Napadlo mi, pozrieť sa na niektoré udalosti, príbehy, či trendy, ktoré mi prišli zaujímavé.

Nová hviezda menom Loana

Začneme dámami, ktoré budú mať v sezóne 2021 skutočne vážny problém. Ním je len 21-ročná Francúzka Loana Lecomte, ktorá sa nechala „postaršiť“ a vletela do kategórie elite ako vietor. Prvýkrát zvíťazila minulý rok v Novom Měste na Moravě a valcuje konkurenciu ďalej. V nedeľu zvíťazila systémom štart cieľ a aj v najstrmších kopcoch vyzerala na svojom biku Massi, že je na výlete. Drobná Francúzka je navyše skvelá aj v technike a som zvedavý, či bude svoju dominanciu zvyšovať a ostatní budú hrať len o druhé miesto, alebo je odskočená len na chvíľu. Uvidíme už tento víkend...


Čertík Tom Pidcock

Jazdcom, ktorý budil veľký záujem, bol britský člen tímu INEOS a stále len 21-ročný borec Tom Pidcock – a oprávnene. Po tom, čo si pripísal na jar víťazstvo na Brabantskom šípe a tesné druhé miesto na Amstel Gold Race, hupol na MTB. Nízke body v rámci disciplíny mu neumožňovali štart v piatkovom short tracku, takže v nedeľu stál úplne vzadu štartového poľa. A čo sa dialo potom, nechápe zrejme nikto. Albstadt je špecifický aj tým, že sa tu po štarte tvoria poriadne „špunty“, čelo pretekov zbesilo pokračuje a jazdci vzadu stoja vo fronte. Aj tak ale zajazdil najrýchlejšie časy a po treťom kole bol už na piatom mieste. Potom povedal, že si musel trochu zvoľniť, lebo bolo teplo. Navyše ho ešte postihol aj pomalý defekt, takže menil koleso, opäť zabral a nakoniec skončil piaty. Skutočne mi nejde do hlavy, ako sa dokázal na tejto trati predrať cez celé štartové pole a som zvedavý, čo príde v Novom Měste. Tam ho uvidíme už aj v piatkovom short tracku a pekne vpredu.


U Toma Pidcocka je zaujímavá aj jeho „technika“. Možno viete, že tím INEOS používa bicykle značky Pinarello, ktoré ale definitívne upustilo od MTB. Takže v ich ponuke žiadny model nenájdete a Pidcock sedlá čierne modely BMC (FS Fourstroke a HT Twostroke) zbavené všetkých nápisov. Plášte Continental a Shimano sú potom jasné, no zaujímavá je napr. aj voľba odpruženia z radu SR Suntour, samozrejme v top prevedení. Keďže INEOS rozhodne nemá problémy s financiami, zaujímalo by ma, či sa jedná o osobnú preferenciu alebo je to dané nejakou sponzorskou dohodou.


Som zvedavý, ak prídu ďalšie úspechy (ktoré určite prídu), či sa nebodaj Pinarello pustí opäť do vývoja v rámci MTB a rovnako cyklokrosu, alebo či bude INEOS ďalej pokračovať v „batmanovskej“ verzii iných značiek. Pidcock ma totiž dlhodobú zmluvu a venovať sa chce všetkým disciplínam. Teda aspoň zatiaľ...

Hardtail, full a teleskopické sedlovky

Dalo by sa povedať, že v rámci svetovej špičky a tratí svetového pohára už výrazne dominujú celoodpružené bicykle u žien aj mužov. Výnimkou je ale práve Albstadt, kde dlhé stúpania a menej výživných „rockgardenov“ vyvoláva častú dilemu. Rovnako tomu bol aj teraz, no ťažko povedať, čo je lepšie. Pretože vždy sa našla výnimka, potvrdzujúca pravidlo. V rámci ženských kategórií bola voľba hardtailu častejšia ako u mužov, čo je dané aj tým, že dámy sú oveľa ľahšie a teda úsporu hmotnosti ocenia ešte viac. Ale spomínaná Loana Lecomte si žiadne starosti nerobila a dominovala na „celopére“. Ostatné ženy väčšinou volili HT.

U mužov bol mix ešte zaujímavejší. Tak napríklad druhý Nino Schurter vyrazil na FS aj s teleskopickou sedlovkou, čo u neho rozhodne nie je zvyk a ešte nedávno ju odmietal s tým, že vďaka nej už moc „hrotí“ a radšej šetrí gramy .


Tretí Mathias Flückiger zase volil HT s teleskopickou sedlovkou. Paradoxne tá ho stála aj lepšie umiestnenie, keď v poslednom kole zlomil kábel a Mathias musel ísť všetko v stoji. Aj tak bral tretie miesto.


No víťaz Victor Koretzky išiel skutočne v „oldchool“ štýle, kedy nasadil ultralight kombináciu - hardtail Orbea Alma a klasickú sedlovku. Nie nadarmo je považovaný za skvelého „technika“, čo bolo krásne vidieť, keď sa v poslednom zjazde dokázal v pohode udržať aj Nina, ktorý išiel smerom nadol poriadne bomby a následne ho tesne pred cieľom predbehnúť. A skvelé, že medzi víťazov sa zapísalo ďalšie nové meno.


Ďalšie trendy

Otváracie podniky sú aj dobrou ukážkou aktuálnych trendov v rámci XCO. Opäť sa len zvýraznila voľba širokých ráfikov a objemných rýchlych plášťov. Vnútorný rozmer 30 mm (samozrejme v karbónovom prevedení) volia už aj ženy a stáva sa pomaly štandardom pre moderné XCO. Čo sa plášťov týka, rozhodne letí skinwall prevedenie bočníc. Priznám sa, že tiež už mám doma jeden pár Maxxis Ikon v tomto prevedení, ktorý čaká na preteky


Lepšie jazdné vlastnosti na úkor gramov sa prejavili často aj pri voľbe odpružených vidlíc. Fox len nedávno prišiel s novou verziou Float 34, teda so zameraním viac na trail a náročnejší terén. Konečne reakcia na vlastnosti konkurencie od Rock Shox, kde na poste tuhosti nové SIDi rozhodne vládli. Nové „trailovejšie“ vidlice ste mohli vidieť napríklad na biku štvrtého Ondru Cinka alebo aj siedmeho Mathieu Van der Poela. Spomínaný Cink zvolil skutočne zaujímavú kombináciu, kedy siahol po ľahučkom HT Kross, ktorý ešte nebol ani oficiálne predstavený, ale šupol tam zase ťažšiu vidlicu. Rozdiel proti verzii Float 32 je cca 200 g, čo je vo svete vrcholového športu skutočne dosť, no lepšia stabilita a istota v zjazde dostala prednosť.


MVDP

No a trochu sa pozrieme aj na najväčšieho fenoména súčasnej cyklistiky. Síce s prehľadom zvíťazil v piatkovom short tracku, no v nedeľu odchádzal až so 7. miestom a stratou 1:13 na víťaza. Po boji je každý generál, ale osobne som tušil, že v nedeľu a pri „klasickom“ XCO to ešte nebude ono. Mám pocit, že teraz si prišiel potrénovať intenzitu, v úvode všetko potrhal, pokiaľ to šlo a potom bojoval sám so sebou. Talentu, akým je on, stačia aj jedny preteky na šrot, aby sa dostal do pretekového rytmu a verím tomu, že v Novom Měste bude zase silnejší. A keďže hlavným cieľom je v prvom rade olympiáda, tam mu podľa mňa skutočne "nebude rady" a ešte predtým si strihne Tour de France. Len doplním, že on podľa mňa nemôže byť človek...


Dojmy našich jazdcov

Aby som „nerozprával“ len ja, napísal som dvom našim jazdcom. Prvým je Jakub Jenčuš (Proefekt CST Team), ešte len 20-ročný talentovaný jazdec, no a druhým už ostrieľaný harcovník Martin Haring (Dukla Banská Bystrica).

Jakub Jenčuš (Proefekt CST Team) – 72. miesto v kategórii U23

Ahoj Jakub, ako prebiehali preteky z tvojho pohľadu?
V kategórii U23 nás štartovalo približne 140. Ja som štartoval so 66tkou a vedel som, že po štarte je najdôležitejšie byť čo najviac vpredu, pretože v prvom nájazde do trailu sa to upchá a bude sa behať. Predpoveď sa tentokrát naplnila, takže som behal . Celkovo preteky nehodnotím ako vydarené, dosť som sa trápil, až v poslednom kole som dokázal zrýchliť a aspoň vylepšiť umiestnenie o pár pozícií.

Kde vidíš svoje najväčšie rezervy voči svetovej špičke?
Tých vecí je viac, určite je čo zlepšovať po výkonnostnej stránke. Tiež v oblasti techniky jazdy - domáce traily sú super a mám ich veľmi rád, ale z hľadiska technickej náročnosti sú trate sveťáku niekde úplne inde, takže je potrebné trénovať ozaj extrémne veci. A samozrejme, aj keď mám super bike, stále sa dá ísť aj v tomto smere ešte ďalej a šetriť ešte ďalšie gramy.


Myslíš, že na tejto trati má hardtail výhodu alebo je to jedno?
Myslím, že má výhodu, hlavne v dlhých a strmých výšľapoch, kde je povrch relatívne „hladký“. V zjazdoch je potom full možno vo výhode, ale tam vie zasa veľmi pomôcť teleskopka, takže ak by som si mal vybrať, tak na túto trať vezmem HT-čko. S tou teleskopkou samozrejme.

Aký máš celkovo názor na trať v Albstadte? Sedí ti?
Mne osobne sa trať páči, kopce mi nevadia. Je aj technicky náročná, kamene sú často veľmi šmykľavé, pretože na okruhu sa viackrát prechádza cez potok. Nehodnotím ju ako najobľúbenejšiu, ale nič mi na nej neprekáža.

Budeš nejako meniť nastavenie biku alebo niečo iné vzhľadom na úplne odlišnú trať v Novom Měste?
V Albstadte som kvôli dlhým a strmým výšľapom menil sklon sedla a posunul ho trošku dopredu, teraz to dám späť, pretože v Novom Měste tie kopce nie sú až tak strmé. Je tam hlavne veľa koreňov, bike musí poberať strašne veľa nerovností rýchlo po sebe, takže pri tréningu na trati určite ešte doladím nastavenie vidlice a tlmiča, hlavne odskok.
  
Vieš dať aspoň pre predstavu, aká náročná je aj kategória U23, nejaké čísla z wattmetra?
Maximum počas pretekov som mal hneď po štarte - 1 118 W. Priemer za preteky potom 272 W a NP (normalizovaný výkon) 328 W. Na 22 km sme nastúpali 1 000 m.

Martin Haring (Dukla Banská Bystrica) – 106. miesto v kategórii elite

Ahoj Martin, ako to celé prebiehalo?
Po štarte som sa pohyboval cca na 60. fleku. Preteky sa pre mňa až tak dobre nevyvíjali, po „zavádzačke“ v druhom okruhu som mal defekt, prerezal som bočnicu, bolo to na zlom mieste, dosť ďaleko do depa, a nádej na dobrý výsledok tým pádom skončila. Cieľ bola bodovaná 60-ka, čo bolo reálne.

Celkovo ti trať v Albstadte sedí alebo ju moc nemusíš?
Albstadt mi vyhovuje, sú tam v podstate dva dlhé strmé kopce, žiadna extra technika, taká trať na výkon. 


Čo hovoríš na výkon Toma Pidcocka, ktorý sa predral zo samotného chvosta na 5. miesto. Mihol sa niekde okolo teba?
Tak určite sa mihol, lebo musel ísť okolo. Keď na to máš, tak ideš. Sú to neuveriteľné veci, myslím, že práve pre takéto výkony a okamihy ľudia sledujú šport a cyklistika tým len získava.

Albstadt je populárna voľba pre HT, no do Nového Města už predpokladám aj ty ako fanúšik oldschool jazdenia vytiahneš FS. Teleskopická sedlovka ešte nebude?
Áno, je. Veľa ľudí volilo na Albstadt HT, aj keď skoro vždy jazdia FS. Nové Město je zase jasná voľba na celopéro. Teleskopickú sedlovku sa viezť nechystám, nie som na ňu zvyknutý, takže by to asi ani nemalo nejaký extra význam...

Z našich štartovalo v Nemecku viacero jazdcov. Medzi juniormi Martin Hrtánek a Dominik Dupej, medzi ženami v kategórii U23 Radka Paulechová, v kategórii elite potom Janka Keseg Števková, Matej Ulík a Tomáš Burčák.

Aby som to uzavrel, úvodný podnik svetového pohára rozhodne nenudil a bol skvelou pozvánkou na ďalšie kolá. To ďalšie začína už zajtra v legendárnom Novom Měste na Moravě a všetko môžete opäť sledovať na Redbull TV alebo aj na ČT4 Šport.

[Foto na úvode: Jakub Jenčuš, Martin Haring]

report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Svetový pohár v Andorre – čo ma zaujalo?

Svetový pohár v Andorre – čo ma zaujalo?

Alchýmia s plášťami. bicykle, novinky alebo zaujímavé príbehy v rámci cross-country scény. Náročné podmienky vo vysokohorskej Andorre ich priniesli dostatok...
Reportáž: MSR v e-MTB XCO 2023 - prvýkrát s motorom

Reportáž: MSR v e-MTB XCO 2023 - prvýkrát s motorom

Uplynulú sobotu sa uskutočnili historicky prvé majstrovstvá republiky na elektrickom bicykli. Pretekalo sa v disciplíne cross country na e-bikoch. Poďte si prečítať, ako to na takýchto pretekoch vyzerá.
Olympijské preteky žien v Tokiu - zlomenina ako najlepšia príprava

Olympijské preteky žien v Tokiu - zlomenina ako najlepšia príprava

Preteky žien boli pohromou pre mnohé favoritky, nechýbali prekvapenia a veľká radosť v jednej malej krajine. A čo ten nadpis? Uvidíte, že všetko do seba nakoniec zapadne...
keyboard_arrow_up